Fondy: spekulanti na útěku

Fondy: spekulanti na útěku
Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali, ale nepanikaří zbytečně?

Pohled na graf pražského indexu PX 50 (profil, názory) rozhodně není příjemný a strmý propad nastartovaný těsně před vstupem do Evropské unie čekal jen málokdo. Spíše se očekával další růst podpořený právě našim začleněním do Evropy a někteří prodejci fondů dokonce slibovali stabilní roční výnosy v řádu deseti a více procent pro několik dalších let. Není proto divu, že 50% roční výkonnost a zdánlivě ničím neomezený růst českých akcií lákaly zejména do ING českého akciového (profil, názory, koupit) a Sporotrendu (profil, názory) hodně peněz. Dnes je ale všechno jinak.

Jak sami vidíte v tabulce výkonnosti dle jednotlivých kategorií, akciové fondy v minulém týdnu ztratily přes dvě procenta a v červených číslech jsou i v měsíčním a tříměsíčním horizontu. Z pohledu jednoho roku ale stále vykazují velmi nadstandardní výnos a krátkodobého propadu se není důvod bát. Proč? Stačí se podívat na příklad jedné z hlavních akcií na pražské burze – Komerční banky (profil, názory). Dlouho a rychle rostoucí kurs (viz graf) se za uplynulý měsíc rychle propadl o téměř 800 Kč na "pouhých" 2 600 Kč. Většina analytiků ale za férovou cenu považuje hodnotu okolo 3 000 Kč, Atlantik FT a analytici České spořitelny dokonce cílovou cenu drží na hodnotě 3 500 Kč. Uvidíme, kdo bude mít pravdu, ale již dnes je jasné jedno – ten, kdo se nechal zviklat krátkodobým propadem volatilního českého trhu a prodal, neudělal dobře.

Řada investorů se samozřejmě zviklat nechala – stačí se podívat na přehled čistých prodejů jednotlivých kategorií. Dávno jsme si již zvykli na odlivy z fondů dluhopisových (tentokrát mínus 116 milionů) a nepřekvapí ani červené číslo u fondů smíšených (mínus 124 milionů). Po dlouhé době ale vidíme výraznější odliv z fondů akciových, ze kterých si investoři minulý týden vybrali 64 milionů korun. Sporotrend dokonce musel minulý týden vyplatit 77 milionů, zatímco jeho hlavní konkurent ING český akciový přilákal 67 milionů (tato suma není započtena do celkových výsledků jednotlivých kategorií, které zatím pracují pouze s fondy UNIS. ING nyní začalo data o prodejích poskytovat pravidelně a v nejbližší možné době je zahrneme také do celkových přehledových tabulek).

Jako obvykle se velmi dobře dařilo ČSOB (profil, názory) a jejím KBC fondům (profil, názory). V celkovém součtu do těchto fondů přiteklo 132 milionů korun, z toho plných 85 milionů směřovalo téměř rovným dílem do tří nyní nabízených zajištěných fondů. Slušných 20 milionů získala čtveřice profilových fondů ČSOB, a to především díky ČSOB Konzervativnímu (profil, názory). Naopak přes 20 milionů odteklo z korunového ČSOB MultiCash (profil, názory).

Minulý týden nejvíce peněz přilákal konzervativní Sporoinvest (profil, názory), a to dokonce výrazně nadprůměrných 301 milionů korun (roční průměr činí jen 120 milionů). Všechny další fondy v čele s ČPI fondem korporátních dluhopisů (OFCPIKLD) a IKS fondem světových indexů (profil, názory) dokázaly získat již jen jednotky milionů a na desáté místo v tabulce stačilo ČSOB akciovému mixu (profil, názory) dokonce necelých 900 000 korun.

Vzhledem k propadům na téměř všech trzích asi nikoho nepřekvapí, že na umístění v tabulce fondů s nejvyšší týdenní výkonností stačilo několik málo setin procenta. Naopak v přehledu fondů s nejnižší výkonností je v čele Sporotrend s mínus 6,6 procenty, následovaný fondem ING český akciový s mínus 5,4 procenta a ČSOB středoevropským fondem (profil, názory) s mínus 3,6 procenta.

Za pozornost stojí i tabulka fondů s nejvyšší roční výkonností, které dominují akciové fondy – a ty nejlepší se i přes nedávné ztráty drží velmi vysoko. Nesmíme zapomenout ani na fondy na opačném konci spektra, tedy na ty s nejnižší roční výkonností. Zatímco předchozí tabulce dominují akciové fondy se zaměřením na střední Evropu, v této druhé tabulce se na čele drží dluhopisové fondy se zaměřením na střední Evropu. Necelých šest procent ztrácí ISČS Trendbond (profil, názory) a tři procenta IKS Dluhopisový (profil, názory), konkurent Trendbondu IKS Plus bondový (profil, názory) je na pátém místě s roční ztrátou 1,3 procenta.

A ještě jedna důležitá informace na závěr: společnosti Pioneer (profil, názory) a ŽB-Trust (profil, názory) ode dneška sídlí na nové adrese v majestátním Danube House vedle hotelu Hilton (ostatně podívejte se sami). Jelikož my jsme se stěhovali nedávno, víme, co to znamená. Držíme palce, aby vše běželo hladce - a zejména aby byl Danube House na nové nájemníky připraven lépe než byla nová budova BB Centra Passerinvestu.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Bude podle vás pokračovat negativní vývoj na pražské burze? A jak rychle znervózní ty, kteří investovali s vidinou 50% zisku?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2004 10:22, logik

Spořitelnu znalci už dávno neřeší = odešli. A k tomu odchodu jim generální ředitel přes denní tisk oznámil:" Nám to vůbec nevadí, ten odchod několika % nemůže ohrozit tu škváru, kterou dostaneme z toho stáda, co tu máme napevno ustájeno!!!!!!! A budou v tom pokračovat s ještě větší chutí ...vždyť kdo jim může šlápnou v ČR na nožičku??? Mám v paměti, jak stavebky řvali, že musí platit vysoký úroky, když sazby klesaj (přátelští klienti dominovali)a taktně mlčeli o tom, jaký příliv nových peněz k nim teče. Teď se snaží nacpat klientům úvěry (samo za vyšší sazby dle dalšího vývoje) a spořící (přátelský) klient dostane záporný výnos = RESUME: klient to odnese vždy, to je ZAKON!!!! = proto kdo investuje sám ...nikdo ho neokrade!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciový masakr pokračuje

10. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: akciový masakr pokračuje

Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň... celý článek

Fondy: zase nudný týden

3. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase nudný týden

Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných... celý článek

Fondy: bez ohňostroje

26. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: bez ohňostroje

Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

19. 4. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala... celý článek

Fondy: vyprodáno, nemáme

13. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vyprodáno, nemáme

Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu,... celý článek

Partners Financial Services