Weby penzijních fondů: karty rozdány

Weby penzijních fondů: karty rozdány
Pod loňskými výsledky se otřásla půda, favorit minulého ročníku se propadl, outsider naopak vystoupal až na vrchol. Rozdíly v jednotlivých prezentacích byly v tomto kole opravdu značné, porotci využili celou pětistupňovou škálu, zněním praktického testu jsme totiž zavařili na pěknou sérii pětek. Který penzijní fond se může pochlubit titulem Best Web?

Vítěze kategorií banky, stavební spořitelny a investiční společnosti již známe, jak ale dopadly penzijní fondy?

Naše odborná porota opět rozdávala známky za uživatelské prostředí a informační hodnotu, kterou navíc prověřila praktickým testem. Ten tentokrát pořadím pěkně zamíchal, vypátrat zhodnocení prostředků v loňském roce se totiž porotcům podařilo pouze v případě ČSOB Penzijního fondu Stabilita a nalézt kalkulačku pro výpočet sumy, kterou klient naspoří, také nebylo možné všude. Hodnotit mohli samozřejmě i čtenáři, kteří vybírali z 12 webů. Jak tedy dopadl letošní ročník (weby jsou seřazeny podle abecedy)?

Pěkně vyhlížející prázdnota
(profil, názory)
(
www.credit-suisse.cz)

Nováčkovi v naší soutěži, webu Credit Suisse Life & Pensions, se vstup příliš nezdařil. "Stránky jsou na první pohled příjemně vzdušné, bohužel ale při bližším pohledu návštěvník zjistí, že vzdušnost je způsobena zejména malým množstvím informací," uvádí Kateřina Beranová. "Písmenek mnoho, ale čísle málo. Přitom odborníci praví: čísla hovoří," dodává Petr Fejtek. Hodnocení poroty lze shrnout takto: příjemný moderní design, ale informační hodnota velmi slabá. V praktickém testu tento web propadl zcela a několik pětek, které utržil, jej odsunuly na poslední místo. Čtenářům se ale světlé provedení líbilo, a stránky si tak od nich odnáší bronz.

Osamělý rytíř
(profil, názory, koupit)
(
www.cmpf.cz, loňské hlasování)

- BEST WEB 2003 -
CENA POROTY Peníze.CZ

Cenu odborné poroty serveru Peníze.CZ za nejlepší  webovou prezentaci penzijního fondu roku 2003 získává ČSOB Penzijní fond Stabilita!

Velmi dobře rozvržená domovská stránka s rozcestníkem v podobě osmi sloganů oslovujících různé cílové skupiny se líbí. "Oproti stránkám samotné ČSOB je prezentace ČSOB Penzijního fondu Stabilita uživatelsky přátelštější a přitom zachovává hlavní kontury firemního designu finanční skupiny," říká Petr Očko. Ocenit je ovšem třeba především bohaté informace, dobře promyšlenou rychlou navigaci i přehledný výpočet. "PF ČSOB Stabilita jako jediný z testovaných fondů nabízí přehled zhodnocení až do roku 1996," dodává Tomáš Prouza.
Není proto divu, že tento web dosáhl nejvyšší známku v praktickém testu i v hodnocení informační hodnoty, a celkově si tak od poroty odnáší zlato. Gratulujeme! U čtenářů ovšem skončil až na místě sedmém.

Pomerančovník nerozkvetl
(profil, názory)
(
www.ing.cz)

Ani druhému nováčkovi, ING Penzijnímu fondu, se příliš nedařilo. "Sympatické barevné pozadí a logické ovládání je pozitivním prvkem, penzijnímu připojištění je ale věnována pouze malá část webu," uvádí Jan Jedlička. To je zde totiž prezentováno pouze jako jeden z mnoha produktů společnosti a celé jeho problematice je tak všehovšudy věnována jedna stránka textu. "Jako bonus pro příznivce moderních komunikačních cest bych ale vypíchl možnost sjednat na tomto webu penzijní připojištění on-line," doplňuje Jan Mihelko. V konečném hodnocení se tato prezentace v žebříčku poroty i čtenářů umístila na místě pátém.

Přísně pravoúhlá geometrie
(profil, názory, koupit)
(
www.pfcp.cz, loňské hlasování)

"Web Penzijního fondu České pojišťovny je sice nabitý srozumitelnými informacemi, ale domovská stránka je hrůzostrašná - věnovat nejvíce prostoru jednotlivým tiskovým zprávám vyžaduje skutečnou odvahu," hodnotí Martin Zika. Lepší navigace by stránkám také jen prospěla. "Dostat se k hledanému není vždy snadné. Promyšlenější navigace by návštěvníkům webu ušetřila mnohá klikání, současná struktura informací vyžaduje buď velkou trpělivost, nebo značnou dávku jasnozřivosti," uvádí Vladimíra Rousková. Některé porotce web pobavil netradičně ukončeným úvodem k penzijnímu připojištění v sekci Produkty: "Penzijní připojištění u Penzijního fondu České pojišťovny penzijní připojištění představuje nejvýhodnější formu spoření podporovanou státem, které si může uzavřít každý, kd...". "Co znamená ono tajemné kd…, nechť si laskavý čtenář domyslí podle svého gusta," dodává Rousková. Web získal v hodnocení poroty čtvrté místo, v čtenářské soutěži ovšem skončil stříbrný.

Zdařilejší korporát
(profil, názory)
(
www.pfcs.cz, loňské hlasování)

Tak jako každý web, který spadá do finanční skupiny ČS je i web Penzijního fondu České spořitelny vizuálně značně ovlivněný firemní identitou, stránky této dceřiné společnosti se ovšem řadí k těm zdařilejším. "V porovnání s matkou je tato prezentace atraktivnější a přehlednější a také lépe vyřešena technicky," uvádí Petr Očko. Rozhodně ideální není ale navigace webu. "Hlavní menu je někde rozbalovací a jednotlivé položky se zobrazí na on-mouse-over, jinde je zase nutné nejprve na položku kliknout a teprve uvnitř sekce se dostat k dalším," upozorňuje Vladimíra Rousková. Překvapivě také chybí možnost vyhledávání. Bronz od poroty a čtvrté místo od čtenářů vypovídá o tom, že prostor pro zlepšení stále je.

"Z nuly na sto"
(profil, názory, koupit)
(
www.pfkb.cz, loňské hlasování)

- BEST WEB 2003 -
CENA ČTENÁŘŮ Peníze.CZ

Cenu čtenářů serveru Peníze.CZ za nejlepší  webovou prezentaci penzijního fondu roku 2003 získává Penzijí fond Komerční banky.

"Moderní vzhled s dostatkem informací," takto hodnotí prezentaci Penzijí fond Komerční banky Jan Jedlíčka. Nový design byl dlouho očekávaným krokem z internetového pravěku a stránkám velmi pomohl, současná podoba se od ostatních hodnocených webů na první pohled liší diferencovaným přístupem k jednotlivým cílovým segmentům, což návštěvníci určitě vítají. Tvůrci mysleli i na uživatele menšinových prohlížečů: "Pro korektní zobrazení stránek je požadován Flash plug-in, nicméně je moudře doplněno náhradní statické menu. ‘Výhrůžka‘ psaná červeným písmem: ‘Nutný MS Internet Explorer pro MS Windows,‘ je zřejmě pouhým alibi tvůrců, na viditelnou nefunkčnost jsem totiž nenarazil," dodává Jan Mihelko, který weby testoval v browseru Opera. Loňský propadák jak u čtenářů, tak poroty nyní získává "odborné stříbro" a čtenářské zlato. Gratulujeme!

 

HODNOCENÍ ODBORNÉ POROTY
Vysvědčení hodnocených webů (známky jako ve škole)

Hodnocená oblast

CSLP

ČSOB PF
Stabilita

ING PF

PF ČP

PF ČS

PF KB

Uživatelské prostředí1

2,000

1,950

1,800

2,600

1,800

1,500

Informační hodnota1

2,900

1,300

2,400

1,800

1,950

1,400

Praktický test1

4,111

1,389

2,611

2,167

2,444

2,111

Výsledná známka poroty 2

3,004

1,546

2,270

2,189

2,065

1,670

Vysvětlivky: CSLP - Credit Suisse Life and Pensions, PF ČP - Penzijní fond České pojišťovny, PF ČS - Penzijní fond České spořitelny
PF KB - Penzijní fond Komerční banky
1) průměr ze známek všech porotců v dané hodnocené oblati
2) průměr z předchozích tří známek
Zdroj: Peníze.CZ

HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
Úspěšnost jednotliých webů
Penzijní fond

Procento hlasů

PF Komerční banky
(profil, názory, koupit)

41,74 %

PF České pojišťovny
(profil, názory, koupit)

19,72 %

Credit Suisse Life & Pensions PF
(profil, názory)

13,85 %

PF České spořitelny
(profil, názory)

6,83 %

ING Penzijní fond
(profil, názory)

5,49 %

ABN Amro PF
(profil, názory, koupit)

3,96 %

ČSOB Penzijní fond Stabilita
(profil, názory, koupit)

3,96 %

Generali PF
(profil, názory, koupit)

2,55 %

Allianz PF
(profil, názory)

0,96 %

ČSOB Penzijní fond Progres
(profil, názory, koupit)

0,51 %

Zemský PF
(profil, názory)

0,32 %

Hornický PF Ostrava
(profil, názory)

0,13 %

Zdroj: Peníze.CZ

Opět losujeme o ceny!

Všem čtenářům, kteří se zúčastnili čtvrtého kola, velmi děkujeme. Během dnešního odpoledne vylosujeme další tři hlasující, kteří od nás obdrží slíbené ceny. Výherce kontaktujeme v pondělí emailem. Předem gratulujeme!!!

Zajímá vás, kde se vzaly známky na vysvědčení jednotlivých webů penzijních fondů? Pokud ano, podívejte se na plné znění komentářů jednotlivých porotců. Dozvíte se, na jaké hlavní přednosti a nedostatky narazili.

Komentář Kateřiny Beranové
Komentář Petra Fejtka
Komentář Jakuba Grosmana
Komentář Jana Jedličky
Komentář Oldřicha Kračmera
Komentář Jana Mihelka
Komentář Petra Očka
Komentář Tomáše Prouzy
Komentář Vladimíry Rouskové
Komentář Martina Ziky

BEST WEB 2003
www stránky finančních institucí

Letos jsme pro vás opět připravili tradiční cestopis po finančních serverech na českém internetu, ovšem v novém kabátě.
Každých čtrnáct dní si posvítíme na jednu skupinu webů, hodnotí se banky, stavební spořitelny, investiční společnosti, penzijní fondy, pojišťovny a leasingové společnosti. Povíme si, co by měly takové internetové prezentace obsahovat, shrneme hlavní nedostatky z loňského hodnocení a podíváme se, zda je dané společnosti opravily.
O podobě ideálního webu nás poučí Leoš Bárta, ředitel agentury eMARKET, předních pět nebo šest společností v každé kategorii pak projde hodnocením naší 10 až 11členné odborné poroty. 
O tom, kdo získá titul Best Web 2003, rozhodnete i vy. Svůj hlas vašemu favoritovi můžete dát na této stránce, každých čtrnáct dnů pro novou kategorii.

V úterý 25. 11.  můžete začít hlasovat v kategorii
weby pojišťoven!

Co soudíte o internetových stránkách penzijních fondů vy? Chybí vám na nich něco? Překvapily vás něčím? A jak se vám líbí nová podoba Best Webu? Pomožte nám naši soutěž vybrousit až k dokonalosti!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Který penzijní fond ovládne virtuální prostor?

11. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Který penzijní fond ovládne virtuální prostor?

Očekáváte, že vás internetové prezentace penzijních fondů profesionálně uvedou do problematiky penzijního připojištění, upozorní na daňové výhody a státní příspěvky a zejména umožní... celý článek

Královna investic sundala závoj

7. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Královna investic sundala závoj

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Hodnocení webů investičních společností je za námi. Pětky tentokrát nepadaly, rozdíly mezi jednotlivými prezentacemi jsou ale i tak značné. Čí závoj... celý článek

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Bankovní korunovace roku 2003

10. 10. 2003 | Dušan Hradil

Bankovní korunovace roku 2003

Vizitkou každé banky jsou mimo jiné její internetové stránky. Na ty se zaměřilo naše hodnocení Best Web 2003. Chcete vědět, kdo zvítězil v očích poroty a hlasování čtenářů?

Partners Financial Services