Fondy: jako na houpačce, díl 37

Fondy: jako na houpačce, díl 37
Zatímco předminulý týden byla výkonnost fondů jarně optimistická, minulý týden přinesl nepříjemné mrazíky. Investoři přesto do fondů přinášejí nové a nové peníze a utěšeně rostou i fondy zahraniční.

Pohled na tabulku fondů s nejvyšší týdenní výkonností není právě optimistický, neboť i ty nejlepší fondy podílníkům minulý týden přinesly jen pár desetinek procenta. Naproti tomu tabulka deseti nejhorších fondů minulého týdne je opravdu neveselá. Například ČSOB evropský akciový (OFPATEA) za jediný týden ztratil 4,9 procenta a stálice tabulky propadáků Akro Eurotech (profil, názory) 4,2 procenta. Přes tři procenta minulý týden ztratily i IKS fond fondů (profil, názory), ČSOB světový akciový (profil, názory), ISČS Eurotrend (profil, názory) a Globaltrend (profil, názory). Neveselé čtení, jen co je pravda. Ovšem vzhledem k situaci na zahraničních trzích se není čemu divit a jak naznačuje zkušenost posledních měsíců, za týden či za dva mohou fondy nabrat většinu ztrát zpátky.

Příjemnější čtení naštěstí přináší statistika prodejů. České fondy minulý týden získaly celkem 663 milionů korun navíc. Investoři celkem za týden vložili 1,58 miliardy korun a vybrali si 920 milionů, což jsou výrazně vyšší čísla než činí průměr uplynulých 12 měsíců. Po zaváhání v předminulém týdnu se do čela tabulky fondů s nejvyššími čistými prodeji vrátil institucionální ČSOB Výnosový (profil, názory) s přírůstkem 336 milionů korun. S odstupem necelých 100 milionů následuje poněkud překvapivě Sporobond. Žádný další fond se minulý týden nepřehoupl přes hranici 100 milionů korun. IKS Dluhopisový (profil, názory) získal 64 milionů, IKS Peněžní trh (profil, názory) 61 milionů a IKS Dividendový (profil, názory) 49 milionů. Pouhých 13 milionů si v čistých prodejích připsal obvyklý lídr Sporoinvest (profil, názory), a to především kvůli masivním výběrům. S 243 miliony byl sice Sporoinvest třetí nejprodávanější, ovšem výrazně nadprůměrné odkupy ve výši 229 milionů korun téměř vše odmazaly.

Tabulce fondů s nejnižšími čistými prodeji vévodí s mínus 111 miliony korun IKS globální (profil, názory). Za ním následuje trojice fondů pomalu končící První investiční (profil, názory) se zápornými čistými prodeji od osmi do patnácti milionů korun. V tabulce se mimo jiné se ztrátou 5,5 milionu korun objevuje také Pioneer Trust (profil, názory). Zdá se, že i přes výrazné ztráty (výkonnost za uplynulé tři měsíce činí mínus 9 procent, za půl roku mínus jedenáct, za rok mínus osmnáct a za dva roky mínus 34 procent) podílníci tento fond odepsali a přesouvají své peníze jinam. Také společnost Pioneer (profil, názory) již tento fond vůbec nepropaguje a místo něj se pod obměněným vedením zaměřuje na distribuci zahraničních fondů a na přípravu fúze se ŽB-Trustem (profil, názory). Pioneer Trust, který kdysi (jak je ostatně vidět na grafu vývoje vlastního jmění) obhospodařoval přes 5,5 miliardy a jehož správci se netajili přáním pokořit hranici desíti miliard, se nyní musí spokojit s pouhými 2,6 miliardy, stále se zhoršující výkonností (viz další graf) a masivními odchody podílníků. I přesto ale zůstává mezi našimi profily fondů nejnavštěvovanějším a výrazně nejkomentovanějším fondem. Přesvědčit se můžete sami na stránce Žebříčky.

Naproti českému Pioneer Trustu jsou zahraniční fondy Pioneer poměrně oblíbené a například mezi fondy akciovými jsou podle nedávno zveřejněné statistiky AKAT fondy Pioneer třetí nejprodávanější s malým odstupem za ING (profil, názory) a HVB. Celkem bylo podle AKATu v zahraničních fondech na konci roku téměř 31 miliard korun, což je zhruba třetina majetku ve fondech českých investičních společností. Objem majetku v zahraničních fondech ovšem roste rychleji než u fondů českých - ve druhém pololetí roku 2002 vzrostl objem majetku v zahraničních fondech o 33 procent, zatímco ve fondech českých "jen" o dvacet procent. Podrobnější analýzu na trhu zahraničních fondů vám přineseme v nejbližších dnech.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Jak rychle podle vás poroste trh kolektivního investování v letošním roce? O kolik rychleji porostou zahraniční fondy? Jak máte rozloženo své portfolio vy?Podělte se s ostatními o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services