Fondy: nacionalismus se vyplácí

Tomáš Prouza | 16. 12. 2002 | 1 komentář
Fondy: nacionalismus se vyplácí
I když minulý týden byl především ve znamení červených čísel a masivního vybírání peněz, důvod k radosti mají především nacionalisticky zaměření investoři.

Kdože by oním radujícím se nacionalistickým investorem měl být? Podílníci dvou fondů, ČP Invest Českého (profil, názory) a ČP Invest Moravskoslezského (profil, názory), které nechaly daleko za sebou všechny konkurenty v prestižní tabulce fondů s nejvyšší týdenní výkonností. Zatímco tyto dva fondy spravované ČP Investem podílníkům přinesly přes 2,3 procenta, další fondy v top ten nejvýkonnějších fondů již vykázaly zhodnocení pod jedno procento - a i mezi nimi byl nejlepší další fond ČP Investu, fond ropného a energetického průmyslu (profil, názory, koupit).

Dynamickým fondům se ale minulý týden jinak příliš nedařilo, v průměru ztratily akciové fondy více než jedno procento a tři české fondy fondů dokonce více než dvě procenta, čímž vymazaly polovinu svého měsíčního zisku. Téměř šest procent minulý týden ztratil Akro Eurotech (profil, názory), který také se ztrátou téměř 60 procent vede tabulku fondů s nejnižší roční výkonností. Pět fondů minulý týden ztratilo přes dvě procenta - Newton Plus (profil, názory), ISČS Globaltrend (profil, názory), IKS Fond fondů (profil, názory), 1.IN fond fondů (OFPISFF) a Newton Euro (profil, názory). Je zajímavé, že všechny tři fondy fondů vykázaly velmi podobné záporné zhodnocení, od mínus 2,05 procenta po mínus 2,35 procenta, jako by jejich portfolio manažeři drželi v podstatě stejné cenné papíry a pouze se mírně lišili v okamžicích nákupu či prodeje.

Příliš optimisticky nevypadá ani přehled čistých prodejů. V součtu totiž minulý týden z českých fondů odplynulo téměř 1,9 miliardy korun. Řekneme-li ovšem, že přes 1,5 miliardy korun připadá na fondy peněžního trhu, řadu z vás jistě napadne, kdo za odkupy přes 2,6 miliardy korun z peněžního trhu stojí. Ano, jde o ČSOB Výnosový (profil, názory), fond určený institucionálním klientům především pro krátkodobé uložení prostředků. Je ale zajímavé, že jeho postupně posilující konkurent, IKS Dividendový (profil, názory) byl minulý týden naopak fondem s nejvyššími čistými prodeji dosahujícími téměř 340 milionů korun. Že by měli klienti ČSOB a Komerční banky tak rozdílné potřeby?

Dalšími dvěma stabilně silnými hráči z pohledu přílivu nových peněz jsou Sporoinvest (profil, názory) a Sporobond (profil, názory). Minulý týden překvapivě více peněz získal Sporobond, a to 152 milionů oproti 120 milionům Sporoinvestu. Další fondy v tabulce fondů s nejvyššími čistými prodeji získaly již jen desítky milionů korun a na deváté a desáté místo již stačily jen necelé dva miliony korun. Uvidíme, jak se na čistých prodejích projeví v tomto týdnu nadcházející vánoce, neboť zatím se zdá, že lidé do fondů ukládají i přes to, že všechny obchody hlásí rekordní tržby a obrovský zájem nakupujících. Finiš na konci roku bude velmi důležitý zejména pro ISČS (profil, názory), která aktuálně ovládá 39,46 procent trhu. Podaří se jí ještě poposkočit a překonat kulatou čtyřicítku? Podobnou, i když "nekulatou" šanci má na konci roku také IKS KB (profil, názory), která nyní drží 24,66 procenta trhu a jistě by ráda rok uzavřela s podílem alespoň o setinku přesahujícím 25 procent.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Proč se podle vás ve statistikách prodejů nijak neprojevují vánoce? Bude mít 31. prosince ISČS více než 40% tržní podíl? A překoná IKS hranici 25 procent? Podělte se s ostatními o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services