Fondy: domácí-hosté 4:1

Fondy: domácí-hosté 4:1
Majetek pod správou většiny investičních společností utěšeně roste a na nezájem si nemohou stěžovat ani distributoři fondů zahraničních. Na každou korunu v zahraničních fondech ovšem stále připadají čtyři koruny ve fondech domácích a postupné přesouvání úspor z bank zvýhodňuje spíše fondy domácí.

O přesunu peněz z bankovních účtů a termínovaných vkladů právě do fondů se mluví již několik let. Až donedávna ovšem statistiky České národní banky mnoho důvodů k optimismu nedávaly, neboť úložky v bankách i přes minimální výnosnost stále rostly. Až poslední statistika ČNB za uplynulá tři čtvrtletí letošního roku ukazuje změnu trendu. Domácnosti své vklady v bankách ke konci září snížily z 898,5 miliard na 875,5 miliard, tedy o 23 miliardy korun. Protože však zároveň úložky na stavebním spoření (které se v souhrnných statistikách ČNB vykazuje spolu s úložkami na termínovaných vkladech) vzrostly o víc než 17 miliard, ubylo na termínovaných a bankovních vkladech ve skutečnosti plných 40 miliard korun.

Bylo by jistě naivní tvrdit, že všechny tyto peníze se přesunuly do podílových fondů. Vzhledem k opticky malé výkonnosti, podle které se řada střadatelů stále rozhoduje, byla velká část těchto peněz využita pro spotřebu, část si svou cestu našla i do životních pojistek a penzijního připojištění. Ovšem ani fondy nepřišly zkrátka, neboť například majetek ve fondech peněžního trhu a ve fondech dluhopisových českých investičních společností od počátku roku vzrostl již o téměř 28 miliard korun.

Kdo z těchto nových peněz těží nejvíce? Odpověď je jasně zřetelná z našeho grafu - Investiční společnost České spořitelny (profil, názory), která od počátku roku získala téměř 13 miliard korun. Zhruba o polovinu méně, necelých 7 miliard, získala IKS KB (profil, názory), která jen tak velmi daleko za svým odvážným plánem dohnat ISČS (viz článek Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala). Zhruba stejný majetek od počátku roku pod správu získaly také investiční společnosti spadající pod ČSOB, tedy OB Invest (ISOBI) a První investiční (profil, názory). Po dokončení integračních procesů v příštím roce je navíc možné očekávat další fondovou ofenzívu skupiny ČSOB, disponující dobrou distribuční sítí a širokou nabídkou zahraničních i českých fondů. Zajímá-li vás aktuální pohled na tržní podíly a objem majetku pod správou jednotlivých investičních společností či nárůsty majetku za uplynulý týden, měsíc a rok, stačí si prohlédnout naše podrobné tabulky, navíc unikátně rozdělené na retailový a institucionální trh.

Vedle českých fondů plyne poměrně hodně peněz i do fondů zahraničních. Ty podle posledních dostupných údajů z konce června spravují přes 23 miliard korun. Většinu peněz plynoucích do zahraničních fondů získávají především dvě společnosti - KBC (profil, názory) a ING (profil, názory). ČSOB (profil, názory), distribuující fondy KBC, spolu s ČSOB Asset Management (profil, názory) patří zhruba 40 procent trhu, ING má především díky rozsáhlé distribuční síti téměř 25 procent trhu. Další detaily o trhu zahraničních fondů najdete v naší nedávné analýze Zahraniční fondy mají pětinu trhu.

Řeč čísel

A jakže dopadl minulý týden? Čisté prodeje dosáhly podprůměrných 360 milionů korun, ovšem jako vždy kvůli vysokým odkupům z fondu ČSOB Výnosový (profil, názory), určeného institucionálním investorům. Tradičně největší zájem drobní investoři projevovali o Sporoinvest (profil, názory), Sporobond (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory), které získaly 196, 149 a 126 miliard korun. Výrazně menší přírůstky okolo 30 miliard získaly IKS Dluhopisový (profil, názory) a ŽB Sporokonto (profil, názory). Naopak nejnižší čisté prodeje vykázal již zmiňovaný ČSOB Výnosový (profil, názory) s mínus 169 miliardami a fond J&T AM Perspektiva - P (profil, názory) s mínus 28 miliony korun, další fondy přišly již jen o jednotky milionů korun.

Po dlouhé době vykázaly kladnou výkonnost všechny kategorie fondů. Nejlépe si s průměrným ziskem 2,4 procenta za týden vedly tři české fondy fondů, naopak fondy peněžního trhu získaly pouze 0,08 procenta, o dvě setinky méně než fondy dluhopisové. Čtyři fondy - ISČS Globaltrend (profil, názory), Akro Eurotech (profil, názory), IKS Fond fondů (profil, názory) a 1.IN akciový (profil, názory) vykázaly za týden zhodnocení přes dvě procenta, naopak pouze jediný fond - Akro Svět (profil, názory) - ztratil více než jedno procento.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Jak rychle podle vás poroste objem úspor ve fondech? Bude se výrazněji měnit poměr domácích a zahraničních fondů? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services