Pionýři, pionýři, malované děti…

Pionýři, pionýři, malované děti…
Poslední hodnocenou prezentací investiční společnosti Pioneer se dostáváme do závěru 3. kola soutěže Best Web 2002. Tímto kolem se rozloučíme s investičními fondy a jejich weby, tímto kolem se také rozloučím já s Vámi a s postem hlavního hodnotitele. Tak tedy naposledy: pojďme na to.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme 6 nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Leoš Bárta, ředitel agentury eMARKET, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pioneer.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 1- Marketingová rovina: 1 Informační rovina: 1 Grafická rovina: 2 Jazyková rovina: 2- Navigační rovina: 1 Technická rovina: 1 Bezpečnost: nehodnoceno
Výsledná známka: 1,42



Kreativní rovina:

O několik řádků níže budu tvrdit, že hodnocená prezentace je svou podstatou investičním portálem. A jako portál také vypadá. Běžná "měřítka" kreativity (toto spojení je samo o sobě nonsens) v tuto chvíli jakoby přestávají platit. I portál (nebo možná především on) může působit (a také velice často působí) nudně, chudě, sterilně, nezáživně. Troufnu si tvrdit, že v tomto případě se tvůrcům podařilo vytvořit stránky, které rozhodně nepůsobí unyle ani sterilně. Minimální míra grafického ztvárnění nepůsobí chudě, rozmístění navigačních a textových celků na úvodní stránce je zajímavě "pracovní", práce s barvami je citlivá – to všechno činí prostředí poměrně přitažlivým. Alespoň úvodní stránka taková je.

Výsledná známka (jako ve škole): 1-



Marketingová rovina:

Každá část, každá sekce prezentace Pioneer je využita k cílené komunikaci, k marketingovým a obchodním účelům. V centrální části úvodní stránky prezentace jsou komunikovány přehledné aktuality ve formě perexů, burzovní indexy a pravidelné e-publikace. Levý frame je vyhrazen pro aktuální ceny jednotlivých fondů a Burzovní indexy s čerstvými aktualizacemi. To všechno činí z prezentace oborový finanční portál.

Z dynamických možností využití internetu nepřehlédněte aplikaci plánování úspor a investiční kalkulačku. Dobrá práce s klienty je zřejmá i v sekci Zásilkový servis, kde můžete požádat o zasílání firemních novin Pioneer News.

Klientův kalendář zase připomene termíny konání valných hromad jednotlivých fondů, data vydání výročních zpráv a další, pro investora důležité, události.

Nezapomíná se však ani na potenciální klienty, kteří jsou v oboru laiky - příkladem toho je např. sekce Universita/Investiční čítanka, která je úvodem do problematiky a zároveň nezapomíná na intenzivní budování povědomí o značce.

Nějakým podivným řízením marketingových komunikací spatřila světlo světa sekce se zavádějícím názvem Upozornění, která obsahuje poměrně zásadní informace o charakteru informací komunikovaných na stránkách. Takhle to ale nebude nikdo číst…

Pokud chcete vědět, jak vypadá budování image značky, pak si nenechte ujít sekci Videoalbum, kde můžete shlédnout dokument k příležitosti 100. narozenin zakladatele Pioneer fondů, pana Carreta. Myslím, že to nebude ztracený čas…

Výsledná známka: 1



Informační rovina:

Důležité informace mají být komunikovány s jistou prioritou. A to také jsou. Přehled fondů, jejich aktuální ceny, burzovní indexy a aktuální zprávy, to vše je uživateli nabídnuto hned při příchodu. Navíc tyto informační celky zůstávají k okamžité dispozici i v kterékoli z podsekcí.

Přehledné, mnohapoložkové hlavní menu svědčí o promyšlené komunikační strategii (výjimkou z tohoto tvrzení je například fakt, že Často kladené otázky jsou schovány v sekci Administrativa).

Nezapomíná se ani na uživatelský komfort při vyhledávání důležitých informací - ve vyhledávacím boxu si uživatel může přizpůsobit výpis podle mnoha zadaných kriterií.

Výsledná známka: 1



Grafická rovina:

V sekci Kontakt bych doporučil profesionálnější přístup k práci s písmem. Stav, kdy se důležitá čísla zelených linek nevejdou na jeden řádek, mi připadá více než neuspokojivý.

Výše zmiňovaná sekce Videoalbum existuje jako graficky nezávislý svět uvnitř prezentace. Čeká na vás jiná grafika, jiná navigace, jiný svět. Jestli to bylo záměrem, pak nechápu, k čemu slouží korporátní identita. Pokud to bylo šito horkou jehlou, pak to zavání neúctou k vlastní historii.

Výsledná známka: 2



Jazyková rovina:

Textové struktury jsou často dlouhé a ne zrovna nejpřehlednější. Často používané odrážky a podnadpisy může někdo považovat za vhodné zjednodušení textu, já si ale myslím, že v mnoha případech jen zakrývají neschopnost napsat dobrý souvislý text i bez těchto "berliček". V sekci Investiční čítanka mi texty připadají jako překlad amerických zdrojů, nebo je tvořil někdo, kdo nemá dobře zažitou mentalitu českého člověka. Po stylistické stránce připomínají letáky z mnohoúrovňového marketingu. Výsledným efektem je pak jisté podceňování čtenáře. Škoda. Někdy toho chtěl autor tolik říci, a tak málo si rozmyslel, jak to udělat, že výsledkem jsou potom například takové stylistické perly: "V jednotlivých titulech Vám nabízíme: fondový informační servis, rozhovory s odborníky ze skupiny Pioneer Investments, nezávislými analytiky, novináři, vzdělávací dostaveníčka s investováním — to je čtvrtletně vydáváný bulletin pro investory Koruna." Při náhodných jazykových korekturách nedošlo k zaznamenání gramatických chyb nebo nejasností. V sekci Aktuality je chybkou malé písmeno na začátku větné odrážky a jaksi navíc je tam čárka nad "a" ve slově "vydávaný", ale to jen, abych něco našel…:-)

Výsledná známka: 2-



Navigační rovina:

Navigace je v rámci hodnocené prezentace zpracována velmi pečlivě. Dvě hlavní navigační lišty, jejichž hlavní položky se navíc dublují na konci každé z podsekcí, zajišťují uživateli snadný a rychlý pohyb směrem ke hledaným informacím a také zpět. Navíc se z jakéhokoli místa dostanu na jedno kliknutí k podrobným informacím o jednotlivých fondech a k jejich aktuálním cenám.

Celý web je velmi důkladně prolinkován systémem hypertextových odkazů v textech i mimo ně. Stránky tak připomínají poměrně propracovaný organismus, který umožňuje uživateli nacházet mnohdy netušené tematické souvislosti a získávat tak informace v nejširší možné míře.

Výsledná známka: 1



Technická rovina:

Hodnocení v kategorii BEZPEČNOST považuji v případě internetové prezentace Pioneer Investments za zcela bezpředmětné.


Výsledná známka: 1



Klady a zápory z technického hlediska - HTML kód
(+)
  • přehledné formátování kódu
  • definice DTD
(-)
Použití CSS (kaskádové styly)
(+)
  • bylo využito, externí stylesheet
(-)
Použití pokročilých technologií (Java, Flash, VRML, plugins)
(+)
  • DHTML navigace
  • informace o kurzu, historie fondů, komentáře
  • plánování úspor
  • investiční kalkulačka (pouze pro IE5+)
(-)


Závěr:
WWW prezentace Pioneer je podle mého názoru hodně vydařeným webem. Po marketingové stránce se mu snad ani nedá nic moc vyčíst. Portálové řešení s dobrou komunikační strategií, solidním mnohoúrovňovým navigačním systémem a vyčerpávající mírou informací. Cílevědomá práce s několika cílovými skupinami je kladem, některé textové pasáže však působí po stylistické stránce spíš záporně. Je určitě co zlepšovat, protože internetové stránky mohou i v této oblasti pozvednout svého představitele na vyšší úroveň. Být pionýrem přece původně znamenalo být nejen první, ale svým způsobem také nejlepší.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Tak a to je ode mne vše, přátelé. Díky za všechny Vaše kladné i záporné komentáře. Přeji Vám, aby byl internet pro Vás dobrým sluhou a Vy jeho moudrým pánem.

Hezký den Vám přeje Leoš Bárta.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
IK MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP průměr
vzhled - - 2 2 2 3 - 2 - 2 2,167
obsah - - 2 1 2 2 - 1 - 1 1,500
Vysvětlivky: IK - Ivona Koucká, Sdružení pro internetovou reklamu; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Grafický návrh, zejména fotografie, jsou poněkud "za opicemi". A ty hodinky na hlavní stránce... to je taky pěkný hnus.... hodnotí nespokojeně Vladimír Iliev (Celý názor)
... Stránky jsou vzhledově příjemné a i vybrané ilustrační obrázky působí dobrým dojmem... kontruje Gabriela Hrušková (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Příští týden uzavřeme třetí kolo našeho hodnocení webů krátkým shrnutím a vyhlášením vítězů. Dozvíte se také, kdo si odnese mobilní telefon za účast v hlasování.

Pokud jste navštívili internetové stránky Pioneer Investments, jak se vám líbily? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu Pioneer Investments soudí porotci Peníze.cz

12. 7. 2002 | Dušan Hradil

S majáčkem v záhlaví

4. 7. 2002 | Leoš Bárta

S majáčkem v záhlaví

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované investičním společnostem se blíží ke svému závěru. Předposlední hodnocenou prezentací jsou www stránky společnosti ŽB Trust. No vážně, přijměte... celý článek

A přece se točí…

28. 6. 2002 | Leoš Bárta

A přece se točí…

Podle mého názoru zatím nejzajímavější internetovou prezentaci v oblasti investičních společností přináší další část třetího kola soutěže Best Web 2002. Tentokrát nás čeká hodnocení... celý článek

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

21. 6. 2002 | Leoš Bárta

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované internetovým aktivitám investičních společností je ve své třetí části. Do třetice všeho dobrého přichází na přetřes www prezentace První investiční... celý článek

Kde se zastavil čas…

14. 6. 2002 | Leoš Bárta

Kde se zastavil čas…

Druhou nejúspěšnější investiční společností na českém trhu je Investiční kapitálová společnost Komerční banky. Hodnocením její internetové prezentace se dostáváme do další části 3.... celý článek

Partners Financial Services