A přece se točí…

A přece se točí…
Podle mého názoru zatím nejzajímavější internetovou prezentaci v oblasti investičních společností přináší další část třetího kola soutěže Best Web 2002. Tentokrát nás čeká hodnocení webu OB Invest. Můžete souhlasit, ale můžete mít také zcela jiný názor…
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme 6 nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Leoš Bárta, ředitel agentury eMARKET, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.obinvest.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 1 Marketingová rovina: 1 Informační rovina: 1- Grafická rovina: 2- Jazyková rovina: 1- Navigační rovina: 1- Technická rovina: 2 Bezpečnost: nehodnoceno
Výsledná známka: 1,57



Kreativní rovina:

Velmi kreativní pojetí úvodní stránky a originální grafický layout homepage hodnocené prezentace dává naději, že první, velmi pozitivní dojmy budou provázet celé hodnocení. Alespoň doufám… Netradiční rozvržení navigačních celků a využití centrální "obrazovky" pro flashové intro, to vše mě utvrzuje v názoru, že autoři se nebáli experimentovat. Jednoduchá myšlenka intra sice nepřekvapuje různými barevnými efekty, ale motiv točících se ozubených kol znázorňujících mince, které do sebe přesně zapadají a obsahově korespondují s "pololidovým" sloganem, působí v celkovém dojmu vtipně a mile.

Využití linerového (hudebního) podkresu je vítaným zpestřením, jen motiv mohl být vybrán lépe. Se vší odpovědností si dovoluji tvrdit, že tato hudba nevytváří atmosféru, kterou většina návštěvníků očekává u prezentace investiční společnosti.

Výsledná známka (jako ve škole): 1



Marketingová rovina:

V sekci Informace o společnosti/Informace mailem najde uživatel nabídku pravidelného zasílání novinek a aktualit. Myslím ale, že je škoda, že se nepočítalo i s možností zaslání odpovědí na dotazy uživatelů (sekce Často kladené otázky jich neobsahuje kdovíjaké množství) nebo call-me-back aplikaci umožňující požádat o zpětné kontaktování firemního operátora.

Sekce Chcete poradit přináší zajímavý vstupní testík pro všechny, kteří nemají jasno, do kterého fondu by měli investovat své penízky. Poté, co zodpovíte vstupní dotazy, odešlete informace a získáte doporučení nejvhodnější varianty. Tak tato služba může mít pro klienta opravdu příznivý efekt! Zdatné marketingové oddělení může tuhle skvělou "lidovou" pomůcku také využít jako efektivní průzkum priorit a mínění cílových segmentů (a na rozdíl od většiny dotazníků tenhle vyplním na základě svobodné vůle a docela rád).

Jestli se mi výše popisovaná sekce Chcete poradit zdála dobrým marketingovým nástrojem? Musím se přiznat, že Průvodce investováním mě doslova "dostal". Pominu-li maličko dětskou vizualizaci, pak musím říci, že tak stručně a jasně mi ještě nikdo problematiku investičních fondů dosud nevysvětlil. Dobré a jasně postavené texty bez zbytečných plytkostí a naivit. Ono to jde, když se chce…

Sekce Hrajte s námi přináší možnost strávit chvíle volného času zajímavým způsobem – žádná střílečka, žádný fotbálek, ale investování – hrajte si prostě v rámci komunikované problematiky. Zelená linka OB Investu je permanentně komunikována na dobře viditelném místě, což je propagace, která nic nestojí, ale hodně zmůže.

Výsledná známka: 1



Informační rovina:

Seznam obchodních míst v sekci Informace o společnosti/Obchodní místa vypadá poměrně pěkně. Co víc - rychle umožní najít hledanou pobočku. Je to však platné, když neumí najít nic jiného? O obchodních místech OB Invest není nikde ani zmínka.

Za skvělou samozřejmost považuji investiční slovníček, který pomůže i laikovi orientovat se v problematice investování (tím se toto pozitivum řadí i mezi klady marketingové roviny, protože ten, kdo porozumí problematice, se může snadněji nebo zodpovědněji rozhodnout).

Výtečná aplikace v sekci Aktuální kurzy přináší informace a grafy o vývoji kurzu v zadaném období. Fulltextové vyhledávání by mělo být samozřejmostí, ale leckde není, tak ho v rámci prezentace OB Invest hodnotím samozřejmě také kladně.

Výsledná známka: 1-



Grafická rovina:

Jestliže jsem chválil vizuální pojetí úvodní stránky, musím říci, že grafické motivy uvnitř podsekcí mě takřka zdrtily. V sekci Informace o fondech (a následujících podsekcích) se objevují příšernosti typu nezralých dvoubarevných rajčat na větvi, houpající se kyvadlo vyrobené z koruny a motiv z flashového intra, které se sem rozhodně nehodí. Proč v některých sekcích motiv je a v některých na něj nezbylo místo? Nebo snad tvůrci zapomněli? Proč taková nebetyčná kýčovitost?

V sekci Chcete poradit si někdo měl dát tu práci a zacházet ohleduplněji s použitými fonty – jejich směska a vůbec celková úprava textu nepůsobí profesionálním dojmem.

Výsledná známka: 2-



Jazyková rovina:

Úroveň jazykové roviny v Průvodci investováním nasadila poměrně velmi vysokou laťku ostatním komunikovaným textům, a to především v oblasti stylistické (v tuto chvíli nemluvím o odborné produktové a marketingové komunikaci – ta je také na výbornou).

V sekci Často kladené otázky je v první odpovědi uveden tvar "shromážďuje" – to asi pro potenciální klienty hovořící pouze nářečím. O něco dále v sekci Chcete poradit/Dotazník pro správnou volbu chybí v souvětí před spojkou "ale" čárka, ale jinak nic. Prostě nic. Díkybohu nic.

Výsledná známka: 1-



Navigační rovina:

Každá ze sekcí, která nabízí další výběr tematických celků, má svůj úvodní text, což se určitě bude zdát většině čtenářů jako rozumné řešení. Daň za tento úvodník však zaplatíte jedním kliknutím, protože bez něj se do nabídky podsekcí nedostanete.

Návrat na úvodní stránku prezentace probíhá pomocí loga umístěného v horním rámu. Navigační lišta je v plné parádě k dispozici kdykoli a kdekoli, takže není problém pohybovat se tam a zpět, hledat a nacházet.

Pro ty z vás, kteří chtějí mít přehled o struktuře webu, je k dispozici mapa serveru.

Obchodní místa (i když už víme, jaké má tento seznam nedostatky) jsou komunikována nezávisle na menu a jsou kdykoli k dispozici v dolním rámci. Rolování hlavního menu v režimu otevřené nabídky v podsekcích se mi nezdá jako ideální řešení, ale přežít se to dá.

Výsledná známka: 1-



Technická rovina:

Hodnocení v kategorii BEZPEČNOST považuji v případě internetové prezentace OB Invest za zcela bezpředmětné.


Výsledná známka: 2



Klady a zápory z technického hlediska - HTML kód
(+)
  • přehledné formátování kódu
  • optimalizace pro různé prohlížeče
(-)
  • chybná definice DTD (Frameset místo Transitional)
  • vynechávání atributu "alt" u obrázků
  • neuzavřený tag Frameset (vnější)
  • script umístěn vně mimo "Head" nebo "Body" (Homepage)
  • chybí tag Head (Homepage)
  • u atributů s nečíselnou hodnou chybí uvozovky
  • zbylá ukončení párových tagů
Použití CSS (kaskádové styly)
(+)
  • bylo využito, externí stylesheet
(-)
Použití pokročilých technologií (Java, Flash, VRML, plugins)
(+)
  • Flash (Homepage, Průvodce investováním)
  • anketa, vyhledávání, informace e-mailem
  • dotazník pro správnou volbu, obchodní místa
  • aktuální kurzy, grafy
  • "Hrajte s námi"
(-)


Závěr:
Velmi profesionálně zpracovaná internetová prezentace, to je web OB Investu. Po kreativní stránce velmi originální stránky, které jakoby měly stále na mysli, že jsou účinným marketingovým nástrojem. Dostatečné množství informací, nadstandardní informační servis pro potenciální klienty – laiky. Poměrně dobrá navigace, kvalitní stavba textů, dobré technické zpracování. Výzva pro konkurenci, výzva pro další zlepšování.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
IK MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP průměr
vzhled 3 - - - - - 2 2 - 2 2,25
obsah 2 - - - - - 2 2 - 2 2,00
Vysvětlivky: IK -- Ivona Koucká, Sdružení pro internetovou reklamu; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... OB Invest je zajímavě řešeným webem, kterému nechybí jistý "šmrnc"... říká k hodnoceným stránkám porotce Pavel Janeček (Celý názor)
... web mne nijak zvlášť nezaujal, i když úvodní penízkostroj nepostrádá dynamičnosti... míní Pavla Paseková (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Příští týden se můžete těšit na hodnocení internetové prezentace
ŽB Trust

Pokud jste navštívili internetové stránky OB Investu, jak se vám líbily? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2002 10:04

Ja myslim, ze cela ta soutez je o nicem. A napovida tomu i pocet nazoru u jednotlivych hodnoceni...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2002 13:59

Vážení anonymové, nevím, kdo je tvůrcem posledního hodnoceného webu. A "vybodnout se" na soutěž, která má takové renomé a takový praktický i teoretický význam, by byl krok velmi nerozumný a ve své podstatě vlastně hloupý. Možná Vás neštve soutěž samotná, ale její hlavní hodnotitel? Mám pro Vás však dobrou zprávu, příští týden končí hodnocení investičních společností a s ním i Leoš Bárta v roli hlavního hodnotitele. Přeji trpělivost a hezký den. Zdraví Vás Leoš Bárta.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

21. 6. 2002 | Leoš Bárta

P-rofesionální I A-matérské S-tránky

Třetí kolo soutěže Best Web 2002 věnované internetovým aktivitám investičních společností je ve své třetí části. Do třetice všeho dobrého přichází na přetřes www prezentace První investiční... celý článek

Kde se zastavil čas…

14. 6. 2002 | Leoš Bárta

Kde se zastavil čas…

Druhou nejúspěšnější investiční společností na českém trhu je Investiční kapitálová společnost Komerční banky. Hodnocením její internetové prezentace se dostáváme do další části 3.... celý článek

Jako vejce vejci

7. 6. 2002 | Leoš Bárta

Jako vejce vejci

Po bankách a stavebních spořitelnách přichází další, tentokrát již 3. kolo soutěže Best Web 2002. Společně se podíváme "na zoubek" internetovým prezentacím investičních společností.... celý článek

Partners Financial Services