Kde se zastavil čas…

Leoš Bárta | 14. 6. 2002
Kde se zastavil čas…
Druhou nejúspěšnější investiční společností na českém trhu je Investiční kapitálová společnost Komerční banky. Hodnocením její internetové prezentace se dostáváme do další části 3. kola soutěže Best Web 2002. Pomozte nám hodnotit, kritizovat a chválit. Pomozte nám měnit věci k lepšímu.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme 6 nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Leoš Bárta, ředitel agentury eMARKET, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.iks-kb.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 4 Marketingová rovina: 2 Informační rovina: 2 Grafická rovina: 4 Jazyková rovina: 1 Navigační rovina: 1 Technická rovina: 2 Bezpečnost: nehodnocena
Výsledná známka: 2,28



Kreativní rovina:

Celá úvodní stránka prezentace IKS KB na mě působí dosti omšele a zastarale. No, vlastně ona nejen že takhle PŮSOBÍ, ona zastaralá JE. Od minulého roku se tato prezentace vůbec, ale vůbec nezměnila. Máte-li dostatečně dobrou paměť, tak se možná stejně jako já při dlouhém pohledu na "kreativní" pojetí titulní stránky neubráníte vzpomínce na homepage KB někdy v roce 2000. V té době možná vypadaly oba sity dostatečně "korporátně" a možná to bylo cílem, ale časy se poněkud změnily…

Výsledná známka (jako ve škole): 4



Marketingová rovina:

Tak jako v minulém případě, i dnes tvrdím, že zesílená propagace privilegovaného produktu je efektivní marketingovou cestou, která vede správným směrem. Ale i tentokrát se musím otázat, zda je opravdu nutné, aby byl uživatel obtěžován nově se otevírajícím oknem a zda by nebylo vhodnější svěřit tento úkol nějakému inteligentnímu formátu on-line advertisementu (reklamy – pozn. aut.). Kdybych ale nyní volal po vizuálním sjednocení s layoutem prezentace, byl bych pokrytcem. Ono propagační okénko je totiž zpracováno o dvě třídy lépe než hostitelská prezentace. Svět je plný paradoxů…

Je velmi pozitivním faktem, že si v IKS KB uvědomili existenci i jiných potenciálních cílových skupin, nežli jsou odborníci a lidé se zkušenostmi v oblasti investování. Dokladem toho je i sekce Investujte s námi, která je chválabohu zaměřena i na laiky, vysvětluje základní pojmy, popisuje výhody investování, odpovídá na běžné otázky, zkrátka cíleně a chytře pracuje s možnými novými klienty (tomu textu konečně rozumím i já…).

Komunikace aktuálních novinek probíhá v horní textové liště, po kliknutí na zvolenou zprávu dostanete její plné znění, bohužel však ve velmi neatraktivní podobě a opět bez souvislosti s domovským grafickým prostředím. Proč se proboha musím při každém druhém kliknutí cítit jako v cizím prostředí?

Výsledná známka: 2



Informační rovina:

Hodnocená prezentace poskytuje podle mého názoru dostatečné množství informací o dané problematice i nabízených produktech. Ba co víc, v rámci jednotlivých "produktových listů" se nezapomnělo ani na odborný komentář aktuálního stavu trhu a věcí souvisejících. Má to však také své "ale". Pokud prezentace tohoto typu nevypadá po grafické stránce kdovíjak zajímavě, tak by její předností měly být alespoň (nebo především?) aktuální informace. Snad proto nechápu, jak je možné, že např. v sekci IKS Peněžní trh je posledním komentářem Komentář manažera z 19. týdne, tj. informace více než měsíc staré?

Také by možná neškodilo věnovat více pozornosti kontaktním údajům. To, co je permanentně komunikováno na úvodní stránce vlevo dole, je, myslím, jen povinné minimum.

Výsledná známka: 2



Grafická rovina:

Faktem číslo jedna je, že úvodní stránka prezentace jako by svým pojetím z oka vypadla té nevzhledné internetové tváři KB, kterou si možná pamatujete z doby před dvěma lety. Fotografické vizuálky, realistický motiv bez hlubších plánů a významů, podivná strukturalizace homepage – nic z toho se nemůže měřit s dobrou vizuální podobou dnešních prezentací. Inu, čas nezastavíš. Má být tedy fakt, že tato prezentace je, řekněme, obstarožní, polehčující okolností nebo přitěžujícím důkazem?

Ještě bych rád upozornil na objevující se chyby v práci s fonty (např. Komentář manažera za duben).

Výsledná známka: 4



Jazyková rovina:

Po obsahové stránce jsou texty prezentace napsány poměrně velmi dobře. Škoda, že úplný laik se "chytí" jen občas (mluvím z vlastní zkušenosti). Při nutnosti nezjednodušit komunikovanou problematiku se podařilo vytvořit texty, které sice neoplývají kdovíjak přátelským přístupem, nejsou však odtažité, respektují svého čtenáře (škoda jen že poměrně úzce profilovaného), jsou stručné a jasné. Větná stavba není příliš složitá, výběr jazykových prostředků přiměřený.

Jak to vypadá s gramatickou a interpunkční stránkou textových struktur? Hloubkové jazykové kontroly proběhly v sekci Investujte s námi a Profil společnosti. Výsledek hledání – vše v pořádku, chyby nenalezeny.

Výsledná známka: 1



Navigační rovina:

Prezentace IKS KB obsahuje tři základní navigační systémy, které jsou na sobě nezávislé. Tradiční levá navigační lišta nabízí základní tematický rozcestník. Podsekce jsou přítomny po kliknutí na zvolenou položku. Nic neobvyklého. V centrální části homepage je uživateli nabídnut přímý přístup k jednotlivým produktům IKS KB, který je v rámci jednotlivých produktových listů kombinován s vlastní produktovou navigací. Pohyb tam a zpět je tak poměrně jednoduchý a rychlý.

Výsledná známka: 1



Technická rovina:

Hodnocení v kategorii BEZPEČNOST považuji v případě internetové prezentace IKS KB za zcela bezpředmětné.


Výsledná známka: 2



Klady a zápory z technického hlediska - HTML kód
(+)
  • přehledné formátování zdrojového kódu
  • optimalizace pro různé prohlížeče
  • použití meta tagů pro vyhledávací roboty
(-)
  • kód CSS není skryt pro prohlížeče, které je nepodporují
  • vynechávání atributu "alt" u obrázků
  • chybné odkazy na některé grafické prvky (http://csback:2000)
  • chybné umístění některých tagů; mezi "td" a "tr" tagy v rámci definice tabulek (např: TABLE, FONT, TR...)
Použití CSS (kaskádové styly)
(+)
  • bylo využito
(-)
  • u některých tagů definice vzhledu přímo, namísto použití kaskádových stylů
  • používání tagu "font"
Použití pokročilých technologií (Java, Flash, VRML, plugins)
(+)
  • DHTML novinky
  • wap verze
  • aktuální data, grafy, historie (bylo by vhodné rozdělit tabulku na více stran)
(-)


Závěr:
Nebude to možná znít zrovna přívětivě, já vím, ale nemohu si pomoci. Internetová prezentace, která je určitě funkční, informačně poměrně bohatá, ale vypadá jako virtuální fosilie. Stránky, kde jako by se zastavil čas. Bez šarmu a elegance, ale připraveny poskytnout hledané informace. Předpokládám, že s příchodem nových majitelů do KB v brzké době dozná změn i prezentace jejich úspěšné dceřiné společnosti. Takhle není internet zrovna její silnou zbraní v lítém konkurenčním boji.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PB MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP průměr
vzhled - 3 2 - 2 - 3,5 3 3,5 2 2,714
obsah - 4 2 - 2 - 2,5 2 2,5 2,5 2,500
Vysvětlivky: PB - Petr Bednář, Ringier; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN -Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Informacím bych doporučil dát trochu podobu ... radí porotce Petr Nešpůrek (Celý názor)
... Tyto stránky patří snad do minulého století. A tak společně s Kozinou: "Do roka a do dne" .... a NIC. A tom to je ... uzavírá porotce Pavel Janeček (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Příští týden se můžete těšit na hodnocení internetové prezentace
První investiční společnosti.

Pokud jste navštívili internetové stránky Investiční kapitálové společnosti Komerční banky, jak se vám líbily? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jako vejce vejci

7. 6. 2002 | Leoš Bárta

Jako vejce vejci

Po bankách a stavebních spořitelnách přichází další, tentokrát již 3. kolo soutěže Best Web 2002. Společně se podíváme "na zoubek" internetovým prezentacím investičních společností.... celý článek

Sláva vítězům, čest poraženým

13. 7. 2001 | Lukáš Půda

Sláva vítězům, čest poraženým

Pětkrát jsme vždy po týdnu hodnotili internetové stránky největších investičních společností. Dnes je již z hodnocení porotců zřejmé, kdože si cenu Peníze.CZ za nejlepší web roku odnese.... celý článek

Partners Financial Services