Daňové nůžky se rozevírají

Daňové nůžky se rozevírají
Je z daňového hlediska pro podílový fond a jeho investory výhodnější vyplácet výnosy, nebo zhodnocovat jmění? V posledních letech převažoval jednoznačně názor - růstový je lepší. Nyní se situace opět začíná obracet a výnosy přicházejí do módy.

Jak to, že tolikrát zatracovaná výplata výnosů již není považována za nevýhodnou? Důvodů proč jsou pro podnikatele výnosové fondy znovu atraktivní, je několik, rozhodující ale jen jeden. Změna zákona o dani z příjmů platná od počátku letošního roku rozevřela nůžky mezi daní srážkovou a daní z příjmu. V minulém roce dosahoval rozdíl ve prospěch srážky deset procentních bodů, letos to je již bodů šestnáct. Není divu, že mnohé investiční společnosti uvažují, jak prohlubující se rozdíl využít ve svůj a klientův prospěch.

Z dividendy zbude více

Ještě v roce 1999 byla dividenda zatížena 25procentní srážkovou daní, výnos růstového cenného papíru se při prodeji zahrnoval do daně z příjmu jako dílčí daňový základ. Daň z příjmu byla v minulém roce pro právnické osoby pětatřicetiprocentní. Letos je všechno jinak, srážková daň byla snížena na patnáct procent, daň z příjmu je také nižší, stále je ale 31procentní.
Pro nepodnikajícího klienta jsou nadále nejvýhodnější růstové fondy. Pokud akcie nebo podílové listy drží alespoň půl roku, neplatí žádnou daň. Vzniklý rozdíl ve zdanění srážkou a daní z příjmu poškozuje především právnické osoby nemající daňové ztráty z jiných akciových a podílově fondových účastí. Dílčí základ daně z kapitálových obchodů totiž nejde kompenzovat s jinými aktivitami. I když je vaše firma hluboce ztrátová, doplatku daně za výnos z akciové účasti nebo výnosu z termínovaného vkladu se stejně nevyhnete.
Řešením, které nedostatky novely kompenzuje, jsou výnosové fondy. Výnosy jejich dividend se daní stejně jako výnosy termínovaných vkladů (patnácti procenty), na rozdíl od bankovních vkladů je ale konečné, nemusí se tedy již zahrnovat do daně z příjmu. Na tuzemském trhu je momentálně k dispozici šest výnosových fondů. PIAS pravidelných fondů (profil, názory), PIAS prosperity (profil, názory) a PIAS IPB výnosový (profil, názory) od První investiční, Balancovaný fond nadací ŽB - Trustu (profil, názory), Bondinvest (OFSISBON) a Merkur (OFSISMER) ze Spořitelní investiční společnosti.

Pro každého jeden

Do budoucna mají potenciál především tři posledně jmenované. ŽB - Trust pro nadace, Bondinvest pro fyzické osoby, Merkur pro podnikatele. Fondy První investiční svou postkuponóvě privatizační identitu stále hledají. Půvab výnosových fondů není jen v nižším zdanění. Nakupujete-li těsně před výplatou výnosů a prodáváte po něm, můžete dosahovat i daňové optimalizace. Kurs se výplatou výnosů vrací zpět k nominální hodnotě a vy můžete vykázat daňovou ztrátu z kapitálového obchodu. To má smysl ale jen pro podnikatele, kteří v dílčím základu daně mohou ztrátou kompenzovat své jiné, ziskové investice.

Koupili byste si výnosový fond? Za jakých podmínek? Myslíte, že jsou výnosové fondy důstojnými konkurenty růstových? Napiště svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services