Svítá na lepší časy?

Svítá na lepší časy?
Konečný součet přílivů a odlivů peněz z podílových fondů nesl sice i minulý pátek znaménko mínus, ale zdá se, že rychlost poklesu se postupně snižuje.

Poprvé po řadě týdnů ovšem celkový objem majetku v otevřených podílových fondech klesl pod tolik oslavovanou hranici 70 miliard korun. Vzhledem k výběrům investorů a především poklesu kursů řady cenných papírů tak na konci minulého týdne fondy spravovaly pouze 69,898 miliard korun, zatímco o týden dřív to ještě bylo 70,4 miliard.

Čisté prodeje (tedy rozdíl mezi přílivem nových peněz do fondu a penězi, které si investoři vybrali) byly i minulý týden záporné a dosáhly mínus 66,3 milionu korun. Kladné čisté prodeje za minulý týden dosáhlo pouze 18 ze 60 fondů, které sledujeme. Příznivce podílových fondů ale bezpochyby potěší, že v první desítce se objevilo několik zajímavých fondů. Tabulku s 22,5 milionu korun vede SIS Eurotrend (OFSISEUR), následovaný Pioneer Trustem s 18,3 milionu korun (profil, názory) a druhou novinkou Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) - fondem fondů Globaltrend (OFSISFF) s čistým prodejem 13,7 milionu korun. Čtvrté a páté místo obsadily - zřejmě díky intenzivní reklamní kampani - dva fondy ŽB-Trustu (profil, názory): Živnobanka-KBF (profil, názory) a Sporokonto (OFZBTSPK) s čistými prodeji 2,4 a 1,7 milionu korun. Z poměrně nových fondů se mezi fondy s kladným přílivem peněz objevuje také peněžní fond určený především pro právnické osoby Merkur (OFSISMER) a akciový Akro Eurotech (profil, názory).

V tabulce, kterou každý pátek odpoledne zpracovává Unie investičních společností a ze které přebíráme údaje o přílivu majetku, se zatím nevyskytuje nový IKS fond světových indexů (profil, názory). Podle vyjádření portfolio manažera fondu, Jaroslava Krabce, ale tento fond za první tři dny získal okolo 25 milionů korun, což by jej vyneslo na první místo tabulky fondů s nejvyššími čistými prodeji.

Druhému konci žebříčku čistých prodejů za minulý týden výjimečně nedominuje Spořitelní investiční společnost, ale IKS KB (profil, názory). Nejnižší čisté prodeje (mínus 22 milionu korun) vykázal nedávno otevřený IKS Globální (profil, názory), následovaný fondem IKS Plus balancovaný (profil, názory) s mínus 20,6 milionu korun. Další tři místa již bezpečně obsadily fondy Spořitelní investiční společnosti: Sporotrend (OFSISSPT) s mínus 20,3 milionu korun, Sporoinvest (OFSISSPI) s mínus 17,9 milionu korun a Sporobond (OFSISSPB) s mínus 13 miliony korun.

Omezíme-li se pouze na to, do kterých fondů přiteklo nejvíce peněz (bez ohledu na to, kolik si investoři vybrali zpět), na prvním místě se jako vždy ocitne Sporoinvest s přílivem 159 milionu korun. Na druhém místě je akciový Sporotrend s 42,9 milionu korun, následovaný další ze stálic těchto statistik, fondem IKS Peněžní trh (profil, názory) s přílivem 30,5 milionu korun. Na čtvrtém místě je s 28 miliony korun Pioneer Trust, následovaný již zmíněnými Eurotrendem a Globaltrendem.

Sporoinvest (mínus 176,7 milionu korun) a Sporotrend (mínus 63 milionu korun) jsou také fondy, ze kterých minulý týden investoři nejvíce peněz vybrali. Na třetím místě je fond IKS Peněžního trhu (mínus 30,6 milionu korun), následovaný IKS Globální (mínus 24,3 milionu korun) a Sporobondem (mínus 22,6 milionu korun).

Zajímavé je také podívat se, které fondy za minulý týden vykázaly v kolonkách prodeje a odkupy nulu. Vedle tří bývalých CS fondů, nyní ve správě společnosti Akro, to byly Union vyvážený (profil, názory), ČSOB český peněžní trh (OFOBIPT), ČSOB český akciový (OFOBICAK), Finnex Růstový (profil, názory), Newton Praděd (OFNTNPRA), PPF smíšený (OFPPFSMI) a OB Kvanto Globální listinný (profil, názory).

Jak vnímáte jednotlivé fondy vy? Myslíte si, že se zastaví pokles majetku v jejich správě nebo bude dále pokračovat? Proč investujete do fondů? Své názory můžete napsat zde.

Po kliknutí na symbol fondu v závorkách se dostanete na jeho profil, kde můžete hlasovat o vaší spokojenosti s fondem a přidat k němu vlastní komentář. Chcete-li, můžete pomocí menu v pravém sloupci stránky přidat vlastní komentář i k tomuto článku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2000 15:28

nesouhlasim s nazorem, ze "investice" do terminovanych vkladu je lepsi. Vicemene ekvivalentem pro ne jsou penezni fondy s investicnim horizontem cca 1 rok. Pozor na zdaneni vkladu 15% srazkovou dani. Podilove fondy ostatnich typu nelze porovnavat na kratkych horizontech - 1, 2 roky. jen dlouhodoba vykonnost a serioznost spravce je o necem vypovidajici. Otazkou je kolik fondu na CZ trhu ma historii delsi nez 4 roky. Pioneer, ZB Trust? kdo dalsi?

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2000 12:09, Tomas_Prouza

Velmi smutná čísla. Myslím, že lidé pomalu přesunují peníze jinam, kde najdou vyšší výnosy. Za zmínku tak asi stojí jenom spořitelna se širokou prodejní sítí a Pioneer s agresivními prodejci, kteří tlačí na pilu. Smutný je především OB Invest, který sice republiku oblepil billboardy, ale žádné peníze se mu tam nehrnou. Už aby se sloučili s První investiční, jinak to je na zavření krámu.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services