Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 9. 7. 2010 | 7 komentářů
Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů
Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují až stokorunové poplatky. Výběry z bankomatů v rámci některých bankovních skupin jsou však mnohem výhodnější. Podívejte se, kolik za výběry u jednotlivých bank zaplatíte.

Se správnou platební kartou v zahraničí zaplatíte za výběry hotovosti jen pár korun. Některé bankytotiž mají zvýhodněné výběry kartou z bankomatu v zahraničí. Buď se tato zvýhodnění týkají jen vybraných karet, nebo jsou zaměřena na vybrané destinace, popřípadě obojí současně. U jiných karet vás jen samotný výběr, bez ohledu na přepočet kurzu, vyjde i na několik set korun.

Mezi ty nejzajímavější platební karty z hlediska ceny za výběr ze zahraničního bankomatu zatím stále patří debetní platební karta mBanka Holiday karta od Volksbank. Při využití sítě vlastních bankomatů finančních skupin jsou rozhodně cenově zajímavé také karty UniCreditBank, České spořitelny a ČSOB.

Zcela bez poplatku můžete v cizině ještě stále vybírat, a to až do konce letošního července, kartou polské internetové banky mBank. Konkrétně jejich debetní kartou VISA Classic k osobnímu běžnému účtu mKonto. Tato banka, ač se donedávna holedbala nulovými či minimálními bankovními poplatky, letos v létě některé zavádí. A to se týká právě i výběru ze zahraničních bankomatů. Od 1. srpna 2010 budou mimo Česko zdarma jen výběry hotovosti nad 2500 korun. Kdo si vybere méně, zaplatí mBank 35korunový poplatek. Klienti s kartou od spořicího účtu eMAX zaplatí za výběr vždy 35 korun, držitelé kreditních karet mKreditek 49 korun, což je oproti minulosti také více. A to už pro klienty výhodné nemusí být, zvláště, když mBank má ze všech tuzemských bank nejvyšší kurzovou marži.

Pokud někdo plánuje cestovat mimo Evropu z dosahu sítě bankomatů největších evropských finančních skupin, může být pro něj zajímavé pořídit si Holiday kartu od Volksbank. S touto kartou zaplatí za výběr z jakéhokoliv zahraničního bankomatu 29 korun. Banka navíc od července mění podmínky pro získání karty a klienti si o její vydání mohou zažádat v průběhu celého roku jen za symbolický poplatek jednu korunu měsíčně. Jedná se sice, stejně jako u mBank, o debetní kartu, tedy kartu vydávanou k běžnému osobnímu účtu, ale ani to nemusí nutně být překážkou. Stanete se klientem banky, a získáte Holiday kartu automaticky v balíčku některého z vybraných osobních účtů (někdy i včetně cestovního pojištění). Za tyto osobní účty se platí klasické měsíční poplatky. Můžete si ovšem sjednat jeden bezplatný účet, který budete využívat jen při cestách v zahraničí.

Volksbank podle slov mluvčí Lucie Hálové umožňuje zřízení jednoduchého osobního účtu Aktive konto momentálně zcela zdarma. Jeho součástí je jedna debetní karta (například právě Holiday karta), internetbanking, elektronické výpisy z účtu a možnost sjednat si kontokorent. Cestovatel, který by si tak chtěl pořizovat tento účet jen kvůli získání Holiday karty, musí zavítat do některého z Volksbank Shopů v síti hypermarketů Kaufland. „Aktive konto bylo totiž vytvořeno jako speciální produkt právě pro tyto bankovní stánky. V klasické pobočce Volksbank ho nepořídíte,“ dodává Hálová. Standardní lhůta pro vydání karty je tři až pět pracovních dnů. I tato banka ale mění v průběhu léta sazebník poplatků. Od 9. srpna klienti za Aktive konto se stejnými službami, jako jsou nyní, zaplatí 9 korun měsíčně.

Anketa

K čemu používáte v zahraničí platební kartu?

Klienti největších tuzemských bank , kteří se vydají na dovolenou po Evropě, mohou využívat zvýhodněné výběry v síti bankomatů vlastní finanční skupiny. Podobně jako v uplynulých letech to platí pro klienty UniCredit Bank, České spořitelnya skupiny ČSOBvčetně Poštovní spořitelny. UniCredit Bank se od loňska podařilo navíc síť bankomatů vlastní skupiny rozšířit z původních 15 tisíc na nynějších více než 19 tisíc bankomatů a zvýšila i počet zemí, kde lze vybírat z vlastního bankomatu. Klientům je k dispozici síť bankomatů v 18 zemích, která zahrnuje například zhruba 500 bankomatů v Bulharsku, 700 bankomatů v Chorvatsku, 1900 bankomatů v Turecku, nebo přes 6000 bankomatů v Itálii. Z těchto bankomatů mohou klienti s debetními kartami vybírat za stejných podmínek jako v Česku, tedy za nula až pět korun. Majitelé kreditních karet UniCreditBankzaplatí za výběr z vlastních bankomatů skupiny 49 korun + 1 procento z vybírané částky.

Také pro klienty České spořitelny s debetními kartami je výhodné v cizině používat bankomaty skupiny Erste Group. Za výběr z nich zaplatí stejný poplatek jako za výběr z bankomatu České spořitelny, tedy 6 korun. Skupina Erste působí vedle Slovenska v Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a na Ukrajině. Výhodnější výběr mají alespoň na Slovensku i klienti skupiny ČSOB. Pokud vybírají na Slovensku z bankomatu ČSOB, zaplatí 6 korun, klienti s Maxkartou od dceřiné Poštovní spořitelny zaplatí 5 korun. Ti, kdo mají od ČSOB kreditní kartu, zaplatí z vlastních bankomatů na Slovensku 6 korun + 1,5 procento z vybírané částky. Oproti jiným držitelům kreditních karet se ale i na výběr z bankomatů vztahuje bezúročné období.

Pokud jste držitelé platebních karet jiných bank, připravte se na podstatně vyšší částky, které vám banka za výběr z bankomatu v zahraničí naúčtuje. Tyto poplatky se pohybuje zhruba od 60 do 100 korun plus určité procento z vybírané částky. Například v AXA Bankvás výběr přijde na jedno procento z vybírané částky, minimálně však 59 korun. S LBBW Bankkartami zaplatíte minimálně 80 korun + 2,5 procenta, v GE Money Bankto je 100 korun plus 0,5 procenta.

U karet od Raiffeisenbankčiní poplatek za výběr hotovosti v zahraničí 100 korun + 0,5 procenta z vybírané částky. Podle mluvčího této banky Tomáše Kofroně se ovšem nevyplatí rozhodovat se při volbě karty pro výběr z bankomatu v cizině jen podle poplatků. Důležitý je podle něj i kurz, který se používá při přepočtu. Někdy pak takový výběr s kartou od banky s malým či nulovým poplatkem může vyjít dráže než s kartou, kde je poplatek vyšší.

Některé banky si navíc účtují až dvouprocentní přirážku za platby mimo eurozónu. Lidé by si podle Kofroně měli na dovolenou nicméně brát raději embosované karty, aby mohli platit i u obchodníků, kteří mají místo elektronických terminálů jen takzvané imprintery neboli „žehličky“. Obecně bývá platba kartou pro klienta podle bankovních expertů výhodnější než výběr hotovosti.

Na kolik vás přijde výběr z bankomatu v cizině

BANKAKolik stojí výběr z ATM v zahraničíZvýhodněné výběry z ATM v zahraničí
AXA BANK1% z vyb.částky, minimálně 59 Kč1% z vyb.částky, minimálně 59 Kč
CITIBANKDebetní karty -
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Kreditní karty – 3,5 % z vyb.částky, min.89 Kč
Debetní karty -
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
ČESKÁ SPOŘITELNAATM mimo skupinu Erste – 100 Kč + 0,5% z vyb.částkyDebetní karty ČS ATM Erste Group – 6 Kč
(Od 1.9.2010 platí pro všechny karty ČS)
ČSOB80 Kč + 0,5 % z vyb.částkyDebetní karty v SR – z ČSOB ATM – 6 Kč
Kreditní karty ČSOB ATM – 6 Kč+1,5% z vyb.částky
FIOU všech nabízených platebních karet - 80 Kč + 0,5 % z vyb.částkyDebetní karty v SR – z ČSOB ATM – 6 Kč
GE MONEY BANKDebetní karty - 0,5 % z vyb.částky + 100 Kč bez rozdílu ATMDebetní karty - 0,5 % z vyb.částky + 100 Kč bez rozdílu ATM
KOMERČNÍ BANKA1 %, min. 100 Kč1 %, min. 100 Kč
LBBWDebetní i kreditní karty - 2,5 % z vybírané částky, min. 80 KčDebetní i kreditní karty - 2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč
mBANKDebetní karta
- VISA Classic k mKontu 0 Kč (jen do 1.8.2010)
- VISA Classic k eMAX – 35 Kč
Kreditní karta – 49 Kč
Debetní karta VISA Classic k mKontu – 0 Kč
!!! od 1.8.2010 bez poplatku jen výběry nad 2500 Kč
POŠTOVNÍ SPOŘITELNAMaxkarta či debetní karta PS 80 Kč + 0,5 % z vyb.částky
Kreditní karta – 80 Kč + 1,5% z vyb.částky
Maxkarta či debetní karta PS – ATM ČSOB v SR – 5 Kč
Kreditní karta – ATM ČSOB v SR 60 Kč + 1,5% z vyb.částky
RAIFFEISENBANK100 Kč + 0,5 % z vybírané částky bez ohledu na ATM100 Kč + 0,5 % z vybírané částky bez ohledu na ATM
UNICREDITBANK100 Kč + 0,5 % z vyb.částkyDebetní karty
ATM UniCredit Group
– stejné podmínky jako v ČR – 0 Kč (dle typu konta – většina klientů)
-ostatní klienti s debet.kartou 5 Kč
Kreditní karty
49 Kč + 1 % z částky
VOLKSBANK100 Kč + 0,5 % z vyb.částky
Debetní k. Holiday 29 Kč
Jiná debetní karta 75 Kč + 0,5 % z vyb. částky
Kreditní karta 1,75 % z vyb. částky,min.120 Kč
Debetní k. Holiday 29 Kč
Jiná debetní karta 75 Kč + 0,5 % z vyb. částky
Kreditní karta 1,75 % z vyb.částky, min.120 Kč
Zdroj: Banky

Jaké máte zkušenosti s výběrem ze zahraničních bankomatů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2015 6:40, Patrik Chrz

Cetelem má kurzy Mastercard bez příplatků a jeden z volitelných bonusů jsou výběry ze zahranicncih bankomatů.
Ale zas to není banka.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

21. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

Na řadu škod, které se vám stanou na dovolené, se kvalitní cestovní pojištění vztahuje. Měli byste ale vědět, jak správně postupovat při uplatňování škody. Přinášíme proto ve spolupráci... celý článek

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost

28. 5. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost

Ačkoliv se řada Čechů bojí, že je v cizině okradou, jezdí do zahraničí často i s větší sumou hotovosti. Platí s ní totiž podstatně radši a platební kartu se navíc obávají využít kvůli... celý článek

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Partners Financial Services