Dobré rady: Peníze, nebo peníze? Platit na dovolené hotově, nebo kartou?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 12. 6. 2017 | 2 komentáře
Chystáte se na dovolenou a nevíte, jestli se spolehnout na platební kartu nebo radši vézt na všechno hotovost? Zaručená rada neexistuje. Vždycky je ale dobré vědět, na co si dát pozor, ať už se rozhodnete pro placení kartou, výměnu peněz nebo kombinaci obojího.
Dobré rady: Peníze, nebo peníze? Platit na dovolené hotově, nebo kartou?

Nechceme vám radit, jestli s sebou na cesty vzít platební kartu nebo raději pořádný pakl bankovek příslušné měny. Ostatně, nakonec většinou bývá nejlepší přihodit do kufru obojí. Platební karta totiž vždycky poslouží minimálně jako železná rezerva, hotovost se zas bude hodit třeba u stánku se zmrzlinou nebo v momentě, kdy se vám na dovolené přihodí zdravotní karambol. Někdy totiž lékař může požadovat okamžité vyrovnání účtů a pojišťovna je proplatí až zpětně – psali jsme o tom v jednom ze starších článků.

V každém případě je dobré počítat s tím, že většina zdravotnických zařízení nejspíš nebude vybavená platebním terminálem a se zlomenou nohou se k bankomatu běhá těžko. Hotovost vám pak přijde vhod.

Pokud zvolíte variantu karta i hotovost, zohledněte, jestli jedete do turisty hojně vyhledávané destinace nebo třeba na samotu do hor. Zatímco v prvním případě, především v Evropě, nebude problém zaplatit útratu kartou, případně najít bankomat, v odlehlých městech a vesničkách naopak s kartou jen tak nepochodíte a bankomat najdete stěží. Proto se vám bude hodit větší díl hotovosti.

V každém případě, ať už s sebou povezete kartu, hotovost nebo obojí, je dobré vědět, na co si dát v cizině pozor a s čím počítat. Proto pro vás máme pár dobrých rad.

Anketa

Jak utratíte většinu peněz na zahraniční dovolené?

Platební karta: Pozor na typ konverze

Platit kartou můžete v zahraničí stejně jako doma – banky si za takovou platbu neúčtují žádné další poplatky. V některých exotičtějších zemích si ale může poplatek naúčtovat obchodník. Většinou jedno až tři procenta z transakce.

Pokud vás zajímá kurz, devizový („bezhotovostní“) kurz, který používá pro převod měn banka, bývá většinou výhodnější než valutový („hotovostní“) kurz, podle kterého se peníze vyměňují ve směnárnách. Neplatí to ovšem stoprocentně, vždycky záleží na konkrétní směnárně, na částce, kterou měníte, a na druhé straně také na tom, jak si kurz nastavila vaše banka,

Až budete kartou platit v obchodě nebo třeba restauraci, dost možná vám platební terminál nabídne službu Dynamic Currency Conversion – možnost zaplatit buď v místní měně, nebo v českých korunách. I když se vám může platba v českých korunách jevit minimálně jako přehlednější – přímo na terminálu vidíte, kolik se vám za platbu strhne v českých korunách, zvolte raději první možnost a zaplaťte v místních penězích. Uhrazení transakce v českých korunách totiž znamená, že kurz neurčí vaše banka, nýbrž provozovatel platebního terminálu. Přepočet kurzem provozovatele terminálu pak bývá zpravidla horší než transakce zúčtovaná v místní měně a přepočtená kurzem banky.

Jestli se v létě chystáte do Německa, nespoléhejte výhradně na kartu a raději si s sebou vezměte i dostatek eur. S kartou Visa nebo Mastercard totiž nemusíte v obchodech, hotelech ani restauracích pochodit – někteří němečtí obchodníci přijímají pouze karty německé asociace Central Credit Comitee.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Drahý výběr z bankomatu? Záleží na bance

Pokud s sebou budete mít kartu a nakonec zjistíte, že přijde vhod i hotovost, můžete se směle vydat k bankomatu. Ve větších městech a turistických letoviscích byste jich měli bez problémů najít hned několik. Často se navíc nemusíte obávat ani tučných poplatků za výběr – v praxi ovšem dost záleží, u jaké banky máte běžný účet.

Například klienty Equa bank přijde výběr ze zahraničního bankomatu jen na devět korun, mBank si zase poplatek za výběr neúčtuje, jestliže vyberete víc jak patnáct set korun (respektive ekvivalent této částky). Další banky nabízejí výběr ze zahraničních bankomatů zdarma jen u některých účtů – většinou těch, u kterých se platí za vedení. Konkrétně je řeč třeba o Air Bank, Raiffeisenbank nebo Sberbank.

Samozřejmě se pořád najdou banky, kde poplatek za výběr ze zahraničního bankomatu dělá sto a více korun (ČSOB, Česká spořitelna), případně si ještě připočítají půl procenta z vybírané částky (Fio banka). Ještě před odjezdem se proto vyplatí mrknout do sazebníku.

Stejně jako při placení kartou i u bankomatu dejte pozor na službu Dynamic Currency Conversion, tedy možnost výběru měny, ve které má transakce proběhnout. Opět platí, že levnější pro vás bude transakce v místní měně.

Tip: Bankomat můžete v cizině hledat pomocí online lokátoru. Má ho Visa i Mastercard. VISA navíc nabízí i aplikaci na mobil, která funguje pro Android i iOS.

Hotovost: exotické měny až na místě

Když vsadíte rovněž (nebo výhradně) na hotovost, pamatujete na základní bezpečnostní pravidlo: nikdy ji u sebe nenoste všechnu najednou.

Další věc, se kterou se vyplatí počítat – některé exotické měny jako třeba tureckou liru, tuniský dinár nebo egyptskou libru budete v Česku shánět dost obtížně a dost možná ji neseženete vůbec.

Hotovost si tedy budete muset měnit až na místě. České koruny s sebou ale nevozte, v egyptské směnárně s nimi nepochodíte. Doma si proto vyměňte české peníze za eura nebo dolary, které v cílové destinaci směníte za místní měnu snadno. Snažte se ovšem dobře odhadnout, kolik peněz budete potřebovat. Exotické měny byste totiž doma prodávali jen těžko, případně byste na jejich prodeji nejspíš tratili. Některé měny, například tuniský dinár, se navíc dovážet ani vyvážet nesmí.

Když odhad přestřelíte a nějaká hotovost vám na konci dovolené zbyde, můžete ji zkusit přímo na místě vyměnit zpět na dolary nebo eura. Někde k tomu ovšem budete potřebovat doklad o předcházející směně – raději ho proto nevyhazujte.

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services