Platby kartou podle vzdělání: Vysokoškoláci platí častěji

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 11. 2015 | 1 komentář
Bezkontaktní platby, které se v Česku velmi rychle uchytily, preferuje 63 procent lidí. Jednou nebo vícekrát týdně kartou v obchodech platí 87 procent absolventů vysokých škol. Oproti tomu u lidí se základním vzděláním je to jenom 39 procent. Během příštích dvou let bude mít bezkontaktní funkci drtivá většina karet v Česku.
Platby kartou podle vzdělání: Vysokoškoláci platí častěji

Přestože je v Česku více aktivních bankovních karet než obyvatel, sedm procent Čechů nemá kartu žádnou. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro Raiffeisenbank realizovala agentura NMS Market Research.

Alespoň jednu kartu má tedy 93 procent Čechů, kartu s bezkontaktní funkcí pak vlastní už 80 procent lidí v Česku. Bezkontaktní karty už vydává většina bank v Česku. Z velkých bank je jako poslední začala v červenci vydávat UniCredit Bank. V nabídce je stále nemá jen pár bank, například Sberbank nebo Oberbank.

Bezkontaktní platby nyní preferuje 63 procent lidí. „Výhodou je jejich rychlost. Zejména u malých částek do 500 korun, kdy není nutné zadávat PIN, je zaplacení otázkou několika vteřin,“ říká Romana Lantorová, produktová manažerka Raiffeisenbank.

Větší oblibě se bezkontaktní platby těší u mladých lidí ve věku 18 až 24 let (přednost jim dává 70 procent dotázaných) a u lidí s vyššími příjmy (75 procent).

Alespoň někdy platí kartou v obchodech 94 procent dotázaných lidí. Jednou nebo vícekrát týdně je to pak 68 procent lidí. Tento podíl se ale snižuje s rostoucím věkem – u lidí ve věku 55 až 64 let je to jen polovina.

Frekvence plateb kartou v obchodech roste spolu s dosaženým vzděláním. Jednou nebo vícekrát týdně takto platí 87 procent absolventů vysokých škol. Oproti tomu u lidí se základním vzděláním je to jenom 39 procent.

„Lidé s vyšším vzděláním ve své profesi méně pracují s hotovostí, výdělek inkasují na svůj účet a také své výdaje na bydlení a služby řeší bezhotovostně. Je pro ně proto přirozenější použít i pro další výdaje platební kartu místo hotovosti,“ říká Lantorová.

Placení kartou v obchodech je také oblíbenější ve větších městech, což je logické, protože zde také více obchodů karty přijímá. Ve městech nad sto tisíc obyvatel dokonce 14 procent lidí platí kartou každý den.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s výběrem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na českých poštách prý zaplatíte platební kartou. Jestli dinosaurus nekecá

1. 10. 2015 | Gabriel Pleska | 18 komentářů

Na českých poštách prý zaplatíte platební kartou. Jestli dinosaurus nekecá

Pamětníci pamatují, že už před pěti lety pošťáci tvrdili, že vědí, který rok se píše. Že si sypali popel na hlavu a slibovali, že na přepážce normálně zaplatíte kartou. Kdo ví, starci... celý článek

Pár dobrých rad: Na co se ptát, až vám budou nabízet kreditku

22. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Pár dobrých rad: Na co se ptát, až vám budou nabízet kreditku

Kreditku dneska nabízejí na každém rohu. Jak si ze záplavy kreditních karet vybrat? Staňte se informovaným spotřebitelem, který dovede klást zasvěcené otázky a nenechá se oblafnout.... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

28. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 36 komentářů

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

Pro člověka ze staré školy strašák, který znamená život na (draze zaplacený) dluh. Pro finančně gramotného profíka, který v pravidlech kreditek umí chodit, dovede porovnat nabídky,... celý článek

Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné

23. 10. 2014 | Ondřej Tůma | 50 komentářů

Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné

Vypadá to jako bankovní karta, platí se tím jako bankovní kartou – a není to bankovní karta. Na český trh vstupují předplacené platební karty. K čemu jsou? Nejsou propojené s účtem,... celý článek

Partners Financial Services