Banky chtějí přimět lidi vybírat v obchodech

Olga Skalková | rubrika: Aktuálně.cz | 19. 7. 2015 | 16 komentářů
Banky a karetní asociace chtějí rozhýbat výběry hotovosti u obchodníků. Na pokladně by si lidé mohli vybírat větší částky bez podmínky dražšího nákupu.
Banky chtějí přimět lidi vybírat v obchodech

Takzvaný cashback, tedy možnost vybírat s platební kartou přímo u pokladen v obchodech, zůstává i po devíti letech od spuštění v Česku okrajovou službou. Lidé si tímto způsobem vyberou jen zhruba jedno promile hotovosti z platebních karet a zájem spíše klesá. To se ale může brzy změnit.

Velké banky nyní tlačí na zdražení výběrů z bankomatů – jako kompenzaci na novou regulaci Evropské unie, která bankám nařizuje snížit poplatek požadovaný od obchodníků za placení kartou. Hlavně menší banky, které za klienty většinou platí výběry v celé tuzemské bankomatové síti, tedy především z bankomatů konkurence, by proto cashback chtěly oživit.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Kdyby významná část klientů nahradila výběry z bankomatů cashbackem, ušetřili bychom několik milionů korun ročně,“ říká Tomáš Veselý, ředitel depozitních produktů Equa bank. „Naše náklady na něj jsou o třetinu nižší než náklady na výběr z bankomatu,“ vysvětluje. Náklady bank na každý výběr z konkurenčního bankomatu se podle informací Hospodářských novin pohybují mezi 10 a 14 korunami.

„Určitě máme zájem, aby se služba více využívala,“ říkají i mluvčí mBank Pavel Vlček a mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Také podle nich by do budoucna mohlo jít o alternativu k bankomatům.

Jen v některých obchodech

Předpokladem k oživení cashbacku je silnější propagace ze strany bank, karetních asociací i obchodníků. Všechny strany připouštějí, že informovanost lidí o službě je nízká. Omezená je také síť obchodů, v nichž cashback funguje. Nejčastěji jde o potravinářské prodejny, benzinky a drogerie – ale ne všechny. Z velkých potravinářských řetězců tuto službu umožňují Albert, Tesco, COOP, Globus a Penny. Naopak Billa, Kaufland, Lidl nebo Makro cashback nenabízejí.

Rok

Počet transakcí

Objem transakcí

2009

105 419

116 mil. Kč

2010

245 122

290 mil. Kč

2011

365 925

429 mil. Kč

2012

480 452

556 mil. Kč

2013

593 179

675 mil. Kč

2014

585 900

703 mil. Kč

„Sami chceme letos o cashbacku víc mluvit. Ke změně chování lidí je nutné, aby se do toho zapojili i ostatní. Už jen tím, že by se tato možnost u pokladen aktivně nabízela, by zájem o tuto službu přirozeně vzrostl,“ říká Komjati z Air Bank.

ČSOB a Česká spořitelna, které v součtu zajišťují většinu z více než osmi tisíc míst pro cashback a jsou také největšími vydavateli platebních karet, se k rozšiřování služby staví vstřícně. „Zamýšlíme se nad tím, jak motivovat obchodníky, aby ho více nabízeli a aby o něm naši klienti věděli a používali ho,“ říká Klára Pačesová z České spořitelny. „Službu chceme rozhodně rozšiřovat,“ dodává Pavla Hávová, mluvčí ČSOB.

Zdržuje to. A hlavně – vybrat se dá jen málo 

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková ale upozorňuje na dosavadní bariéry. „Obchodníkům chybí k cashbacku větší motivace, zpomaluje jim provoz na pokladnách. Půjdou do něj víc, když zákazníkům bude přinášet větší přidanou hodnotu. To by nastalo v situaci, když by bankomatové výběry zdražily, zatímco výběry v obchodech zůstaly zadarmo,“ míní.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2015 11:37, Hunter

Pro mě má tato služba 2 problémy, proč ji nepoužívám:

- musel bych si pamatovat specifickou kombinaci podmínek: jde vybrat jen někde, jen něco málo jen po zaplacení něčeho ... vlastně ani nevím jestli jsou ty podmínky ve všech obchodech stejné. Ale nehodlám se je učit ani si je pamatovat
- vlastně mě to ani nikdy nenapadne, protože jde o nelogickou kombinaci služeb. Vyberu si peníze v hotovosti, když platím kartou, kterou platím, protože nechci platit v hotovosti. Na to, že chci hotovost, když právě držím v ruce kartu, protože chci platit bezhotovostně, si asi nikdy nevzpomenu.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2015 16:03, Japapa

Placení kartou má jednu výraznou nevýhodu - zdržuje další čekající. Často mě to vytáčí do ruda. Pokud budou nadále velké banky(ČSOB, ČS, KB) tlačit na používání karet, tak od KB už odejdu ke konkurenci.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro cizí zavřeno. Nebo dráž! Bankomaty zdarma už nebudou pro všechny

13. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Pro cizí zavřeno. Nebo dráž! Bankomaty zdarma už nebudou pro všechny

Velké banky možná zdraží nebo dokonce omezí výběry z bankomatů klientům konkurence. Vadí jim, že menší banky těží z husté bankomatové sítě, do které neinvestovaly. Banky navíc očekává... celý článek

Partners Financial Services