Pro cizí zavřeno. Nebo dráž! Bankomaty zdarma už nebudou pro všechny

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 13. 7. 2015 | 16 komentářů
Velké banky možná zdraží nebo dokonce omezí výběry z bankomatů klientům konkurence. Vadí jim, že menší banky těží z husté bankomatové sítě, do které neinvestovaly. Banky navíc očekává výpadek příjmů kvůli povinnému snížení poplatků při platbě kartou. Takže bude třeba vydělat jinde.
Pro cizí zavřeno. Nebo dráž! Bankomaty zdarma už nebudou pro všechny

Po Česku je rozeseto přibližně čtyři a půl tisíce bankomatů. Zhruba polovina pod značkou České spořitelny nebo Komerční banky. Jen Česká spořitelna jich provozuje přes patnáct set. Komerční banka víc než sedm stovek. Výhra to prý ale není.

Menší banky, které mají jen skromnou síť bankomatů a orientují se hlavně na on-line bankovnictví, nabízejí klientům výběry z bankomatů zdarma. To znamená, že je vlastně dotují, za výběr majitel bankomatu, zpravidla větší banka, něco chce. Poplatek obvykle dělá deset až patnáct korun. Jenže velkým bankám to začíná být málo. Šéf Komerční banky Albert Le Dirac’h nastínil i možnost, že by se klientům konkurence k bankomatům omezil přístup. Pravděpodobněji se ale půjde cestou zdražování. A je otázka, do jaké výšky budou malé banky ochotné a schopné nést poplatek samy.

Důvodem k podražení je podle Komerční banky a České spořitelny i chystané snížení poplatků z plateb kartou, nařízené Evropskou unií. Zatímco dnes se transakční poplatek, který odvádí obchodník bance, pohybuje mezi 1 a 1,6 procenta z ceny nákupu, od prosince bude dosahovat maximálně 0,3 procenta. Banky čekají výpadek příjmů a chtějí se zahojit jinde.

Už je to tady

Ptali jsme se před rokem

Když platíte kartou, zadarmo je to jen zdánlivě. Banka za každou platbu inkasuje od obchodníka. Evropská unie nutí banky tyto poplatky snížit. Jak se se ztrátou vypořádají? Nebude ji nakonec zase platit zákazník?

„Na zajištění provozu sítě bankomatů vydává Komerční banka ročně víc než sto milionů korun. Uvažujeme proto o způsobu vyvážení této investice pro banky, které tak rozsáhlou síť bankomatů neprovozují, ačkoliv jejich klienti mají možnost stávající síť bankomatů neomezeně využívat,“ okomentoval pro Peníze.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Česká spořitelna přidává další argument: „Regulace asociací výrazně zasahují do kartového modelu a my se budeme muset zamyslet nad různými možnostmi řešení,“ shrnula pro Peníze.cz mluvčí Klára Pačesová s tím, že vše je teprve ve fázi úvah.

Malé banky hledají alternativy

Jestli na zdražování opravdu dojde, pocítí ho především malé banky, respektive jejich klienti. Není totiž jisté, jestli banky vykryjí i vyšší poplatky za zákazníky.

Podle mluvčího Air Bank Vladimíra Komjati je na hodnocení brzy. „Na všechno se díváme z pohledu našich klientů, takže i v případě takovéto úpravy bychom vymysleli nějaké řešení, aby se jich nijak negativně nedotklo. Pro zajímavost – klienti Air Bank mohou jako jediní vybírat peníze i na 4300 místech Sazky. To je přibližně stejně míst, kolik mají všechny ostatní banky dohromady bankomatů,“ vypočítává.

Situaci bedlivě sleduje i Fio banka. „Cenovou politiku výběrů z bankomatů, kterou zvažují Komerční banka či Česká spořitelna, sledujeme, ale nyní se k ní nechceme vyjadřovat a předjímat možné dopady, které by pro nás a naše klienty mohly vzniknout. Obě banky si však účtují poplatek z výběrů klientů ostatních bank ve svých bankomatech již nyní. Není tak pravda jejich tvrzení, že jim to v současné době přináší pouze náklady bez výnosů,“ upozorňuje mluvčí Zdeněk Kovář. Alternativou pro klienty je podle něj výběr přímo z bankomatu Fio banky. Těch je ale zatím po republice jen 155. „Další možností je služba cashback, která umožňuje bezplatně požádat o hotovost při nákupu u obchodníka nad 300 korun na stejné pokladně, kde klient platí za nákup. Maximální výše výběru je 1500 korun, minimum dáno není, vybíraná částka by však měla být v celých stokorunách,“ pokračuje Zdeněk Kovář.

Chcete vědět, jak funguje bankomat, jaká je jeho historie a co se skrývá v jeho útrobách? Prohlédněte si naši interaktivní grafiku. Dozvíte se také, jak je bankomat zajištěn proti vyloupení, například speciální fólií chránící klávesnici proti zjištění zadávaného PIN kódu, jaké fígle nejčastěji používají zloději pro vybílení vašeho bankovního účtu. Infografika vám zároveň představí nejznámější mezinárodní sítě bankomatů.

Další interaktivní grafiky na Peníze.cz

Anketa

Platíte za výběry z bankomatu?

Připojit se můžou další. Zdražení zvažuje i ČSOB

O změnách uvažuje i poslední z velké trojky – ČSOB, která v Česku aktuálně provozuje přes devět set bankomatů. „Vítáme u svých bankomatů pochopitelně i klienty jiných bank, uvědomujeme si, že naše rozsáhlá bankomatová síť slouží i jejich potřebám, stejně tak jako bankomatové sítě jiných bank slouží klientům ČSOB a Ery,“ komentuje mluvčí ČSOB Martina Slavíková. Dodává však, že je třeba zohledňovat i míru, jakou jednotlivé banky do sdílené sítě přispívají. „V zahraničí začíná být zcela normální, že banky, které provozují síť bankomatů ve všech aspektech – zajišťují jejich dostupnost, dostatek hotovosti a nesou náklady na provoz – chtějí víc mluvit do toho, jak služby poskytovat klientům jiných bank, které do provozu bankomatů nepřispívají. V zahraničí není překvapením, když vás za využití bankomatu nezpoplatní vaše banka, nýbrž banka, které bankomat patří,“ vysvětluje mluvčí ČSOB s tím, že jde o jeden z možných scénářů, které banka zvažuje.

Jiný pohled na věc má například GE Money bank „Aktuálně máme v provozu 630 bankomatů a nezvažujeme zpoplatnění ani podražení výběru z našich bankomatů pro klienty jiných bank. Nedomníváme se, že je představa pana Le Dirac’ha uzavřít bankomaty pro klienty jiných bank realistická,“ říká za GE Money bank mluvčí Lucie Policarová.

Budou vás informovat

Oslovili jsme také karetní společnost Visa. Její šéf pro Českou republiku Marcel Gajdoš potvrdil, že o záměrech bank zpoplatnit výběry z bankomatů pro držitele karet vydaných jinou bankou ví.

„Chceme zajistit přísné podmínky transparentnosti, aby držitelé karet byli informováni o všech možných poplatcích před dokončením konkrétní transakce a aby byl za všech okolností zajištěn soulad jak s českými právními předpisy, tak požadavky z Evropské unie v tomto ohledu,“ uzavírá pro Peníze.cz.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s výběrem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2015 18:46, Petr

Fio uz dlouho vydava vlastni karty a ma i sve bankomaty site Pharro.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2015 11:52, jezevec

je to přece jedno, klient vždycky NĚJAK za to zaplatí, liší se jen způsob výpočtu.
jen a co třeba taková fýjo, která vydává karty od čsob. bude v bankomatu čsob poplatek jako za kartu čsob, nebo jako za cizí banku?

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Mastercard: Banky by lidem měly připomenout, že za kvalitní služby se platí

27. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Šéf Mastercard: Banky by lidem měly připomenout, že za kvalitní služby se platí

„Přijde mi, že někteří klienti mají pocit, že jim banka musí úplně všechno poskytovat zadarmo. Když ale jdete ke kadeřníkovi nebo když čerpáte energie, tak za to taky platíte,“ říká... celý článek

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

29. 4. 2015 | Zdeněk Bubák, Helena Kadlecová | 9 komentářů

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

Včera jsme vám radili, jak šikovně šetřit používáním kreditní karty. Varovali jsme ale, že je to disciplína vhodná pouze pro jedince s pevnou disciplínou. Pro ty, kteří si dokážou hlídat... celý článek

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

28. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 36 komentářů

Pět dobrých rad: Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

Pro člověka ze staré školy strašák, který znamená život na (draze zaplacený) dluh. Pro finančně gramotného profíka, který v pravidlech kreditek umí chodit, dovede porovnat nabídky,... celý článek

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

2. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu?... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Partners Financial Services