Malé peníze: Platba přímo z karty na kartu? Ušetří za poplatky?

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 16. 4. 2014 | 1 komentář
Není to tak dávno, co byl nepředstavitelný svět bez hotových peněz. Bezhotovostní technologie nám ale každou chvíli ukazují nová a nová kouzla s platebními kartami. A dokonce se zdá, že svět bude klidně existovat i bez plastových karet. Na dotazy čtenářů odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze.
Malé peníze: Platba přímo z karty na kartu? Ušetří za poplatky?

Čtenářský dotaz: Slyšel jsem, že bude možné dělat platby přímo mezi kartami. To by se ušetřilo za bankovní poplatky? Takhle by šlo ušetřit vlastně za účet a bankám vypálit rybník.

Malé peníze: Říká se, že hlavní provozovatelé platebních karet chystají službu, se kterou bude možné provádět platby mezi platebními kartami. Ještě není jasné, jak by se takové platby zadávaly. Doba převodu by měla být velmi krátká, několik desítek minut.

Na první pohled to snad vypadá, jako by takové transakce probíhaly mimo banky. Ale bez bank to pravděpodobně nepůjde. Jednak karetní společnost nevedou účty a jednak platební karty jsou vázané ke konkrétním účtům. Posílání peněz mezi kartami bude ve skutečnosti posíláním peněz mezi účty, jen způsob vypořádání bude jiný.

Dokonce ani u takzvaných spořicích karet to nebude pravděpodobně jiné. Spořicí karta je platební karta, která se tváří, jako kdybyste si „na ní“ mohli spořit peníze. Je možné na ni peníze posílat a posléze je vybírat jen prostřednictvím karty – tedy v bankomatu nebo karetní platbou. Ve skutečnosti jde však v případě tzv. spořicí karty o kombinaci účtu a karty s nastavením příslušných omezení.

Platby bez dozoru? Těžko

Jak to momentálně vypadá, bude pozitivem mezikaretních převodů jejich rychlost. Například jste na dovolené v zahraničí a z nějakého důvodu vypotřebujete limit na kartě. Mělo by pak být možné, aby vám někdo na kartu poslal peníze a tak vám pomohl z nesnází.

Rychlost na druhou stanu není něco, co by jednoznačně ocenili regulátoři finančních trhů. Při provádění transakcí je třeba dbát na jejich bezpečnost a dát šanci monitoringu transakcí s cílem odhalit možné podvody či nakládání s kradenou kartou.

Další faktor – aktuálně snad zvlášť hodný uvážení – jsou mezinárodní ekonomické sankce. Pak je vhodné platby sledovat kvůli případnému porušování takových sankcí. A to vyžaduje, alespoň u některých transakcí, příslušnou dobu na zpracování monitoringu.

Anketa

Nahradíte výhledově kartu telefonem?

Budoucnost patří telefonu

V budoucnosti – která ostatně už už přichází – se můžeme dočkat ještě dalších změn. Ty se týkají mimo jiné i vlastní podoby platební karty. Tento platební prostředek nemusí existovat v podobě plastové kartičky, jak jsme ji dosud znali. Kartu je už dnes možné „nahrát“ do mobilu a k placení pak používat přímo mobil, ať už s využitím technologie NFC (near field communication), nebo speciálních aplikací, existují také nejrůznější nálepky a přívěsky, které kartu v bezkontaktních terminálech plnohodnotně nahrazují.

Mohutný rozvoj plastových platebních karet umožnil, že si dnes už snadno dokážeme představit svět bez hotovosti. A jak se zdá, byli jsme před plastovými kartičkami – a budeme i po nich.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí.
Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services