Nový standard. Bezkontaktní je už třetina karet

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 12. 2013 | 1 komentář
Bezkontaktní platby dál dobývají Česko – umí je už každá třetí platební karta v Česku. Roste také počet terminálů v obchodech, které tento rychlejší druh plateb umožňují. S bezkontaktní funkcí je již každý třetí terminál z celkového počtu 90 tisíc.
Nový standard. Bezkontaktní je už třetina karet

Ukazují to statistiky, které od bank a karetních společností získal on-line deník Aktuálně.cz.

Jak rychle trh roste, ukazuje srovnání s daty z května letošního roku. Tehdy byly na trhu dva miliony karet s bezkontaktní funkcí. Nyní, o půl roku později, se celkový počet bezkontaktních karet už dostal k hranici 3,5 milionu kusů. Celkově je přitom v Česku nyní vydaných zhruba 10,5 milionu karet.

Podobný růst je vidět také u platebních terminálů. V květnu jich umělo bezkontaktní platby přijímat 18 tisíc, o půl roku později už zhruba dvojnásobek.

A pro banky je nejdůležitější, že s rostoucí „infrastrukturou“ roste i pro ně klíčový údaj, tedy celkový objem peněz, který lidé utratí kartou. Objem bezkontaktních plateb podle údajů z bank roste o pětinu měsíčně.

Česká spořitelna hlásí růst objemů o čtvrtinu, přičemž právě o ní lze hovořit jako o lídrovi tohoto nového trhu. Na celkovém počtu dosud vydaných bezkontaktních karet se podílí polovinou, má 1,7 milionu vydaných karet s bezkontaktní funkcí.

„Naši klienti provedli letos (do konce listopadu) všemi platebními kartami 126 milionů transakcí u obchodníků v celkovém objemu 94 miliard korun. Z toho více než 22 milionů transakcí bylo bezkontaktními kartami a nálepkami v celkovém objemu převyšujícím deset miliard,“ říká Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny.

Druhá v pořadí je ČSOB s 800 tisíci bezkontaktními kartami. Další banky, které on-line deníku Aktuálně.cz toto číslo sdělily, hlásí 172 tisíc (mBank), 100 tisíc (Air Bank) a 25 tisíc (Equa bank).

Jen součet těchto pěti bank končí 200 tisíc kusů pod hranicí tří milionů. Vzhledem k tomu, že bezkontaktní karty v Česku už vydává drtivá většina bank – z větších je v nabídce zatím nemá jen UniCredit a Sberbank –, bude celkový počet atakovat hranici 3,5 milionu karet.

Také u bezkontaktních terminálů je třeba dopočítávat. V Česku je obchodníkům dodává pět bank. Česká spořitelna a Komerční banka přiznávají každá zhruba po deseti tisících terminálech s bezkontaktní funkcí, UniCredit Bank přiznává polovinu. ČSOB bude na úrovni prvních dvou bank, Raiffeisenbank má těchto terminálů v řádech stovek kusů. Celkový součet se tedy pohybuje kolem 35 tisíc z celkových 90 tisíc terminálů v Česku.

Anketa

Máte bezkontaktní?

Do tří let jen bezkontaktní

Ještě v září roku 2012, tedy před rokem a čtvrt, bylo v Česku šest tisíc terminálů s bezkontaktní funkcí, nyní je jejich počet zhruba šestinásobný a dále rychle poroste.

„V současné době rozšiřujeme bezkontaktní platební terminály především tam, kde je nízká průměrná transakce a jde o rychlost odbavení zákazníka u pokladny. Typicky prodejny potravin, lékárny, drogerie, tabák, knihy a podobné obory,“ říká za Českou spořitelnu Jan Holinka.

„Všechny nové terminály, které banky na trh dodávají, jsou zároveň opatřeny bezkontaktními technologiemi. Obnovovací cyklus je tříletý,“ řekl v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz Marcel Gajdoš, šéf Visa pro Česko a Slovensko. Gajdoš předpokládá, že v následujícím roce bude zhruba polovina všech terminálů bezkontaktních, do pěti let by již měla být bezkontaktní naprostá většina terminálů.

Podobná je situace u karet. I u nich platí, že pokud je banka nabízí, tak nové už většinou automaticky vydává také s bezkontaktní technologií. Bankám se to i přes vyšší náklady vyplatí.

„Karty s bezkontaktní technologií jsou dražší, ale stojí to za to, protože zákazníci si je oblíbili a frekvence placení s nimi se významně zvýšila. To znamená, že investice do bezkontaktních karet nebude ztrátová,“ vysvětlil Roman Truhlář, generální ředitel mBank pro Česko a Slovensko.

„V horizontu tří let lze očekávat, že prakticky všechny karty budou bezkontaktní. Vydavatelé MasterCardu prakticky všechny karty dávají s touto funkcí,“ řekl nedávno v rozhovoru s Aktuálně.cz zase šéf českého MasterCardu Miroslav Lukeš. Bez nové funkce podle něj zůstanou jen ty nově vydané karty, u kterých jejich majitelé aktivně vysloví nesouhlas s bezkontaktní funkcí.

Bezkontaktní technologie má bankám a karetním společnostem dále pomoci s postupným vytlačováním hotovosti. V minulém roce připadalo v Česku na platbu kartou třináct korun z každé stokoruny utracené u obchodníka. Česká Visa má například za cíl se během několika málo let dostat nad hranici dvacetikoruny – vzorem je situace ve Velké Británii, kde na kartu připadá 30 procent útrat.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

10. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na... celý článek

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

30. 1. 2013 | Michal Chleboun | 33 komentářů

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický... celý článek

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

17. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé... celý článek

Partners Financial Services