Rychlé platby dobývají Česko, obchodníci mají zájem

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 5. 8. 2012 | 5 komentářů
Bezkontaktní placení se v Česku rozmáhá stále rychleji. Banky postupně budují síť obchodníků a také začínají nabízet karty s bezkontaktní funkcí.
Rychlé platby dobývají Česko, obchodníci mají zájem

V posledních týdnech se platební terminály s bezkontaktní funkcí objevily například v prodejnách Billa, Penny Market či Žabka, další v pořadí jsou pak třeba fastfoody McDonald’s, kavárny Starbucks či maloobchodní řetězec Albert.

Jen se třemi zmíněnými obchodními řetězci se počet akceptačních míst, kde je možné platit bezkontaktně, zvýšil o zhruba 670 obchodů. Žabka má v Česku necelých 130 prodejen a Billa s Penny ze skupiny Rewe zbylých zhruba 540.

Již dříve přitom nové terminály nainstalovali v prodejnách Interspar, Globus, C&A, v restauracích domů s nábytkem IKEA, v trafikách Valmont či v některých lékárnách a knihkupectvích.

Další plány

Česká spořitelna pak nové terminály v poslední době dodala také například do prodejen OBI (které spolupracují i s ČSOB) a Datartu, a lze tak na ně narazit již ve více než 1000 provozovnách. „V druhé polovině roku plánujeme umístění bezkontaktních terminálů např. v prodejnách KIKA, Makro, Hornbach, Neoluxor, Terno (Jednota) a dalších obchodech,“ poodhaluje Petr Podzimek z tiskového centra banky.

Anketa

Jste fanda do technologických novinek?

Terminály od ČSOB se zase objevily třeba v hračkářství Dráčik, v čistírnách Bell & Blanc, v lékárnách SimonPharma nebo v řetězci prodejen s tabákovými výrobky společnosti Valmont. „V tuto chvíli je již možné platit bezkontaktními kartami ve vybraných prodejnách Albert. Bezkontaktními platebními terminály bude celá síť Ahold Czech Republic vybavena začátkem čtvrtého čtvrtletí roku 2012,“ říká mluvčí banky Pavla Hávová. A v plánu má ČSOB nové terminály dodat také třeba do drogerií Teta.

Komerční banka sice nyní konkrétně nejmenovala, jaké obchodníky nově vybavila terminály s bezkontaktní funkcí, ale poodkryla alespoň tempo, jakým postupuje. „Všechny terminály, kterými nyní nově vybavujeme naše obchodníky, jsou již s bezkontaktní funkcí. Měsíčně se jedná přibližně o 300 obchodníků,“ sdělil Petr Polák, vedoucí oddělení platebních prostředků.

„"Terminály pro bezkontaktní platby byly pilotně umístěny na jednu vybranou provozovnu společností McDonald’s, Kik a Rossman. Postupně budou rozšiřovány do ostatních provozoven těchto společností v průběhu srpna a září,“ říká za UniCredit Bank mluvčí Petr Plocek.

UniCredit také již dříve sdělil, že během léta by se jeho nové terminály měly objevit také v kavárnách Starbucks. Dále pak banka připravuje rozšíření terminálů pro bezkontaktní platby do obchodních sítí Paneria, Puma, Reno či lékáren Pharmaland. „Zároveň registrujeme zvýšený zájem mezi obchodníky o tyto terminály,“ dodává Plocek.

Raiffeisenbank, poslední poskytovatel platebních terminálů v Česku, je zatím informačně nejdietnější. „V tuto chvíli probíhá pilotní provoz našich bezkontaktních terminálů u prvních vybraných obchodníků, jejich jména zveřejníme až po skončení pilotu,“ říká mluvčí Tomáš Kofroň.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pasti (a slasti) kreditních karet

1. 6. 2012 | Lada Kičmerová | 13 komentářů

Pasti (a slasti) kreditních karet

Hodně zajímavý byznys pro banky, hodně nebezpečná záležitost pro držitele, který kreditku neumí správně používat. Jak se vyhnout ročnímu úroku, který se blíží 30 procentům, a využít... celý článek

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

9. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

Peněženka, do které nevidí finančák ani exekutoři. Měna, kterou si můžete sami legálně vytisknout doma. Platební systém překonávající hranice, embarga a zákazy. Ale taky kurz létající... celý článek

Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?

22. 12. 2011 | Gabriel Pleska | 10 komentářů

Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?

Někomu technologie čím dál víc zjedndodušují život. S bezkontaktními platbami je utrácení peněz ještě bezbolestnější než dřív. Na druhé straně máme lidi ze starého světa, kteří pořád... celý článek

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

22. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

„Majitelům zahraničních platebních karet vstup zakázán.“ To by si měla na dveře vyvěsit řada českých e-shopů. „Vděčí“ za to podivnému bezpečnostnímu opatření České spořitelny. Ale pozor... celý článek

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

8. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat,... celý článek

Partners Financial Services