V PAY

Pavel Slavík | 22. 6. 2006
Zaplatit za jídlo ve stáncích rychlého občerstvení nebo za jízdenku na vlak platební kartou? V PAY karta od asociace VISA to zařídí. České banky ji zatím vydávat neplánují, ale připravují se na její akceptaci. Jaký je důvod pro novou kartu v již tak konkurenčním prostředí a co je vůbec zač se dočtete v našem článku.

"Produkt V PAY je čipová hybridní debetní karta. Kromě čipu na přední straně karty obsahuje také magnetický proužek. Tuto kartu představila poprvé Visa pod pracovním názvem 'Visa Smart' v listopadu 2004. Parametry této karty byly připraveny s ohledem na principy Single Euro Payment Area (SEPA), jejíž cílem je umožnit levnější, rychlejší přeshraniční platby. V PAY jako produkt VISA připravila pro země s uzavřenými domácími platebními systémy (například Německo, Francie, Španělsko), aby jim umožnila snadný přechod na podmínky SEPA (více ve sloupku)," vysvětluje Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny (profil, názory).

SEPA

integrovaný trh služeb platebního styku, který se vyznačuje účinnou konkurencí a na kterém v rámci eurozóny není rozdílu mezi přeshraničními a vnitrostátními platbami. Do konce roku 2010 by měla přejít na platební nástroje SEPA rozhodná většina vnitrostátních převodů, přímých inkas a plateb uskutečňovaných prostřednictvím platebních karet.
Zdroj dat: Společné prohlášení Evropské komise a Evropské centrální banky

"Visa je více přítomna v debetních než v kreditních systémech. V Evropě jsou oblasti, kde mají naši konkurenti lepší pozici než my. Například v debetních kartách na německém trhu má Visa jen slabou přítomnost. V Belgii či Itálii Visa není, protože na kartovém trhu dominují domácí systémy. Členské banky žádaly, abychom vyvinuli produkt, který by byl bezpečný, byl mezinárodně akceptován a vyhovoval požadavkům SEPA, jehož vytvoření prosazují Evropská komise a Evropská centrální banka," řekla Ekonomu důvod vzniku karty V PAY Edvj Massazzová-Galová, víceprezidentka Visa Europe pro řízení vztahů ve střední Evropě.

Jednáme a smlouvy uzavíráme

Již před rokem se k V PAY přihlásila francouzská bankovní asociace Carte Bleue, ve Velké Británii vyjádřili podporu V PAY RBS Group (Streamline) a Barclaycard. V Itálii, Turecku, Řecku, Portugalsku, Švýcarsku, Maďarsku, Polsku a ve Finsku se k V PAY přiklonily, tedy podepsaly smlouvu na V PAY, hlavní zúčtovací banky (jejich výčet viz tabulku) a své obchodníky připravují na první zákazníky platící těmito kartami, jako jsou například školení a vybavení obchodů logem.

Zúčtovací banky, které podepsaly smlouvy na V PAY
  • Itálie: Setefi, Deutsche Bank a CartaSi,
  • Turecko: AK Bank, IS Bank, Garanti Bank a Yapi Kredi,
  • Řecko: Alphe BAnk, Piraues Bank a Emporiki,
  • Portugalsko: Unicre,
  • Švýcarsko: Telekurs Multipay,
  • Maďarsko: OTP Bank, KaH Bank a Budepest Bank,
  • Polsko: Polcard and CardPoint,
  • Finsko: Luottokunta.
    Zdroj dat: Visa

I v dalších zemích Evropy vede Visa jednání ohledně přijímání V PAY karet s hlavními zúčtovacími bankami, a to zejména v České republice, Německu, Španělsku, Itálii, Rakousku, Slovensku a Slovinsku (jejich výčet opět viz tabulku).
"Pro ČR se důležité V PAY karty přijímat, protože se začnou vydávat v okolních zemích. O jejich vydávání se u nás zatím nejedná," dodává Lenka Čermáková z tiskového oddělení Visa.
U nás jsou to Česká spořitelna a Komerční banka, které se chystají na akceptaci V PAY karet. "Rozhodnutí o vydávání V PAY záleží na vydavateli karet, není povinné tento typ karet vydávat. Vzhledem k tomu, že v portfoliu karet nabízíme debetní i kreditní karty, vydáváme platební karty s mezinárodní platností a akceptací a letos zahájíme vydávání čipových karet, neuvažujeme o zavedení karty V Pay," vysvětluje Kristýna Havligerová z ČS. "Komerční banka v tuto chvíli neuvažuje o vydávání V PAY karet, ale pouze o jejich akceptaci ve chvíli, kdy dojde k jejich používání klienty," dodává Romana Ondrůšková, tisková mluvčí KB.

Zúčtovací banky, s nimiž jsou jednání v pokročilém stádiu
  • Česká republika: Česká spořitelna a Komerční banka,
  • Německo: BaS a ConCardis,
  • Španělsko: ServiRed, Sistema 4B a Euro6000,
  • Itálie: Banca Antonveneta and BNL,
  • Rakousko: VisaAustria,
  • Slovensko: Tatrabanka,
  • Slovninsko: Banka Koper.
    Zdroj dat: Visa

Podle Lenky Čermákové jsou karty V PAY atraktivní pro zúčtovací banky hlavně tím, že jim poskytují přístup do nových obchodních sektorů, jako jsou platby za každodenní drobné položky (například za lístky na vlak nebo za jídlo ve stáncích rychlého občerstvení).

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services