Čedok, Tuzex a český karetní boom

Čedok, Tuzex a český karetní boom
Historie platebních karet se začala psát v roce 1949. Tehdy jeden newyorský podnikatel v restauraci zjistil, že nemá dostatek peněz na zaplacení, a tak ho napadlo změnit způsob plateb. Na český trh přišly platební karty později a i k tomu se váže několik zajímavostí.

Jednoho lednového večera roku 1949 Frank McNamara pozval několik přátel do restaurace. Při placení však zjistil, že nemá u sebe dostatek hotovosti. I když mu v této nepříjemné situaci pomohla manželka, už se nechtěl nikdy v podobné situaci ocitnout znovu. A tak první kreditní karta s příznačným názvem Diners Club byla na světě.

Akceptace platebních karet v České republice fungovala dlouho před tím, než u nás byla první platební karta vydaná. Prvenství drží i u nás karta Diners Club, kterou 24. 10. 1968 někdo zaplatil za služby v pražské pobočce Čedoku. Jediné karty, které se zde před pádem komunismu vyskytovaly, byly ovšem ty v rukou cizinců. A jediná společnost, která přišla do styku s cizinci, byla právě cestovní kancelář Čedok – spadaly pod ní všechny subjekty působící v oblasti cestovního ruchu. Není proto divu, že akceptací platebních karet byl pověřen právě Čedok.

Plodná byla až léta 90.

"Na začátku 90. letech, částečně z podnětu ČNB, vznikaly v bankách útvary, které se začaly společně zabývat jednotným mezinárodním systémem placení," říká Eva Kárníková, ředitelka společnosti Diners Club Czech, která u zrodu platebních karet u nás stála od počátku. Již v této době provozovala svůj vlastní systém bankomatů Česká spořitelna (profil, názory), šlo ale pouze o systém off-line, který umožňoval výběr hotovosti. Přejít ze stávající struktury na zcela novou je podstatně složitější, než systém vybudovat od nuly. Česká spořitelna, ačkoli se na vývoji nového systému podílela, se tedy po jeho vzniku nepřipojila, ale učinila tak až později, v roce 1996.

Roku 1991 vzniklo Mezibankovní sdružení pro platební karty, mezi jehož zakladatele patřily ČSOB (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), Investiční banka, Agrobanka a dvě slovenské: Tatrabanka a Všeobecná úvěrová. Po rozpadu ČSFR jeho aktivity přešly na nově vzniklé Združenie pre platobné karty a u nás na dnešní Sdružení pro bankovní karty.

Karta místo bonů

První platební kartu na našem území vydala v roce 1988 Živnobanka jako dispoziční kartu k tuzexovému účtu. Podívejte se, jak karta vypadala!

Za zmínku stojí i tehdejší aktivity Živnostenské banky (profil, názory), která se stala průkopníkem ve vydávání karet. Nejenže v roce 1988 začala k tuzexovému účtu poskytovat první kartu, ale jako první banka na našem území se stala členem mezinárodní společnosti a již v roce 1991 vydala první VISA kartu u nás.

"Vznik bankovních karet je tak u nás spojen s aktivitami třech skupin: Českou spořitelnou a jejími off-line bankomaty na výběr hotovosti, Živnobankou a jí vydanou VISA kartou a jednotlivými bankami, které se v rámci dnešního Sdružení pro bankovní karty staly vydavateli produktů společnosti EuroCard/MasterCard," uzavírá první etapu vývoje Eva Kárníková.

Kdo dřív přijde…

Český kartový trh

Trh kreditních a charge karet je v České republice podle Thomase Lilla, ředitele společnosti Diners Club pro střední a východní Evropu, na podobné úrovni jako v Polsku a na Slovensku. Rozdíly jsou pouze ve velikosti trhů, polský je velký, slovenský malý a na nás zbývá místo někde uprostřed. Za západní Evropou ale samozřejmě zaostávají zatím všechny tři. "Větší obrat kartou Diners Club je na území České republiky stále realizován více cizinci než českými držiteli karty. Pokud do této statistiky započítáme i obrat, který vytvořili Češi kartou v zahraničí, toto číslo se letos poprvé vyrovnává, v předchozích letech nedosahovalo ani poloviny obratu," uvádí Thomas Lill. S tím, jak se u nás trh kreditních a charge karet v poslední době masivně rozvíjí, poroste podle Thomase Lilla také počet vydaných Diners Club karet, a tím pádem i jejich obrat.

Některé banky, například Investiční banka, měly na začátku 90. let velký zájem od Čedoku, který byl akceptací karet pověřen, převzít obchodníky VISA a Master Card. Technicky na to ovšem nebyly připravené. "Připravena byla jen Komerční banka, která v roce 1992 převzala obchodníky Master Card, a právě zmiňovaná Živnobanka, které koupila obchodníky VISA a Diners Club. V roce 1996 je ovšem prodala České spořitelně," popisuje tehdejší situaci Kárníková. "Komerční banka a Česká spořitelna z těchto důvodů získaly oproti ostatním bankám výhodu, ze které těží dodnes - bonitní korporátní klientelu," dodává Kárníková.

Banky věděly, že platební karty jsou nezbytností, ale některé z nich vývoj přesto podcenily. Podle slov Evy Kárníkové se tak u nás karty prosadily díky několika "nadšencům", kteří se této problematice věnovali. Vlažný přístup bank ještě umocňovaly náklady, které byly v počátcích opravdu vysoké, například instalace jednoho bankomatu vyšla na zhruba 1,5 milionu Kč, a částečně také fakt, že ve vedení bank v té době stáli 60letí ředitelé, kteří navíc neměli mezinárodní zkušenosti.

Příliš "draví" do zapojení se do systému nebyli zpočátku ani obchodníci, jejichž klienty tvořili převážně tuzemští obyvatelé. Pro ty, kteří nabízeli své zboží či služby cizincům, byly platební terminály nezbytností. Ostatní ale argumentovali tím, proč by zrovna oni měli brát platební karty, když je obyvatelstvo nedrží a naopak lidé nevěděli, proč karty chtít, když s nimi nemohou nikde zaplatit. Na začátku 90. let tak 90 % "kartového obratu" tvořily karty vydané v zahraničí, s kterými bylo placeno v prodejnách skla, starožitností, v autopůjčovnách, restauracích a zejména v hotelech. Dnes je převážná část obratu realizována v hypermarketech.

Rozmach "úvěrů po kapsách"

Charge karta

Je obdobou kreditní karty, princip fungování se ale liší. Na konci měsíce totiž banka pošle klientovi výpis útrat kartou a ten musí celou částku uhradit do stanoveného data, obvykle do poloviny či konce následujícího měsíce. Po celou dobu neplatí žádné úroky, zato musí svůj dluh splatit celý najednou.

Kreditní a charge karty přišly o dost později. V roce 1998 zahájilo činnost české zastoupení Diners Club a začalo nabízet svoji charge kartu. V tomtéž roce nabídla kreditní kartu Česká spořitelna, šanci dostali ale jen vybraní zákazníci s prověřenou historií. Větší rozjezd kreditek znamenal až vstup Bank Austria Creditanstalt, dnes HVB Bank (profil, názory) s kreditní kartou Maxim v květnu roku 2000. Ještě než ale začal, Bank Austria Creditanstalt a Živnostenská banka, které měly smlouvu přímo s Diners Club Austria, začaly pro své nejbonitnější klienty vydávat charge kartu Diners Club zajišťovanou přímo z Rakouska. Roky 2001 a 2002 jsou pak označovány za skutečný start kreditních a charge karet u nás. Ruku v ruce s těmito kartami přišel i rozmach různých nákupních karet.

Na závěr přinášíme základní přehled toho, co český trh nabízí nyní:

Co nabízí český kartový trh

Společnost

Které banky nabízejí: Počet vydaných karet
platební kartu kreditní/charge kartu
Diners Club nevydává ČS, ČSOB, HVB Bank, ING, Živnobanka cca 5 000
Master Card všechny kromě Živnobanky ČS, eBanka cca 2,8 milionu platebních karet k 30. 6. 2003
VISA všechny kromě GE Capital Bank a Volksbank ČS, HVB Bank, Raiffeisenbank, Živnobanka cca 2,6 milionu platebních karet k 31. 3. 2003, 117 279 kreditních/charge karet k 30. 9. 2003
Zdroj dat: Diners Club, Master Card, VISA
Pozn: Další karty vydávají společnosti AMEX a JBC

Prohlédněte si náš unikátní Atlas karet, ve kterém najdete mnoho zajímavých karet!

Které karty upřednostňujete vy? Kdy jste začali používat platební a kdy kreditní kartu? Máte zábrany používat kreditní/charge kartu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+271
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2003 8:48, Artus

Samozrejme ze zbohatl - banky :)
Odted neplatim v restauracich, treba me taky neco prevratneho napadne...

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 12. 2003 21:52, TGP

Karty AmEx jsou zmíněny v tabulce, problémem ale je, že AmEx v podstatě žádná data o sobě nezveřejňuje, takže není moc co použít. Jinak AmExy vydává KB v korunách a ŽB pro vybrané klienty v dolarech.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

18. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

Spotřebitelé zboží stále častěji nehradí ze svého, ale peníze si půjčují. Dochází tak k rychlému růstu zadlužení domácností a to, podle toho jak se rýsují nákupy v předvánočním období,... celý článek

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

Finanční produkt pod stromeček

3. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Finanční produkt pod stromeček

Rádi byste svým nejbližším pod stromeček nadělili nějaký finanční produkt? Poradíme vám jak na to.

Vánoční dárky na bankovní sekeru

28. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Vánoční dárky na bankovní sekeru

Chcete se kvůli nákupu vánočních dárků zadlužit? Kromě splátkových společností můžete využít i nabídky bank, které stále zrychlují své služby. Mají pro vás několik možností.

Partners Financial Services