eBanka: Začínáme s čistým stolem

eBanka: Začínáme s čistým stolem
Dva měsíce po jmenováni nového managementu eBanky sice ještě není jasné, jak bude ústav směřovat dále k vizi stát se standardní středně velkou bankou, jedno je ale již jisté: nový Lašákův management se snaží komunikovat daleko otevřeněji.

Máme 300 tisíc klientů, pochlubila se v pondělí 25. listopadu tiskovou zprávou eBanka (profil, názory). Ve stejné zprávě ale nový člověk odpovědný za komunikaci ústavu, Pavel Makovský, chlapsky přiznal, že "jádrových klientů", kteří mají v bance osobní nebo podnikatelský účet, je jen 77 tisíc. Zbytek připadá na program ČP Finance, tedy na možnost získat kartu nebo úvěr k některé z pojistek mateřské České pojišťovny, nebo na Home Credit, který vydává prostřednictvím eBanky splátkovou revolvingovou kartu Yes (profil, názory) (Splátkové firmy nemohou samy vydávat platební karty s logy asociací Visa a MasterCard).

Předchozí management Romana Mentlíka složení klientské báze více než rok a půl úzkostlivě tajil. "Naším vzorem je britská banka Egg a ta složení klientů také nezveřejňuje," bylo oficiálním zdůvodněním představitelů banky. Pravým důvodem ale byla stagnace klientů. Jejich počet nejen, že nenaplnil předsevzetí transformačního programu NeXT, ale zaostal i za plány zakladatelů banky. Její první ředitel Jan Kala na podzim 1999, těsně před akvizicí banky Českou pojišťovnou, očekával, že do tří let povede jím vedená firma s pouhými čtyřmi pobočkami 100 tisíc klientských účtů. Tři roky uplynuly, banka má za sebou nákladnou expanzi, síť 25 kamenných poboček, osobních a podnikatelských účtů však 100 tisíc zdaleka nevede.

Novou chvályhodnou komunikační strategii nelze chápat jinak, než že management Radomíra Lašáka chce začít svoji vizi banky na počátku příštího roku se zcela čistým stolem. Co přesně chystá, není zatím jasné, v obecné rovině ale chce dosáhnout větším propojením se skupinou České pojišťovny a expanzí výrazného růstu bilanční sumy banky.

Podobný cíl si ostatně předsevzal i bývalý Lašákův šéf Radovan Vávra, řídící již měsíc ostravskou Union banku (profil, názory). Bude zajímavé sledovat, která z těchto bank a managementů bude na cestě z periferie do světa reálného bankovního byznysu úspěšnější. Příklad, že se to minimálně v minulosti mohlo podařit, existuje – je jím stávající GE Capital Bank (profil, názory) v tuzemsku nebo Tatra banka, patřící do skupiny Raiffeisen, na Slovensku.

A na závěr personální škatulata: Podle týdeníku Euro má management Radovana Vávry posílit hádejte kdo? Jestli tipujete, že bývalý ředitel eBanky Roman Mentlík, hádáte správně. Nabídka ze soukromé sféry je asi nakonec přeci jen zajímavější a lukrativnější než ta ze státní správy, o které se zmiňoval v rozhovoru na počátku září.

Co očekáváte od nového managementu v eBance? Má větší rozvojový potenciál eBanka nebo Union banka? Bude za pár let hodnocen Lašák jako úspěšnější bankovní manažer než Radovan Vávra? Bere Vávra násobně vyšší plat než Lašák? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2002 10:16, SkrivanekT

Za chybu se čtenářům i Radomíru Lašákovi omlouvám, již jsem ji v článku napravil.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve

3. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve

Nečekaný odchod Romana Mentlíka z nejvyšších funkcí v eBance vyvolal vlnu spekulací. Shrnout by je šlo nejspíše do otázky "Byl vyhozen nebo odchází sám?" Rozhovor z minulého týdne proto... celý článek

eBanka: poslední rozhovor s odcházejícím šéfem

30. 8. 2002 | Tomáš Skřivánek

eBanka: poslední rozhovor s odcházejícím šéfem

Roman Mentlík dnešním dnem ve funkci šéfa eBanky, a vůbec ve skupině České pojišťovny a PPF, skončil. Na jeho místo generálního ředitele a šéfa představenstva nastupuje od září Radek... celý článek

Sbohem, eBanko!?

13. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Sbohem, eBanko!?

Již čtyři roky existuje Expandia banka (nyní eBanka) a jen o málo kratší dobu jsem jejím spokojeným klientem. Po obdržení posledního výpisu z účtu jsem ale klient naštvaný, rozhodnutý... celý článek

eBanka: Po letech červených čísel černá nula

15. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

eBanka: Po letech červených čísel černá nula

Po třech letech stamilionových ztrát dosáhla eBanka obratu v hospodaření. Loňský rok podle předběžných výsledků ukončila se ziskem 7,2 milionu korun po zdanění.

Partners Financial Services