Bankomaty dnes a zítra

Bankomaty dnes a zítra
V České republice jsou již dvě tisícovky bankomatů. Jejich počet stále roste, stejně tak i služby, které nabízejí. Pojďme se podívat na to, kde jsme a kam směřujeme.

Podzim je obdobím bilancování výsledků prvního pololetí a plánů do budoucna. Výjimkou není ani oblast platebních karet a bankomatů, v obou došlo k výraznému růstu. O karetních trendech jsme psali v článku Od magnetu k čipu, bankomaty přichází na řadu nyní. Podíváme se na nová čísla a zkusíme se podívat do křišťálové koule budoucnosti.

Dvoutisícová hranice pokořena

Včera zprovoznila Česká spořitelna (profil, názory), správce největší sítě bankomatů v České republice, svůj tisící bankomat. Celkem tak ovládá 47 procent všech přístrojů, kterými loni prošlo téměř 160 miliard korun. Se čtyřmi stovkami přístrojů zaujímá druhé místo Komerční banka (profil, názory), stíhaná GE Capital bank (profil, názory) a Československou obchodní bankou (profil, názory). Sítě ostatních bank a společnosti Euronet čítají dohromady něco málo přes stovku přístrojů. Celkový počet tak dosáhl dvou tisícovek a v příštím roce se rozroste zhruba o dalších pět set.

V regionu střední a východní Evropy je Česká republika lídrem, alespoň co do hustoty sítě. Zatímco průměrem zmíněného regionu je 22 tisíc obyvatel na jeden bankomat, u nás je to pět tisíc. Stále si však držíme odstup za našimi západními sousedy, kde na jeden přístroj připadá přibližně 1700 obyvatel.

Vývoj bankomatových sítí nejde jen cestou zvyšování počtu nainstalovaných kusů, vylepšují se i nabízené služby a technické řešení. Dvě z nich vám teď představíme.

Největší bankomatové sítě v ČR
Majitel sítě
Počet bankomatů v říjnu 2002
Odhad pro konec roku 2003
Česká spořitelna

1 000

1 100

Komerční banka

400

500

ČSOB

250

420

GE Capital bank

265

350

Celkový počet bankomatů v ČR přesáhl dva tisíce kusů.

Recyklovat jdou i peníze

Jedním z problémů současných bankomatů je nutnost jejich doplňování penězi. Řešením by mohl být rozvoj multifunkčních kiosků, které by umožňovaly vedle výběrů a sestavování výpisů z účtu také vklad hotovosti. O technické řešení se vývojáři snaží již delší dobu. Doposud převládá asi třicet let starý systém, kdy klient vloží peníze do obálky či kazety a vhodí do přístroje. Večer pak přijde pokladník banky, obálky otevře, zkontroluje a uloží do bankovního sejfu. Novým řešením jsou tzv. recyklační bankomaty, které umí při vkladu peněz ověřit pravost bankovek, přepočítat je a později zase vydat dalšímu klientovi, který naopak hotovost vybírá. Problémem je ale finanční náročnost jak pořízení, tak provozu, protože i tyto bankomaty je třeba někdy doplnit. Druhou otázkou je odpovědnost za přijetí falzifikátu. Nové přístroje by sice uměly rozpoznat falešnou bankovku, vyfotit jejího vkladatele a zalarmovat ochranku, ovšem jistota bank není stoprocentní. Řešením by mohlo být certifikování rozpoznávacích bankomatů centrální bankou. Česká národní banka se však tomuto kroku brání.

Bankomat v rohu prodejny

Se zajímavým řešením, jak zajistit recyklaci bankovek, se můžeme setkat například v Anglii nebo Spojených státech. Do menších obchodů, kde se prodejcům nevyplatí instalace terminálu a placení provize z každé transakce kartou (pohybuje se od dvou do čtyř procent z ceny zboží), se začaly instalovat malé bankomaty. Zákazník si v prodejně může vybrat hotovost a zaplatit s ní útratu. Večer pak obchodník otevře bankomat a přímo do kazety v trezorové části, do které má přístup, doplní bankovky z denní tržby. Přístroj poté bankovky přepočítá, aby se zabránilo svévolnému vypůjčování peněz obchodníkem. Banka se tak nemusí starat o dotování bankomatu hotovostí, tato práce přechází plně na obchodníka, kterému z toho plynou dvě výhody. Zaprvé nemusí s tržbou do banky, které by navíc musel platit poplatky, zadruhé má z každého výběru ze "svého" bankomatu provizi. A jeho náklady? Buď zakoupí bankomat, který ale díky své malé velikosti a absenci některých částí, jako například masivního opancéřování či kamerového systému, přijde na 3 až 5 tisíc dolarů oproti 15 tisícům za běžný bankomat, anebo neplatí vůbec nic. O zbytek se stará správce sítě, v našem příkladu z Anglie společnost Euronet.

Má takovéto řešení budoucnost? "V následujících letech očekávám jeho zavedení v dalších zemích Evropy, časem možná i v České republice," říká Ian M. Bird, country manager společnosti Euronet. "Je vhodné pro taková místa, kde by se instalace běžného bankomatu nevyplatila, například na benzinových pumpách, v knihkupectvích nebo na poštách," dodává.

WWW.bankomat.cz

Určitě se vám už stalo, že jste si šli vybrat hotovost a z obrazovky bankomatu na vás vykoukla reklama nebo nějaké sdělení banky. Během několika let to bude věc naprosto běžná. Problémem jsou ale omezené technické možnosti řídícího počítače bankomatu a nedostatečná kapacita paměti pro uložení většího objemu dat, například reklamních spotů v odpovídající kvalitě. Druhou překážkou je způsob změny údajů, které jsou zobrazovány. Veškerá data jsou dnes uložena přímo v paměti bankomatu, jejich aktualizace znamená nutnost změny ve všech přístrojích. Bankomaty nové generace, které již fungují například ve Francii, pracují na bázi webového terminálu. V paměti mají uložen jen program obdobný internetovému prohlížeči a veškerá zobrazovaná data (reklama či známá menu s jednotlivými částkami výběru), jsou uložena na jednom centrálním serveru pro celou síť a stahována pro každého klienta zvlášť, jako když surfujete po internetu. Jakákoli změna je provedena na jednom řídícím počítači. Tento systém však klade vysoké nároky na přenosovou kapacitu sítě, v našich podmínkách se tedy objeví až za několik let.

Jaká je vaše představa bankomatu budoucnosti? Myslíte si, že má šanci na přežití, anebo bude plně nahrazen elektronickým placením? Podělte se s námi o své názory.


HSBC Zajištěné fondy

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2002 21:07, CSrypatschek

...mám pořád větší pocit, že tě zavěsím z větve na 10 minut do mraveniště, to abys´ Anonymku konečně zazpíval něco konkrétnějšího a k věci, né jen takovýhle výkřiky do tmy nedonošenýho koloucha...

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2002 11:40, CSrypatschek

Ta lidská populace, zvlášť v tomto bémiš prostoru, k tomu mílovými kroky ale směřuje : žádná karta, ani ta čipová, ale čip našitej přímo na čelíčko hned po narození ! Tak proto už žádnej bankomat nebude třeba a hotový peníze také né, vše půjde elektronickou cestou včetně totálního monitoringu pohybu jedince a sledování jeho kontaktů.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

35 let bankomatů

9. 10. 2002 | Pavel Juřík

35 let bankomatů

Vynález bankomatu byl zařazen mezi 100 největších vynálezů 20 století. Stal se prvním počítačovým systémem obsluhovaným zákazníky a sehrál významnou roli ve vývoji výpočetní techniky... celý článek

Od magnetu k čipu

8. 10. 2002 | Dušan Hradil

Od magnetu k čipu

Dny běžných platební karet s magnetickým proužkem jsou již sečteny, na řadu přichází pan čip. Že nevíte, o koho jde, jak vypadá a co nám přinese? Pak čtěte dál, karetní čipová technologie... celý článek

Bankomaty – šance na zlevnění?

2. 10. 2002 | Dušan Hradil

Bankomaty – šance na zlevnění?

Od listopadu začínají banky mezi sebou účtovat za bankomatové transakce méně peněz. Otevírá se tu prostor pro snížení poplatků pro klienty, anebo zůstane vše při starém?

Partners Financial Services