HVB: univerzální a internacionální

HVB: univerzální a internacionální
HVB vytvořila "vícepobočkové" internetové bankovnictví. Jako běžní uživatelé si toho asi nevšimnete, pokud se však podíváte například na stránky pobočky banky v Chorvatsku, zjistíte, že online bankingová aplikace tam vypadá úplně stejně a běží na stejném serveru.
Kolik stojí účet v HVB
Vedení účtu (měsíčně) 1991
Internet (měsíčně) v ceně účtu
Transakce zdarma2
Výběr z bankomatu zdarma3
Roční náklady4 2388
Vysvětlivky: 1 Konto Komfort
2v rámci Konta Komfort jsou všechny transakce zdarma, platí se pouze za expresní příkazy k úhradě
3týká se pouze prvních čtyř, za každý další se platí 20 korun
4součet poplatků za vedení účtu, internetové bankovnictví a deset operací měsíčně (odchozí i příchozí položky, všechny platby zadané elektronicky) a čtyř výběrů z bankomatu vlastního.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem u HVB zde.

Internetové bankovnictví HVB (profil, názory) je předělávkou stejné aplikace rakouské Bank Austria Creditanstalt, kterou začala banka nabízet českým klientům již před více než rokem. Online banking změnil design ve stylu HVB (v důsledku sloučení Bank Austria Creditanstalt a HypoVereinsbank), co však zůstalo, je místo jeho provozování - server bankaustria.com. Jak je banka v nabízení aplikace úspěšná se bohužel nedozvíme, informace o počtech klientů totiž nezveřejňuje.

Možnost ovládat finance přes internet si mohou klienti pořídit ke všem účtům nabízeným bankou. Pro nepodnikatele je pravděpodobně nejzajímavější balíček Konto Komfort (profil, názory), který za měsíční poplatek 199 korun nabízí řadu služeb (včetně i-bankingu, jedné platební a jedné kreditní karty a všech transakcí) zdarma. Celý balíček má ale jednu drobnou chybu - musíte přinejmenším na půl roku složit na termínovaný vklad částku odpovídající měsíčnímu limitu kreditní karty (70 tisíc korun), nebo se zavázat k měsíčnímu obratu přes 100 tisíc korun. Pokud takové "možnosti" nemáte, můžete si zvolit Osobní účet (profil, názory). Jeho cena je ale konstruována podobně jako v jiných bankách - za každou službu platíte další poplatky. Samotné vedení účtu stojí 200 korun měsíčně, výpis osm korun, internetové bankovnictví 50 korun, transakce jsou za pět korun. Embosovaná platební karta stojí 600 korun ročně. Za každý výběr z bankomatu zaplatíte třicet korun.
Kromě internetového bankovnictví nabízí HVB možnost provádět transakce po telefonu a v brzké budoucnosti by banka měla začít nabízet také GSM Banking.

Jaké je internetové bankovnictví HVB

větší obrázek zde
Instalace:
Samotná aplikace si vystačí s běžným prohlížečem (banka doporučuje Internet Explorer nebo Netscape Navigator) a nevyžaduje žádnou instalaci. Ke vstupu do ní a potvrzování transakcí však potřebujete bezpečností klíč – kalkulačku generující kódy pro potvrzování transakcí. Za její inicializaci zaplatíte jednorázově 250 korun. Za samotný klíč ještě musíte složit 1500 korun zálohy, ty vám budou v případě zrušení služby vráceny.

větší obrázek zde
Přihlášení:
Odkaz vedoucí do internetového bankovnictví je umístěn viditelně na homepage. Trochu matoucí může být fakt, že ve stejném sloupci jsou odkazy "Přihlášení do aplikace Online Banking" a "Online Banking login". Obě vedou do internetového bankovnictví, ten první je do české verze, druhý do anglické. Můžete se tak přihlásit a podivovat se, jak to, že to co bylo včera česky je dnes anglicky.
větší obrázek zde
Po kliknutí na odkaz se otevře okno vyzívající k pohybování kurzorem myši přes obrázek klíče. Během tohoto kroku dochází ke generování klíče, kterým bude šifrován přenos informací mezi počítačem a bankou. Z našich hodnotitelů měl k přihlašování největší výhrady Pavel Janeček z investiční společnosti Pioneer: "Po přihlášení k serveru se do počítače stahuje jakýsi soubor, který není korektně podepsán. Nejen, že je podezřelé datum, ale ještě je podepsán jako Bank Austria." Sama banka vysvětluje tuto skutečnost na informační stránce o Online bankingu tak, že aplikace běží na serverech Bank Austria AG (Bank Austria a Creditanstalt se v Rakousku sloučily teprve tento týden).
Pokud se probojujete na úvodní stranu, dostanete výzvu k vložení osobního čísla a kódu bezpečnostního klíče (vytvoříte "kalkulačkou").

větší obrázek zde

Ovládání a vzhled:
Již výše jsme zmiňovali, že design stránek internetového bankovnictví je pro řadu poboček HVB ve střední a východní Evropě jednotný. Stylově je podobný stránkám samotné banky. Podle Markéty Kaclové z Českého rozhlasu je grafika jednoduchá, svou úrovní však dva roky zpět. Pavel Daniel z časopisu Marketing a Media zase vzhledu stránek vytknul malá písmenka a nepřehledná menu. Jan Rosenauer hodnotí vzhled stránek lakonickým "nic moc." Svůj vlastní názor si můžete udělat ze screenshotů.

větší obrázek zde

Provádění transakcí:
Vzhledem k tomu, že banka se zaměřuje hlavně na bohatou klientelu, by se dala očekávat velká nabídka transakcí. Kromě jednorázových příkazů můžete zadávat i trvalé, převádět si měny mezi svými účty či zakládat termínované vklady. Další z možností jsou mezinárodní platby a zasílání šeků v tuzemsku i do zahraničí. Tyto dvě funkce jsou pro první pohled uživatele schovány pod položkou Přehled v odkazu Produkty a služby. Samotné provádění transakcí má (alespoň pro čerstvého uživatele) nelogický průběh. Nejdříve zadáte transakce a poté je teprve potvrdíte a odešlete. Tento postup má ale i své přednosti, nemusíte autentizovat každou operaci zvlášť. Přesto může být matoucí: "Někam odešel, ani nezamával a vůbec mi nesdělil, zda se splnil," popisuje své pocity z platebního příkazu Markéta Kaclová.

Internetové bankovnictví HVB
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat jednorázový příkaz k úhradě
zadat trvalý příkaz k úhradě
zadat příkaz k inkasu
povolit inkaso SIPO
konverze měny mezi jednotlivými účty
zakládat termínované vklady
zjistit informace o kurzech a úrocích

Zabezpečení:
pomocí elektronického klíče

Požadavky na software: Internet Explorer verze 4.01 a vyšší nebo Netscape Navigator 4.07 až 4.79, Java Virtual Machine

větší obrázek zde

Ostatní operace (výpisy apod.):
Zůstatek a výpis posledních transakcí uživatel vidí na úvodní stránce, kam se dostane ihned po přihlášení. Pokud jej ale potřebuje během provádění transakcí, musí se vrátit. Na každé straně, například v levém rámu, bohužel zobrazen není.

Kromě výše zmíněných transakcí už aplikace HVB nic moc dalšího nenabízí. Pouze v odkazu administrace si můžete změnit kontaktní email. A také stejně jako u konkurence si můžete v online bankingu prohlédnout kurzovní lístek a přehled úrokových sazeb. Proč však k tomu používat online banking, když jsou tyto informace volně dostupné na internetových stránkách banky.

Myslíte si, že "internacionalita" online bankingu může přinášet výhody klientům? Domníváte se, že HVB mohla ve své aplikaci nabídnout více? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.


Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byly přezentovány aplikace České spořitelny, ČSOB, eBanky a GE Capital Bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2002 13:31, urubkova

Souhlas, je to služba pro lidi, tak by tak taky měla být stavěná. Nikdo ode mě jako od klioše nemůže čekat, že když položku patba nenajdu pod platbama, proběhnu všechny odkliky včetně vstupu do perníkové chaloupky. :p

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2002 11:18, SkrivanekT

Omlouváme se, chybu jsme již napravili, máte pochopitelně pravdu.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Omezený GÉnius

7. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Omezený GÉnius

Graficky zajímavé, uživatelsky příjemné, s nemnoha funkcemi, běžnému uživateli bankovního účtu však úplně dostačující. Tak by se stručně dalo shrnout internetové bankovnictví GE Capital. celý článek

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

ČSOB: jako z jiné planety

24. 7. 2002 | Petr Vykoukal

ČSOB: jako z jiné planety

Atypické zabezpečení čipovou kartou dělá z internetové aplikace naší největší banky trochu mimozemšťana. Samotná aplikace nenabízí moc možností "zábavy", a tak se nutnost používat čtečku... celý článek

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

17. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká... celý článek

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

10. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

První z představovaných internetových bankovnictví trochu vybočuje z řady. Na rozdíl od konkurentů nešla Citibank cestou "nedobytných trezorů", ale spíše se snažila o jednoduchost... celý článek

Partners Financial Services