Penzijní fondy stanovily sankční poplatky na 800 korun

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 30. 7. 2009 | 13 komentářů
Penzijní fondy stanovily sankční poplatky na 800 korun
České penzijní fondy mohou od letošního srpna účtovat klientům, kteří ukončí penzijní připojištění v prvních pěti letech, sankční poplatek až 800 korun. Všechny fondy toto maximum využijí u převodu smlouvy ke konkurenci.

Změnit penzijní fondv prvních pěti letech penzijního připojištění bude stát klienta 800 korun. Přesně tolik budou od 1. srpna účtovat těmto klientům české penzijní fondy, které peníze.c z oslovily. Využijí tak maximálně možnost, kterou jim dala novela zákona o penzijním připojištění. Ta umožňuje fondům stanovit sankční poplatek za vyplacení odbytného či za převedení připojištění do konkurenčního fondu v prvních pěti letech trvání připojištění až ve výši 800 korun.

Nižší poplatek zaplatí u některých fondů klienti, kteří v prvních pěti letech spoření svůj účet zruší a nechají si vyplatit odbytné. V Penzijním fondu České spořitelnyza tuto transakci zaplatí 200 korun. „U tohoto poplatku jsme vzali v úvahu, že klient na rozdíl od převodu vypovídá často smlouvu z důvodu finanční tísně,“ uvádí Hana Trhoňová z tiskového centra České spořitelny.

U Penzijního fondu Komerční banky (PF KB) bude klienty stát zrušení smlouvy a vyplacení odbytného od 200 do 800 korun. „Nejvyšší poplatek budeme požadovat při předčasném ukončení smlouvy odbytným v době trvání smlouvy od jednoho do dvou roků. S délkou smlouvy se poplatek snižuje,“ říká Vojtech Kubec, ředitel obchodního úseku a marketingu PF KB. Ostatní oslovené penzijní fondy si od klientů, kteří budou chtít vyplatit odbytné v prvních pěti letech od uzavření smlouvy o penzijním připojištění, vezmou celých 800 korun.

Jaké sankční poplatky budou od 1. srpna účtovat penzijní fondy

Penzijní fondPoplatek za zrušení a výplatu odbytného*Poplatek za zrušení a převod k jinému fondu*
AEGON PF800,-800,-
Allianz PF800,-800,-
AXA PF0,-800,-
ČSOB PF (Stabilita, Progres)800,-800,-
Generali PF800,-800,-
ING PF800,-800,-
PF České pojišťovny800,-800,-
PF České spořitelny200,-800,-
PF Komerční banky200 - 800,-800,-
Pozn. * platí u smluv, u nichž neuplynulo od jejich uzavření pět let
Zdroj: Penzijní fondy

Výši poplatku penzijní fondy zdůvodňují náklady na získání klientů a ukončení či předčasný převod jejich smluv. Některé uvedly, že tím kompenzují náklady na zapracování změny zákona do interních systémů.

Oslovené fondy si od zavedení poplatků slibují, že výrazně ubude klientů, kteří v prvních letech připojištění smlouvy rušili či převáděli ke konkurenci. Například u Penzijního fondu České spořitelny loni 70 procent klientů, kteří fond opustili, měli připojištění sjednáno méně než pět let. V celkových číslech šlo o zhruba tři procenta ze všech klientů fondu. U PF INGčinil podíl klientů, kteří odešli a smlouvu měli méně než pět let, 47 procent ze všech klientů, kteří v tomto roce penzijní připojištění u ING zrušilo. Penzijní fondy AEGONa Allianzhovoří o počtech v řádu stovek klientů. „U nás se jedná o zcela zanedbatelné počty,“ komentovala tato čísla Pavla Paseková, mluvčí skupiny Allianz.

Výrazný úbytek klientů, kteří si nechávají předčasně vyplácet odbytné, naopak nečeká PF České pojišťovny. „Pokud klient tyto peníze potřebuje, smlouvu prostě ukončí. Navíc při tom přichází o státní příspěvky v řádech i tisíců korun. Takže dodatečný poplatek 800 korun ho od jeho záměru sotva odradí,“ dodává Petr Brousil, tiskový mluvčí tohoto penzijního fondu.

Zavedení poplatků by mělo přimět klienty, aby o volbě penzijního fondu více přemýšleli. „Od poplatků si slibujeme, že se klienti nenechají snadno zlákat ke změně fondu pouze na základě krátkodobé výhody či naléhání prodejců,“ tvrdí shodně se zástupci ostatních penzijních fondů Hana Trhoňová z České spořitelny. Méně přestupů bude podle fondů znamenat snížení nákladů na získávání klientů, které následně snižují zhodnocení vložených peněz. Změnit systém vyplácení provizí či jejich výši se však nechystá žádný z oslovených penzijních fondů.

Při výběru penzijního fondu by se klienti měli především dívat na tzv. náklady příštích období, neboli v minulosti vyplacené provize prodejcům penzijního připojištění, a na nákladovost fondu, které spolurozhodují o výši připsaných výnosů, upozorňuje Jaroslav Bartoš ze společnosti Broker Consulting (Přečtěte si celý článek Jak si vybrat správný penzijní fond). Tyto ukazatele mají nejlepší penzijní fondy Allianz, České spořitelny a ČSOB Stabilita. Na otázku, proč by klienti měli zvolit právě jejich penzijní fond, zástupci oslovených fondů zpravidla tato kritéria neuváděli. Výslovně se jimi pochlubil pouze fond Allianz a fond České spořitelny. Ostatní vyzdvihovaly zejména příslušnost k silným finančním skupinám, kvalitu penzijních plánů či nejrůznější benefity ve formě platebních karet, slev u obchodníků nebo bonusy k zaplaceným příspěvkům.

Podle čeho jste si zvolili penzijní fond? Podělte se o zkušenost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2009 7:23, Malý Had

Trochu tomu nerozumím.Naše právo přeci říká,že ve smluvním vztahu platí to,co bylo podepsáno.Veškeré změny musí být odsouhlaseny oběma stranami dodatkem k původní smlouvě.A v té žádné poplatky stanoveny nejsou.Takže buď to může platit pro nově uzavřené smlouvy a nebo se zase někteří poslanci před schválením této hovadiny dobře napakovali.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2009 12:52, Protestant

Další lumpárna.Napřed lapání ptáčků na sliby výhodnosti a potom je potrestat za důvěřivost.Typický projev české rádoby pravicové politiky.Lhát, krást útočit na slabé.Je to hnůj a bezcharakternost.Kdo to zavedl, ten by měl být celý život pranýřován a obtěžován svým blízkým okolím a nakonec vyštván z lidské komunity.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si vybrat správný penzijní fond

27. 7. 2009 | Jaroslav Bartoš | 17 komentářů

Jak si vybrat správný penzijní fond

Současný systém penzijního připojištění čekají převratné změny. Ty první přináší novela zákona o podnikání na kapitálových trzích, která začne platit od letošního prvního srpna. Kvůli... celý článek

Sankce za změnu penzijního fondu: Nově až 800 korun

10. 7. 2009 | Petr Kučera

Sankce za změnu penzijního fondu: Nově až 800 korun

Změnit penzijní fond bez sankcí můžete už jen do konce měsíce. S prvním srpnem začne platit novela zákona, podle které mohou penzijní fondy naúčtovat některým svým "nevěrným" klientům... celý článek

Penzijní fondy opět v mínusu

4. 11. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Penzijní fondy opět v mínusu

Tržní hodnota aktiv v portfoliích penzijních fondů vlivem vývoje na finančních trzích klesá. Za první pololetí dosáhly penzijní fondy podle odhadů časopisu FOND SHOP reálné výkonnosti... celý článek

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

4. 6. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu se nabízejí pro pravidelné investice s cílem zabezpečit dostatek prostředků na stáří. Jaký se od nich dá očekávat výnos?

Partners Financial Services