Výsledky penzijního připojištění: Inflace žere víc a víc

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 25. 5. 2017 | 17 komentářů
Přečtěte si, jaké zhodnocení připsaly fondy penzijního připojištění za loňský rok a jaké jsou vyhlídky na další období. Napovíme: Ano, bude hůř!
Výsledky penzijního připojištění: Inflace žere víc a víc

Češi měli na konci prvního čtvrtletí letošního roku uloženo v penzijních společnostech 389,2 miliardy korun. Z toho necelých pětadevadesát procent v transformovaných fondech penzijního připojištění a lehce přes pět procent v účastnických fondech doplňkového penzijního spoření. Vzhledem k rostoucí inflaci hrozí, že drtivá většina těchto úspor na stáří bude v nejbližší době ztrácet na hodnotě.  

Neúprosná inflace

Nedávno zveřejněné výsledky loňského zhodnocení fondů penzijního připojištění klientům příliš radosti nepřinesly. Jen tři penzijní společnosti totiž dokázaly překonat inflaci, která loni činila 0,7 procenta. Nejlépe si vedla Allianz penzijní společnost, která klientům připsala 1,03 procenta. Většina „startovního pole“ se však pohybovala pod úrovní inflace.

zhodnocení transformovaných fondů (%)

Penzijní společnosti

2016

2015

2014

2013

Allianz penzijní společnost

1,03

1,38

1,64

1,6

AXA penzijní společnost

1,025

1,1

1,46

2,29

Conseq penzijní společnost

0,47

0,4

0,7

2,17

Česká spořitelna – penzijní společnost

0,68

0,85

1,42

1,3

ČSOB Penzijní společnost

0,7

1,2

1,4

1,7

KB Penzijní společnost

0,66

1,16

1,35

1,44

NN Penzijní společnost

0,66

0,88

1,13

1,41

Penzijní společnost České pojišťovny

0,94

1,4

1,7

2,1

Když jsme o zhodnocení transformovaných fondů psali před rokem, nebyly výsledky také kdovíjaké, ale inflace ještě z úspor tolik neužírala. Nyní ale index spotřebitelských cen roste meziročně v tempu kolem dvou procent.

Inflace

Podívejte, jak nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

„Výkonnost transformovaných fondů je výrazně ovlivněna nízkoúrokovým prostředím, které sráželo v předchozích obdobích výnosy na dluhopisovém trhu na historická minima. Nicméně se zdá, že tento klesající trend se již zastavil, a na srážení úrokových sazeb centrálních bank do nižších pásem nezbývá další prostor,“ vysvětluje prezident Asociace penzijních společností a předseda představenstva Česká spořitelna – penzijní společnosti Aleš Poklop. I v dalších letech podle něj nebudou transformované fondy překonávat zhodnocení let předchozích, aspoň prý jim ale nehrozí, že by měly potíže dodržet zákonnou povinnost nezáporného zhodnocení.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Klienti váhají

Penzijní společnosti radí klientům, kteří chtějí dosáhnout na atraktivnější zhodnocení, aby svou pozornost zaměřili na doplňkové penzijní spoření, které může být pro dlouhodobé ukládání peněz výhodnější. S možností vyššího zisku roste ale zároveň i riziko. Fondy penzijního spoření na rozdíl od fondů klasického penzijního připojištění nezaručují, že se investice nedostane také do minusu. Kromě možnosti výsluhové penze (vybrání poloviny našetřených peněz po patnácti letech spoření, které je možné v penzijním připojištění) se tak musíte rozloučit i s jistotou „černé nuly“.

Do doplňkového penzijního spoření od ledna 2013, kdy bylo spuštěno, zatím vstoupilo zhruba šest set tisíc lidí. Penzijní společností ale věří, že zájem o účastnické fondy bude časem větší. „Očekáváme, že počty klientů budou stoupat. Důležitá je skutečnost, že je systém po bouřlivém období (reforma, 2. pilíř atd.) zafixovaný a že proběhly důležité pozitivní změny (snížení věku pro výplatu, zatraktivnění produktu pro prodejce, dětské spoření, navýšení možnosti daňových odpočtů atd.). Lidé postupně začínají penzijku zase věřit, teď je potřeba hlavně klid,“ říká mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček. Podle statistik asociace do účastnických fondů během letošního roku každý měsíc přibývá průměrně přes 18 tisíc klientů.

počet klientů

Penzijní společnost

penzijní připojištění

aoplňkové penzijní spoření

Allianz penzijní společnost

427 959

30 783

AXA penzijní společnost

323 000

26 000

Conseq penzijní společnost

90 000

14 000

Česká spořitelna – penzijní společnost

737 000

184 000

ČSOB Penzijní společnost

542 511

94 035

KB Penzijní společnost

433 536

96 686

NN Penzijní společnost

322 866

15 486

Penzijní společnost České pojišťovny

1 046 000

140 000

Dá se očekávat, že čím déle budou na trhu konzervativních spořicích produktů miniaturní úrokové sazeb, tím víc bude zvyšovat ochota lidí zkoušet dosáhnout  vyššího zhodnocení i za cenu vyššího rizika. A to se bude týkat i přestupů mezi „starým a novým“ penzijkem. „Uvažovat by o tom přinejmenším měli klienti, kterým do penze zbývá dlouhá doba. Co přesně je dlouhá doba, to záleží na individuálním vztahu k riziku. A také na výši naspořené částky – pokud máte v transformovaném fondu milion, tak by nebylo rozumné ho pár let před penzí najednou vrhnout do akcií. Pod tuto hranici už je to individuální. Pokud jste konzervativní, přestupem do konzervativního fondu si stejně nijak nepomůžete. Při horizontu například deset let ale alespoň vyvážené portfolio stále dává smysl,“ říká finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2017 13:34, Karten

Kde vlády řeší nasekané korupční zadlužení mohutným rozfoukáváním inflace, jakožto řešení na úkor ovcí, nemá důchodové spoření budoucnost. Jejich směšná vlčí schiza a starostlivost inflace - deflace.
Panstvo hrozící se "deflačních" spořících a neutrácejících lidí. Panstvo odsávající prachy rychloobrátkovým prodejem srač.k s kurvítky, poplatky, paušály, monopolem, razítky či blokací open source atd. na straně jedné.
Panstvo a slouhové, kteří máji ohromnou starost, jak to co zbude, nejlépe "povinně" zaparkovat na 30 let u státu. "Však ovce to budou vybírat až za dlouhooooo, ha ha ha a to už budeme na Seychelách, popřípadě vyrobíme větší inflaci" - k smíchu. ALe zapoměli komunismus už není a povinnost odtáhla s ním.
Stůjte na vlastních, investujte sami, nebo utrácejte za pouze rozumné a nezbytné, či věci vám dělající radost - žijte teď a tady, nežerte jim nic co má delší horizont 3-5let. Ve všem hlasujete Vašima prachama-životem a oni je, jak vidět, setsakramentsky potřebují to si pište!!

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2017 5:38, Tarzan

Koukám že nemá cenu ani chodit do práce a šetřit jako d*bil.

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services