Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 24. 1. 2013 | 20 komentářů
Zaměstnavatelům se od začátku roku nabízí možnost zvýšit příspěvek svým zaměstnancům na penzijní připojištění a životní pojištění. Vést by je k tomu měla především možnost vyšší daňové úspory spolu s možností motivovat své zaměstnance. Povede skutečně?
Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

Od ledna 2013 můžou firmy v České republice zvýšit částku, kterou přispívají svým zaměstnancům na důchod. Vklad zaměstnavatele na smlouvu penzijního připojištění (a nově také doplňkového penzijního spoření) či životního pojištění zaměstnanců je totiž nově osvobozen od platby daně z příjmů a sociálního a zdravotního pojištění až do výše 30 tisíc korun ročně. Oproti loňskému roku, kdy byla tato hranice nastavená na 24 tisíc korun, si zaměstnanci můžou teoreticky polepšit až o šest tisíc korun. Hlavní motivací pro zaměstnavatele by měla být možnost daňové úspory.

O novince, která vzešla z jednání vlády Petra Nečase se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů, se zatím příliš nemluví, zůstala trochu upozaděna ve smršti změn, které se na nás na začátku roku tradičně sesypaly (ačkoli letos jich snad bylo ještě víc, než bývá i v našich legislativně nestabilních krajích zvykem). Přednost v médiích dostávala na první pohled atraktivnější témata, jako jsou zvyšování daní, pomalejší růst důchodů, zdražování energií či rozjezd druhého pilíře důchodového systému. Možnost navýšení příspěvku zaměstnancům na penzijní připojištění a životní pojištění byla přitom loni schválena společně s takzvanými předdůchody v rámci novely zákona o doplňkovém penzijním spoření. Využijí zaměstnavatelé tuto možnost a zvýší zaměstnancům příspěvek?

... aby bylo možné odepsat příspěvek na pojištění

Pro nárok na daňové zvýhodnění u příspěvku zaměstnavatele na životní pojištění je třeba splnit následující podmínky:

  • Pojistná smlouva je sjednána pro zákonem stanovená pojistná rizika (pojištění pro případ smrti nebo dožití, pojištění pro případ dožití)
  • Zaměstnanec je pojistníkem i pojištěným
  • Smlouva je uzavřena minimálně na pět let a minimálně do roku, v jehož průběhu dosáhne pojištěný 60 let věku
  • Oprávněnou osobou dle zákona o pojistné smlouvě č. 37/2004 Sb., § 51 nesmí být zaměstnavatel

Zdroj: Pojišťovna České spořitelny

Firmy se v přispívání nepřetrhnou

I když příspěvek od zaměstnavatele na penzijní připojištění nebo životní pojištění patří k vůbec nejoblíbenějším benefitům českých zaměstnanců, rozhodně se nevyužívá v plné výši. Nedá se tedy ani zvlášť čekat, že by se možnost zvýšení příspěvků od zaměstnavatelů v praxi nějak výrazně projevila. „Neočekávám, že by tato změna vedla k plošnému navyšování příspěvků zaměstnavatelů. Ti sice přispívají zaměstnancům celkem často, ale nikoliv v závratných částkách. Například průměrný měsíční příspěvek, poskytovaný zaměstnavatelem na penzijní připojištění, loni nepatrně klesl a činí 517 Kč, na životní pojištění příspěvek rovněž klesl na 522 Kč,“ říká finanční analytik společnosti Partners Dušan Šídlo. Podle něj se na vyšší příspěvky můžou těšit především zaměstnanci v lukrativních oborech, kde už zaměstnavatelé přispívali maximem – dvěma tisíci korun měsíčně.

Žádné zásadní změny neočekávají ani zástupci penzijních společností. „Příspěvek na penzijní připojištění podle našich informací nabízí víc než dvacet procent českých firem a využívají ho dvě třetiny jejich zaměstnanců. Počet firem, které tento benefit nabízejí, se v zásadě nemění. Jeho obliba sice stále roste a průměrná výše měsíčního příspěvku byla v našem fondu stabilně nad hranicí 600 Kč, nepředpokládáme však, že by díky změně docházelo k výraznějšímu nárůstu tohoto příspěvku,“ vysvětluje Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti a prezident Asociace penzijních fondů ČR. Jeho slova potvrzuje i Aleš Poklop, generální ředitel Penzijní společnosti České spořitelny: „Výše průměrného příspěvku stále roste, přibližně o čtyři procenta ročně. Počet zaměstnanců s příspěvkem roste také, ale pomaleji než počet klientů bez příspěvku. Průměrný příspěvek od zaměstnavatelů se tedy i letos pravděpodobně zvýší, skokový nárůst ale neočekáváme.“

Podobné je to i u zaměstnanců, kterým jejich firmy přispívají na životní pojištění. Podle statistik Pojišťovny České spořitelny využívají maximální výše daňově uznatelného nákladu na příspěvky na životní pojištění jen čtyři procenta zaměstnavatelů. Průměrná částka příspěvku zaměstnavatele na jednu pojistku pak činí 450 Kč za měsíc. I v oblasti životního pojištění je tak maximální měsíční příspěvek od zaměstnavatelů (nově ve výši 2500 korun) pro drtivou většinu zaměstnanců naprosto nedosažitelný.

Není příspěvek jako příspěvek

Propojeno

Komu a jak se vyplatí zaměstnanecké benefity? Klidně a snadno se může stát, že na nich vydělá zaměstnavatel, vydělá na nich finanční terorista, který mu je prodá, vydělá na nich finanční instituce – a zaměstnanec, kterému už podle názvu byly určené především, ostrouhá. Víc v miniseriálu Václava Valáška

Podle Davida Vondráka z odborného serveru ProduktoveListy.cz je poměrně propastný rozdíl mezi tím, zda vám zaměstnavatel posílá příspěvek do penzijních společností nebo je tento benefit směrován na smlouvu o životním pojištění. V případě penzijního připojištění (resp. doplňkového penzijní spoření) totiž podle něj platí zákaz pobídek k preferování jedné konkrétní penzijní společnosti, zatímco u životního pojištění se prý můžeme běžně setkávat s „uplácením“ zaměstnavatelů vratkami části zaplaceného pojistného či dokonce s nařízeními zaměstnancům využit pouze vybrané pojišťovny a vybrané produkty. „Tyto rozdíly společně s neregulací poplatků u životního pojištění způsobují obrovský rozdíl mezi naspořenou částkou na konci. Jako příklad si můžeme vzít situaci, kdy zaměstnavatel přispívá 1000 korun měsíčně do typického investičního životního pojištění (poplatková struktura jako má na příklad Perspektiva od Kooperativy) a do doplňkového penzijního spoření. Kolik bude mít zaměstnanec naspořeno za 30 let? U pojištění to bude 530 792 Kč, u třetího pilíře 798 704 Kč. Počítáno je s následujícími poplatky: management fee 0,8 procenta a success fee deset procent. Pro modelový výpočet je zvolena shodná investiční strategie - dynamická s hrubým výnosem šest procent. Rozdíl tedy není v žádném případě zanedbatelný. Pokud započteme i státní příspěvek s příspěvkem, tak s doplňkovým penzijním spořením bude mít zaměstnanec naspořeno na konci o polovinu víc. Důvodem jsou nižší poplatky omezené zákonem.“

Odboráři: budeme tlačit

Dobré vyhlídky na zvýšení příspěvku od zaměstnavatelů tak budou mít především členové odborů. Ty byly totiž jedním z hlavních iniciátorů možnosti navýšení příspěvku a v posledních týdnech se dokonce nechaly několikrát slyšet, že se budou v této záležitosti výrazně angažovat. „Řada českých zaměstnavatelů tuto možnost sice už využívá, my se přesto v kolektivních vyjednáváních budeme v tomto roce zaměřovat na to, aby se jejich podíl ještě zvýšil. Situace je samozřejmě ovlivněna tím, že jak příspěvky zaměstnavatele na doplňkové spoření, tak úhrada pojistného na životní pojištění jsou z pohledu zaměstnavatele dobrovolným benefitem, u kterého zvažují své finanční možnosti a priority v oblasti řízení lidských zdrojů,“ vysvětluje Vít Samek, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí je příspěvek na penzijní připojištění součástí ujednání 58,2 procent podnikových kolektivních smluv. To sice není málo, ale prostor pro další růst tu ještě rozhodně je.

Anketa

Přispívají vám?

Kde to vázne?

Jak už bylo řečeno, většina zaměstnanců si o tučném příspěvku od svého zaměstnavatele může zatím nechat jen zdát. Do karet jim nehraje ani neutěšená ekonomická situace, se kterou musí většina tuzemských společností zápolit. „O tento druh příspěvku je mezi zaměstnanci skutečně velký zájem. Problém je ale na straně zaměstnavatelů – buď jim zavedení příspěvků neumožňuje ekonomická situace, nebo se bojí administrativní náročnosti, či mají vůči tomuto benefitu nějaké předsudky a obávají se, že ho zaměstnanci neocení,“ zdůrazňuje analytik Dušan Šídlo. Nepříznivou hospodářskou situaci zmiňují i zástupci Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, podle kterých se malé firmy už léta potýkají s finančními problémy na hranici únosnosti a to je prý hlavní důvod, proč nenabízejí zaměstnancům benefity. Přispívat na tyto produkty tak budou ještě delší dobu především větší a nadnárodní společnosti.

Právní expert odborů Vít Samek však apeluje na firmy, aby se ke svým zaměstnancům neotáčely zády a snažily se jim v případě zájmu o zvýšení příspěvku vyjít vstříc: „I pro zaměstnavatele je tento benefit důležitý, a to především z hlediska dlouhodobé strategie lidských zdrojů, jeho reputace a společenské odpovědnosti. Jde o standardní nástroj podpory zajištění ve stáří zaměstnanců, přispívající ke stabilizaci jejich pozice a zvýšení jejich loajality k zaměstnavateli. To vše se projevuje ve zvýšení konkurenceschopnosti zaměstnavatele, který tento benefit využívá, na trhu. Věřím, že se tento důležitý prvek zaměstnaneckých důchodů bude rozvíjet v daleko širší míře než dnes.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2013 18:59, Fredy

Citace - eďa / 24.01.2013 18:11

Nepochopil jste mě Fredy a navíc píčete blbosti,citace "můžete si dát nejen 100% nákladů na mzdy, ale i další s tím spojené",konec citace, ale to neva. Na ty náklady, které dnes umí vyrábět každý, co má dírku v zadečku a při podnikání víc štěstí než rozumu, musíte vydělat nejdřív v příjmech nebo si na ně půjčit. Jak vidno, neovládáte ani jedno. Co vám jde skvěle, jsou náklady, tam jste jednička. Proč bych měl vydělávat peníze, které podléhají daním a odvodům, proč bych měl házet perli sviním, co bych z toho měl, abych se líbil Fredovy ? Platí jednoduchá rovnice. Žádné zdanitelné příjmy = žádné náklady a systém je v řiti.


Eďo, s Vámi je diskuze takřka nemožná. Jednak se blbě ptáte a když Vám to vysvětlím, tak otočíte o 180% a plácáte zase další nesmysly. Tvrdil jste, že se nemůžete dát 100% mzdových nákladů do výdajů. Což je nesmysl. Ale Vy to otočíte s tím, že musíte na ty mzdy nejdříve vydělat a že to dělat nebudete. Což je samozřejmě Vaše věc, ale měl byste vědět, že když chci na nějakou pozici zaměstnance, tak musím mít spočítáno, že si, přinejmenším, na sebe vydělá a nejen to (to by pokryl jen náklady), ale že bude generovat i zisk. Ale Vám tohle vysvětlovat je asi zbytečné. Ve Vašem imaginárním světě, nejsou peníze, tudíž ani práce a všichni mají stejně, tedy ho.no ....

Nic Vám nebrání zde propagovat ono vymývání mozku, ale nepouštějte se do odborných diskuzí. Jen byste se ještě více ztrapňoval ....

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2013 10:21, Fredy

No jo no...

Především jsem absolutní kliďas a za ničím se nehoním. To jsem dělal za mlada a vydělal na to, že teď si mohu dělat co chci. A to také dělám. Mohl bych sice ležet doma, popíjet vínko a koukat na bednu. Mohl, ale nedělám to, neboť smysl života vidím jinde. Hlavně mezi lidmi.

Mým krédem je obhajoba svobody jednotlivce a nedotknutelnost lidského života. Nebo-li zastávám skutečné pravicové hodnoty, které, bohužel, ze světa mizí rychlostí blesku. Proto jsou mi cizí různé sekty a podobné vymývárny mozků. Tudíž si budete muset, až Vám skončí šichta, najít někoho jiného, s kým si budete notovat .... :)

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

10. 11. 2011 | Václav Valášek | 23 komentářů

Pro koho mají být výhodné zaměstnanecké výhody? Snad ne pro zaměstnance?!

Dva se smějou a třetí to platí! V minulém článku jsem na skutečném případu ukázal, jak to dopadne, když zaměstnavatel se zprostředkovatelem finančních produktů vymyslí takové zaměstnanecké... celý článek

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

3. 11. 2011 | Václav Valášek | 19 komentářů

Zaměstnanecké benefity. O kolik vás připraví?

Ne, titulek je v pořádku. Příspěvky zaměstnavatele vážně nejsou vždycky k dobrému. Finanční terorista dokáže dobré úmysly proměnit obratem ruky ve zbraň hromadného ničení úspor. Držte... celý článek

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

22. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

Čím dál více firem svým zaměstnancům přispívá na penzijní připojištění nebo investiční životní pojištění. Bez těchto příspěvků by si mnoho lidí tyto produkty často nepořídilo. Proto... celý článek

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

24. 9. 2004 | Petr Šafránek | 1 komentář

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

Rozšířenou formou zaměstnaneckých výhod se staly příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnancům. Praxe ale bohužel často ukazuje, že zaměstnavatelé... celý článek

Partners Financial Services