2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 28. 11. 2012 | 8 komentářů
K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového penzijního spoření? Mapujeme blížící se změny v takzvaném třetím pilíři důchodového systému.
2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

Na konci tohoto týdne skončí marketingové orgie vázané na poslední šanci sjednat si penzijní připojištění se starými podmínkami. Před Vánoci vám pak stáří budou tradičně připomínat jen reklamy na kloubní preparáty a pomocníky s pamětí – a než si vydechnete, bude tu leden a pohrnou se na vás ze všech stran reklamy na druhý pilíř důchodového systému. Penzijní společnosti do něj totiž musí sehnat poměrně rychle dost oveček. Penzijní připojištění, respektive jeho nástupce – bude se jmenovat doplňkové penzijní spoření, budou tedy zřejmě poněkud upozaděni. I když není pochyb, že penzijní společnosti budou stát i o klienty do renovovaného třetího pilíře. V čem bude nový produkt jiný než stávající připojištění?

Za pozornost stojí především transformace stávajících penzijních fondů, vznik účastnických fondů s možností volby z několika investičních strategií, změna výpočtu státního příspěvku a podmínek pro daňovou úlevu. V rámci seriálu článků o novinkách, které se v příštím roce dotknou našich peněženek, se na všechny změny takzvaného třetího pilíře důchodového systému podíváme blíž.

Anketa

Už víte, co podniknete se svým penzijkem?

Transformace penzijních fondů

Během roku 2012 postupně dochází k uzavírání systému penzijního připojištění. Přestup mezi jednotlivými fondy byl možný pouze do konce února, noví klienti si následně mohou sjednat smlouvu o penzijním připojištění ve stávajících fondech do konce listopadu. Na přelomu roku nastane transformace, při které se oddělí majetek účastníků penzijního připojištění od majetku penzijního fondu. Zároveň dojde ke vzniku transformovaných a účastnických fondů, které budou ve správě nově vzniklých penzijních společností. Do transformovaných fondů – vzniklých ze současných penzijních fondů – už nepůjde vstoupit. Jejich pravidla budou fakticky stejná jako dnes: zůstane výsluhová penze, tedy možnost po patnácti letech investování vybrat polovinu svého účtu, zůstane i garance nezáporného zhodnocení. Z toho ovšem plyne také to, že fondy budou nadále investovat velmi konzervativně a skóre výnosy : inflace bude pořád plus minus plichta.

Podívejte, jak s námi cvičila inflace v posledních letech

Další šíkovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.
 

A podívejte taky, jak se dařilo penzijním fondům:

Razantnější investice finančních prostředků budou v rámci třetího pilíře možné v nových účastnických fondech.

Pravidla pro státní podporu a daňové úlevy platí jak pro transformované, tak i pro účastnické fondy. Do obou druhů fondů vám můžou přispívat zaměstnavatelé.

Propojeno

Předdůchody na Peníze.cz

Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude předdůchodci platit zdravotní pojištění a doba v předdůchodu nesníží budoucí penzi. Jenže ne každý bude mít nárok.

Investování v účastnických fondech

Pokud se někdo rozhodne pro přestup z transformovaného do účastnického fondu, přijde tím o garanci nezáporného zhodnocení a výsluhovou penzi.

V účastnických fondech však existuje jistá možnost, jak se dostat k penězům už pět let před dosažením důchodového věku. Jmenuje se předdůchod. Pokud ho bude chtít využít klient starého penzijního připojištění, bude muset nejprve přestoupit z transformovaného do účastnického fondu.

Jako největší výhodu účastnických fondů prezentují ministerstvo financí i ministerstvo práce a sociálních věcí možnost aktivního (nebo aktivnějšího) investování. V každé penzijní společnosti, spravující účastnické fondy, si totiž můžete zvolit ze čtyř investičních strategií/fondů, díky kterým můžete dosáhnout podstatně lepších výsledků při zhodnocování naspořených peněz, než u současného penzijního připojištění. Zároveň ale přichází riziko ztráty části prostředků. Peníze bude možné v rámci penzijní společnosti rozdělit a přesouvat mezi všemi čtyřmi účastnickými fondy – fondem státních dluhopisů, konzervativním, vyváženým a dynamickým.

Třetí pilíř: Státní podpora

úložka

státní příspěvek

dnes

po změně

100 Kč

50 Kč

0 Kč

200 Kč

90 Kč

0 Kč

300 Kč

120 Kč

90 Kč

400 Kč

140 Kč

110 Kč

500 Kč

150 Kč

130 Kč

600 Kč

150 Kč

150 Kč

700 Kč

150 Kč

170 Kč

800 Kč

150 Kč

190 Kč

900 Kč

150 Kč

210 Kč

1000 Kč a více

150 Kč

230 Kč

Změna výpočtu státního příspěvku

Příští rok začnou platit nová pravidla pro výpočet státního příspěvku ve třetím pilíři. Změna se bude týkat jak účastnických, tak i transformovaných fondů. Dojde sice k zpřísnění podmínek pro nárok na státní příspěvek, zároveň však bude možné od státu získat víc než doteď. V roce 2012 měl na státní příspěvek nárok účastník penzijního připojištění, který si měsíčně do fondu posílal alespoň 100 korun, od ledna se tato hranice posune na 300 korun. Minimální státní příspěvek se pak zvyšuje z 50 na 90 korun. Pro ty, kteří měsíčně posílají do fondu méně než 600 korun, bude nový výpočet státního příspěvku nevýhodnější, pokud investujete víc než šest stovek, tak si v roce 2013 polepšíte. Maximálně vám stát tímto způsobem každý měsíc přidá 230 korun, a to v případě, že do fondu pošlete tisícovku měsíčně.

Třetí pilíř: Daňový odpočet 2013

Měsíční úložka

Nezdanitelná položka

Do 1000 Kč

0 Kč

1 100 Kč

1200 Kč

1200 Kč

2400 Kč

1300 Kč

3600 Kč

1400 Kč

4800 Kč

1500 Kč

6000 Kč

1600 Kč

7200 Kč

1700 Kč

8400 Kč

1800 Kč

9600 Kč

1900 Kč

10 800 Kč

2000 Kč

12 000 Kč 

Změna v daňovém odpočtu

Spoření v transformovaných a účastnických fondech třetího pilíře může být výhodné i z hlediska daňových úlev. Ročně si díky penzijnímu připojištění totiž můžete od daňového základu odečíst až 12 000 korun. Má to však jeden háček. Odečítat je možné jen peníze, na které se nevztahuje státní příspěvek. Ten se letos vyplácel do výše měsíční úložky 500 korun. Abyste si tak za penzijní připojištění mohli ze základu daně odepsat maximální možnou částku, museli jste za celý rok do svého penzijního fondu poslat alespoň 18 000 Kč. Se změnou výpočtu státního příspěvku pro rok 2013 se zároveň mění i pravidla daňového odpočtu. Jelikož se státní příspěvek bude vyplácet až do výše 1000 Kč, pro odečtení 12 000 Kč ze základu daně byste během příštího roku do fondu museli poslat alespoň 24 000 Kč. Maximální možné daňové úspory tak nově dosáhnete při měsíční úložce 2000 Kč.

Jak využít změny ve svůj prospěch?

Aby se vám podařilo využít změn v třetím pilíři důchodového systému ve svůj prospěch, musíte správně vyhodnotit svou aktuální situaci. Možnost přechodu z transformovaného do účastnického fondu bude vždycky, takže se s tímto krokem zbytečně neunáhlujte. Pak už totiž není cesty zpět. Nejprve se tedy soustřeďte na to, abyste měli nárok na zajímavou státní podporu. K tomu je potřeba měsíční úložka alespoň 300 korun, v ideálním případě pak tisícovka. Pokud se vás týká optimalizace daňové zátěže, můžete k tomu využít i třetí pilíř. Měsíčně si ale musíte spořit alespoň 1100 korun, pro získání maximální možné daňové úspory jsou to dokonce dva tisíce. Jestliže máte v plánu odejít do předdůchodu a postupně čerpat peníze naspořené v penzijních fondech, budete muset přestoupit do účastnických fondů. Stejné řešení se vám nabízí i v případě, pokud jste nespokojení s ultrakonzervativním hospodařením transformovaných fondů a máte chuť a nervy na to risknout investování napříč účastnickými fondy.   

Tip redakce!

Těžkotonážní kalkulátor Důchodová reforma a zajištění na stáří 2013

Jste připraveni na penzijní reformu? Zajímá vás, na jakou penzi jednou dosáhnete, pokud sečtete první pilíř (státní důchod), druhý pilíř (nově vznikající dobrovolné důchodové spoření v penzijních společnostech), třetí pilíř (stávající penzijní připojištění se státním příspěvkem, z nějž vzniknou transformované fondy, zachovávající stávající podmínky, a nové účastnické fondy se státní podporou, ale bez garance návratnosti) a další úspory (stavební spoření,termínované vkladyspořicí účty…)?

Tak naše kalkulačka penzijní reformy 2013 vám to poví.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2012 22:51, mirahas

Nepíšu o druhém pilíři, ale o třetím, který bude obsahovat dvě formy fondů - transformovaný (starý)a účastnický. U obou bude možno využít jednorázové vyrovnání.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2012 13:43, Vladimír Švorba

Jirko, pletete se, jednorázové vyrovnání tam je a je na ní nárok ve věku 60 let.

http://business.center.cz/business/pravo/zakony/doplnkove-penzijni-sporeni/cast3h1.aspx

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drahé mýty: Tři stovky na penzijko a jsem za vodou!

31. 10. 2012 | Vladimír Švorba | 26 komentářů

Drahé mýty: Tři stovky na penzijko a jsem za vodou!

Sotva vám někdo řekne, že by na penzi nechtěl mít dost peněz. Může nám k tomu pomoci stávající systém penzijního připojištění? A jaké příležitosti přinese penzijní připojištění (nebo... celý článek

Komu se vyplatí sjednat si do konce listopadu penzijní připojištění postaru?

18. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Komu se vyplatí sjednat si do konce listopadu penzijní připojištění postaru?

Češi si hromadně sjednávají penzijní připojištění. Komu se to však do konce listopadu skutečně vyplatí? A může se mezi jednotlivými penzijními fondy ještě přestupovat? Na to vám odpoví... celý článek

Penzijní fondy vábí „poslední klienty“. Necháte se zlákat?

27. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Penzijní fondy vábí „poslední klienty“. Necháte se zlákat?

Na zajištění penzijního připojištění za stávajících podmínek máte čas jen do konce listopadu. Zástupci penzijních fondů budou v naší exkluzivní anketě argumentovat, proč byste se měli... celý článek

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

22. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

Co si myslí Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda, Martin Prokop a další osobnosti ze světa financí o zavedení takzvaných předdůchodů?

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

7. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude... celý článek

Partners Financial Services