Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

Dušan Šídlo | rubrika: Analýza | 11. 7. 2012 | 29 komentářů
Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Jeho průměrná výše činila 1,7 procenta. Inflace byla 1,9 procenta, takže reálné zhodnocení je v průměru záporné. Pouze čtyři penzijní fondy dokázaly inflaci překonat.
Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

Nejvíc zhodnotil prostředky účastníků penzijní fond Allianz, který dlouhodobě připisuje nejvyšší zhodnocení. Naopak nejméně se v loňském roce dařilo penzijnímu fondu Generali, který klientům vydělal pouhé 0,3 procenta. 

Výnos není všechno: je váš fond silný v kramflecích?

Rozdíly mezi fondy se nesnižují, a proto neplatí, že nezáleží na tom, u koho si penzijní připojištění sjednáme. Vyplatí se proto penzijní fondy před uzavřením nové smlouvy důsledně porovnávat. Přecházet mezi fondy už není legislativou dovoleno.

Penzijní fondy hodnotíme podle:

Výrazné momenty

  • Allianz PF i za rok 2011 připisuje nejvyšší zhodnocení ze všech penzijních fondů. Vzhledem k významnému nárůstu počtu klientů však došlo ve srovnání s předchozími roky k jeho snížení.
  • PF Komerční banky umořil náklady příštích období nejvíce ze všech fondů. Snížil tak výnos klientů výrazně více, než kolik bylo nutné.
  • PF České spořitelny opět připsal třetí nejvyšší zhodnocení, a nadále tak patří dle očekávání k nejlepším fondům.
  • ING PF v loňském roce překvapil a připsal klientům druhé nejvyšší zhodnocení. Důvodem byla kompletní změna portfolia fondu v posledních letech.

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.
Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

  • Kapitálové přiměřenosti: celková aktiva vůči celkovým prostředkům účastníků, které jsou očištěny od nákladů příštích období
  • Nákladovosti: celkových nákladů vůči průměrným prostředkům účastníků uplynulého roku
  • Nákladů příštích období: největší položkou jsou neumořené, avšak již vyplacené provize
  • Historických výnosů
  • Nabídky služeb: zvýhodněné doplňkové produkty, on-line služby atd.

Česká národní banka provedla i letos takzvané zátěžové testy i pro sektor pojišťoven a penzijních fondů. Zatímco sektor pojišťoven je vzhledem k relativně velkému kapitálovému polštáři schopen dobře ustat rizika nepříznivého tržního vývoje, sektor penzijních fondů zůstává podle centrální banky vysoce citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží. Sektor penzijních fondů podle zprávy České národní banky disponuje omezeným kapitálovým polštářem a v případě turbulencí na finančních trzích by akcionáři museli dodat nový kapitál. Kromě připisovaného zhodnocení bychom tedy při výběru penzijního fondu měli zvážit i jeho kapitálovou sílu.  

Kapitálová přiměřenost

Kapitálová přiměřenost hodnotí výši volného kapitálu penzijního fondu ve vztahu k prostředkům účastníků. Kapitálová přiměřenost poměřuje kapitál vůči rizikově váženým aktivům. Je to schopnost pokrýt kapitálem potenciální budoucí ztráty. Pokud portfolio fondu vykazuje nízkou rizikovost, potom i s nízkým kapitálem lze mít vysokou kapitálovou přiměřenost. Fondy vykazují kapitálovou přiměřenost podle metodiky ČNB. Mezi kapitálově nejsilnější fondy patří ČSOB penzijní fond Stabilita a penzijní fond Allianz, mezi nejméně kapitálově vybavené fond Aegon.

Nákladovost

S relativně nejnižšími náklady hospodaří penzijní fond České spořitelny, penzijní fond Allianz a penzijní fond ING. Nejvyšší náklady mají penzijní fondy Generali a Aegon, což je dáno relativně malou velikostí těchto fondů.

Náklady příštích období

V rámci důchodové reformy dojde ke vzniku penzijních společností a oddělení majetku fondů a klientů. Kdo tedy náklady příštích období ponese po transformaci od příštího roku?

Náklady příštích období přejdou do účetnictví penzijní společnosti a od roku 2013 budou snižovat výnosy penzijní společnosti, ne však transformovaného fondu. Pokud by chtěl penzijní fond umořit část provizních nákladů na úkor zisku klientů, musí to udělat do konce roku 2012.

Dlužno podotknout, že o oddělení majetku fondů a klientů se mluví minimálně od roku 2007. Většinu nákladů příštích období tvoří v převážné míře časově rozlišená provize za prodej penzijního připojištění. Počet let, po které penzijní fondy provize časově rozlišují a rozpouštějí náklady do ročního výsledku, činil až 15 let. Postupně (s tím jak se blížila reforma) fondy přešly na schéma, podle kterého umořují provize po dobu pěti let.

Nejnižší náklady příštích období má penzijní fond České spořitelny, nejvyšší Aegon. 

Historické výnosy

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Nicméně pohled do minulosti dává obrázek o tom, jak se jednotlivým fondům daří investiční strategie. Za posledních pět let se nejlépe dařilo penzijnímu fondu Allianz.

Nabídka služeb

Penzijní fondy nabízejí celou řadu více či méně důležitých doplňkových služeb. Za nejužitečnější považujeme doplňkové produkty se zvýhodněnými podmínkami. V této kategorii nejlépe hodnotíme fond České spořitelny (cenově výhodné Komplexní pojištění osob, široká dostupnost atd.) a penzijní fond AXA (kreditní karta s vratkou na účet u penzijního fondu, asistenční služby, on-line služby atd.).

Anketa

Penzijní připojištění...

Naši vítězové

Nejlépe hodnotíme:

Allianz penzijní fond: má jednu z nejvyšších kapitálových přiměřeností, nízké náklady a na krátkém i dlouhodobém časovém horizontu připisuje nejvyšší zhodnocení.

Penzijní fond České spořitelny: je nejméně zatížen neuhrazenými náklady, připisuje nadprůměrná zhodnocení, patří k největším fondům v Česku, je široce dostupný a svým klientům nabízí pro některé případy cenově výhodné Komplexní pojištění osob.

Autor je analytik Partners Financial Services; zpracováno s využitím dat z www.produktovelisty.cz a www.apfcr.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+104
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2012 9:45

Mluvíte(píšete) učebnicově.Jako na kurzu PZ.I touto cestou je možné se dostat ke klientovi.Držím palce.Také Dasha

Zobrazit celé vlákno

+238
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2012 11:36, Beruška

nejsem z žádné pojišŤovny ani od žádných jiných "podvodných" instituci.Rozhodně žádné klienty nescháním! Jen chci lidem ukázet, že v dnešní době se dá zabezpečit i jinak, než je zmiňováno v mediích.A záleží jen na člověku, zda jak se rozhodne.

Zobrazit celé vlákno

-257
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Který penzijní fond se stal vítězem ve válce o klienty?

23. 5. 2012 | Zdeněk Bubák | 3 komentáře

Který penzijní fond se stal vítězem ve válce o klienty?

Vstoupit do systému penzijního připojištění za stávajících relativně výhodných, a především známých a prozkoumaných podmínek lze jen do konce listopadu. Přestoupit mezi fondy bylo dokonce... celý článek

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Penzijní fondy 2011: výsledky

27. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Penzijní fondy 2011: výsledky

Většina penzijních fondů svým klientům „zhodnotí“ úspory pod úrovní inflace. Pokračuje tak negativní trend z předešlých let. Nejlépe si loni vedl penzijní fond Allianz. Naopak velkým... celý článek

Velké srovnání penzijních fondů: posledních 14 dní na změnu

13. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Velké srovnání penzijních fondů: posledních 14 dní na změnu

Na změnu penzijního fondu máte čas jen do konce února. A to ještě ne do úplného! Kdy se to vyplatí a kdy je zbytečné o tom přemýšlet?

Partners Financial Services