Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 7. 6. 2012 | 10 komentářů
Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude předdůchodci platit zdravotní pojištění a doba v předdůchodu nesníží budoucí penzi. Jenže ne každý bude mít nárok.
Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

Nečekaný vyhazov, do důchodu zbývá ještě několik let a na nové zaměstnání ne a ne narazit. Noční můra. Kdo by chtěl těsně před penzí skončit na pracovním úřadě jako nežádoucí zboží nebo kvůli nezaměstnanosti žádat o předčasný důchod? Ministerstvo financí přichází s návrhem takzvaného předdůchodu, který by mohl pomoci některým z těch, kteří se do takové tíživé situace dostanou. „Nezaměstnanost lidí v předdůchodovém věku představuje závažný celospolečenský problém. Tento návrh významně pomůže odpovědným lidem překlenout obtížné období jejich života,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek. Stát bude občanům s předdůchodem platit zdravotní pojištění a zároveň garantovat, že se na rozdíl od předčasného důchodu nezmění výše jejich starobní penze. Období, ve kterém bude člověk pobírat předdůchodové dávky, má totiž být z hlediska důchodového pojištění považované za takzvanou vyloučenou dobu, to znamená, že by výši „regulérního“ důchodu nemělo ovlivnit.

S návrhem ministerstva financí jsou spokojeni i zástupci odborů, kteří se již delší dobu snažili prosadit podobné opatření. O předdůchod bude podle všeho možné zažádat již od ledna 2013. I když se jedná o zajímavou možnost, jak překlenout tíživé období v předdůchodovém věku, nebude ji moci využít zdaleka každý.

Pouze pro klienty penzijních fondů. A ještě ne pro všechny!

Předdůchody budou vypláceny z třetího pilíře důchodového systému, který je zatím tvořený penzijním připojištěním. Na naspořené prostředky má však klient penzijních fondů ve většině případů nárok až po dosažení důchodového věku. Pokud tedy pomineme výsluhovou penzi – což z důvodu, který zmíníme níž, zatím uděláme.

Oči na stopkách...

... dnem i nocí sledujeme, co se děje. Analýzy, komentáře, kalkulačky:

Po zavedení předdůchodů by si člověk mohl své peníze začít vybírat již o pět let dřív. Podmínkou je, že si nechá předdůchod vyplácet minimálně po dobu dvou let. Zároveň musí výše měsíční dávky dosahovat alespoň třiceti procent aktuální průměrné mzdy. „Minimální počáteční dávka je stanovena tak, aby dosahovala takové výše, která by s velkou pravděpodobností eliminovala možné čerpání dalších sociálních dávek ze systémů státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi a zároveň významným způsobem neomezovala přístup k této formě čerpání. U osob, na které je příslušná dávka cílena, se předpokládá, že bude plnit funkci jediného příjmu účastníka, ze kterého bude schopen hradit většinu svých výdajů,“ vysvětluje náměstek ministra financí Radek Urban. 

Na první pohled vypadá tento návrh jako dobré řešení, jež může pomoci množství starších lidí, kteří se dostanou v předdůchodovém věku do obtížné finanční situace. Kolik z nich ale bude mít ve třetím pilíři naspořeno dostatek finančních prostředků? Jestliže v roce 2011 byla průměrná mzda 24 319 korun, člověk by musel pro dvouleté čerpání předdůchodu (s měsíční dávkou 7296 Kč) mít na svém kontě u penzijního fondu alespoň 175 104 korun. „Podle odhadů ministerstva financí je v současné době řádově několik desítek tisíc účastníků s dostatečnými úsporami,“ tvrdí Radek Urban. Vláda tak dává lidem opět jasně najevo, že bez vlastních prostředků v doplňkovém důchodovém spoření to nemusí mít ve stáří vůbec jednoduché. „Vláda na reformu penzijního systému vsadila svůj politický kapitál. Musí se proto snažit donutit lidi, aby si spořili v nových produktech na důchod sami, a nespoléhali pouze na stát,“ komentuje to analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

Martin Prokop také věří, že tento princip může v praxi velmi dobře fungovat. Starším lidem prý pomůže při zvládání stresu spojeného s hledáním nového zaměstnání, mladší bude naopak motivovat k větším úsporám na důchod. Prokop však zároveň upozorňuje, že nároky na úspory potřebné k možnosti využití předdůchodu budou neustále stoupat: Požadovaná měsíční renta se bude každý rok měnit v závislosti na růstu průměrné mzdy. Pokud bychom využili k odhadu stávající trend růstu mezd, potom za deset let by oněch 30 procent průměrné odpovídalo 11 077 korunám. I s tímto je nutné počítat při naší kalkulaci, kolik peněz si budeme odkládat stranou.“

Využití předdůchodů však nemusí nutně sloužit pouze lidem, kteří se ocitnou ve špatné finanční situaci. „Půjde o zajímavé řešení také pro bonitnější osoby, které už nebudou chtít pracovat a budou si chtít užít zaslouženého odpočinku s částí peněz, které posílali do třetího pilíře. Stát za ně bude platit zdravotní pojištění a zároveň nedojde ke krácení starobního důchodu,“ připomíná Dušan Šídlo, analytik společnosti Partners.

Předdůchod pouze pro ty, kteří se vzdají garancí

Psali jsme, že výš, že z jistého důvodu pomineme jiný způsob, jak dostat z penzijního fondu aspoň část peněz před dosažením důchodového věku, výsluhovou penzi.

Tím důvodem je, že možnost pobírat předdůchodové dávky ze třetího pilíře důchodového systému budou mít pouze klienti účastnických fondů.

Reformní opáčko: účastnické a transformované fondy

Současné penzijní fondy umožňují po patnácti letech ukládání peněz výplatu takzvané výsluhové penze, ta může dosahovat až poloviny celkem naspořené sumy. Vstupovat do současných fondů lze jen do konce letošního listopadu (možnost přestupovat mezi nimi už není). Od příštího roku se jim bude říkat fondy transformované. Možnost vyplácení předdůchodových dávek se jich netýká. Důležitou podmínkou, kterou musí podle zákona dodržet, je garance ročního nezáporného zhodnocení. To znamená, že svým klientům nesmí investicemi vklady znehodnotit, pokud se jim to „povede“, ztrátu dorovnají aspoň na nulu ze svého.  

Nově vzniknou fondy, kterým se bude říkat účastnické. Jejich pravidla budou do značné míry odlišná. I jejich účastníkům například stát bude poskytovat státní příspěvky; neplatí u nich ale garance nezáporného zhodnocení. Je sice pravda, že díky tomu mohou investovat odvážněji a dosahovat lepšího zhodnocení – současné fondy v posledních letech často sotva vyrovnávají inflaci, na druhou stranu může být jejich výnos i minusový. Z účastnických fondů nelze vyplácet výsluhovou penzi.

Přestoupit od transformovaného k účastnickému fondu půjde kdykoli.

„Dávky předdůchodů bude možné čerpat jen z účastnického fondu v rámci doplňkového penzijního spoření. Tato možnost nebude existovat u transformovaného fondu. Pro využití možnosti předdůchodů bude účastník muset tedy nejprve přestoupit do účastnického fondu. Tento přestup bude poměrně jednoduchý a nebude možnost čerpání předdůchodů omezovat.“ říká Radek Urban.

Anketa

Předdůchody: jak se vám líbí?

Ministerstvo financí se tedy předdůchody snaží motivovat klienty současných penzijních fondů, aby po jejich transformaci, která proběhne na konci letošního roku, přestoupili do rizikovějších účastnických fondů.

O tom, jak budou předdůchody fungovat v praxi, se budeme moci s největší pravděpodobností přesvědčit už příští rok. Pokud mají být účinným prostředkem k řešení finančních problémů starších lidí, jejichž možnost uplatnit se na trhu práce s blížícím se důchodovým věkem nepochybně klesá, budou tito lidé muset zvýšit částku, kterou si v rámci penzijního připojištění pravidelně ukládají. V současné době fondům dávají penzijně připojištění Češi měsíčně 434 korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2012 9:11, Vít Suchý

Vnímám to jako další z cílených podfuků na finančně negramotné Čechy. Podívejme se na čísla :

Pokud bylo za celou dobu jejich působení do penzijních fondů nalákáno 4.600.000 osob, je těchto účastníků fondů určitě víc jak 70% produktivně pracujících.

Pokud si třeba na www.penize.cz přečtu, že podle průzkumů ( a je jedno kdo je dělá) půl roku před startem důchodové reformy plusminus třičtvrtiny dospělých( tj. produktivně pracujících) nerozumí důchodové reformě, tak mi z toho všeho vyplývá jen jedno , to co uvádím v první větě.

Dovolím si zásadně nesouhlasit s analytikem Partners p. Šídlem, že …cituji… „Půjde o zajímavé řešení také pro bonitnější osoby, které už nebudou chtít pracovat a budou si chtít užít zaslouženého odpočinku s částí peněz, které posílali do třetího pilíře…“

Tak zaprvé, vážený p.Šídlo – bonitnější osoby ? Nesetkal jsem se zatím s nikým z oné skupiny, který by se těšil na své stáří, jak si bude užívat příjem připravený z prostředků v penzijních fondech…Nevím ale, zda se nejedná o know how nově vzniklého VIP poradenství Partners …

Takže za druhé - Kdo může mít zájem s příslibem předdůchodu o „odklonění“ prostředků klientů ze stávajících penzijních fondů, z místa, kde mají aspoň jakousi „černou nulu“ do nových účastnických fondů, kde ani u dluhopisových fondů nemají jistotu, že se jim jejich vklad neznehodnotí a díky poplatkům nevrátí ve vložené výši ?

Nebo snad budou mít budoucí klienti penzijních fondů napsané (kromě svého závazku kolik budou platit) ve smlouvě nějaké konkrétní číslo, kolik bude jejich výplata na konci ? V příslušné legislativě se nic takového nevyskytuje…a ani doposud nevyskytovalo …

Takže kdo má tedy eminentní zájem o peníze klientů ? Jednak akcionáři fondů, kteří konečně můžou začít kašlat na klienty naplno a další skupinou si troufnu odhadnout že jsou finanční poradci a různí jiní prodejci penzijních fondů – sice za 800,-Kč/ks, ale když těch dušiček budou statisíce, proč ne…

Podle zprávy o vývoji finančního trhu za rok 2010, vydané MFČR v červnu 2011 ( letos ještě nevyšla, snad každým dnem již bude zveřejněna) si můžeme přečíst zajímavé údaje o penzijních fondech :

v systému je 25 % osob, starších 60 let věku, tedy reálně těch, kteří mají již nyní do penze odcházet.

Další číslo : těch, kteří mají podle odhadů naspořeno ( bez udání věkové kategorie)oněch potřebných cca 200.000 není více jak 50.000, čili ne více jak mizivých 0,1% !...

A další perla : v systému je 78.000 osob starších 80 let… nejsou to nakonec ti, kteří ony prostředky na účtech mají a kterými nám před nosem vědomě či nevědomě mávají architekti návrhu systému předdůchodů ?

Určitě se ale shodneme na tom, že tato věková skupina jistě není onou cílovou skupinou, kterou by předdůchody zajímaly, ti jsou v penzi už víc jak 20 let a ze svých důchodů si dál platí penzijní připojištění…

Nemá smysl ani zacházet do detailů – jednoduše řečeno – dle mého názoru není takto navržená koncepce předdůchodů ničím jiným než jen jednou z dalších pastí na klienty v rámci reformy…

Pokud k tomu přidáme stav, kdy první rok reformy budou moci podle legislativního úletu ze zákona 426 a 427/2011Sb. atakovat klienty de facto všichni, kdo mají ruce a nohy (protože je stanoveno roční přechodné období k získání odborné kvalifikace prodejců) – nakonec tento stav byl kritizován i zde na www.penize.cz před několika málo dny, protože jak víme, z fondů 2.pilíře neexistuje cesta zpět ani nějaká ochranná lhůta, jako např. v pojišťovnictví, v internetovém obchodu, v přímém prodeji „zázračného zboží“ apod. – tak se mi osobně začíná jevit reforma ve své stávající podobě jen jako jednoduchá mozaika, kam zapadají jeden do druhého legislativní lapsusy s lobbyngem…

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

22. 5. 2012 | Aleš Tůma | 31 komentářů

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

V průměru máme důchod 57 procent mzdy. U lidí s vyššími příjmy je poměr důchodu ke mzdě ještě nižší. Pokud má v penzi zbýt na koníčky či cestování, je třeba spořit. Třeba podle hesla... celý článek

Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?

3. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 53 komentářů

Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?

Budou důchodci za pár desítek let pojídat kořínky a umírat hlady, protože spoléhali jen na státní penze? Určitě ne! Už jen proto, že si zkrátka zvolí někoho, kdo jim důchody zachová.... celý článek

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Partners Financial Services