Penzijní fond Komerční banky – Váš spolehlivý partner pro budoucnost

PR článek | rubrika: Penzijní fondy | 16. 9. 2007
Po 12 letech své existence se trh penzijního připojištění koncentroval do stávajících 11 penzijních fondů, jejichž majiteli jsou velké bankovní a pojišťovací skupiny. Mezi největší a nejstabilnější fondy patří i Penzijní fond Komerční banky, který v průběhu července dosáhl další mety – přivítal 450–tisícího účastníka penzijního připojištění. V letošním roce si tento fond zvolilo již téměř 70 tisíc nových účastníků. Proč je o PF KB tak velký zájem a jaká je v současnosti situace na trhu penzijního připojištění vysvětluje jeho ředitel Pavel Jirák.

Penzijní fond Komerční banky dlouhodobě velmi efektivně hospodaří se svěřenými finančními prostředky svých klientů. Soustředíme se na stabilní zhodnocování peněz našich účastníků a efektivně řídíme vlastní náklady. Vzhledem k dlouhodobému charakteru penzijního připojištění je důležitým faktorem při rozhodování i spolehlivost a stabilita vlastníka. Jediným akcionářem PF KB je Komerční banka, která patří do jedné z největších a nejsilnějších finančních skupin v Evropě – Société Générale. Nedávno zveřejněné vynikající hospodářské výsledky celé skupiny za 1.pololetí roku 2007, včetně výsledků Komerční banky, dokládají vysokou stabilitu celé skupiny. Samozřejmostí je pro nás také vysoce kvalitní servis, který poskytujeme jak svým účastníkům, tak i zaměstnavatelům a externím zprostředkovatelům penzijního připojištění.

S jakými výsledky Penzijní fond Komerční banky v letošním roce hospodaří?
V 1. pololetí letošního roku dosáhl zisk PF KB 285 milionů korun, tj o 35% více než ve srovnatelném období roku 2006. Výše zisku byla pozitivně ovlivněna především vývojem kapitálového trhu v 1. polovině roku. Stabilitu našeho hospodaření dokládá také fakt, že za posledních 7 let zhodnotil Penzijní fond Komerční banky prostředky svých účastníků v průměru o 4 % ročně a zařadil se tak mezi nejúspěšnější fondy na trhu.

Jak si vedete ve srovnání s konkurencí?

V posledních letech jsme druhým nejdynamičtěji rostoucím penzijním fondem na trhu. Oproti stavu na konci roku 2004 se počet účastníků u PF KB zvýšil o 150 000, tj. o 50 %. Celý trh penzijního připojištění přitom rostl pouze o 30 % účastníků. Razantně nám narůstá také objem spravovaných prostředků – jen v 1.pololetí letošního roku vzrostl meziročně o 22 % a aktuálně dosahuje hranice 21 miliardy korun. Úspěšný vývoj hospodaření našeho fondu potvrdila i renomovaná ratingová agentura Moody´s, která nám udělila vynikající rating.

Co udělení ratingu pro účastníky penzijního připojištění u PF KB znamená?
Rating Aa1.cz, který Penzijnímu fondu Komerční banky udělila agentura Moody´s, je druhý nejvyšší možný rating v rámci České republiky a nejvyšší mezi penzijními fondy v ČR vůbec. Výrok o ratingu se opírá především o konzervativní investiční strategii fondu, o jeho efektivní fungování a vyspělou strukturu. Hodnocení bere v úvahu také schopnost fondu dostát v rámci svého investičního portfolia svým každoročním závazkům vůči účastníkům penzijního připojištění.

Komerční banka se koncem loňského roku stala majoritním vlastníkem Modré pyramidy stavební spořitelny (MPSS). Znamenala tato změna nějaký přínos vašemu penzijnímu fondu?
Jedním z klíčových faktorů našich úspěchů bylo rovnoměrné rozdělení distribuce penzijního připojištění mezi Komerční banku a externí zprostředkovatele, mezi které jsme řadila i MPSS. Obchodní síť MPSS představovala pro náš fond důležitý distribuční kanál i před změnou majoritního vlastníka. V letošním roce se díky výraznému prohloubení spolupráce obou společností zvýšil počet uzavřených smluv prostřednictvím MPSS více než dvojnásobně ve srovnání s minulým rokem . Spolu s posílením pozice PF KB v rámci skupiny Komerční banky jsme v letošním roce dokončili realizaci strategického záměru, posílení vlastní distribuční sítě skupiny Komerční banky - naším cílem je realizovat prostřednictvím vlastní distribuční sítě přibližně 65-75 % všech prodejů. Takto optimalizovaný model distribuce je uplatňovaný v celé řadě západoevropských zemí. V současné době je připravována novela zákona o penzijním připojištění.

Jaké změny by mohla přinést?
Hlavním motivem předložení novely zákona je požadavek na další zprůhlednění systému penzijního připojištění a vyšší zhodnocení finančních prostředků účastníků. Základem připravované novely je oddělení majetku účastníků připojištění od majetku fondů, které by mělo přispět k posílení důvěry v systém penzijního připojištění a jeho zatraktivnění. Rád bych zdůraznil, že tuto změnu rozhodně podporuji. Díky oddělení majetku by penzijní fondy fungovaly jako správcovské společnosti a mohly by svým účastníkům nabízet různé investiční profily, od konzervativních až po dynamické, určené pro mladší generace účastníků. V současné době musí penzijní fondy každoročně garantovat minimálně tu částku, kterou si účastník do fondu vloží.
Podle mého názoru by určitá garance měla být v systému zachována, a to alespoň pro určitou skupinu klientů. Různé investiční profily by ovšem penzijním fondům umožnily nabídnout zejména mladší generaci možnost investovat větší část portfolia do instrumentů s vyšším rizikem, které však v dlouhodobém horizontu mohou přinést vyšší výnosy.

Stabilita stávajícího trhu penzijního připojištění je čím dál více ohrožována vysokými náklady na získávání nových klientů a rostoucím přerozdělováním trhu, které situaci ještě zhoršuje. Může novela zákona tento stav pozitivně ovlivnit?
Jsem přesvědčen, že správně nastavenou výší poplatků za správu prostředků, kterou například platí klienti podílových fondů, by jednoznačně mělo dojít k omezení výše zmíněných nákladů. Je pravdou, že vlivem zvyšující se konkurence na trhu, klesajícího potenciálu přírůstku nových klientů a především vlivem pozitivních očekávání souvisejících s připravovanou reformou důchodového systému dochází v některých případech k vyplácení ekonomicky neúnosných provizí některým zprostředkovatelům penzijního připojištění. To poškozuje zejména stávající účastníky penzijního připojištění, z jejichž prostředků jsou tyto náklady fakticky hrazeny. Po oddělení majetku klientů a fondů by tyto náklady museli nést akcionáři fondů, nikoli účastníci systému. Součástí novely by mělo být také omezení možnosti převodů klientů mezi fondy. Nyní mohou účastníci přecházet bez omezení i několikrát ročně a pro fondy jsou tak výrazně ztrátoví. Zachovat možnost přechodu je nutné, avšak zavedení poplatků za přestup k jinému fondu či nastavení možnosti měnit fond až po určité době by rozhodně přispělo k další stabilizaci systému.

Počet účastníků a celkový objem spravovaných prostředků na trhu penzijního připojištění rapidně roste, stagnuje však průměrná výše měsíčních příspěvků. Reálný příspěvek připojištění k důchodovému systému je tak zatím nedostatečný? Je možné to změnit?
Průměrné zůstatky úspor na účtech účastníků penzijního připojištění zatím skutečně nedosahují výše potřebné k výplatě plnohodnotných doživotních penzí. Existuje pro to několik důvodů, z nichž bych rád zmínil alespoň dva: prvním je relativně nízký průměrný příspěvek účastníka, protože se občané stále ještě spoléhají na výplatu penzí ze státního rozpočtu. Druhým důvodem je krátká průměrná doba trvání penzijního připojištění (systém funguje teprve třináctým rokem) a relativně vysoký průměrný věk účastníků, kteří si většinou začínají přispívat na penzijní připojištění až od středního věku. Jsem přesvědčen, že ke zvýšení průměrné výše příspěvků v systému penzijního připojištění by mohla pomoci významnější podpora státu, ať už formou zvýšení státního příspěvku, který zůstává již více než 7 let nezměněn nebo úpravou daňových úlev pro zaměstnavatele. Parlamentem schválené změny, týkající se penzijního připojištění, jdou bohužel opačným směrem a oproti stávající zákonné úpravě dojde k omezení daňových úlev jak pro zaměstnance s vyššími příjmy, tak i pro jejich zaměstnavatele.

Kde lze uzavřít smlouvu o penzijním připojištění s PF KB?
Smlouvu o penzijním připojištění s Penzijním fondem Komerční banky můžete uzavřít na kterékoli z více než 380 poboček Komerční banky, 150 poboček a téměř 1600 obchodníků MPSS nebo u některého z externích smluvních partnerů PF KB. K uzavření smlouvy je možné využít také naše internetové stránky nebo bezplatnou linku 800 111 055. Vaše peníze u nás můžete mít neustále pod dohledem díky přístupu přes internet na www.pfkb.cz. Těšíme se na Vás a jsme připraveni Vám nabídnout naše služby k zajištění Vaší spokojenosti.

Foto: PF KB

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Partners Financial Services