Pavel Kohout: PENZIJNÍ REFORMA V BLESKU

Pavel Kohout | 2. 3. 2011
denní kohout: PENZIJNÍ REFORMA V BLESKU
Byl jsem pozván do redakce bulvárního deníku Blesk kvůli rozhovoru o penzijní reformě. Se mnou ministr práce a sociálních věcí Drábek a odborářský ekonom Samek – kolega z Bezděkovy komise. Za Blesk vedli rozhovor tři redaktoři, včetně šéfredaktora.

Když jsme dali penzijní reformu na první stranu, cirkulace vzrostla o sto tisíc výtisků,“ prozradila příčinu zájmu paní redaktorka.
Ano, lidé se o penzijní reformu zajímají. Přesně řečeno, předstírají zájem. Ve skutečnosti zájem naprosté většiny lidí nepřekračuje hranici hospodských tlachů. Kdo z lidí, které potkáte na ulici, ví, co je to náhradový poměr a jaké má typické hodnoty pro různé výše příjmů?

Co jsou to redukční hranice? Kolik let průměrně stráví člověk v důchodu? Kolik procent z aktivního věku průměrně představují náhradní doby? A jaká je vnitřní míra výnosu průběžného penzijního systému pro různé příjmové skupiny?

Lidé to nevědí a snad ani nechtějí vědět. Chtějí si zanadávat na ty zloděje tam nahoře. A k tomu nic vědět nepotřebují.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services