Pavel Kohout: KADDÁFÍHO UŽITEČNÝ IDIOT

Pavel Kohout | 28. 2. 2011 | 1 komentář
Pavel Kohout: KADDÁFÍHO UŽITEČNÝ IDIOT
Libyjský diktátor Kaddáfí byl v roce 2003 natolik vystrašen americkou invazí do Íráku, že začal sekat dobrotu. Nebo aspoň začal předstírat, že ji seká. Omluvil se obětem teroristických útoků, které podporoval, pustil do země zahraniční novináře, demonstrativně zničil chemické zbraně a doufal, že jej Západ nechá v klidu. (V tomto směru se nemýlil, pouze se přepočítal ohledně trpělivosti vlastních obyvatel.)

Součástí „normalizace“ vztahů se světem bylo i zvaní intelektuálů, především levicových. Ti byli lákáni představou „třetí cesty“ mezi kapitalismem a socialismem, stejně jako „přímou demokracií“, kterou se Kaddáfí chvástal.

Renomovaný sociolog Anthony Giddens například napsal tento dojem z audience u plukovníka: „Na poměry státu s jednou stranou není Libye zvláště represivní. Kaddáfí se zdá být vskutku populární. Naše diskuse o lidských právech se soustředila hlavně na svobodu tisku. Dovolil by více názorové rozmanitosti v zemi?“

Odpověď na tuto otázku již známe. Stejně tak dobře víme, jak je to s Kaddáfího popularitou a mírou represivity jeho režimu. Co ovšem nevím: jak je možné, že zaslepený idiot typu Giddense je považován za velkou autoritu v oblasti sociologie.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services