Pavel Kohout: ČÍNSKÝ LANČMÍT, ČESKÁ KONKURENCESCHOPNOST aneb tip pro NERV

Pavel Kohout | 22. 2. 2011
Pavel Kohout: ČÍNSKÝ LANČMÍT, ČESKÁ KONKURENCESCHOPNOST aneb tip pro NERV
Možná i vy si z dětství pamatujete na charakteristické konzervy značky Ma Ling, které obsahovaly Pork Lucheon Meat. Tedy čínský lančmít. Tahle růžová pochoutka měla možná trochu fádní chuť, ale po celodenním výletě vždy chutnala skvěle. Ale sekané konzervované maso neodpovídá typické představě o exotické čínské kuchyni, že ne? Však také továrnu v Šanghaji stavěli ve 30. letech Češi, jak jsem se poměrně nedávno dozvěděl od potomka jednoho z nich.

Pak na dlouhý čas zmizela z regálů – když tu náhle jdu obchodem a vidím typické barvy a z dětství známý nápis! Pochopitelně jsem neodolal. Chutnala stejně jako kdysi.

Bližší inspekce plechovky přinesla další překvapení: Product of Czech Republic, Hrobčice u Bíliny. Vida, čínská pracovní síla zřejmě podražila, když se vyplácí vyrábět konzervy s čínskými znaky v Hrobčicích. Internetová stránka výrobce hrdě hlásá „100% evropských surovin“.

Mimochodem, v Hrobčicích přijímají: hlavní účetní a obsluhu strojů a zařízení. Pražská administrativní centrála pak přijímá asistentky. Vida, jak Češi berou Číňanům práci. Pošlu to na subkomisi NERVu pro konkurenceschopnost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services