Absurdní: Účet zdarma se vstupním poplatkem za vložení hotovosti

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2009 | 5 komentářů
Absurdní: Účet zdarma se vstupním poplatkem za vložení hotovosti
První kolo letošního hlasování o nejabsurdnější bankovní poplatek je v poločase. Zatím anketě vévodí poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet.

Absurdita některých bankovních poplatků se zpravidla ukáže až v určitém kontextu. Příkladem budiž příběh pana Zdeňka a poplatku za výběr hotovosti na přepážce, který bankyzdůvodňují náklady na mzdu bankovního úředníka sedícího v pokladně. Jenže pan Zdeněk se mu prostě vyhnout nemohl. „Banka mi preventivně zablokovala platební kartu, protože se obávala zneužití. Vybíral jsem peníze v bankomatu, ve kterém bylo následně zjištěno kopírovací zařízení. Bohužel mi toto nikdo neoznámil,“ stěžuje si Zdeněk. O zablokování karty se dozvěděl až na benzínové pumpě, kde při placení terminál pokladníkovi ohlásil "zadržte kartu". „Plný dojmů jsem tedy přijel na pobočku, abych si požádal o vystavení nové karty. Po vyřízení formalit jsem šel na pokladnu vybrat peníze, abych vydržel do doby, než mi nová karta přijde. Hádejte, co mě tam čekalo? Poplatek za výběr,“ dodává pan Zdeněk.

Ještě podivnější zkušenost má Helena. Ta hledala pro své občanské sdružení co nejlevnější účet. V Poštovní spořitelněnašla účet, který měl být zdarma. „Při zřízení účtu nám bylo sděleno, že podmínkou založení účtu je počáteční vklad 500 korun, který je nutné vložit v hotovosti na přepážce. Vzala jsem tedy svých 500 korun a vložila je na účet. Z výpisu jsem pak zjistila, že nám z těch 500 korun strhli 12 korun za vklad hotovosti na přepážce. Je to absurdní. Podmínit vznik účtu vkladem, a pak za to chtít zaplatit,“ tvrdí paní Helena.

Podobné zkušenosti mají i další bankovní klienti, kteří se postarali o nominaci poplatků do letošního ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, který pořádá server www.bankovnipoplatky.com. Hlasovat v prvním kole ankety, z něhož vzejde pět finálových nominací, je možné i na Peníze.cz od 1. prosince až do konce ledna.

Zatím suverénně ovládá první pozici poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet, kterému ke konci minulého týdne dalo hlas téměř 6500 čtenářů, což je 27 % hlasů. „ Je vidět, že názor bankovních klientů je zcela konzistentní. Poplatek je totiž ze stejné skupiny poplatků, které zpoplatňují kreditní operace – tedy přísun peněz na účet,“ komentuje průběžné výsledky organizátor ankety Patrik Nacher. Už v prvním ročníku totiž zvítězil poplatek za příchozí platbu a loni to byl poplatek za nadměrný vklad.

Zatím na druhém místě je poplatek za připsání úroku s 3300 hlasy (bezmála 14 % hlasujících). Tento poplatek je svého druhu poplatek za položku, který si některé banky účtují. A vzhledem k tomu, že i připsání úroku je položkou, strhne banka (byť jen nepatrnou částku) i za tento úkon.

Na třetím místě se prozatím těsně drží poplatek za předčasně splacený úvěr – přes 2370 hlasů (více než 10 % hlasujících). „Tento poplatek je absurdní zvláště na pozadí finanční krize a nářku bank o výrazném nárůstu nesplacených úvěrů a půjček,“ říká Nacher.

Server bankovnipoplatky.com se i letos obrátil na mluvčí jednotlivých bank s otázkou, který z nominovaných poplatků by vybrali. Z třinácti oslovených bank a finančních ústavů odpověděly tentokrát všechny. I letos banky v odpovědích prezentovaly spíše výhody a obhajovaly své poplatkové politiky. Někteří zástupci bank se zamýšleli nad cenou (poplatkem) ve vztahu ke kvalitě služeb a jejich přínosu pro klienty, případně nad transparentností podmínek pro klienty ( ČSOBa GE Money).

Některé banky vysloveně nevybraly nejabsurdnější poplatek, ale pojmenovaly ten, který zrušily na podnět svých klientů ( Raiffeisenbank– poplatek za příchozí platbu či za nadměrný vklad) nebo takový poplatek vůbec nevybírají (Cetelem – poplatek za vedení úvěrového účtu či poplatek za úpravu smluvních podmínek, Česká spořitelna– poplatek za připsání úroku, ČSOB – poplatek za připsání úroku, za vložení variabilního/specifického symbolu do příkazu k úhradě, za účetní položku). Mluvčí mBankreagovala v duchu politiky této banky, že z pohledu klientů jsou absurdní všechny nominované poplatky a pro tyto lidi je přínosné využívat právě služeb mBank.

V součtu hlasování mluvčích bank a vyjmenování těch poplatků, které jejich banka neúčtuje, a tudíž jsou z jejich hlediska absurdní, by zvítězil poplatek za vložení variabilního (specifického) symbolu do příkazu k úhradě (4 hlasy – LBBW, Fio, ČS a ČSOB, jinak v hlasování zatím 6. místo) a poplatek za připsání úroku, který obdržel 3 hlasy (ČS, ČSOB a Citibank). Zajímavé je, že představitelé bank ani jednou nezmínili prozatímního suveréna hlasování – poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

První kolo ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek spěje ke konci. Server bankovnipoplatky.com se proto zeptal samotných bank, které poplatky považují za nesmyslné.

I za chybu banky se platí

9. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

I za chybu banky se platí

Absurdních bankovních poplatků je zjevně stále dost. Od 1. října lze nominovat adepty na letošní titul nejabsurdnější bankovní poplatek. Za necelé dva týdny klienti upozornili několik... celý článek

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Partners Financial Services