Rychlá platba mezi bankami? Někde zdarma, jinde za příplatek

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 21. 6. 2017 | 2 komentáře
Posíláte peníze z banky do banky a chcete, aby se platba na účet příjemce připsala ještě tentýž den? Někde stačí zadat běžný příkaz během dopoledne, jinde se budete muset spolehnout na expresní platbu za poplatek. Peníze.cz přináší přehled pravidel tuzemských bank.
Rychlá platba mezi bankami? Někde zdarma, jinde za příplatek

Všechny platby, které v Česku putují z jedné banky do druhé, musí projít přes platební centrum České národní banky. Centrální banka ovšem ostatním bankám účtuje za posílání plateb poplatky – za jeden převod se platí devět haléřů. Nad tuto základní sazbu můžou banky platit ještě další poplatky, v závislosti na tom, v kolik hodin platbu do systému centrální banky zadají.

Nejlevněji dosud vycházely platby, které se do systému ČNB dostaly do devíti hodin ráno – v tomto pásmu si totiž centrální banka žádné příplatky neúčtovala. Za platby zadané během dne, nejpozději do 16 hodin odpoledne, kdy končí účetní den, si už ale ČNB počítala korunu nebo čtyři navrch. Banky, které se chtěly příplatkům vyhnout, proto raději počkaly a platby odesílaly v levnějším pásmu, které trvalo od 17 hodin do devíti ráno následujícího dne. Taková platba se ale na účet jiné banky připsala až na druhý den.

K prvnímu lednu ovšem ČNB přišla se změnou ceníku a pásmo bez příplatku prodloužila do jedné hodiny odpoledne. Za platby zadané mezi jednou a půl třetí odpoledne si pak účtuje korun navíc. Platby, které se v systému objeví mezi půl třetí a čtvrtou odpolední, jsou pro banky dražší až o čtyři koruny. Rozdílná cenová pásma centrální banka nastavila proto, aby banky zadávaly platby průběžně a v závěru účetního dne nedocházelo k zahlcení systému.

Banky podmínky zmírnily. Ale jen některé

Řada bank v reakci na nový ceník podmínky pro zadávání plateb zmírnila. „Díky změně podmínek České národní banky pro provádění platebního styku můžou klienti ČSOB a Ery/Poštovní spořitelny od května využít zrychleného zasílání plateb v rámci internetového bankovnictví i smartbankingu i při posílání finančních prostředků do jiných bank,“ informovala před časem Československá obchodní banka.

Rychlejší převody umí i Česká Spořitelna, AirBank, Moneta a další. Pořád je ale potřeba hlídat čas, dokdy platbu zadat. U většiny bank se nejzazší termín pro podání příkazu pohybuje mezi jedenáctou a dvanáctou dopoledne. Přivstat si musí klienti Raiffeisenbank a mBank – platbu, která má odejít v ten samý den, musí zadat nejpozději v osm hodin ráno. Někde se lhůta může lišit také podle toho, zda zadáváte platbu přes internetbanking (případně smartbanking), nebo třeba na pobočce banky.

Protože jde o běžné platby, banky si za ně neúčtují žádné zvláštní poplatky – většinou tedy přijdou na pár korun nebo jsou dokonce zdarma. Vždy záleží na konkrétní bance a typu účtu, který u ní máte sjednaný.

Propojeno

Důvodů, proč změnit banku, může být hned několik. Drahé poplatky za expresní platby jsou jedním z nich. Pokud nejste se svojí bankou spokojení a chcete hledat štěstí jinde, máme pro vás návod, jak banku jednoduše změnit.

Expresní platby: Tučné poplatky

Přesto, že většina bank rychlejší platby umožňuje a poplatky navíc nepočítá, pořád se najdou banky, kde klientům nezbývá, než se spolehnout na expresní (prioritní, urgentní) platbu. Za expresní platby si ale banky účtují tučně poplatky, často v řádu stokorun. Konkrétně jde o Sberbank, Komerční banku a Unicredit Bank. „Pokud klient požaduje přípis platby v jiné tuzemské bance týž den, musí využít službu Expresní platba za příslušný poplatek. V případě Expresní platby je nutné zadat platební příkaz do půl druhé odpoledne téhož dne v rámci onlinebankingu a do 10 hodin ráno v případě zadání na pobočce,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Ještě trochu jiné podmínky má Fio banka. Ta klientům nabízí levnější zrychlenou platbu, která přijde na korunu padesát, nebo expresní platbu. Tady už ovšem poplatek dělá sto korun. „Jestliže chtějí mít klienti jistotu, že jejich platba bude v jiné tuzemské bance ještě v den, kdy ji odeslali, mohou ji zadat jako zrychlenou nebo jako prioritní. Zrychlenou platbu lze zadat do 11.50, prioritní platbu pak dokonce do 13.50. Oproti klasickým tuzemským platbám jsou tyto rychlé platby zpoplatněné,“ popisuje podmínky Fio banky tiskový mluvčí Zdeněk Kovář.

Některé banky pak nabízí expresní platby nad rámec zrychlených běžných plateb.

 

Běžná vs. Expresní platba

Dokdy zadat

Poplatek za expresní platbu

Air Bank

běžná

11.30

nenabízí

Creditas

běžná

11.00

50 Kč

ČS

běžná

mezi 11.00 a 12.00

125 Kč + 2 Kč clearing ČNB

ČSOB

běžná

11.00 na pobočce, 12.00 onlinebanking

100 Kč online platba, 200 Kč podání na pobočce

Equa bank

expresní

12.00

29 Kč

Poštovní spořitelna

běžná

11.00 na pobočce, 12.00 onlinebankig

100 Kč online platba, 200 Kč podání na pobočce

Expobank

běžná (pouze onlinebanking)

12.00

300 Kč

Fio

zrychlená (poplatek 1,50 Kč)

11.50

100 Kč (zadání do 13.50)

KB

expresní

12.30 pobočka, 14.00 onlinebanking

90 Kč

mBank

běžná

8.00

nenabízí

Moneta

běžná

12.00

 160 Kč online platba, 200 Kč podání na pobočce

Raiffeisenbank

běžná

8.00

100 Kč online platba (zadaní do 13.30)

Sberbank

expresní

11.00

200 Kč

Unicredit Bank

expresní

10.00 pobočka, 13.30 onlinebanking

115 Kč online platba, 300 Kč podání na pobočce

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bance dáte sbohem rychleji. Poradíme, jak na to

28. 3. 2017 | Monika Veselíková | 1 komentář

Bance dáte sbohem rychleji. Poradíme, jak na to

Změnit banku, převést peníze i trvalé příkazy se dá pomocí jediného formuláře. Jenže řada lidí o tom nemá nejmenší tušení a zbytečně se přechodu mezi bankami obává. Od března je přestup... celý článek

Cashback: Jak vybrat hotovost v obchodě a kolik za to

30. 11. 2016 | Monika Veselíková

Cashback: Jak vybrat hotovost v obchodě a kolik za to

Společně s úhradou nákupu si vybrat i pár stovek v hotovosti... Cashback dnes klientům nabízí téměř všechny banky. Jak konkrétně funguje a kolik stojí? Máme pro vás přehled.

Velký přehled běžných účtů zdarma

11. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký přehled běžných účtů zdarma

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám... celý článek

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

9. 9. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

Kdo by platil za běžný účet, když účtů zadarmo je dvanáct do tuctu? Z různých důvodů se takoví lidé najdou. A ti ostatní se kvůli záporným úrokovým sazbám, ordinovaným centrálními bankami,... celý článek

Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

28. 8. 2016 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

Konec účtů bez poplatků. Německé banky otáčejí trend

Klienti německých bank začínají pociťovat záporné sazby, tedy to, že tamní banky platí Evropské centrální bance za uložení peněz. Největší banka pro běžnou klientelu Postbank oznámila... celý článek

Partners Financial Services