Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.

Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.
Soudy už dva a půl roku mohou vyhovět dlužníkům, kteří nejsou schopni splácet půjčky, a prohlásit na ně osobní bankrot. Dlužník ovšem musí splnit řadu přísných podmínek.

Insolvenční zákon je sice nastaven na rychlé a ekonomicky výhodné řešení pro věřitele, má však i sociální rozměr. Zavedl institut oddluženíjako jeden ze způsobů řešení tzv. osobního bankrotu. Oddlužení je dnes jedním z nejvyužívanějších způsobů řešení úpadku, přičemž přináší v mnohém lepší řešení než konkurs, resp. nepatrný konkurs (zjednodušený konkurs pro nepodnikatele a drobné podnikatele).

Zatímco v oddlužení se dlužník postupně dluhůzbaví, v konkursu se to stát nemusí. V konkursu dochází k urychlenému prodeji dlužníkova majetku a k rozdělení získaných peněz mezi věřitele. Dlužník sám je pouze v roli pozorovatele a ty jeho dluhy, které nejsou v průběhu konkursu uspokojeny, nezanikají. Věřitelé jejich zaplacení budou po dlužníkovi požadovat i v budoucnu.

Vzhledem k této skutečnosti je také pozorovatelný relativně velký nárůst soudních rozhodnutí, které právě oddlužení řeší, a lze vysledovat trend, kudy se nejspíš vydá další praxe oddlužení. ( Spočítejte si, za jakých podmínek by vám soud povolil oddlužení)

Návrh na oddlužení může podat a úspěšně se ho dovolat jen ten, kdo nepodniká a nemá dluhy z podnikání (leda skutečně nepatrné dluhy řádech stovek korun). Soudy tedy vylučují z oddlužení ty, kdo mají podnikatelské dluhy, i když už podnikat přestali. Současně je jednotný názor, že návrh na oddlužení je možné podat jen tehdy, je-li nejpozději současně s ním podán insolvenční návrh na prohlášení úpadku dlužníka.

Dlužník, který chce využít oddlužení, musí vyplnit a podat nejen formulářový návrh na povolení oddlužení, ale také musí buď v tomto návrhu zaškrtnout kolonku „insolvenční návrh“ nebo tento návrh podat zvlášť. Oddlužení je totiž možné, jen bude-li zjištěn úpadek.

Pokud podává návrh na oddlužení jen jeden z manželů, musí ho druhý manžel „spolupodepsat“. Tím se mimo jiné předchází možnosti, aby věřitelé chtěli plnění po druhém z manželů.

Když soud zjistí, že dlužník je v úpadku, zkoumá formální a materiální oprávněnost návrhu na povolení oddlužení. Předně musí zjistit, zda jsou v něm obsažené informace podložené a pravdivé – to často činí osobním dotazem na zaměstnavatele dlužníka. Proto je třeba uvádět pravdivé a přesné údaje.

Soudy také zkoumají možnou úspěšnost oddlužení, tedy zejména splnění předpokladu, že dlužník splatí alespoň třicet procent dluhů. Pouze takový dlužník, který nabídne splacení nejméně třiceti procent svých nezajištěných dluhů, může uspět, ledaže se s konkrétním věřitelem dohodne na nižší částce.

Oddlužení může mít dvě podoby. Buď se dluhy splatí z prodeje dlužníkova majetku, nebo soud stanoví splátkový kalendář. Může jít rovněž o kombinaci obou způsobů. Například, aby dlužníkovi byla v rámci oddlužení prodána garáž a zbytek dluhů splácel na základě schváleného splátkového kalendáře. Třicetiprocentní hranice přitom nemusí být garantována na každý způsob oddlužení – tedy na splátky i na prodej majetku. Postačí, když této hranice dlužník dosáhne jen při jednom způsobu úhrady dluhů. ( Spočítejte si, co vám nesmí vzít exekutor)

Další skutečností, kterou soud zkoumá, je poctivost dlužníka. Tu zkoumá nejen z ohledem na jeho okamžitou situaci, ale také s ohledem na jeho minulost. Soudy také dovodily, že překážkou pro povolení oddlužení není skutečnost minulého pravomocného odsouzení dlužníka pro trestný čin, pokud svým dalším jednáním prokázal nápravu. Vždy se však bude věc zkoumat případ od případu.

Stále platí teze, že do oddlužení může jít dlužník opakovaně, nicméně nikoliv v jednom řízení. Bude-li např. návrh dlužníka na povolení oddlužení zamítnut, bude automaticky prohlášen konkurs a oddlužení již možné není. Bude-li však později, po skončení konkursu, dlužník opět v situaci úpadku, může se o oddlužení pokusit. Soudy však budou vždy zkoumat i jeho chování v předchozím řízení.

Pokud jsou dluhy dlužníka součástí společného jmění manželů – tedy vznikla-li např. půjčkana novou televizi tak, že ji uzavřel jeden z manželů -, padají takové dluhy na hlavu obou manželů. Soudy proto dovozují, že v takovém případě se tím, že se druhý manžel „připodepíše“ k návrhu, dává k disposici nejen majetek dlužníka samotného, ale také majetek společný, tedy i budoucí příjmy, které do společného majetku náleží.

Tento soudní závěr znamená, že bez souhlasu druhého z manželů soud návrh na povolení oddlužení většinou odmítne.

Pokud se jedná o dluhy v manželství, má nicméně smysl, aby návrh na povolení oddlužení (s insolvenčním návrhem), podal každý z manželů zvlášť. Soud jejich případy bude projednávat společně.

Pokud řádně proběhne splnění rozhodnutého způsobu oddlužení, má dlužník nárok na osvobození od zbytku dluhů – takovéto rozhodnutí vydává soud, ovšem nikoliv automaticky, ale dlužník o to musí požádat. Účinkem takového rozhodnutí zaniká vymahatelnost téměř všech jeho dluhů (přihlášených i nepřihlášených) – tedy dluhy jako takové nezanikají, ale věřitelé se jich nemohou domáhat a dlužník je tak není povinen doplatit.

Autor působí jako Of counsel v advokátní kanceláři PRK Partners.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2014 5:56, Michal

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je nějaká šance, že nedojde k prodeji majetku, ikdyž na mne byl vyhlášen nepatrný konkurs? Dluh mám ve výši 415.000kč. Soud bude až za měsíc. Dá se proti rozhodnutí nějakým způsobem odvolat?

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2012 14:10, Lenka H.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje firma na oddlužení, které nevadí, že mám dluhy s podnikání, a to-nezaplacené sociální a zdravotní pojištění (celkem cca 160 000kč).
Celkově mám dluh cca 200 000kč a v současné době jsem zaměstnaná od Března tohoto roku, můj čistý měs. příjem je 7000kč, smlouva je samozřejmě na dobu určitou(s prodlužováním). Již mám exekuci na plat a to právě sociální zdravotní, plus další exekuci kvůli neplacenému povinnému ručení na auto Dále menší průšvihy, jako Provident,...
Nechala jsem to dojít moc daleko a teď jsem z toho nešťasná...poradíte, prosím?!!! (
Děkuji, Lenka H.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

29. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Dluhy v manželství rozvodem nevyřešíte. Naopak

Dluhy, které v manželství nadělal jen jeden z manželů, patří oběma partnerům. Když je nemohou splácet, je pro ně nejlepším řešením společný osobní bankrot. Kdyby se dluhy snažili vyřešit... celý článek

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

15. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

V Česku se začínají množit firmy, které nabízejí dlužníkům, kteří mají problémy se splácením, že jim za peníze pomohou. Dlužník má jedinou jistotu, služba ho přijde na tisíce korun.... celý článek

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

6. 4. 2010 | Jan Stuchlík

Novinka: Při žádosti o půjčku vás vždy povinně prověří

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech by měl do určité míry ochránit nezodpovědné dlužníky před nimi samými. Nově ukládá poskytovatelům úvěrů povinnost, aby řádně posoudili schopnost... celý článek

Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce

30. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Jak refinancováním spotřebitelských úvěrů ušetřit tisíce

Dlužníci, kterým přerůstají dluhy přes hlavu, mohou využít konsolidace půjček. V rodinném rozpočtu lze díky tomu ušetřit tisíce korun. Tento nový úvěr by ovšem měl být na dlouhou dobu... celý článek

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services