O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2009
O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí
Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří dlužníci se ale za krizi schovávají.

Dvojnásobně víc klientů například už letos od ledna zaznamenala Poradna při finanční tísni v Praze. „Vloni jsme pomáhali řešit finanční problémy u celkem čtyř tisíc klientů. Za první tři měsíce letošního roku se ale na nás obrátilo už více než 2600 lidí. Za tímto nárůstem není jen otevření nové pobočky v Ostravě, ale i dopad krize,“ domnívá se David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni a dále dodává: „Strmý vzestup zaznamenáváme u osobních návštěv a telefonických konzultací. Nejčastěji lidem pomáháme řešit problémy se splácením dluhů, exekucemi, oddlužením, smlouvami s věřiteli a radíme i jak dluhy konsolidovat.“

Zvýšený zájem o bezplatné dluhové poradenství hlásí také síť občanských poraden sdružených v Asociaci občanských poraden. Celkem 14 poraden zapojených do projektu dluhového poradenství pomáhalo vloni řešit finanční potíže 2816 osob. Nyní se i na tyto poradny obrací o radu stále více lidí, kteří ztratili práci nebo v důsledku krize dostávají nižší plat a již nedokážou hradit všechny výdaje za bydlení, splácet úvěry a další finanční závazky, které dříve bez potíží zvládali.

„Oproti minulým obdobím došlo nyní až k trojnásobnému nárůstu dotazů, kdy se lidé ptají, jak mají řešit finanční tíseň a vznikající dluhy a jak mají postupovat, aby nebyli ohrožení exekucí. Často nevolají sami dlužníci, ale jejich blízcí, kteří situaci vnímají jako ohrožující,“ přibližuje Ondřej Kotáb z Asociace občanských poraden.

Podle březnových sociologických průzkumů se lidé nyní mnohem více bojí, že přijdou o práci. „Obavy z nezaměstnanosti tíží 60 procent Čechů, což je o 10 procent více než vloni. Nezaměstnanost je největším strašákem pro lidi ve věku 30 až 44 let, v tomto aktivním věku se o práci bojí 68 procent Čechů. Strach ze ztráty zaměstnání má 81 procent Čechů s horším majetkovým zázemím,“ uvádí nejnovější průzkum společnosti STEM.

Odborníci na dluhové poradenství upozorňují, že se do dluhů dostávají často lidé s nízkou finanční gramotností, nebo ti, kteří ručí za úvěr svým příbuzným či známým. „V případě neplnění závazků přechází tato povinnost na ručitele. Ručitel pak nemusí získat úvěr v bance a jeho závazek snižuje úvěrový rámec při žádosti o nový úvěr,“ upozorňuje David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Řada dlužníků se ale za krizi schovává a zadlužuje se notoricky bez ohledu na to, jaké to pro ně může mít důsledky. „Nejsou výjimky, že dluhy takových lidí přesahují až 2 miliony korun. Velice často se jedná o půjčky od nebankovních organizací ve spojení s jedním až dvou úvěrů od bank. Řada dluhů vzniká také na kreditních kartách,“ říká Ondřej Kotáb z Asociace občanských poraden. Občanské poradny poukazují současně na problémové jednání i exekutorů. Někteří exekutoři nyní více spěchají na vymožení pohledávek a vytváří na dlužníky nepřiměřený nátlak.

Anketa

Bojíte se, že kvůli krizi přijdete o práci a můžete mít potíže s placením závazků?

Dlužník, který nechce, aby na jeho dveře neustále klepal exekutor, může využít nový insolvenční zákon a požádat soud, aby mu povolil vyhlásit osobní bankrot. Pokud soud žádost schválí a oddlužení povolí, musí ovšem dlužník předem složit zálohu za práci insolvenčního správce a během pětiletého oddlužení uhradit svým věřitelům minimálně 30 procent dluhu. Tato cesta z dluhů, kterou insolvenční zákon umožňuje od ledna 2008, je ale pro řadu lidí stále nereálná.

Značnou překážkou může být třeba to, když soud po dlužníkovi požaduje, aby složil až 50 tisícovou zálohu na zaplacení insolvenčního správce. „Je v kompetenci soudu, zda určí, že je dlužník povinen zaplatit zálohu a případně v jaké výši,“ říká Veronika Ludvíková, mluvčí Ministerstva spravedlnosti. „Některé soudy nevyměřují zálohu vůbec, naproti tomu jiné soudy stanovují výši zálohy okolo 10 tisíc korun. V Praze není výjimkou ani záloha 25 tisíc korun,“ popisuje současnou praxi soudů David Šmejkal. Ve stanovení záloh, které jsou pro dlužníky často velkým úskalím, se soudní praxe dosud nesjednotila a se změnou nepočítá ani novela insolvenčního zákona.

Zadlužení lidé od loňského roku do letošního března podali podle Veroniky Ludvíkové celkem 2196 návrhů na povolení oddlužení. Nejvíce pak na Krajském soudu Ústí nad Labem, kde dlužníci podali 622 návrhů. Druhý největší počet žádostí je v Ostravě, kde se na Krajský soud obrátilo o schválení osobního bankrotu 460 dlužníků. V Praze bylo podáno dosud 421 návrhů na oddlužení a například v Brně 400 žádostí. V Českých Budějovicích řeší soudy podstatně méně žádostí než jinde, žádost zatím podalo jen 107 dlužníků a v Plzni například 112 lidí. „Povolených oddlužení bylo v Česku až do současnosti 871, schválených 652. Soudy odmítly návrhy na povolení oddlužení jak pro vady v žádosti, opožděnost nebo neoprávněnost ve 22 případech,“ říká mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

Máte finanční potíže? Snížil se vám kvůli krizi měsíční příjem? Jak situaci řešíte? Podělte se o názor s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services