Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 21. 1. 2008 | 21 komentářů
Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu
Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí. Jak má návrh vypadat, ale neporadí. Pomoc je možné najít v nové poradně.

Dlužník, který nechce, aby za ním přišel exekutor, už nemusí vždy propadat zoufalství. Může se pokusit využít nový insolvenční zákon a požádat soud o oddlužení, tedy osobní bankrot. K tomu musí vyplnit předepsané formuláře a svůj případ popsat. Soud potom zváží, zda dlužníkovi umožní vyhlásit osobní bankrot. Jak se ale nyní ukazuje, tento proces není tak snadný. Lidé bez právního vzdělání mají zpravidla potíže vyplnit nezbytné formuláře a splnit všechny předepsané administrativní náležitosti. 

Jste ve finanční tísni? Odborníci doporučují

1. Přehodnoťte nezbytnost zamýšlených investic, například koupi nové televize či auta.
2. Proveďte rozbor stávající a očekávané situace vašich osobních financí (příjmů a výdajů).
3. O finanční tísni a jejich důvodech ihned informujte ty, kterým dlužíte, tedy vaše věřitele, a to nejlépe formou doporučeného dopisu.
4. Existenci či důvody vzniku finanční tísně se pokuste věřiteli doložit, například kopií dokladu o ukončení pracovního poměru, kopií zprávy o vašem zdravotním stavu, kopií rozhodnutí soudu o zrušení manželství a vypořádání společného jmění manželů.
5. Věřitele informujte o zdrojích a výši očekávaných příjmů v nejbližším období.
6. Věřitele informujte, v jaké výši budete moci nadále svůj finanční závazek splácet.
7. Věřitele informujte, jak dlouho předpokládáte, že vaše finanční tíseň potrvá.
8. Věřitele informujte, jakými způsoby se vynasnažíte finanční tíseň odvrátit.
9. Pokuste se s věřitelem dohodnout na možnostech řešení vaší situace, například formou přechodného splátkového kalendáře, formou prodeje části majetku či formou půjčky od příbuzných.
10. Pokud bude váš věřitel svolný s novým přechodným splátkovým kalendářem, požádejte jej o písemné potvrzení souhlasu.
Zdroj: Poradna při finanční tísni, www.financnitisen.cz
Návrhy na oddlužení, které již podala celá řada poctivých dlužníků, začínají soudy odmítat pro formální chyby, kdy například chybí ověřený podpis. Vstup na pětiletou cestu oddlužení, během které musí dlužník svým věřitelům zaplatit minimálně 30 procent dluhu a poté si může konečně vydechnout, je tak pro řadu lidí stále jen pouhý sen. Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení, dlužníkům ale neporadí, co musí ještě doplnit. Jedním z mála míst, kde je možné detaily návrhu konzultovat tak jsou občanské nebo jiné poradny. Takovou je například nově vzniklá Poradna při finanční tísni v Praze, která poskytuje své služby zcela zdarma. „Pomáhat lidem, kteří se rozhodnou řešit zadlužení insolvenčním zákonem a osobním bankrotem, je jedním z našich cílů. Dokážeme jim poradit jak správně sepsat veškeré písemnosti, aby je soud nezamítnul pro zbytečné chyby. Lidé se na nás mohou obrátit osobně, telefonicky nebo emailem. Řada informací jak postupovat při finanční tísni je zveřejněna také na webových stránkách poradny www.financnitisen.cz,“ říká Karel Suchý, předseda správní rady nové poradny.

Nové bezplatné poradenské centrum začalo fungovat počátkem letošního ledna a je vůbec prvním svého druhu v Česku i střední Evropě. „Česká republika zažívá již delší dobu boom v poskytování nejrůznějších úvěrů občanům. To sebou přináší i problémy. Lidé se dostávají do situací, kdy již nemohou dostát svým závazkům. V mnohých případech to ale není jejich chyba, o pravidelný příjem je například připraví dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání nebo smrt partnera. Poradna může lidem pomoci hledat řešení v situaci, kdy jim v důsledku neschopnosti splácet dluhy hrozí sociální vyloučení,“ poznamenává Gernot Mittendorfen, generální ředitel České spořitelny, která spolu se Sdružením českých spotřebitelů toho poradenské centrum založila.

Ačkoli existuje jen pár dní, řeší už poradna řadu žádostí o pomoc. „Začali jsme poměrně složitým případem ženy, která má celkem 16 úvěrů od šesti věřitelů. Peníze si postupně půjčila od bank a úvěrových společností. Nyní již přitom není schopna své dluhy vůbec splácet,“ přibližuje Karel Suchý složitost některých životních situací dlužníků. Jak dodává, poradna je určena občanům, nikoliv podnikatelům. „Zaměstnanci poradny nejprve celou situaci vyhodnotí a pak konkrétnímu dlužníkovi navrhnou, jaké další kroky má podle svých možností podniknout. Například mu navrhneme řešit zadlužení splátkovým kalendářem, odkladem splátek a v krajním případě i oddlužením prostřednictvím osobního bankrotu,“ vysvětluje Suchý s tím, že poradna klientům bezplatně pomáhá také při telefonické či písemné komunikaci s věřiteli, soudy nebo soudními exekutory. Kromě poradenství ve finanční tísni bude pražské centrum vyvíjet také informační a osvětovou činnost a radit zájemcům, kteří si chtějí půjčit peníze, jak si úvěr pořídit zodpovědně.

První Poradna při finanční tísni funguje zatím v Praze, v polovině letošního roku je plánováno otevření další pobočky v Ostravě a v průběhu dvou let by měla vzniknout síť Poraden při finanční tísni ve všech krajích České republiky.

Máte vy osobně nebo někdo z vaší blízkosti zkušenosti s dluhy a jejich nesplácením?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2008 16:36, randy

No, pokud někdo dluží a všechno kromě minima jde na splátku dluhu, který dlužník stejně i tak musí splácet řadu roků, tak dlužníka vůbec nezajímá, kolik ve skutečnosti vydělá, protože všechno nad minimum jde na úhradu toho dluhu. Dlužník, který by měl na to pracovat někde, kde by měl plat třeba několk desítek tísíc Kč měsíčně, potom klidně někde zametá ulici za 8 tisíc, protože víc by mu stejně sebrali a je v pohodě a smířen s tím, že až do konce života bude splácet. Systémem bankrotu se může zavázat, že místo doživotního splácení bude 5 let třeba intenzívně makat a splácet a potom začne znova od nuly.

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2008 18:33, Renata

Dobrý den.Je velmi trapné a nepříjemné,stěžovat si,že jsem ve finanční tísni a jediné co by mi snad mohlo pomoct,je pomoc od člověka,který by mi věřil natolik,že by mi ručil nemovitostí,kdy bych vyplatila veškeré dluhy a splácela jen jednu splátku,byt i třeba na dvacet let,kdy se hodně přeplatí,ale to je už bohužel spojeno s nerozumnim půjčování.jenže...zjistila jsem,že nikdo takový najednou neni a musim si poradit sama,když sem si dokázala ty půjčky taky brát sama.po přečtení článku z časopisu Katka,jsem narazila na malou naději a tím je poradna pro lidi v takovéto situaci.dlužím hodně,a moc by mi pomohlo,kdyby mi mohl někdo poradit,snad i pomoct.je někdo takový?

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Rady pro dlužníky v nouzi jsou nyní zdarma

25. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 4 komentáře

Rady pro dlužníky v nouzi jsou nyní zdarma

Asociace občanských poraden začala pomáhat dlužníkům, kteří se dostali do probémů se splácením úvěrů. Zájem je velký. Neschopnost splácet přitom nemusí vždy souviset jen s nedostatkem... celý článek

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

30. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 36 komentářů

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

Lidem, kteří mají problém se splácením dluhů, se otevírá možnost, jak se s půjčkami jednou provždy vypořádat. Mohou na sebe nechat soudem vyhlásit osobní bankrot.

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Partners Financial Services