Konec byznysu s oddlužením? Vláda připravila přísnější pravidla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 4. 2016
Za podání návrhu na oddlužení chce řada soukromých firem od dlužníků příliš vysoké poplatky, mnohdy přitom místo zájmu klienta myslí hlavně na zisk. Novela schválená vládou zakáže poskytovat „oddlužovací služby“ za peníze (s výjimkou advokátů či notářů). Ostatní poskytovatelé musí získat akreditaci ministerstva.
Konec byznysu s oddlužením? Vláda připravila přísnější pravidla

Stát chce výrazně omezit činnost takzvaných oddlužovacích společností, které lidem za úplatu nabízejí návrh na povolení oddlužení k soudu. Jako placenou službu by ji mohli nabízet jen advokáti, notáři a insolvenční správci, bezplatně pak především neziskové organizace a další poskytovatelé s akreditací Ministerstva spravedlnosti. Počítá s tím novela, kterou ve středu schválila vláda a nyní ji projednají poslanci.

Ministerstvu i odborníkům vadí činnost mnoha komerčních subjektů, které lidem v tíživé situaci nabízejí „možnost oddlužení“. Za sepsání návrhu k soudu si totiž účtují neúměrně vysokou částku i v případě, že dlužník vůbec nesplňuje podmínky pro povolení oddlužení, respektive osobního bankrotu. Některé tyto firmy pak vybírají od lidí poplatky i za další činnosti, například komunikaci s věřiteli, bez ohledu na výsledek takové snahy.

PORADNA PŘI FINAČNÍ TÍSNI

Zápasíte s dluhy?  Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Ministerstvu vadí, že jen malé procento z oddlužovacích společností nemá za cíl primárně generovat zisk, ale poskytovat kvalifikované služby. Kvůli netransparentnosti trhu hrozí poškození klientů kvůli nekvalitně zpracovanému návrhu. Zástupci ministerstva, respektive soudů se nezřídka setkali s chybami, které místo oddlužení mohly klienty připravit o další peníze.

Před službami komerčních oddlužovacích společností dlouhodobě varují také neziskové organizace jako Člověk v tísni nebo Poradna při finanční tísni, které návrhy na oddlužení připravují zájemcům bezplatně.

Právní služby jen pro advokáty

Ministerstvo spravedlnosti odkazuje na stanovisko České advokátní komory z roku 2012, podle něhož je sepsání návrhu na oddlužení za úplatu právní službou. K ní podle komory nestačí živnostenské oprávnění na poradenské a konzultační činnosti, protože placené právní činnosti jsou speciálním zákonem vyhrazeny pouze advokátům (případně firemním právníkům, notářům či insolvenčním správcům).

Propojeno!

Když se zdá, že dluhy nemají řešení, zbývá ještě možnost vyhlásit osobní bankrot. Pět let bídy s nouzí, ale když se podaří splatit alespoň třetinu dluhů, zbytek závazků se jednou provždy maže. Peníze.cz přinášejí přehled pravidel a kalkulačku oddlužení pro rok 2016.

„Černí poskytovatelé těchto služeb v zásadě akorát okrádají dlužníky a navíc si často účtují mnohem více, než by si účtoval advokát,“ řekl ministr Robert Pelikán on-line deníku Aktuálně.cz. Podle něj je činnost mnoha oddlužovacích společností už nyní nelegální, protože právní služby za úplatu mohou poskytovat jen advokáti.

Z předloňského průzkumu společnosti Provident Financial vyplynulo, že „insolvenční zprostředkovatelé“ si účtují poplatek až 20 tisíc korun. Na čtyřicet procent žadatelů však u soudu neuspěje a o poplatek přijde. Formou takzvaného mystery shoppingu prověřili autoři průzkumu 62 oddlužovacích firem. Samy banky nebo serióznější „splátkové společnosti“ (sdružené zejména v České leasingové a finanční asociaci) samozřejmě dlužníkům radí, aby nejdříve jednali přímo s věřitelem.

Poplatek za sestavení návrhu na oddlužení se obvykle pohybuje od osmi do dvaceti tisíc korun a je nevratný, a to i v případě, že návrh neuspěje a soud oddlužení zamítne. Neziskové organizace přitom poskytují tutéž službu zadarmo nebo levněji, oslovené renomované advokátní kanceláře pak zhruba za polovinu uvedených částek. Naprostá většina dlužníků však využívá placené zprostředkovatele, protože ti je často aktivně vyhledávají a přemluví je k podání žádosti. Některé společnosti používají i různé varianty slova „poradna“, ale přinejmenším poslední fáze jejich služeb – sepsání konkrétního návrhu – je u nich placená.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Rychlejší profesionálové?

Zástupci „komerčních poraden“ s argumenty kritiků pochopitelně nesouhlasí. Také podle nich by pročištění trhu prospělo, firmy ale zdůrazňují, že právě ony jsou profesionálové, jejichž služby mohou být výhodnější než u takzvaných neziskovek.

„Některé bezplatné poradny či občanská sdružení jsou financovány bankami a leasingovými společnostmi. Osobní bankrot je výhodný pro dlužníka, ne však pro banku, která přichází o úroky. Jsou zde i delší čekací lhůty ke konzultacím, a samotné zpracování návrhu vzhledem k množství klientů se tak může protáhnout až na měsíc. Mezitím má klient navýšen dluh o sankce či úroky z prodlení,“ uvádí na svém webu Centrum finanční rady a pomoci, spojené se společností Moneta finance.

Jiří Brychta, zástupce služby Dluhová poradna, zdůrazňuje, že jejich poradenské služby jsou v zásadě bezplatné. „V prvé řadě posuzujeme situaci lidí, abychom zjistili, jak nejlépe postupovat, což jim následně také sdělujeme s odůvodněním, proč to tak je. Zároveň máme externí právní kancelář, která pro nás návrhy vypracovává, takže klientům to rovnou můžeme nechat zpracovat. A 98 procent lidí, co se na nás obrátí, toho následně využije,“ řekl Brychta před rokem, kdy on-line deník Aktuálně.cz o návrhu na omezení oddlužovacího byznysu psal poprvé.

Podle Brychty tuto službu nelze dotovat. Také on naznačuje, že za některými bezplatnými poradnami stojí věřitelé, respektive banky. Případně prý bezplatné služby nebývají tolik kvalitní.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Sloučení půjček do jedné. Kdy se vyplatí?

Máte dluhy? Máte jich víc? Za určitých okolností se vyplatí vzít si na splacení všech současných závazků jedinou půjčku. Více v článku Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho?

 

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2016. Chci vyhlásit osobní bankrot: Návod, kalkulačka, formuláře

14. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

2016. Chci vyhlásit osobní bankrot: Návod, kalkulačka, formuláře

Když už se zdá, že dluhy nemají řešení, zbývá ještě možnost vyhlásit osobní bankrot. Pět let budete třít bídu s nouzí, ale když se podaří splatit alespoň třetinu dluhů, zbytek závazků... celý článek

Osobní bankrot: Žádáme o oddlužení. Krok za krokem

24. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Osobní bankrot: Žádáme o oddlužení. Krok za krokem

Pětiletá cesta z pekla. Kdo se na ní vydá, ať čeká výmoly. Půjde se těžko a dlouho. Na konci ale přijde restart: zbytek dluhů se odmaže, začínáte s čistým štítem, od nuly. Jak o oddlužení... celý článek

Dluhy procházejí žaludkem

25. 3. 2014 | Petra Kozlová | 10 komentářů

Dluhy procházejí žaludkem

Nebo by aspoň měly.

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

4. 3. 2013 | Petra Dusová | 3 komentáře

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Poslední dobou roste velmi znepokojivým tempem počet lidí ve finanční tísni. Úvahu o tom, zda za to může krize, nebo zda si za to mohou lidé sami, nechám být a tentokrát se podíváme... celý článek

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

2. 3. 2011 | Klára Šponerová | 5 komentářů

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

„Pokud máte tolik splátek, že si s nimi nevíte rady, jsme tu pro Vás. Chodí Vám upomínky, výhrůžné dopisy, žaloby, exekuce? Máme pro Vás řešení. Pomůžeme Vám, i pokud nevlastníte nemovitost... celý článek

Partners Financial Services