Jak chutná odraz ze dna. Pravidla osobního bankrotu v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 12. 3. 2015 | 6 komentářů
18 762 beznadějně zadlužených nešťastníků loni vyhlásilo osobní bankrot. Poprvé v historii nastal meziroční pokles: v roce 2013 bylo bankrotářů víc. Jste na nejlepší cestě zařadit se mezi ně? Pak je dnešní článek určen pro vás. Pětiletý hořkosladký odraz ze dna. Máte šanci, že vám ho povolí? Pravidla, formuláře, kalkulačka.
Jak chutná odraz ze dna. Pravidla osobního bankrotu v roce 2015

Pro lidi, kterým se dluhy vymkly z rukou, představuje možnost vyhlásit osobní bankrot světýlko na konci tunelu. Šanci, že se z dluhů jednou pro vždy dostanou. Rozhodnout se pro osobní bankrot neboli oddlužení ovšem také znamená být ochoten pět let živořit. Peněz budete mít minimum, spát ale nejspíš začnete líp. Koupíte si bezpečí – když pravidla dodržíte, nebudete se muset bát, že u vás zabuší exekutor nebo jiný vymahač. Exekuční řízení je po vyhlášení osobního bankrotu zastaveno, dluhy přestávají růst. Ale další sekat nesmíte.

Když v průběhu pěti let zvládnete splatit alespoň třetinu dluhů, zbytek se vám jednou provždy odpustí – dostanete šanci začít od nuly.

Poradna při finanční tísni

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání. Zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Komu soud osobní bankrot povolí

Aby vám soud vyhlášení osobního bankrotu dovolil, musíte splňovat několik podmínek. Předně musíte být schopni uhradit minimálně třetinu dluhů v pěti letech – čili potřebujete pravidelný příjem. Další předpoklad: máte závazky aspoň ke dvěma různým věřitelům, jste v prodlení přes třicet dní a nejste schopni dál splácet. Jestli jste se dostali na dno kvůli jedinému – byť třeba nekonečně vysokému – dluhu k jednomu věřiteli, osobní bankrot zkrátka nevyhlásíte.

osobní bankrot živnostníka

Do konce roku 2013 byl osobní bankrot zapovězen člověku, který je osobou samostatně výdělečně činnou. Když návrh na oddlužení podal, soud ho obyčejně zamítl a na majetek dotyčného vyhlásil konkurz. Nově má na oddlužení šanci i podnikající fyzická osoba, typicky živnostník. Oddlužení jí ovšem (při splnění ostatních podmínek) bude umožněno jen v případě, že s tím budou souhlasit věřitelé, jejichž pohledávky vznikly z podnikatelské činnosti dlužníka. Další variantou, kdy může živnostník o oddlužení žádat – a to bez souhlasu věřitelů – je, že se jedná o pohledávky, které se nepodařilo uspokojit v rámci předchozího insolvenčního řízení, ve kterém soud zrušil konkurz pro nedostatek majetku dlužníka.

Jak o oddlužení žádat

Návrh na povolení oddlužení se podává ke krajskému soudu, příslušnému podle místa bydliště, na formuláři, který přesně vymezuje, co uvést a jaké přílohy připojit. Formuláře si můžete pohodlně stáhnout přímo na Peníze.cz – stačí se podívat do boxu.

V návrhu na oddlužení vysvětlíte, jak k úpadku došlo a vyjmenujete všechny závazky a dluhy.

Šanci na povolení osobního bankrotu neboli oddlužení máte jen jednu. Je tedy důležité neudělat chybu. Existuje řada firem, které se na pomoc s oddlužením specializují. Mnohé si naúčtují tučnou odměnu. Na trhu se najde i dost podvodníků, kteří na tísni druhých parazitují. Nejlepší je vyhledat odbornou pomoc v neziskové organizaci nebo třeba občanských poradnách, které pomáhají zdarma.

Manželé žádají společně

Od roku 2014 můžou manželé žádat o oddlužení společně, v rámci jednoho návrhu. Teoreticky je možné, aby osobní bankrot vyhlásil pouze jeden z nich. V praxi to ale nedělá dobrotu. Jestli jste za dluhy odpovědní oba a vznikly v době manželství, je nejlepší, abyste návrh na oddlužení podali spolu. Předejdete tak dalším soudním sporům a exekucím vedeným proti druhému z vás.

Co musí obsahovat návrh na oddlužení

  • označení dlužníka a osob oprávněných za něho jednat,
  • údaje o očekávaných příjmech v následujících pěti letech,
  • údaje o příjmech za poslední tři roky,
  • návrh způsobu oddlužení nebo sdělení, že dlužník takový návrh nevznáší,
  • seznam majetku a seznam závazků, popřípadě prohlášení o změnách, ke kterým v mezidobí došlo v porovnání se seznamy, které v insolvenčním řízení již dříve předložil,
  • listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se s dlužníkem dohodl, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 procent jeho pohledávky.

Pokud váš návrh na oddlužení neobsahuje všechny náležitosti, soud vás vyrozumí a dá vám šanci na nápravu. Máte na ni ovšem pouze sedm dní. Když všechny náležitosti včas nedodáte, soud automaticky žádost zamítne. Třeba v případě chybějícího znaleckého posudku na nemovitost je sedmidenní lhůta šibeniční. A šanci máte jen jednu.

Dvě varianty oddlužení

Do žádosti o oddlužení napíšete, kterou formu upřednostňujete: splátkový kalendář nebo zpeněžení majetku. Konkrétně to znamená, že buď přijdete o naprostou většinu příjmů na následujících pět let, nebo o veškerý majetek. V každém případě musíte schopni být zvolenou variantou umořit aspoň třetinu dluhů. Jinak soud návrh zamítne. Do způsobu oddlužení budou mluvit i věřitelé, proto není od věci, s nimi všechno předem probrat.

NE! Kdy soud návrh na oddlužení zamítne

  • když shledá, že jím je sledován nepoctivý záměr,
  • když hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 procent jejich pohledávek (pokud věřitelé s nižším plněním nesouhlasí),
  • když jej znovu podala osoba, o jejímž návrhu na povolení oddlužení bylo již dříve rozhodnuto,
  • když dosavadní výsledky řízení dokládají lehkomyslný nebo nedbalý přístup dlužníka k plnění povinností v insolvenčním řízení

Co se děje po podání návrhu na oddlužení

Krajský soud v řádu hodin posoudí, zda byl návrh podán předepsaným způsobem, a vydá vyhlášku o insolvenčním řízení, kterou uveřejní v insolvenčním rejstříku a na úřední desce soudu. V té chvíli se dlužník ocitá v oáze klidu. Aspoň na chvíli. V průběhu insolvenčního řízení nemůže dojít k provedení exekuce, i když je nařízena. Exekutoři i věřitelé musí přestat vymáhat své pohledávky mimo insolvenční řízení.

Když nakonec soud oddlužení zamítne, vše se vrací do původních kolejí.

Anketa

Dluží vám někdo?

Když soud osobní bankrot povolí: Splátkový kalendář

Když soud oddlužení povolí a věřitelé rozhodnou, že proběhne splátkovým kalendářem (což je mnohem častější model), zajímá vás jistě, kolik budete měsíčně splácet a kolik vám zbyde na živobytí.

Kromě platu nebo mzdy postihne oddlužení i všechny typy důchodů, mateřskou, rodičovskou, příspěvek na bydlení, stipendia nebo dary. Z příjmů vám zůstane jen nezabavitelná částka na pokrytí základních životních potřeb (skládá se z nezabavitelného minima a malé části mzdy). Když v průběhu oddlužení náhle přijdete k penězům – třeba v rámci dědictví nebo výhry v loterii, budou muset nabyté peníze padnout na umoření dluhů. Když některý příjem zatajíte a insolvenční správce to zjistí, soud oddlužení neprodleně stopne. Totéž se stane, když soud část dluhů nepřiznáte nebo si budete dál půjčovat.

Nepočítejte s tím, že jakmile uhradíte třetinu dluhů, je splátkám konec. Cílem je splatit během pěti let maximum možného, třetina představuje jen nejnižší možný limit.

Kolik budete měsíčně splácet a kolik vám zůstane, si můžete spočítat na naší kalkulačce osobního bankrotu. Propočte také, jestli máte na povolení oddlužení vůbec šanci.

Insolvenční správce: Váš (placený) průvodce vykoupením

Celou pětiletkou směřující k finančnímu znovuzrození vás provede insolvenční správce určený soudem, který dohlídne, aby oddlužení probíhalo, jak má. Zadarmo to ovšem nebude. Měsíční odměnu insolvenčního správce, která půjde z vaší kapsy, ukáže také kalkulačka. Soud vám může v úvodu oddlužení nařídit úhradu zálohy na insolvenční řízení až ve výši padesáti tisíc. V praxi záleží – někdy soud přihlédne k situaci dlužníka a zálohu citelně sníží, jindy jde třeba o deset tisíc.

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2015 11:33, Luboš

Zbytek dluhů bohužel zaplatí věřitel. Na oddlužení vydělá dlužník a soud. Tak se možná odnaučí lidé prodávat na dluh a nebo druhým půjčovat peníze. Nespravedlnost světu vládne.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

10. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Nezabavitelná částka – tedy suma, kterou vám exekutor, kdyby čert na koze jezdil, z příjmů sebrat nesmí, je od ledna nižší. Věřitel zaplesá; jeho nároky se budou uspokojovat rychleji.... celý článek

Kdo vyhlásí dluhovou amnestii: Bělobrádek? Babiš? Sobotka?

12. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Kdo vyhlásí dluhovou amnestii: Bělobrádek? Babiš? Sobotka?

V Chorvatsku se dohodli na odpuštění dluhů nejchudším. Škrtnout závazky zhruba 75 tisíc lidí se zavázala vláda, obce, banky, telekomunikace… Ať už byl důvod pragmatický, nebo tu rozhodl... celý článek

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

24. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

„Spousta politiků si vzala exekuce za téma. Je to populismus. Před krajskými volbami slibovali kandidáti na hejtmany na billboardech ,Zatočíme s exekutory‘ – to by mě zajímalo, jak... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

6. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

Dlužíte a nesplácíte? Možná čekáte exekutora každou hodinu. Přitom ale vůbec přijít nemusí… Pohledávku může dobývat různě a někteří pracují jen „z kanceláře“. Zabavování majetku doma... celý článek

Partners Financial Services