Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 21. 11. 2008
Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době
I v době nejistoty na trzích se dá najít vhodná obchodní strategie. Může jí být například strategie Diagonal, která bude dobře fungovat, pokud se trhy na čas uklidní, nebo dokonce na chvíli začnou růst.

Další obchodní strategie, kterou se budeme zabývat, se jmenuje Diagonal. Sestaví se z opcí na straně call nebo put, které mají různý měsíc expirace a které jsou také na různých stricích. Diagonal trochu připomíná strategii Kalendář, která se také sestavuje s expirací ve dvou různých měsících.

Denní graf akcie Visa

Denní graf akcie Visa


Grafická analýza obchodu

Grafická analýza obchodu


Grafická analýza, kde je zisk a ztráta vyjádřená v procentech.

Grafická analýza, kde je zisk a ztráta vyjádřená v procentech.

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Při sestavení obchodu opět vycházíme z první standardní deviace, podle které zvolíme strike pro vypisovanou opci na put nebo call straně prvního měsíce. U kupované opce volíme expiraci v následujícím nebo dalším měsíci. Při současné volatilní situaci na trzích, kdy během několika dní se cena podkladového aktiva může výrazně změnit, strike vybíráme tak, aby součet opčních prémií z vypisovaných a kupovaných opcí (Cash Flow) byl kladný.

Podívejme se na příklad. Podkladové aktivum je akciespolečnosti Visa. Společnost už vyhlásila hospodářské výsledky, z denního grafu můžeme usuzovat, že dochází k určité konsolidaci. Proto si zvolíme bod pro maximální ztráty (stop loss) na ceně 44 USD.

Tuto strategii diagonal jsme sestavili na straně put. Vycházíme z grafické analýzy a z toho, že akcie už dostatečně klesla a očekáváme korekci nebo růst.

Řecká písmena, která indikují další parametry obchodu, ukazují, že obchod by měl být výhodný. Delta je kladná, proto očekáváme pohyb nahoru. Theta je kladná, což znamená, že čas blížící se k expiraci je přínosem. Vega je záporná, neboli pokles volatility pomáhá naší pozici.

Ještě se podíváme na grafickou analýzu obchodu. Při růstu podkladového aktiva se nemůžeme dostat do ztráty. To je tím, že jsme při výběru striků sledovali, aby Cash flow bylo kladné. Nulový bod je na ceně 42,80 USD. Protože cash flow je kladné, je ze strany brokera požadavek na zálohu (margin).

Bod pro ukončení obchodu se ztrátou můžeme zvolit na ceně 44 USD. To je o 15 procent méně, než je aktuální cena při vstupu do pozice. U takto připraveného obchodu má akciemožnost ještě dalšího poklesu, než se dostane k našemu stop loss bodu. Pro názornost se ještě podívejme na grafickou analýzu, kde místo ztráty nebo zisku v USD, máme procentuální vyjádření.

Jestliže by cena akcie dnes poklesla až na 44 USD, byli bychom ve ztrátě 22 % z požadovaného marginu. Naproti tomu je náš maximální možný zisk 11 %.

Jestliže si myslíme, že se velké propady posledních dvou měsíců uklidnily a naopak může dojít i ke krátkodobému skoku nahoru, je tato jednoduchá strategie možností, jak nyní obchodovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Diagonal, opce, opční strategie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

14. 11. 2008 | Josef Košťál | 10 komentářů

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

Většina lidí začíná obchodovat s akciemi. Když chtějí do svých obchodů zapojit opce, začínají často se strategií Covered Call. Při ní se obchoduje s opcemi i akciemi. Navíc je snadno... celý článek

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

7. 11. 2008 | Josef Košťál

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

Obchodování v době, kdy ceny akcií létají nahoru a dolů, může být riskantní. Ideální opční strategií je proto tzv. kalendářní spread. Je třeba do obchodu vstupovat jen s několika málo... celý článek

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

24. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

Někteří obchodníci s opcemi nesledují vývoj ceny podkladového aktiva, ale obchodují jen na základě volatility a tzv. řeckých písmen. Ty umí napovědět, jak rizikový může konkrétní obchod... celý článek

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

17. 10. 2008 | Josef Košťál

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

Jak to, že když se trh pohybuje směrem, který předpovídáme, vydělávají naše opce tak málo? To je častá otázka začínajících opčních obchodníků. Důvodem je to, že nákup opce provedli... celý článek

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

10. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

Opční strategii Butterfly lze dobře využít i při obchodech, jejich podkladové aktivum tvoří akcie firmy, které budou vyhlašovat hospodářské výsledky. Úspěšná je především tehdy, když... celý článek

Partners Financial Services