Zlato: zvláštní komodita

Zlato: zvláštní komodita
Zlato je ve finančních médiích uváděno jedním dechem vedle hlavních akciových indexů, měnových kursů a ceny ropy. Proč zrovna zlato?
Proč ne měď nebo jiná průmyslová komodita? Proč je cena zlata tak důležitá pro finanční trhy na celém světě? Jaké vlastnosti má zlato jako investiční aktivum? Má vůbec cena zlata nějaký ekonomický význam? Není to jen výsledek poptávky a nabídky relativně nevýznamného klenotnického průmyslu? Odpovědi na tyto zajímavé otázky nabídneme v seriálu článků o zlatu.

…zlato nadále ve světě představuje prostředek platby poslední instance…a je vnímáno jako prvek stability měny a konečné hodnoty měny…
(Alan Greenspan guvernér centrální banky USA – slyšení před senátní bankovní komisí 20. května 1999)

Stabilní kupní síla, likvidita, vzácnost, odolnost

Koncem roku 2000 celková světová zásoba zlata činila zhruba 142 600 tun. Ve stejném roce se vytěžilo přibližně 2573 tun nového zlata. Roční produkce zlata činila v roce 2000 pouze 1,8 procenta celkové vytěžené světové zásoby zlata. Přestože množství zlata roste každým rokem a nikdy neubývá, tak vytěžená světová zásoba zlata přestavuje pouhý zlomek roční produkce průmyslových komodit, například méně než 1,5 procenta roční produkce mědi nebo zhruba 0,5 procenta roční produkce hliníku.

Zlato je nejen jednou z nejvzácnějších komodit, patří také mezi nejlikvidnější. Průměrný denní obrat na klíčovém londýnském trhu (London Bullion Market) činil v roce 2001 přibližně 700 tun. Za méně než jeden pracovní týden se pouze na londýnském trhu zobchoduje celá roční produkce zlata, za rok se potom zobchoduje nejméně jednou celá světová zásoba zlata.

Zlato je odolné proti působení vody, vzduchu a kyslíku. Je vysoce kujné a tažné. Zlatým mincím starým stovky let stačí trocha úpravy a jsou pro laika nerozeznatelné od čerstvých mincí z mincovny.

Pověstné je zlato zejména stabilitou své dlouhodobé kupní síly, která jej proslavila jako monetární kov. Moderní studie tento všeobecně známý poznatek potvrzují (pionýrskou prací v této oblasti je kniha Roye Jastrama -profesora z Berkley - The Golden Constant, která se zabývá kupní silou zlata za poslední čtyři století.).

…Zlato si v dlouhých časových intervalech – např. půlstoletích - uchovává svou kupní sílu…
(Roy Jastram – The Golden Constant, John Willey &Sons,1977)

graf

Poznámka: Jastramův třicet let starý závěr názorně ilustruje: zatímco kupní síla jednoho amerického dolaru se za posledních padesát let scvrkla na méně něž dvacet centů, zlato si svou kupní sílu uchovalo.

Globální trh

Se zlatem se obchoduje v Londýně, New Yorku, Curychu, Hongkongu, Sydney, Dubaji, Singapuru a na mnoha dalších místech. Obrazně se říká, že putuje za sluncem, protože je možné s ním obchodovat na organizovaných burzách téměř 24 hodin denně.

Historicky byl a stále je klíčovým trhem Londýn. Podle tradice od roku 1919 (přerušené druhou světovou válkou) dochází vždy dvakrát denně v kanceláři bankovní firmy N. M. Rothschild v londýnské City k vyhlášení ceny zlata - k tzv. londýnskému fixu, který slouží jako referenční nebo orientační cena pro ostatní trhy na celém světě. V kanceláři firmy N. M. Rothschild se scházejí zástupci dalších čtyř hlavních členů London Bullion Market Association. Zástupce firmy Rothschild na základě kontaktu s obchodním jednotkou své firmy vyhlásí první cenu. Zástupci ostatních firem Rothschildovu cenu následně konzultují s obchodními jednotkami vlastních firem, které jsou napojené na zákazníky z celého světa. Obchody se spárují a každá firma zjistí, jestli potřebuje zlato dokoupit či prodat. Jestliže dojde k převisu nabídky či poptávky vyhlásí se nová cena a celý proces pokračuje dokud není převis nabídky či poptávky eliminován.

Se zlatem se dá obchodovat také prostřednictvím forwardů, futures a opcí. Zlato totiž může nést úrok. Těžební firmy si například často půjčují zlato za úrok jako prostředek k financování těžebních projektů, protože úrok za zapůjčení zlata je většinou nižší než jiné úrokové sazby. V posledních let v souvislosti s klesající cenou zlata firmy prodávaly zapůjčené zlato na spotovém trhu, aby tak financovaly těžbu, a zároveň se zajišťovaly proti budoucím poklesům zlata prodejem své budoucí produkce prostřednictvím forwardů.

Má zlato budoucnost jako uchovatel hodnoty? Fascinuje vás tento kov? Nebo je vám lhostejný? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Další díl seriálu o zlatu si přečtete opět za týden.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2002 16:44, TGP

Rád bych si někdy nějakou cihličku koupil, ale kde ji skladovat? Doma? Vztahuje se na to pojistka domácnosti???

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2002 13:49, Matous

Autor ma svatou pravdu, zlato bylo, je a bude. Tesim se vsak vice na pokracovani serialu, kde ocekavam, ze se autor vyjadri k tomu, proc lide opustili kazdodenni pouzivani zlata a vlozili svou duveru a sve zlato do bank. Ty pak svou zapujcenou moc zlata vyuzily k svemu obohaceni a kam az to jejich obohacovani vedlo vidime vsichni moc dobre i v dnesnich dnech. Zajimalo by mne, jestli si autor mysli, ze kdybychom sve zlato nevlozili do bank, jestli by svet byl stejne vyspely jako je ted a nebo jestli bychom diky predejiti tunelovani bank zaplatili dan ve forme nizsi urovne blahobytu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

22. 9. 2015 | Petr Tmej | 11 komentářů

Trading jako věda. Nervy z ocele jsou vám bez funkční strategie k ničemu

Sedmdesát procent úspěchu v tradingu je zvládnutá psychologie, deset procent obchodní strategie a dvacet procent sofistikovaný money management? Tak tohle může myslet vážně jen ignorant. celý článek

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

9. 9. 2015 | Petr Tmej | 10 komentářů

Trading: Dvě stě procent ročně není úspěch

V dnešním pokračování seriálu o obchodování na burze jsem pro vás připravil rozhovor s Petrem. Ten od roku 2009 aktivně a úspěšně obchoduje na finančních trzích. Peněz, se kterými obchoduje... celý článek

Trading jako denní chléb. Máte na to?

25. 8. 2015 | Petr Tmej | 17 komentářů

Trading jako denní chléb. Máte na to?

Sníte o bezstarostném životě, denně kořeněném pár hodinkami chytrého obchodování na burzách? Ordinujeme budíček!

Konec BrokerJetu. Příležitost, nebo komplikace?

18. 8. 2015 | Petr Tmej | 11 komentářů

Konec BrokerJetu. Příležitost, nebo komplikace?

Klienti končícího brokera BrokerJet můžou své obchody bezplatně převést k Saxo Bank. Pokud si budou vybírat jinde, zaplatí. Tak či onak je to příležitost k rozvážení, jaký by vlastně... celý článek

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

23. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

Americký investiční guru Bernard Madoff připravil klienty podle obžaloby o 50 miliard dolarů. Podvody mu procházely díky nadhodnocování výnosů i hodnoty aktiv. Přitom bližší pohled... celý článek

Partners Financial Services