Jaké lidi hledají firmy? S praxí a s nízkými nároky na plat.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 18. 2. 2010 | 5 komentářů
Jaké lidi hledají firmy? S praxí a s nízkými nároky na plat.
Počet uchazečů na jedno volné místo přesahuje v polovině českých okresů číslo 26. Firmy si tak mohou vybírat a požadují uchazeče s praxí, dobrou kvalifikací a nízkými nároky na nástupní plat. Absolventi téměř nemají šanci.

V Česku se práce ještě nikdy nehledala tak špatně jako nyní. O ubývající volná místa se uchází rekordní počet nezaměstnaných. Přetlak uchazečů o práci v některých okresech umožňuje firmám nasadit vysoké kvalifikační požadavky, za něž ale nabídnou jen nízkou mzdu.

Tak jako mladé uchazečce z Prostějovska. Aby získala kancelářskou práci v jedné olomoucké firmě, měla umět nadstandardně pracovat s počítačem, měla mít řidičský průkaz a umět dva jazyky. Na oplátku by za měsíc dostávala minimální mzduosm tisíc korun. Nabídku odmítla. O pár týdnů později si našla o něco lépe honorovanou práci.

Kde se v Česku hledá nejhůř práce

OkresPočet uchazečů na volné
místo (leden 2010)
Děčín77
Znojmo74
Teplice71
Karviná67
Třebíč66
Prostějov65
Přerov51
Havlíčkův Brod51
Tachov50
Svitavy49
Medián ČR26
Průměr ČR18
Zdroj: MPSV

Měla štěstí, protože Prostějovsko patří k okresům, kde je konkurence zájemců o práci největší. Na jedno volné místo tam připadá 65 nezaměstnaných, vyplývá z lednových statistik ministerstva práce a sociálních věcí. Zdaleka nejhůře na tom jsou okresy Děčín, Znojmo a Teplice, kde o jedno volné místo bojuje více než sedmdesát lidí bez práce. ( Spočítejte si, co s vašimi rodinými příjmy udělá ztráta práce)

Praxi, kdy firmy zpřísňují požadavky na nové pracovníky a výrazně ořezávají nástupní platy, potvrzují i personální agentury. „Firmy hledají uchazeče s vyšší kvalifikací a větší praxí, ale nabízejí jim plat, jaký byl dříve obvyklý u pracovníků s nižší kvalifikací. To je výrazný rozdíl oproti předchozím letům,“ říká Jana Skalová ze společnosti LMC, která provozuje pracovní server Jobs.cz.

„V některých oborech klesly mzdyaž o třicet procent. Nejvíce postiženým odvětvím byly informační technologie. Po pěti letech růstu se loni dostaly mzdy v IT na úroveň roku 2007,“ říká Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International.

Krize na trhu práce nejvíce zasáhala čerstvé absolventy škol. „Počet volných míst pro tyto uchazeče se znatelně snížil. Firmy totiž mohou nyní snáze najít člověka s předchozími pracovními zkušenostmi,“ tvrdí Mikuláš Procházka, marketingový manažer personální agentury Grafton Recruitement. Křížek proto doporučuje, aby se nováčci na trhu práce ohlíželi podstatně méně na nabízený výdělek a raději přijali místo, kde získají požadovanou praxi. Výhodu budou mít ti, kteří pracovali už při studiu.

Jak se v Česku vyvíjejí průměrné mzdy a nezaměstnanost


Zástupci personálních agentur se nicméně liší v radách, co by měl uchazeč o zaměstnání dělat, když se setká s neadekvátními požadavky. Křížek radí, aby nezaměstnaný i takovou práci přijal. Může třeba uzavřít smlouvu na dobu určitou, díky níž zůstane v pracovním zápřahu a neztratí kvalifikaci. Až se trh práce zotaví, může se poohlédnout po lepší nabídce. „Uchazeč by se měl na pohovoru ptát, proč firma za vyšší kvalifikační požadavky nabízí příliš nízkou mzdu. Pokud je důvodem třeba dočasný výpadek zakázek, ale jde o perspektivní firmu, není důvod takovou práci odmítnout,“ vysvětluje Křížek.

Naopak Procházka z Graftonu by uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou nedoporučil. „Nevyplatí se to ani jedné ze stran. Zaměstnanec časem znovu začne hledat práci. Firma přitom už vynaložila nemalé prostředky na jeho nábor a zaškolení,“ míní Procházka. Na druhou stranu čekat na ideální pracovní nabídku s vysněným platem může být nyní ošidné. Nemusí dlouho přijít a uchazeč během té doby může ztratit kontakt s oborem. To ho při budoucích pracovních pohovorech bude stavět do nevýhodné pozice.

Pokud člověk bez práce nemůže najít zaměstnání dlouhodobě, měl by se zamyslet, zda je jeho kvalitifkace na trhu dostatečně uplatnitelná, míní Procházka. Pak je dobré se poradit s pracovníkem místního úřadu práce, který může nezaměstnanému nabídnout vhodné rekvalifikační kurzy. Jejich absolvování má tu výhodu, že při nich má účastník nárok na zvláštní podporu, a to i v případě, kdy už nemůže pobírat podporu v nezaměstnanosti. ( Spočítejte si, na jakou podporu v nezaměstnanosti  byste měli nárok).

Uchazeči o práci už částečně rady personalistů přijali za své. Z průzkumů, které si oslovené firmy nechaly udělat, vyplývá, že výše platu už není pro adepty hlavním faktorem, podle kterého se o přijetí místa rozhodují. Jsou ochotni se smířit s nižším nástupním platem a přistoupit i na pracovní poměr na dobu určitou. Stále větší roli v jejich rozhodování hraje stabilita firmy a jejich perspektiva do budoucnosti. To platí i pro ty pracovníky, kteří přecházejí přímo z jednoho zaměstnání do druhého, aniž by se mezitím zaregistrovali na úřadu práce.

Přijali byste práci, v níž by vám firma za vysokou kvalifikaci nabízela podprůměrný plat? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

11. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod. celý článek

Ve kterém českém okrese je nejvyšší nezaměstnanost?

21. 1. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Ve kterém českém okrese je nejvyšší nezaměstnanost?

Nezaměstnanost na řadě míst v Česku nyní dosahuje až dvouciferných čísel. Bez práce je přes půl milionu lidí. Víte, ve kterém českém okrese je nejvyšší nezaměstnanost? Tipněte si a... celý článek

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

23. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

Stačil jeden rok, aby se Česko v ekonomickém vývoji propadlo o tři roky zpět. Tuto ztrátu bude dohánět jen pomalu a na původní dráhu rychlého růstu se možná už nikdy nevrátí.

Partners Financial Services