Ženám škodí recese jinak než mužům

Ženám škodí recese jinak než mužům
Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné pracovat za nižší mzdu, což firmám vyhovuje.

Recepty na léčbu recese už pár týdnů leží v poslanecké sněmovně. Hádky se vedou o šrotovné či o sazby sociálního pojištění. Nikdo však neřeší, jak se jednotlivá opatření promítnou do životů mužů a žen. A to přesto, že se Česko členstvím v Evropské unii zavázalo, že všechny vládní dokumenty budou tuto oblast sledovat.

Ženy vstupují do recese v horší situaci než muži. Podle Petra Pavlíka z Fakulty humanitních studií UK na snížení přímých daní vydělali muži, na zvýšení nepřímých daní prodělaly ženy, změny ve zdravotnictví zasáhly také více ženy, míra nezaměstnanosti žen na konci roku 2008 činila 7,2 procenta, u mužů to bylo 5 procent. S nepříznivým postavením žen souvisí také nedostatek míst v předškolních zařízeních péče o děti a diskriminace rodičů, resp. matek.

V České republice je nejvyšší rozdíl z EU v zaměstnanosti žen, které mají a které nemají děti. Alena Křížková, vedoucí oddělení Gender a sociologie v Sociologickém ústavu Akademie věd ale vnímá krizi jako příležitost: „Krize je příležitostí, abychom přestali plýtvat ženským potenciálem a odmítli diskriminaci a nerovnosti na trhu práce a v rodině. Je obdobím pro podporu rovných příležitostí a odklon od familiasmu (nátlaku na ženy, aby zůstaly v domácnosti). Umožňuje také zavedení inovativních opatření – jako např. podporu péče mužů o děti.“ Dvoupříjmové rodiny jsou ohroženy krizí méně než domácnosti jednopřijmové, je tedy důležité v období krize podporovat dvoupříjmový model rodiny.

V době ekonomické krize je nutné mít na paměti koncept nediskriminace. Poslanci a poslankyně Českého parlamentu by právě teď měli přijmout antidiskriminační zákon, aby dali občanům najevo, že diskriminace nebude tolerována.

Kvůli recesi vzrostl počet nezaměstnaných a klesá počet nabízených míst. Zaměstnavatelé se zbavují tzv. rizikových skupin – osob v předdůchodovém věku, zaměstnanců a zaměstnankyň pracujících na dobu určitou, matek po rodičovské dovolené. Eliminují se částečné úvazky. Do pozadí se u zaměstnanců a zaměstnankyň dostávají kritéria jako sladění osobního a pracovního života a rovnost platů. V některých sektorech, např. pohostinství a obchodu, jsou ale přednostně propouštěni muži, protože nejsou ochotni přistoupit na zhoršené pracovní podmínky a snížení platu tak jako ženy. Ty jsou na nižší platy zvyklé i z dob ekonomické prosperity.

Na ženy dopadají zprostředkovaně problémy v průmyslu, kde jsou více zastoupeni muži. Marie Bílková, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí, tvrdí, že kvůli recesi průmyslové firmy méně nakupují administrativní služby, kde zase pracuje více žen.

Firmy kvůli recesi začaly šetřit na motivačních systémech. Podniky většinou neustupují od již existujících méně nákladných programů, ale osekávají finančně náročné programy, jako jsou např. původně plánované firemní zařízení péče o děti.

Krize ukázala, že firmy s rozmanitými týmy z hlediska pohlaví a věku jsou odolnější než firmy s týmy „jednobarevnými“. Rušení programů na podporu rovných příležitostí a sladění osobního pracovního života proto nedává ekonomický smysl. Některé firmy se rovným příležitostem záměrně věnují, protože pro ně jejich rozvoj znamená konkurenční výhodu.

Krize bude mít velký dopad na ekonomickou situaci samoživitelek bez výživného, matek na mateřské a rodičovské dovolené závislých na sociálních dávkách, naroste tlak na odchody do předčasných důchodů, porostou předsudky o zaměstnávání žen.

O opatřeních, která mají ekonomiku vyvést z recese, se toho namluvilo hodně. O analýzách, které by ukázaly, jaké budou mít navrhované programy dopad na různé sociální skupiny a zejména na ženy a muže, se mlčí. Recese i záchranná opatření mají rozdílný vliv na ženy a na muže , jenže ani NERV (Národní ekonomická rada vlády), ani nikoho dalšího tento fakt zjevně nezajímá.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

11. 5. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

Ženy většinou investují s větším rozmyslem než muži a dávají přednost jistotě před vyšším výnosem. Liší se i v dalších ohledech svého investičního chování. Nejen v zahraničí, ale už... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

7. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 51 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

Narození dítěte slušně provětrá peněženku. Druhá rána pro rodinný rozpočet přijde po skončení mateřské dovolené. Stát proto rodičům finančně pomáhá rodičovským příspěvkem. O něm je... celý článek

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

8. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 15 komentářů

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

Tradiční rozdělení rolí otce jako živitele a matky jako pečovatelky přináší ekonomice nemalé ztráty. Přitom by pro začátek stačilo, aby stát umožnil a podporoval větší zapojení otců... celý článek

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

24. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 4 komentáře

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky.... celý článek

Partners Financial Services