Z loňské stokoruny je letos jen 92,90

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 11. 4. 2008
Z loňské stokoruny je letos jen 92,90
Maloobchodní ceny v březnu přestaly růst, i tak jsou ale o 7,1 procenta vyšší než před rokem. Zlevňovalo se jen málo, na čemž má pravděpodobně svůj díl viny vysoká zaměstnanost a růst příjmů obyvatel.

Maloobchodní ceny v březnu oproti únoru klesly. Sice jen o 0,1 procenta, tedy o desetník na stokoruně, ale byl to první měsíční pokles cen od loňského září. Ovšem za stokorunu, kterou bychom byli zapomněli založenou v diáři u loňského březnu, bychom dnes nakoupili zboží a služeb o 7,10 Kč méně. O tolik v březnu stouply ceny v meziročním srovnání. Znehodnocování peněz se ovšem zpomalilo, v únoru činila míra inflace ještě 7,5 procenta.

Některé zboží za rok podražilo poměrně hodně. Chléb byl letos v březnu dražší o 35,9 %, zemní plyn o 16,5 %, elektřina o 9,5 %, regulované nájemné se zvýšilo skoro o 30 procent a tržní o 1,5 procenta. Naproti tomu zlevnily brambory (o 41 %) a ceny šly dolů u některých průmyslových výrobků, např. spotřební elektroniky nebo oblečení.

Všežravá inflace vs. váš rodinný rozpočet

Spočítejte si a porovnejte, jaké inflaci čelí váš rodinný rozpočet, s celkovou inflací, kterou počítá statistický úřad.

Za poslední dva měsíce ovšem ceny potravin klesají, od února o 0,3 procenta. Zlevnily také ovoce, mléčné výrobky a maso. S koncem sezóny klesly i ceny zimních rekreačních zájezdů.

Relativně vysoké ceny potravin jsou způsobeny vysokou světovou poptávkou. V tuzemsku mohlo k růstu cen přispět také zvýšení snížené sazby DPH k 1. lednu letošního roku. „Čistě technicky vzato by tento posun sazby DPH měl vést ke zdražení o 3,8 procenta. Nyní jsou ovšem ceny potravin jen o 1,5 procenta vyšší než v prosinci loňského roku,“ upozorňuje David Marek, hlavní ekonom investičního portálu Patria Online. „Vysvětlením může být, že dopad změny DPH ještě bude doznívat, anebo že byl ztlumen konkurencí v maloobchodě.“

Ve srovnání se zeměmi Evropské měnové unie rostou ceny v ČR o 3,6 procentního bodu rychleji. Přitom hlavní inflační tlaky jsou stejného původu (ceny potravin, nerostných paliv a komodit). Jedním z vysvětlení, proč tomu tak je a proč se třeba ještě neprojevil silný kurz koruny důraznějším zlevněním dováženého zboží, může být vysoká zaměstnanost a růst mezd.

Anketa

Jak vysoká bude inflace příští rok v březnu?

Za posledních 12 měsíců, vztaženo k nejnovějším březnovým údajům, vzniklo 94 tisíc nových pracovních příležitostí. O jedno volné místo se ucházejí jen 2,2 nezaměstnaní, to je nejméně od roku 1996. Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 5,7 % proti únorovým 5,9 %.

O nová pracovní místa se stará silný ekonomický růst. Rozšiřují se výroby, zaměstnavatelé potřebují více pracovníků. Z jejich pohledu je ale 2,2 uchazeče na jedno volné místo žalostně málo. „Na pracovním trhu není možné si vybírat. Někteří zaměstnavatelé již rezignovali na kvalitu zaměstnance. Jiní se snaží přeplatit konkurenci. Mzdy tedy zákonitě musejí růst,“ vysvětluje Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

To ovšem různou měrou platí o různých krajích. Nejnižší míru nezaměstnanosti má tradičně Praha, dvouciferná zůstává v severních Čechách a na severní Moravě.

Vysoká zaměstnanost a vysoké mzdy mohou být také jednou z možných odpovědí na otázku, proč je řada různého zboží v Česku dražší než například v Německu. Češi jsou prostě ochotní vysoké ceny platit.

Ekonomové očekávají, že míra nezaměstnanosti už letos příliš neklesne. Dočasně, tedy zhruba do konce léta, by mohla spadnou k pěti procentům, pak se ale vrátí na nynější úroveň. Míra inflace naopak bude klesat, podle odborníků až ke 4 %na konci roku a v příštím roce už by neměla být vyšší než tříprocentní.

 

Myslíte si, že je v Česku draho? Jak bojujete s vyšší inflací? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

9. 4. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

Ohlašované zpomalení hospodářského růstu v Evropské unii, která je stále největším obchodním partnerem EU, ani silný kurz české koruny zatím českým vývozcům zjevně moc nevadí. Obchodní... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Partners Financial Services