Nezaměstnanost je nejnižší za šest let. Přibývá volných míst

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 7. 2015 | 1 komentář
Podíl nezaměstnaných klesl na 6,2 procenta, před rokem to bylo 7,4 procenta.
Nezaměstnanost je nejnižší za šest let. Přibývá volných míst

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od dubna roku 2009. Ke konci letošního června evidoval Úřad práce ČR celkem 451 395 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 294 méně než v květnu a o 85 784 méně než v červnu 2014.

Podíl nezaměstnaných osob tak klesl na 6,2 procenta, v květnu to bylo 6,4 procenta, v červnu před rokem 7,4 procenta.

Nadále pokračuje také růst počtu volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím úřadů práce celkem 96 983 – nejvíce od prosince 2008.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. V rámci monitorovacích návštěv nám zaměstnavatelé hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezónní práce,“ říká zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Zdroj_ Úřad práce ČR

„Nezaměstnanost letos už v dalších měsících příliš nepoklesne,“ myslí si Petr Dufek, analytik ČSOB. „Na podzim na trh práce navíc dorazí absolventi a hned potom začnou pozvolna končit i sezónní práce. V každém případě však vývoj na trhu práce bude po zohlednění tohoto tradičního vývoje velmi pozitivní a míra nezaměstnanosti na konci letošního roku zdaleka nedosáhne sedmi procent,“ dodává Dufek.

„Vzhledem k současné dobré kondici české ekonomiky a viditelně se zlepšujícím podmínkách na českém trhu práce by se brzy mělo dostavit i oživení mezd. Ty totiž prozatím lehce pokulhávají za zlepšující se situací na trhu práce,“ říká Daniela Milučká, analytička Raiffeisenbank. Mzdy v letošním prvním čtvrtletí vzrostly o 2,1 procenta po odečtení inflace.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

 

Nabídky zaměstnání

Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

K měnové intervenci. Lepší mít slabou korunu než ani korunu

25. 6. 2015 | Vlad Ender | 37 komentářů

K měnové intervenci. Lepší mít slabou korunu než ani korunu

Se slabší korunou vás možná nová televize vyjde na jedenáct místo desíti tisíc. Přináší ale vyšší pravděpodobnost, že na ni budete mít z čeho šetřit.

Prolhané modly

8. 6. 2015 | Pavel Kohout

Prolhané modly

Politici jimi zdůvodňují, proč vládnou tak či onak, ratingové agentury je používají při hodnocení prospěchu států, ekonomové se jim klaní. Problém se zbožštěnými ekonomickými ukazateli... celý článek

Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

18. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Před vyhazovem vás zachrání… Zase kurzarbeit! Tentokrát prý jinak a líp

Kurzarbeit po česku. Jako lék proti růstu nezaměstnanosti v čase hospodářské krize se u nás začal chystat už v roce 2010. S velkou pompou. Výsledek? Naprosto pohořel. Teď, tváří v tvář... celý článek

Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

17. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

Vypere, vyžehlí, uklidí, odklidí, nakoupí, uvaří, poseká, natře, pohlídá děti, psa nebo třeba pomůže s péčí o nemocnou babičku. V Česku se rodí ambiciózní plán – má zatočit s nezaměstnaností... celý článek

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

25. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

Řadu let pracovala jako vedoucí na Úřadu práce v Mostě. Chanov i problémy lidí „na okraji“ zná z blízka. Teď se věnuje řešení nezaměstnanosti v Agentuře pro sociální začleňování. V... celý článek

Partners Financial Services