Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 15. 2. 2013 | 14 komentářů
Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.
Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

„Nebrusli tam, kde puk je, ale tam, kde teprve bude,“ citují manažerské učebnice nejlepšího hokejistu všech dob, Wayna Gretzkyho. Snad šíření tohoto klišé ospravedlním aspoň tím, že uvedu na pravou míru autorství – tu radu původně rozdával Waynův táta Walter.

Nezaměstnanost v Česku poprvé překročila deset procent a všichni bruslí tam, kde puk vidí právě teď. Statistický úřad změnil metodiku výpočtu, aby hodnotu udržel jednocifernou. Vláda usnadní řetězení pracovních smluv na dobu určitou, bez ohledu na špatné dlouhodobé zkušenosti z jihu Evropy. Pár technických opatření a můžeme být spokojení…, než odlepíme oči od špiček bruslí a zjistíme, že je kotouč dávno v jiném pásmu.

Máte padáka! Jak vás podpoří?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Propojeno

Kreativní statistika

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu lákavější název – a fronta na úřadech práce je hned poloviční. Nebo ne?

Půl populace v ohrožení

Daleko větší problém než v těch deseti procentech práceschopných, kteří práci nemají, je totiž v desítkách procent těch, kteří o ni můžou přijít v příštích letech. Nejen o konkrétní místo v konkrétní firmě, ale i o svoje povolání jako takové:

Škrtněte práce, které se dají outsourcovat do levnějších zemí. Osudu švadlen z OP Prostějov se můžou dočkat účetní, designéři, zdravotní laboranti, statistici, ale i noční hlídači. Zkušenosti z vyspělejších a dražších zemí ukazují, že se dá outsourcovat ledacos – včetně personálních oddělení samotných.

Škrtněte profese, které zvládnou zastat počítače, tablety a mobily. Třeba i hůř, hlavně že levněji. Banální překlady z cizích jazyků, přepisování zvukových záznamů, slepování sportovních zpráv, provádění turistů, diagnostiku pacientů i strojů, rešerše, část práce nákupčích a logistiků, jednou i řízení automobilů. Co dřív dělalo deset tisíc lidí, to teď zautomatizuje deset šikovných programátorů. A co nezvládnou kodéři samotní, tam můžou některé tradiční profese převálcovat s pomocí počítačů neplacení dobrovolníci – tak jako Wikipedia zabila Britannicu.

Škrtněte místa, na která budou chybět peníze z tenčících se veřejných rozpočtů nebo evropských dotací. Židle v malých i velkých knihovnách, oblastních muzeích a galeriích, na školách, různých státních agenturách a úřadech, ale i ve stavebních firmách.

Škrtněte živnostníky, kteří neutáhnou zvyšování odvodů.

A nakonec, i když to zavání sci-fi, škrtněte i část míst v páteři české ekonomiky: automobilovém průmyslu. Nebude to za pět ani za deset let, ale možná ještě během kariéry dnešních čtyřicátníků. Auta řízená počítači jsou bezpečnější a úspornější než ta řízená lidmi, navíc usnadní sdílení vozů. Před cestou si je objednáte z dobíjecího úlu, v cíli vystoupíte bez hledání parkovacího místa. Co bude pro většinu rodin úspora, to budou zároveň ušlé zisky pro automobilky, jejich dodavatele, pojišťovny – a snad i úrazová oddělení a krematoria.

Anketa

Myslíte, že v příštích dvaceti letech budete muset změnit profesi?

Tohle nebude ekonomika našich babiček

Nechci senzačně strašit tím, že technika lidi připraví o práci. To dělá už staletí a vždy jim tím uvolňuje ruce pro práci novou, efektivnější, občas i radostnější. Ten seznam ohrožených profesí jsem předložil ze dvou důvodů.

Za prvé, neohrnujte nad dnešními nezaměstnanými nos jen z toho titulu, že práci máte. Nesledujte, kde puk je, ale kam míří. Možná patříte k té půlce lidí v téhle zemi, kteří si budou muset svou kariéru brzy vynalézt znovu. Ne najít si nové místo – už jeď je jen jedno na sedmnáct lidí bez práce – ale radikálně změnit perspektivu. Začít se dívat po problémech jiných. Nabízet novátorská řešení a s ním i svou hlavu, ruce, čas a odvahu. Zvládat nejistotu, ale i vyrovnat se s úspěchem. Tohle nebude ekonomika našich babiček a je úplně jedno, jestli si teď připadáte být v závětří.

Za druhé, nestačí jen uvolňovat zákoník práce. Podobně ani socialisté po vítězných volbách neudrží pomyslný puk na místě svými pobídkami. Víc než dřív potřebujeme státníky, kteří budou inspirovat, vyzařovat elán, šířit naději a dívat se za horizont končícího volebního období. Kteří konečně zreformují školství a sociální systémy tak, aby řešily problémy jednadvacátého století, ne dvacátého nebo devatenáctého. Kteří budou mít odvahu provést zemi érou kreativní destrukce, aby z ní vyšla úspěšnější, bohatší, svobodnější a spravedlivější než kdy dřív. Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.

Redakce doporučuje: každý pátek Kašpárka

Michal Kašpárek

Krútrenér Kašpárek: Jak pracovat?

A další komentáře Michala Kašpárka

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2013 8:06, eďa

Ale kdepak státníky a další tlučhuby a všemožné další vyžírky rozhodně nepotřebujeme. To, co skutečně potřebujeme jsou nové technologie, které zajistí blahobyt bez nutnosti pracovat v robotárnách či na úřadech za almužny, technologie, co zajistí dostatek potravin téměř zadarmo, energie pro všechny zadarmo atd. Víte, fetiš zisku vede jen jedním směrem - do horoucích pekel a věčného zatracení vaší duše, neb každý strůjcem osudu svého.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

26. 11. 2012 | Jan Beníšek | 12 komentářů

Krásná nová čísla. Jak nám klesla nezaměstnanost

Má váš stát problém s nezaměstnaností? Nevíte jak z toho ven? Jak přilákat investory? Jak zlepšit náladu občanů? Recept je jednoduchý. Stačí si pohrát s metodikou výpočtu, dát tomu... celý článek

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

16. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Takhle vypadá nová průmyslová revoluce: tři převratné nástroje a šestnáct inspirativních projektů

Nejdřív počítače udělaly z každého pracovního stolu vydavatelství, teď i továrnu. Prohlédněte si, co všechno dovedou vyrobit (a prodat) chytří lidé s dobrými nápady.

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Devadesát milionů oktávek. Reforma školství by z Česka udělala pohádkově bohatou zemi

29. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Devadesát milionů oktávek. Reforma školství by z Česka udělala pohádkově bohatou zemi

Z propočtů Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu padá brada. Kdyby ze škol lezli méně natvrdlí deváťáci, lidé by vydělávali víc, do důchodu chodili dřív a stát by hospodařil... celý článek

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

11. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

Vzorem pro „desátá“ léta bude MacGyver. Seriálový hrdina, který si vystačil s tím, co našel po kapsách.

Partners Financial Services