Události uplynulého měsíce: listopad

Události uplynulého měsíce: listopad
Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru listopadových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.


Banky

8. 11. Cashback pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny spuštěn

Službu cashback, tedy výběr hotovosti na pokladně mohou ode dneška využít klienti ČSOB a Poštovní spořitelny. Služba by měla fungovat ve všech 297 prodejnách Albert a Hypernova a výběr hotovosti je zdarma. Při placení kartou, přičemž minimální výše nákupu je 300 Kč, pokladní nahlásíte výběr (od 100 Kč do 1 500 Kč - v celých stokorunách) a spolu s nákupem si odnesete i potřebnou hotovost. Další informace najdete v článku Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR.
8. 11. HVB Bank uvádí na trh další věrnostní kartu a u stávajících ruší poplatek za výpis
Od listopadu držitelé kreditních co-brandovaných karet VISA HYPO stavební spořitelna, VISA GENERALI a VISA/ČSA od HVB Bank neplatí poplatek za zasílání měsíčního výpisu z transakcí kreditní karty. Původní poplatek činil 12 Kč. Současně banka rozšiřuje své portfolio o novou platební věrnostní kartu VISA Electron Winterthur Club. Její držitelé získají 0,3% bonus z každého nákupu kartou v České republice i v zahraničí a slevy od vybraných partnerů. Ty jsou, spolu s bonusem 0,3 %, směrovány přímo na účet penzijního připojištění držitele karty.
9. 11. Skupina UniCredit sjednocuje značku
Značky v rámci regionu střední a východní Evropy budou těsně provázány se zastřešující značkou "UniCredit Group". CAC Leasing se změní na UniCredit Leasing, HVB Bank a Živnostenská banka by měly fungovat pod názvem UniCredit Bank. Ke změně značky dojde v průběhu roku 2007.
9. 11. Raiffeisenbank zvyšuje úročení korunových termínovaných vkladů
Zvýšení úrokových sazeb platí s účinností od dnešního dne. K nárůstu dochází především u vkladů nad 500 tis. Kč, nárůst činí až 0,4 % v závislosti na výši a délce vkladu. K nárůstu až o 0,3 % dochází rovněž v úročení depozitních směnek vedených v Kč.
9. 11. Provozní zisk Komerční banky vzrostl o 12 %
Komerční banka dnes zveřejnila obchodní a finanční výsledky k 30. září 2006. V souladu s mezinárodními účetními standardy pro finanční výkaznictví (IFRS) celkové výnosy vzrostly o téměř 6 % na 18,4 mld. Kč a celkové provozní náklady poklesly o 1 % na 8,5 mld. Kč. Provozní zisk tak meziročně vzrostl o 12 % na 9,9 mld. Kč. Čistý nekonsolidovaný zisk vzrostl o 5 % na 6,6 mld. Kč.
10. 11. eBanka vytvořila zisk ve výši 61,9 mil. Kč
K 30. 9. 2006 eBanka vytvořila v souladu s mezinárodními standardy finančního výkaznictví (IFRS) zisk ve výši 61,9 mil. Kč. Zisk z bankovní činnosti dosáhl k 30. 9. 2006 objemu 1 157 mil. Kč, zatímco ve stejném období roku 2005 činil 822,4 mil. Kč. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 40,6 %. Bilanční suma eBanky meziročně vzrostla o 23,3 %, z 15,9 mld. Kč na 19,6 mld. Kč. K 30. 9. 2006 eBanka disponovala základním kapitálem ve výši 1,18 mld. Kč, kapitálová přiměřenost činila 10,2 %.
13. 11. Raiffeisenbank zvýšila zisk na 493 mil. Kč
Do konce září letošního roku vytvořila Raiffeisenbank a.s. čistý zisk ve výši 493,4 mil. Kč. Oproti 278 milionům ve stejném období loňského roku to představuje nárůst o 77 %. Zisk banky před zdaněním vzrostl o 71 % a dosáhl 657 mil. Kč. Výsledky jsou nekonsolidované, podle mezinárodních účetních standardů IFRS. Celková aktiva banky dosáhla 84,3 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o více než 13 %, od počátku roku se zvýšila o 11 %. Za nárůstem je především rostoucí zájem o úvěry.
14. 11. Česká spořitelna snižuje odpovědnost klienta při ztrátě karty a rozšiřuje pojištění zneužití karty
Od 1. ledna 2007 ručí Česká spořitelna za neoprávněné transakce ztracenou nebo odcizenou platební kartou přesahující částku 4 500 Kč již ve lhůtě 48 hodin před blokací karty. Banka tak ruší dosavadní pravidlo, kdy ručila za transakce až od okamžiku blokace karty. Zároveň ČS prodlužuje pojištění zneužití karty až na dobu 96 hodin před blokací karty a rozšiřuje ho o PINové transakce. Dále ČS zdvojnásobuje limity pro ztrátu nebo odcizení dokladů a klíčů (na 8 000 Kč) a limit pro odcizení hotovosti (na 10 000 Kč). Cena pojištění se přitom nemění. Pojištění zneužití karty lze sjednat k debetním, kreditním i charge kartám. Roční poplatek za pojištění začíná na 170 Kč a je různý podle výše pojistného krytí. Novinkou je od prosince 2006 také možnost dobití kreditu mobilu v síti T-Mobile ve všech bankomatech ČS.
14. 11. Poštovní spořitelna nabízí možnost kupovat podílové fondy přes Call Centrum
Poštovní spořitelna od listopadu 2006 nabízí svým klientům možnost nakoupit podílové fondy v rámci Poštovního investičního programu přes Klientské centrum (Call Centrum). Klientské centrum zájemci poskytne informace o podmínkách investování do příslušných fondů a případně s ním také předvyplní konkrétní komisionářskou smlouvu (včetně investičního profilu). Smlouvu spolu s dalšími potřebnými dokumenty pak klient dostane v papírové podobě a dojde ji na vybrané obchodní místo podepsat.
21. 11. Roste počet karet i bankomatů
Ze statistik Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že ke konci měsíce září vydaly banky přes 7,7 mil. platebních karet, což o 470 tis. karet víc než loni. Počet bankomatů se v České republice meziročně zvýšil na 2 967 z 2 841 na konci loňského září.
21. 11. Komerční banka účtovala výběry dvakrát
Včera došlo k duplicitnímu zaúčtování výběrů platebními kartami klientů KB, které byly provedeny ve dnech 17. - 20. 11. 2006 na bankomatech Komerční banky. Podle sdělení KB byl problém, ke kterému došlo v důsledku závady v IT systému, již úspěšně odstraněn. Všem dotčeným klientům bude v průběhu dnešního nočního zpracování chybně zaúčtovaná položka vrácena zpět na jejich účet.
22. 11. V Rakousku vznikla Banka pro lidi bez bankovního spojení
Druhá spořitelna nabízí účet lidem, kteří dosud z jakéhokoli důvodu (např. z důvodu ekonomické či sociální tísně) neměli přístup k bankovnímu účtu. Smyslem Druhé spořitelny je umožnit svým klientům aktivní účast na společenském a ekonomickém životě, posílit jejich vlastní zodpovědnost a poskytnout jim novou jistotu při zacházení s penězi. Jediným produktem proto bude časově omezený, zúročený účet s bankovní kartou bez možnosti přečerpání, který bude klientům k dispozici po dobu 3 let.
22. 11. Citibank nabízí zvýhodněný termínovaný vklad CitiBest
Klienti, kteří do 22.12.2006 investují prostřednictvím Citibank do podílových fondů vedených v cizí měně, získají nárok na otevření jednorázového 3měsíčního termínovaného vkladu v Kč s roční úrokovou sazbou 5,5 %, což je o 0,5 % více, než CitiBest standardně nabízí. V případě investice do podílových fondů vedených v Kč, případně do určitých strukturovaných instrumentů se 100% ochranou vkladu klienti získají možnost 3měsíčního termínovaného vkladu s úrokem 4 % ročně, tzn. opět o 0,5 % vyšší, než je obvyklá sazba pro dané typy termínovaných vkladů.
23. 11. Skupina ČSOB vykázala za 9 měsíců 2006 zisk ve výši 8,1 mld. Kč
Konsolidovaný čistý zisk rozdělitelný akcionářům ČSOB činí 8 113 mil. Kč (včetně čistého výnosu 652 mil. Kč z prodeje portfolia nemovitostí). Čistý zisk (po vyloučení vlivu jednorázových položek) meziročně vzrostl o 11 %.

Ukazatel poměru nákladů k výnosům (bez jednorázových položek) se vyvíjel pozitivně: poklesl meziročně z 54,6 % na 53,9 %. 8,5% nárůst provozních nákladů v důsledku akvizic, marketingových nákladů a poplatků placených za bankovní služby České poště byl více než vyvážen 10% nárůstem provozních výnosů. Obchodní úvěry vzrostly meziročně o 70 mld. Kč (+32 %) - z toho 58,9 mld. v ČR a 11,1 mld. v SR. K nárůstu úvěrů v ČR nejvíce přispěly hypotéky (+15,4 mld. Kč) a úvěry ze stavebního spoření (+13,1 mld. Kč) fyzickým osobám, úvěry pro velké firmy (+14,7 mld. Kč) a pro malé a střední podniky (+13,4 mld. Kč). Meziroční růst aktiv pod správou byl 41 mld. Kč (+7 %). Tento růst byl tažen především podílovými a penzijními fondy, které pouze v posledních 3 měsících narostly o 5 %, respektive 6 %. Všechny uvedené výsledky jsou konsolidované, neauditované a byly sestaveny podle IFRS.
24. 11. eBanka nabízí kreditní karty Raiffeisenbank
eBanka nabízí kreditní kartu Visa Classic s limitem od 10 do 200 tis. Kč a Visa Gold s limitem od 50 do 200 tis. Kč. Platnost karty je 2 roky s automatickou obnovou. Veškeré transakce provedené kreditní kartou Raiffeisenbank se klientovi zobrazí na internetové stránce k jeho účtu u eBanky. Kreditní kartu lze v eBance získat podobně jako jiné typy úvěrových produktů prostřednictvím internetu.
Čerpání úvěru je klientovi umožněno do 24 hodin po aktivaci kreditní karty. Bezúročné období platí až 45 dnů od data čerpání. Bezúročné období se vztahuje na bezhotovostní platby, netýká se výběrů z bankomatů. V případě nesplacení předepsané splátky se čerpaná částka úročí 18 % p.a. Ke kreditním kartám se vztahují také doplňkové produkty dle podmínek Raiffeisenbank. Jedná se zejména o pojištění kreditní karty proti zneužití, pojištění schopnosti splácet nebo cestovní pojištění.

Běžné účty a platební karty
1. 11. Volksbank opět nabízí Holiday kartu pro výběry v zahraničí za 29 Kč

Jde o elektronickou mezinárodní platební kartu Maestro chip se zvláštním cenovým tarifem pro výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí. Za výběr z kteréhokoli bankomatu v zahraničí (i mimo Volksbank) držitel karty zaplatí 29 Kč. Podmínkou pro vydání Holiday karty zdarma je zřízení jednoho z balíčků služeb - FIT konto, STYL konto, Program EXCLUSIVE nebo FREE konto (pro studenty). Karta bude vydávána do 30. dubna 2007 s platností 3 roky.

Spotřebitelské úvěry
6. 11. Zvýhodněné vánoční nákupy s GE Money Multiservis

Podle tiskové zprávy zákazníci společnosti GE Money Multiservis, kteří si sjednají úvěr a splatí půjčenou částku do čtyř měsíců, nezaplatí na úrocích či poplatcích ani korunu. Tato zvýhodněná nabídka se vztahuje také na první transakci provedenou kreditní kartou MoneyCard. Je pravděpodobné, že před Vánoci přijdou s "výhodnějšími úvěry" i další splátkové společnosti, ovšem podle našeho loňského testu nemusí být všechny nabídky tak výhodné, jak se na první pohled zdají (viz Nulová akontace a nulové navýšení je spíš reklamní trik) .
6. 11. Citibank nabízí úvěr lékařům
Od 6. 11. nabízí Citibank všem lékařům půjčku bez udání účelu a bez zajištění. Podle tiskové zprávy banky stačí lékařům předložit občanský průkaz a kopii diplomu, v případě privátních lékařů doložit osvědčení příslušné komory k výkonu soukromé praxe. Maximální výše úvěru je 1 milión korun, úroková sazba začíná od 8,9 % p.a. (RPSN od 9,67 %), lékaři současně neplatí žádné poplatky za vedení úvěrového účtu ani za předčasné splacení úvěru. Běžný účet u Citibank není podmínkou pro poskytnutí úvěru.
27. 11. Novinky ve spotřebitelských úvěrech KB
Do konce ledna 2007 představí Komerční banka tři novinky v oblasti spotřebitelských úvěrů. Od pondělí 27. 11. umožní klientům, kteří mají dva a více úvěrů, snížit výši měsíčních splátek konsolidací nebo-li sloučením stávajících úvěrů do jednoho, a to zároveň s možností zvýšení objemu tohoto úvěru při zachování současné výše splátky. Třetím krokem, v lednu 2007, bude zvýšení limitu spotřebitelských úvěrů poskytovaných bez nutnosti jejich zajištění, který bude činit až 250 tis. Kč oproti současným 150 tis. Kč.


Investice

3. 11. Nenaleťte na nestandardní investiční nabídky

Veřejnost by se měla mít na pozoru před nestandardními nabídkami k investování prostřednictvím společnosti S.L. International, varuje Ministerstvo financí na svých interentových stránkách. Podle Jaroslava Růžka z tiskového oddělení ministerstva jsou jako nevyžádaná pošta šířeny elektronickou cestou.
3. 11. New York ztrácí pozici největšího finančního centra světa
HN: Zahraniční firmy se se svými akciemi do "Velkého jablka" nijak nehrnou. O korunu vládce primárních akciových emisí (IPO) soupeří Londýn a Hongkong. Asijská metropole má přitom v současnosti o něco navrch.
Na špičku žebříčku ji dostalo největší světové IPO čínské International and Commercial Bank of China (ICBC) z minulého týdne v hodnotě 22 mld. USD. Hongkong tak podle deníku Wall Street Journal předstihl dosud vedoucí Londýn, který letos přilákal třeba už ruskou Rosněfť.
10. 11. Cyrrus umožňuje obchodování na 3 burzách najednou
Služba Superspad, kterou provozuje společnost Cyrrus, umožňuje svým klientům obchodovat s akcemi 3 středoevropských burz za české koruny. Zkušební provoz systému byl zahájen před 2 týdny a zákazníci jeho prostřednictvím sledují pohyb svých investic na svém účtu prostřednictvím internetu.
15. 11. ECM dá akcie na burzu
Burza cenných papírů Praha se do konce letošního roku - po 1,5letém půstu - dočká nového titulu. Stane se jím česká developerská společnost ECM, která vydá a nabídne investorům své akcie. Naposledy vstoupila na pražskou burzu v polovině loňského roku společnost CME. Financial Times napsaly, že firma hodlá vydáním akcií získat přibližně 2,8 mld. korun.
21. 11. Gigant nevznikne, LSE odmítla nabídku Nasdaqu na převzetí
BBC informovala o tom, že americká společnost Nasdaq Stock Market předložila nabídku na převzetí Londýnské akciové burzy (LSE). Nasdaq za největšího provozovatele akciového trhu v Evropě nabídl 2,7 miliardy liber (asi 112 miliard Kč). Američané už se o převzetí LSE snažili víckrát, nicméně až tato nabídka přínesla nejkonkrétněji formulovaný požadavek na ovládnutí LSE. Pokud by Nasdaqu jeho záměr vyšel, vznikl by největší provozovatel akciového trhu ve světě z hlediska počtu kotovaných podniků.
Reakce LSE ovšem byla záporná, podle jejích zástupců byla nabídka významně podhodnocená.
23. 11. Společnost Atlantik - Kilcullen AM nabízí 5 nových fondů ABN AMRO
Společnost Atlantik - Kilcullen AM jako první ČR nabízí BRIC fondy, jejichž portfolio není kombinací několika trhů, ale investor má možnost zaměřit se přímo na jeden vybraný trh. Zcela nový fond Brazil Equity Fund (USD) spolu s fondem Ruským (výnos za poslední rok 44 %), Indickým (výnos za poslední rok 53 %) a Čínským (výnos za poslední rok 56,5 %) tvoří klasický BRIC tj. kombinaci 4 zemí v nichž je spatřována budoucnost světové ekonomiky. Společně s fondem Equity Fund (USD) byly na trh společností Atlantik - Kilcullen AM uvedeny 4 nové fondy zaměřené na nemovitosti a další zajímavé světové trhy - Global Property Equity Fund (USD), Asia Pacific High Dividend Equity Fund (USD), Europe High Dividend Equity Fund (EUR) a Sustainable Global Credit Fund (EUR).
28. 11. Hypoteční banka vydává další emisy HZL
Hypoteční banka zítra vydá svou další, v pořadí 36. emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v celkovém objemu 2 mld. Kč. Úroková sazba je pevná a činí 4,55 % p.a. Dluhopisy mají nominální hodnotu 10 000 Kč a splatnost 5 let. ISIN emise je CZ0002000938. HZL si budou moci zájemci zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct.
29. 11. AKAT přijal nový etický kodex
Asociace pro kapitálový trh (AKAT) přijala Etický kodex, který podle tiskové zprávy zavazuje členy dodržovat nadstandardní etická pravidla při poskytování služeb na finančním trhu. Etická komise AKAT zároveň vypracovala pravidla postupu pro případ porušení kodexu. Kodex upravuje etická pravidla jednání finančních společností vůči zákazníkům, ale také při získávání nových zákazníků a mezi sebou navzájem v konkurenčním boji.
Kodex platí vedle platných právních předpisů a zpřesňuje nebo jde nad rámec některých jejich požadavků. Např. definuje jednání, které je považováno za korupční při získávání zakázek a je proto zakázané, nebo podává přehled rizik, o jejichž existenci musí být zákazník při investování informován. Etická komise se bude zabývat také případnými stížnostmi zákazníků na porušení kodexu.
29. 11. Novým předsedou AFAM se stal Josef Beneš z ČSOB
Josef Beneš, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, byl zvolen novým předsedou Asociace fondů a asset managementu České republiky (AFAM ČR). Jedním z jeho cílů je nastartování diskuze na všech relevantních úrovních zahrnujících státní instituce, zástupce trhu i nezávislé subjekty s cílem změnit podmínky pro kolektivní investování tak, aby byly atraktivní pro další příliv domácího i zahraničního kapitálu.
AFAM ČR sdružuje nejvýznamnější tuzemské investiční společnosti, zahraniční správce fondů nabízející své produkty v ČR a další správce, kteří poskytují služby v oblasti asset managementu.

Akcie a trhy
16. 11. Burza i RM-systém pozastavily obchodování s akciemi Setuzy

Soud včera na návrh vlády vyhlásil exekuci na chemický podnik Setuza, do firmy už byl dosazen exekuční správce. Na základě toho Burza cenných papírů Praha i mimoburzovní RM-systém pozastavily obchodování s akciemi této společnosti.
24. 11. Akcie Googlu stouply nad 500 dolarů za kus
Hodnota jedné akcie firmy Google v úterý překonala psychologickou hranici 500 dolarů za kus. Celková tržní hodnota společnosti tak překročila 154 mld. dolarů a Google se v technologickém oboru stal 3. největší firmou, za Microsoftem a Cisco Systems. Vyhlídky na trhu s on-line reklamou, z něhož má Google většinu svého zisku, jsou přitom stále velmi dobré.

Fondy
13. 11. V podílových fondech již 248 mld. korun

Podle TZ AKAT a AFAM ČR se celkový objem aktiv v podílových fondech ve 3. čtvrtletí tohoto roku přiblížil hranici čtvrt bilionu korun. Investoři již celkově vložili do podílových fondů více než 248 mld. Kč.
Od začátku letošního roku do fondů přiteklo 23,5 miliard Kč (10,5 %). Majetek v domácích fondech činí 144 miliard, zahraniční fondy již dosáhly objemu 104 mld. Kč.

Měny
6. 11. Koruna vylepšila historické maximum na 27,92 Kč za euro

Česká měna dopoledne posílila na 27,92 Kč za euro a o 4 haléře tak vylepšila své dosavadní historické maximum ze srpna 2006. Kurz se posouval k silnějším hodnotám od počátku dnešního obchodování. Vůči dolaru se koruna vrátila pod hranici 22,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.
23. 11. Dolar je nejlevnější v historii
Koruna dosáhla nového historického rekordu vůči dolaru 21,55 Kč/USD. Podle některých analytiků by na počátku příštího roku mohl být dolar za 20 Kč.
Bílý dům ve středu večer snížil prognózu růstu amerického hospodářství na letošní i příští rok, což podporuje prodeje dolaru. Důvodem zhodnocování dolarového kurzu koruny je i posilující euro vůči dolaru na světových trzích. Proti euru zůstává kurz koruny stabilní na 27,90 Kč/EUR.
24. 11. Koruna opět stoupla vůči dolaru
Koruna pokračuje v posilování a opět překonala historické maximum vůči americkému dolaru. Jeden dolar se na devizových trzích prodával za 21,38 Kč. Tento týden již koruna překonala rekordní úroveň několikrát.
29. 11. Koruna překonala svůj rekord k dolaru
Koruna včera odpoledne znovu překonala o 10 haléřů svůj rekord vůči dolaru. Obchoduje se za 21,28 Kč za dolar. Naposledy česká měna překonala svůj rekord k dolaru v úterý dopoledne, kdy se obchodovala za 21,31 USD/Kč. Důvodem růstu je posilování eura k dolaru. Koruna vůči dolaru láme rekordy už druhý týden v řadě.


Bydlení

8. 11. Výstavba bytů v Česku roste

V září pokračovala stavební výroba v České republice poklesem. Zvýšila se o 4,1 % oproti srpnovým 6,4 %. Dobře se ovšem daří bytové výstavbě. Za prvních 9 měsíců se začalo stavět 31 tis. bytů, což je o 6,5 % více než ve stejném období loni.
20. 11. Ceny bytů v Praze se od začátku roku zvýšily až o 20 %
Trend výrazného zvýšení cen nemovitostí nejen v hlavním městě potvrdily odborníci z oblasti realitního trhu na konferenci Realita realit - principy úspěchu v nemovitostech. Příčin je hned několik: obava veřejnosti ze zvýšení DPH na stavební práce či deregulace nájemného, ale objevil se i názor, že skokový vývoj cen nemovitostí je zcela přirozený. Ani stávající zvýšení cen však není pro kupují důvodem ke ztrátě zájmu o vlastnické bydlení. Podle odhadů zhruba 7 % lidí uvažuje o tom, že si do 2 let pořídí nové bydlení.
30. 11. Byty do 90 m2 budou patřit do sociálního bydlení
Do kategorie sociálního bydlení by měly patřit byty do 90 m2 a rodinné domy do 150 m2. V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007.
Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila. Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 %. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.

Hypoteční bankovnictví
1. 11. Hypoteční banka nabízí předhypoteční úvěr bez zajištění ve výši až 5 mil. Kč

Hypoteční banka přichází s novým předhypotečním úvěrem, u kterého nepožaduje zajištění. Klient může o úvěr požádat i dříve, než je možné vložit na nemovitost zástavní právo. Předhypoteční úvěr, který je vždy účelově vázaný, lze získat i na celý investiční záměr (tj. na 100 % hodnoty nemovitosti), a to od 300 tis. Kč až do 5 mil. Kč. Úroková sazba předhypotečního úvěru je jednotná pro všechny klienty a činí 6,9 % p.a. Poplatek za zpracování předhypotečního úvěru činí 2 000 Kč a měsíční poplatek za vedení a správu předhypotečního úvěru 150 Kč. Splatnost předhypotečního úvěru je 1 rok a klient ho splatí z řádného hypotečního úvěru, který uzavírá současně s předhypotečním úvěrem. V době platnosti předhypotečního úvěru splácí klient pouze úroky, jistina je jednorázově splacena až z hypotéky, kterou klient již splácí obvyklým způsobem měsíčními splátkami.
7. 11. Hypoteční banka přichází se 4 novinkami
Nově mohou klienti Hypoteční banky navýšit hypotéku na stavbu nebo rekonstrukci nemovitosti až o 20 % nad doložený rozpočet, požádat o neúčelový úvěr až do 5 mil. Kč (dříve 1 mil. Kč), uhradit poplatek za zpracování úvěru přímo z hypotéky (z její neúčelové části) a využít 100% hypotéku i na pořízení bytového domu (dříve 85% hypotéka)- podmínkou je, že v bytovém domě bude aspoň jedna bytová jednotka sloužit k vlastnímu bydlení.
27. 11. KB snižuje úročení americké hypotéky
Komerční banka snižuje od dnešního dne úrokovou sazbu úvěru Garant. Tento hotovostní úvěr zajištěný nemovitostí získá klient nově již od 5,82 % ročně proti původním 7,82 % p.a. Úvěr je poskytován od 200 tis. Kč do 1 mil. Kč. Horní hranice je současně limitována 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Splatnost úvěru je až 10 let, přičemž úroková sazba zůstává po celou dobu splatnosti stejná.
28. 11. Hypotéky u ČS s 50% slevou za sjednání
Od 27. listopadu až do 31. prosince 2006 mohou zájemci o hypotéku České spořitelny získat v rámci mimořádné vánoční akce 50% slevu na poplatku za komplexní posouzení a vyhodnocení žádosti o hypotéku. Klienti tak mohou ušetřit až 12 500 Kč (poplatek činí standardně 0,9 % z částky, min. 9 500 Kč, max. 25 000 Kč). Nabídka platí pro všechny hypotéky pro fyzické osoby.

Stavební spoření
2. 11. ÚOHS sníží stavebním spořitelnám pokutu

Skutečnost, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sníží pokutu šesti stavebním spořitelnám ČTK oznámil předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Z řady prohřešků se jeho úředníkům podařilo prokázat pouze zakázanou výměnu informací. Výše pokuty se bude snižovat již podruhé. Původně měly spořitelny zaplatit 484 mil. Kč, v loňském prosinci byla pokuta snížena na 201 mil. Kč.
7. 11. Pokles výdajů státu na spoření
Z informací Ministerstva financí vyplývá, že stát vyplatil v letošním roce na příspěvcích ke stavebnímu spoření 15,77 mld. Kč. To je oproti loňskému roku pokles o více než 300 mil. Kč. V příštím roce by měl pokles nadále pokračovat.
10. 11. Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí 25% úrokové zvýhodnění
Ke všem smlouvám uzavřeným v období od 13. 11. do 31. 12. 2006 mohou klinti Wüstenrot stavební spořitelny získat 25% bonus z celkové částky připsaných úroků. Zvýhodněný úrok činí 2,6 % p.a. a bude vyplacen po 6 letech spoření, pokud se klient nerozhodne čerpat úvěr ze stavebního spoření.
16. 11. Modrá pyramida má nové členy představenstva i dozorčí rady
Komerční banka jako jediný akcionář Modré pyramidy stavební spořitelny (MPSS) rozhodla o personálních změnách ve vedení MPSS. Tříčlenné představenstvo MPSS bude pracovat ve složení: André Léger (dosavadní výkonný ředitel pro marketing KB a dlouholetý předseda dozorčí rady MPSS), Libor Löfler (stávající náměstek finančního ředitele KB) a Jiří Šperl (člen představenstva MPSS od roku 2004). Novými členy dozorčí rady budou Laurent Goutard (předseda představenstva a generální ředitel KB), Philippe Rucheton (místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele KB) a Peter Palečka (člen představenstva KB a výkonný ředitel Corporate Secretary).


Pojištění

7. 11. Pojišťovny neregistrují nižší škody z dopravních nehod

Zatímco z policejních statistik jednoznačně vyplývá, že za první 3 měsíce od zavedení účinnosti nového silničního zákona se počet dopravních nehod meziročně výrazně snížil, průběžné informace členských pojišťoven ČAP o pojistných událostech tyto závěry nepotvrzují. Počet všech pojistných událostí sice ve 3. čtvrtletí 2006 mírně poklesl, ale vzrostla průměrná škoda na jednu pojistnou událost, čímž došlo k "vymazání" uvedeného efektu. Rozpor mezi policejními statistikami a skutečností je zcela logický. A to kvůli zvýšení hranice škody, při které nemusí řidič při dopravní nehodě volat policii z 20 000 Kč na 50 000 Kč. Řidiči, kteří způsobili menší škodu než zmíněných 50 tis. Kč, to zpravidla policii nehlásí v obavě z pokuty a ztráty bodů, na pojišťovnu se však obracejí.

Povinné ručení
20. 11. ČSOB Leasing uznává vstupní bonusy na povinné ručení

Společnost ČSOB Leasing pojišťovací makléř uzavřela s pojišťovnou Allianz smlouvu o uznávání vstupních bonusů na povinné ručení. Pokud nyní zákazník uzavře leasingovou nebo úvěrovou smlouvu s povinným ručením od pojišťovny Allianz, má nárok až na 30% slevu ze základní sazby povinného ručení. Podobným způsobem ČSOB Leasing od roku 2004 spolupracuje s ČSOB Pojišťovnou. Podle tiskové zprávy je ČSOB Leasing je jedinou leasingovou společností, která svým zákazníkům nabízí slevy na povinném ručení formou vstupního bonusu.


Daně a život

Důchodová problematika
10. 11. Vláda zabezpečila výplatu důchodů

Vláda České republiky tento týden schválila změnu zákona o státním rozpočtu na rok 2006, která zajistí odpovídající množství finančních prostředků na výplaty důchodů v letošním roce. Prostředky budou přesunuty do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí ze zvláštního účtu důchodového pojištění ve státních finančních aktivech. Na tomto účtu jsou uloženy prostředky z kladného rozdílu mezi příjmy a výdaji na důchodové pojištění za roky 2004 a 2005.
16. 11. Místo zvýšení důchodů pro bezmocnost budou obce od nového roku vyplácet příspěvek na péči
Zvýšení důchodu pro bezmocnost zanikne k 31. 12. 2006, bezmocní lidé ale budou mít nárok na příspěvek na péči. A ten bude vyšší než zvýšení důchodu pro bezmocnost. Příspěvek na péči nahradí dvě současné dávky - zvýšení důchodů pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu a není nutné o něj žádat. Vyplývá to ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který začne platit právě od 1. ledna 2007. O novém příspěvku na péči budou rozhodovat a budou vyplácet obecní úřady obcí s rozšířenou působností příslušné podle místa trvalého bydliště

Penzijní fondy
9. 11. Pokles ziskovosti penzijního fondu České pojišťovny

Penzijnímu fondu České pojišťovny na konci září poklesl zisk na 610 mil. Kč. Za stejné období loni fond vydělal 911 mil. Kč. Za poklesem zisku stojí podle vedení fondu špatný vývoj na kapitálových trzích.
20. 11. Penzijní fondy ČSOB rostou
S více než 18 000 novými aktivními klienty ve 3. čtvrtletí letošního roku ČSOB zaznamenala největší nárůst na trhu. Vyplývá to ze zveřejněného přehledu výsledků Asociace penzijních fondů ČR. V meziročním srovnání podíl ČSOB v počtu klientů vzrostl o 1,4 %. Ke konci října 2006 měly penzijní fondy ČSOB více než 510 000 klientů, a jsou tak 4. největším poskytovatelem penzijního připojištění u nás. Podle sdělení Kateřina Štěrbové, ředitelky ČSOB PF Stabilita má na růstu největší podíl skvělá práce distribučních sítí.

Život
1. 11. České domácnosti dluží více než 500 miliard Kč

České domácnosti se podle HN v září zadlužily o dalších zhruba 11,9 mld. Kč, a celkem tak bankám a finančním institucím dlužily zhruba 502,5 mld. Kč. Vyplývá to z údajů České národní banky.
Proti loňskému září se zadlužení českých domácností zvýšilo o 122 mld. Kč. Vzrostly i úspory domácností; jednodenní vklady se během září zvýšily o 6,8 mld. na 527,1 mld. Kč. Vklady domácností s výpovědní lhůtou vzrostly o 626 mil. na 236,3 mld. Kč.
1. 11. Slovenské matky mají dostat víc. Když budou doma
HN: Maminky na Slovensku mají mít o důvod víc, aby zvážily, zda půjdou do práce, nebo zůstanou s dětmi doma. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh novely zákona, kterým se mění rodičovský příspěvek. Více dostanou ti, kdo budou pečovat o dítě celý den a nevyužijí státem dotované dětské zařízení ani jinou formu hlídání. Příspěvek se má během čtyř let vyrovnat minimální mzdě.
7. 11. Pokles nezaměstnanosti
Ve 3. čtvrtletí letošního roku klesla meziročně míra nezaměstnanosti v Česku o 0,8 procentního bodu na 7,1%. To představuje 4leté minimum. Podle metodiky Mezinárodní organizace práce vzrostla celková zaměstnanost na nejvyšší úroveň od roku 1999.
7. 11. Průměrný příjem člena rodiny roste
Ze zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že člen průměrné české domácnosti dostal každý měsíc za první pololetí 9 437 Kč. O 6,6 % tak meziročně vzrostl jeho průměrný příjem. Příjmy členů bezdětných domácností rostly nejrychleji.
7. 11. Korupce: ČR patří v EU stále mezi horší
Podle žebříčku hodnocení organizace Transparency International korupce v České republice od minulého roku mírně poklesla. ČR v žebříčku hodnocení poskočila o 1 post, to znamená, že je na 46. příčce. V rámci EU je však i nadále považována za jednu z nejhorších zemí.
8. 11. České dráhy podstatně zdraží jízdné
Podle HN vyplývá z tištěných jízdních řádů ČD pro příští rok, které jsou již na některých nádražích v prodeji, že ČD pravidelným cestujícím podstatně zdraží jídzné. "Průměrné zdražení činí zhruba 2 procenta," vysvětluje Tomáš Čech z odboru osobní dopravy Českých drah. Nejvíce se zvyšují ceny zákaznických a zpátečních jízdenek, v některých případech o 12 až 13 %.
14. 11. Nečas ustoupil, zákoník práce platí
Zákoník práce vstoupí s největší pravděpodobností v platnost k 1. lednu 2007 v nynější podobě, tedy i s chybami, které jsou v něm obsaženy. Podle HN to po mimořádném jednání tripartity, tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů, řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Odboryodmítly návrh na odložení účinnosti normy na 1. duben 2007, během něhož by se odstranily největší chyby. Odstupující vláda Mirka Topolánka navrhovala jeho odložení o rok, stejně jako zaměstnavatelé. Odbory naopak trvají na tom, aby zákoník začal platit již v lednu.
28. 11. Nečas dohodl odklad změn v nemocenské až na rok 2008
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se dnes dohodl s představiteli parlamentních politických stran na ročním odkladu účinnosti nového systému nemocenské.
Nový systém začne fungovat až 1. 1. 2008 s tím, že by v 1. roce účinnosti (v r. 2008) byla polovina nákladů, které budou platit zaměstnavatelé za náhradu mzdy v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti, refundována ze státního rozpočtu.
Současně se sníží sazba pojistného na nemocenské pojištění placená zaměstnavatelem z vyměřovacího základu ze současných 3,3 % na 2,3 %. V roce 2009 již pak budou zaměstnavatelé hradit náhradu mzdy sami a současně se jim sníží pojistné na 1,4 % z vyměřovacího základu.
30. 11. Zákoník práce bude platit od 1. ledna
ODS dnes v Poslanecké sněmovně neuspěla s návrhem na odložení platnosti nového Zákoníku práce, ten bude tedy platit od Nového roku. Vyřazení předlohy z programu prosadily ČSSD a KSČM.


Podniky

3. 11. Senát schválil odložení registračních pokladen

Senát včera schválil odsun povinného zavedení registračních pokladen o 1 rok. Novelu však ještě musí podepsat prezident Václav Klaus. Registrační pokladny měli živnostníci a obchodníci začít používat od ledna 2007. Obchodníci si tak budou muset tyto pokladny povinně pořídit nejdříve začátkem roku 2008.
10. 11. Zpoždění eura v ČR vadí řadě exportérů
Většině českých exportérů se podle průzkumu firem DHL a GfK Praha nelíbí odložení termínu zavedení eura v ČR. Původní plány předpokládaly zavedení eura v roce 2010, kvůli stavu veřejných financí a plnění maastrichtských kritérií je ale termín zřejmě nereálný. Nelibost českých firem ohledně posunutí přijetí eura podle průzkumu souvisí s tím, že tuzemští exportéři si od zavedení evropské měny hodně slibují.
10. 11. Zavádění registračních pokladen se odkládá
Prezident Václav Klaus podepsal zákon, kterým se odkládá termín zavedení registračních pokladen o rok. Registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj, který by měl omezit takzvanou šedou ekonomiku. Podle Klause registrační pokladny zatěžují především malé živnostníky.
13. 11. Poštovní spořitelna nabízí podnikatelům neúčelový úvěr do 500 000 Kč
Poštovní spořitelna podnikatelům či firmám nově nabízí Malý podnikatelský úvěr ve výši od 50 000 Kč do 500 000 Kč. Možná výše úvěru se stanoví podle obchodního obratu klienta, např. úvěr 500 000 může získat podnikatel, který má roční obrat od 1,3 mil. Kč. Podnikatelé úvěr mohou využít pro financování jakýchkoli aktivit souvisejících s předmětem podnikání. Jeho splatnost je až 5 let, úroková sazba činí 10,1 % p.a. a požadované zajištění blankosměnkou s případným avalem.
16. 11. EU uvolnila trh služeb
Čeští podnikatelé budou moci snadněji poskytovat své služby za hranicemi. Evropský parlament totiž ve středu definitivně schválil směrnici umožňující částečné otevření trhu služeb v Evropské unii.
23. 11. Čeští obchodníci se do USA dostanou snadněji
Velvyslanectví USA v Česku zkrátí termín pro vydávání víz českým obchodníkům, kteří jedou do USA a jsou členy pražské Americké obchodní komory. Po zasedání pracovní skupiny k otázkám víz to na tiskové konferenci s českým ministrem zahraničí Alexandrem Vondrou oznámil velvyslanec USA Richard Graber.


EU

13. 11. Nečas: ČR by euro mohla přijmout v roce 2012

Česká republika by mohla přijmout jednotnou evropskou měnu euro v roce 2012, ale za předpokladu, že se provede několik důležitých reforem. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to oznámil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).
14. 11. Trh povolenek zažil další propad cen
Evropský trh s povolenkami na emise oxidu uhličitého se opět otřásá. Při jeho poslední turbulenci před půl rokem měl propad ceny povolenek dalekosáhlé důsledky: povolenky srazily na čas prudce dolů i ceny elektřiny, s nimi se svezly i ceny akcií prakticky všech velkých evropských energetických firem - včetně domácího ČEZ. Teď povolenky znovu prudce zlevňují. V pátek se cena povolenky na tunu CO2 na burze Powernext propadla na 8 a půl eura.
16. 11. Vláda schválila zásadní dokumenty na čerpání peněz z EU
HN informovaly, že vláda České republiky schválila klíčové dokumenty na čerpání dosud historicky největšího objemu peněz z fondů Evropské unie vyčleněných na období 2007 - 2013. Jedná se o sumu 750 miliard, tedy asi 100 miliard ročně.
Mezi priority v nadcházejícím programovém období jsou zařazeny rozvoj dopravní infrastruktury a infrastruktury životního prostředí, podpora inovací v podnikání, rozvoj regionů a jejich větší autonomie při čerpání evropských peněz a v neposlední řadě podpora vzdělávání a politiky zaměstnanosti.


Další aktuality

1. 11. Rozpory ohledně zvýšení emisních povolenek

Návrh Ministerstva životního prostředí zvýšit pro další roky objem emisních povolenek CO2 o přibližně 5 % je podle zástupců průmyslu i energetické skupiny ČEZ v pořádku. Podle ekologů je však toto rozhodnutí v naprostém rozporu s politikou ochrany přírody.
2. 11. Stát v říjnu hospodařil se schodkem 12,7 miliard
Stát hospodařil koncem října s deficitem 12,7 mld. Kč, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 27,9 mld. Kč horší výsledek. Uvedlo to Ministerstvo financí. Koncem září byl státní rozpočet v přebytku 1,5 mld. Kč.
3. 11. Stát se zadluží o 15 miliard více než se očekávalo
HN: Ministerstvo financí vydá do konce roku navíc nové státní dluhopisy za přibližně 15 mld. Kč. Stát tak navýšil částku určenou na své půjčky, která byla letos původně naplánována na 155,5 mld. Kč. Důvodem navýšení je rozhodnutí ministra financí splatit dříve závazek vůči centrální bance za 17 mld. Kč, přičemž 15 mld. Kč si stát musí půjčit.
6. 11. Topolánek dostane druhou šanci
iDnes: Druhý pokus o sestavení vlády dostane opět ODS a její šéf Mirek Topolánek, oznámil prezident. Z krachu jednání stran Klaus obvinil ČSSD a Paroubka.
6. 11. Schodek veřejných financí bude vyšší a růst ekonomiky pomalejší
ČNB zhoršila prognózu schodku veřejných financí pro letošní i příští rok. Podle zprávy ČNB deficit letos nebude na 2,4 % HDP, ale propadne se až na 3,5 % HDP. Současně by se měla postupně snižovat dynamika růstu české ekonomiky z více než 6 % v letošním roce až na 5 % v roce 2008.
6. 11. Většina lidí má se Správou sociálního zabezpečení dobré zkušenosti
Podle průzkumu agentury Factum Invenio 85% lidí, kteří již přišli do kontaktu s Českou správou sociálního zabezpečení či s jejími pracovišti vnímá tyto instituce velice pozitivně. Lidé začínají pohlížet na Českou správu sociálního zabezpečení a její pracoviště jako na svůj servis, který by měl podobně jako banky poskytovat také poradenství a kvalitní služby zajišťované kvalifikovanými pracovníky. S úplnými výsledky průzkumu se můžete seznámit na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://www.mpsv.cz/files/clanky/3065/verejne_mineni.pdf .
7. 11. Negativní informace v úvěrovém registru nemusí znamenat stop při získání úvěru
Podle tiskové informace Czech Credit Bureau (CCB) mohou díky pozitivním údajům z Bankovního úvěrového registru BRKI úvěry získat i lidé, kteří měli v minulosti problémy s jejich splácením. Banky ve 3. čtvrtletí roku 2006 vyhověly 30,5 % žádostí klientů, kteří měli v době žádosti uvedenou nějakou historickou negativní informací v úvěrovém registru. Vyplývá to z nově zveřejněných statistik Bankovního registru klientských informací (BRKI), který společnost CCB organizuje. Celkově banky za prvních devět měsíců letošního roku uskutečnily 1,67 mil. dotazů do BRKI, což je o 48 % více než ve stejném období loni. Díky registru bylo odmítnuto přibližně 10 % žádostí o úvěry v celkové hodnotě 18,3 mld. Kč.
8. 11. Spotřební daň u tabáku vzroste
Sněmovna schválila růst spotřebních daní u tabáku. Bude ale pomalejší, než vláda původně navrhovala. Krabička peter příští rok zdraží asi na 58 Kč.
8. 11. Nový Národní koordinátor pro zavedení eura
Do pozice Národního koordinátora zavedení eura bude jmenován Petr Očko. Nahradí tak ve funkci Tomáše Prouzu.
9. 11. NKÚ: Neprůhledné hrazení ztrát Českých drah
Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že hrazení ztrát osobní dopravy Českých drah ze státního rozpočtu je neprůhledné. České dráhy se zprávou NKÚ nesouhlasí. Podle mluvčího Aleše Ondrůje toto tvrzení České dráhy poškozuje. Ztráty jsou podle Ondrůje způsobené nedostatek financí ve veřejných rozpočtech.
9. 11. Tajemníkem pro EU bude Zdeněk Hrubý z ČEZu
Vládním tajemníkem pro koordinaci českého předsednictví EU byl ve středu jmenován Zdeněk Hrubý, který je v současné době předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ. Hrubého navrhlo Ministerstvo zahraničí a dle Vondry by měl být přijatelný pro českou i zahraniční politickou scénu.
9. 11. Bush prohrál
V kongresových volbách po 12 letech získali demokraté většinu ve Sněmovně reprezentantů, o vítězi v Senátu ještě není rozhodnuto. Prohra republikánů ve volbách už má svou první oběť, je jí ministr obrany Rumsfeld, jehož rezignaci Bush přijal. Jeho nástupcem by měl být Robert Gates, bývalý šéf CIA.
9. 11. Poslanci schválili nulovou daň pro zemní plyn v dopravě
Nulová sazba spotřební daně pro zemní plyn v dopravě by mohla začít platit od příštího roku a měla by trvat až do roku 2012, kdy se začne postupně, zhruba ve 4 etapách, navyšovat. V roce 2020 by se měla dostat na současnou úroveň (za předpokladu, že EU sazbu nezmění). Nyní by měla být novela zaslána Senátu, který by ji měl projednat a postoupit prezidentu republiky.
10. 11. Obchodní deficit USA v září překvapil
Schodek zahraničního obchodu Spojených států se za září snížil více, než se očekávalo. Pokles deficitu zahraničního obchodu byl nejhlubší za pět let. Ze srpnového rekordu 69 miliard dolarů klesl v září deficit na 64,3 miliardy, uvedlo americké ministerstvo obchodu. Způsobily to dovozní ceny ropy, které se snížily poprvé za pět měsíců, a rekordní vývoz. Ekonomové očekávali deficit 66 miliard USD. Díky nižšímu deficitu, než se očekávalo, vzrostl dolar vůči euru i jenu.
13. 11. ČNB: Další zvýšení úrokových sazeb se asi opozdí
Další zvýšení základní úrokové sazby se v Česku proti původním plánům zřejmě opozdí. Agentuře Reuters to oznámil viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle něho by mohlo být jednou z hlavních příčin výrazné zpevnění kurzu koruny. Ta se vůči euru v minulých dnech vyšplhala na nový rekord.
14. 11. Ropa brzy podraží až o desetinu
Svět bude příští rok žíznit po ropě ještě více než letos. Její spotřeba stoupne skoro o půldruhého miliónu na 85,9 miliónu barelů denně. HN referují o poslední předpovědi Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle níž také nelze počítat s tím, že se cena bude nadále točit kolem 60 dolarů.
Půjde nahoru bez ohledu na to, že ekonomika USA, polykající asi čtvrtinu veškeré ropy, zpomalí. Na trh se stále důrazněji tlačí Čína, světový spotřebitel číslo 2 spalující v průměru více než 7 mil. barelů denně.
14. 11. Topolánek netrvá na jarních volbách
Předseda vlády ČR a ODS Mirek Topolánek se včera dopoledne se zástupci ČSSD dohodl na hledání široké shody pro stabilnější kabinet, který by mohl vládnout do roku 2009. Předseda zelených Martin Bursík trvá na předčasných volbách. Podle něj je třeba nejprve se shodnout na jejich termínu.
14. 11. Ekonomika EU zpomalila
Meziroční růst hrubého domácího produktu Evropské unie se ve 3. čtvrtletí 2006 mírně zpomalil na 2,8 % ze 2,9 % ve druhém čtvrtletí. V zemích eurozóny HDP vzrostl podle předběžného odhadu Eurostatu o 2,6 %. Ještě výraznější zpomalení vykázaly mezičtvrtletní ukazatele. HDP proti předešlému čtvrtletí vzrostl v EU jen o 0,6 % a v eurozóně o 0,5 % po tempu 0,9 % v předešlých třech měsících.
15. 11. MasterCard příchází s čipovou kartou pro výplatu sociálních dávek
MasterCard Europe představila první platební kartu pro výplatu sociálních dávek založenou na čipu EMV v Evropě, a to společně s ruskou vládou a ruskou bankou Ural Sib. Poprvé v Evropě bude čip EMV v platební kartě bezpečně uchovávat osobní údaje o příjemcích sociální podpory, kterým umožní získat okamžité sociální výhody prostým použitím karty namísto různých forem dokumentování. Očekává se také, že program této karty sníží pomocnou administrativu, sníží tedy náklady a ušetří čas.
Podle našich informací je však bezpečnost čipové technologie poměrně diskutabilní, viz článek Čipová karta brzy v každé kapse: (ne)bezpečí pro osobní data?
15. 11. Vláda schválila změny ve stanovení kapitálových požadavků na banky
Vláda dnes schválila návrh zákona, který mění dosavadní zákony upravující stanovení kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, instituce elektronických peněz a obchodníky s cennými papíry. Návrh zákona, jehož účinnost je předpokládána od 1. ledna 2007, do českého prostředí implementuje evropské směrnice. Základní změnou navrhovanou v novém zákoně je zavedení speciálních přístupů pro výpočet kapitálových požadavků, detailnější úprava systémů řízení rizik a rozpracování povinností dodržovaných v konsolidačních celcích.
15. 11. Ministerstvo financí připravuje plán na sloučení výběru daní a pojistného
Ministerstvo financí připravuje plán, podle kterého by byly sloučeny orgány daňové a celní správy a výběr pojistného na zdravotní a sociální pojištění. Plán vychází ze skutečnosti, že každá instituce pověřená výběrem veřejných příjmů má některé funkce, které jsou společné všem z nich. Jde např. o informační systém, majetkové vybavení, vymáhání, personalistiku. Sloučením těchto institucí by tak podle MFČR mohlo dojít ke snížení provozních nákladů, zlepšení výběru daní a pojistného a celkovému zvýšení efektivity a účinnosti kontroly a vymáhání nedoplatků. Materiál bude nyní předložen vládě ČR.
16. 11. Slovenská ekonomika roste téměř 10% tempem
HN Slovensko se se svým téměř 10% růstem HDP dostalo mezi světové ekonomické tygry jako Čína či pobaltské země, shodují se experti. Podle odborníků Slovensko výrazně předčilo ostatní solidně rostoucí středoevropské ekonomiky. Slovensko je významným obchodním partnerem Česka, takže jde podle nich o výbornou zprávu i pro tuzemské hospodářství.
Někteří zahraniční ekonomové však varují před přehřátím ekonomiky. Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí zrychlila meziroční reálný růst na rekordních 9,8 % ze 6,7 % za druhé čtvrtletí. Údaj je výrazně vyšší než očekávání analytiků, kteří odhadovali růst HDP na 6,8 %.
16. 11. Výsledky hospodaření zdravotních pojišťoven v prvním pololetí 2006
V prvním pololetí letošního roku v ČR působilo v ČR devět zdravotních pojišťoven - Všeobecná zdravotní pojišťovna a osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Celkový objem jejich příjmů za šest měsíců roku 2006 činil 93,7 mld Kč, což je o 12,6 % více než ve srovnatelném období roku 2005. Tento nárůst byl způsoben jak navýšením plateb státu za pojištěnce, tak mimořádným vlivem druhé předsunuté platby státu, která se v prvním pololetí roku 2005 nekonala. Výdaje zdravotních pojišťoven dosáhly 92,2 mld Kč, což je o 11,2 % více než v roce 2005. Kladné saldo je však pouze přechodné a bude v průběhu druhého pololetí snižováno a u některých pojišťoven přejde do záporných hodnot. Počet pojištěnců dosáhl k 30. 6. 2006 celkem 10 292 032 osob. Je to o 4 354 méně než v roce 2005.
20. 11. Praha má 11. nejnižší nezaměstnanost v EU
V žebříčku Eurostatu, který srovnával evropské regiony podle míry nezaměstnanosti se Praha umístila na 11. místě a je z celého bloku nových členů EU regionem s nejnižší nezaměstnaností (3,5 %). Nejlépe je na tom britská ekonomika, která v první desítce obsadila hned 6 míst. První místo obsadily oblasti Herefordshire, Worcestershire a Warfordshire, kde je je bez práce 2,6 % lidí. Naopak nejhorší situace na trhu práce je ve francouzských zámořských departmentech Réunion (30,1 %), Guadeloupe (25,9 %) a Guayana (24,8 %). Na 4. místě od konce se umístilo východní Slovensko, kde práci hledá 23,1 % lidí.
21. 11. MMF kritizuje rozpočet ČR
Podle Mezinárodního měnového fondu by státní rozpočet neměl obsahovat výrazné poptávkové stimuly, když ekonomika již tak silně roste. ČR podle fondu musí provést zásadní strukturální reformy, aby se vypořádala s narůstajícími náklady zdravotního a důchodového systému. K tomu by měla využít současného dobrého výkonu ekonomiky.
MMF žádá politický závazek pro provedení fiskálních reforem a reforem trhu práce. Podle Mezinárodního měnového fondu je opatrné tempo zvyšování českých úrokových sazeb v posledním roce přiměřené.
21. 11. Úvěrová bonita ČR potvrzena
Včera potvrdila agentura Standard & Poor's dosavadní známky úvěrové bonity České republiky na stupni A-/A-2 v případě závazků v cizí měně a na stupni A/A-1 u korunových závazků. Výhled ratingu zůstal pozitivní. Nesplnilo se tak nedávné varování agentury před zhoršením výhledu ratingů.
22. 11. Česko vévodí krádežím v obchodech
HN informovaly, že ze všech zemí Evropské unie se nejvíc krade v obchodech v Česku. Zatímco ztráty vzniklé kriminalitou v obchodech v evropském průměru letos oproti loňsku klesly o setinu na 1,24 % tržeb, v Česku naopak vzrostly o dvě setiny na 1,42 %. Od června 2004 do loňského června podle britské studie zmizelo z českých obchodů zboží v hodnotě asi 13 miliard korun.
23. 11. ČD nabídnou více spojů, ale zdraží
Nový jízdní řád Českých drah, který vstoupí v platnost 10. prosince, přinese cestujícím řadu změn. Celkově začne jezdit o 5,5 % vlaků víc, a to především dálkových spojů na objednávku Ministerstva dopravy. Zároveň však musejí cestující počítat například s komplikacemi při cestě regionálními spoji z jednoho kraje do druhého.
Cestující také čeká zdražení zákaznických a zpátečních jízdenek. Zákaznické a zpáteční jízdenky pro trasy nad 50 kilometrů podraží zhruba o 12 %.
23. 11. Kredit do mobilního telefonu je možné dobít na na pokladnách hypermarketů Globus
Počínaje dnešním dnem mohou spotřebitelé v hypermarketech Globus během nákupu dobít kredit mobilního telefonu sobě nebo svým blízkým. Služba funguje při platbě hotovostí i platební kartou. Zákazník na pokladně požádá o dobití kreditu, a to ve výši 200, 300 nebo 500 Kč. Dobíjené telefonní číslo pak může sám zadat do terminálu a částka je přičtena k položkám nákupu. Celá transakce je nakonec potvrzena odesláním SMS na číslo dobíjeného telefonu. Do konce ledna 2007 každý zákazník, který tuto službu využije, získá jako bonus navíc 10 % kreditu.
23. 11. MFČR zveřejnilo Zprávu o vývoji finančního trhu v 1. pololetí 2006
Analytická zpráva shrnuje nejdůležitější události uplynulého roku a nástin budoucích trendů v jednotlivých segmentech finančního trhu.
Česká koruna dále posilovala vůči oběma hlavním referenčním měnám, a to bez ohledu na sérii zvyšování úrokových sazeb v USA a eurozóně. Mnohem dramatičtější vývoj však zaznamenal domácí akciový trh, když index PX v období několika týdnů ztratil čtvrtinu hodnoty a zařadil se tak po bok většiny světových trhů zasažených globální korekční vlnou.
Počet a struktura subjektů finančního trhu nedoznala v průběhu 1. pololetí 2006 výraznějších změn. Bankovní sektor, disponující cca 3 celkových aktiv, zaujímá postavení největšího příjemce vkladů, poskytovatele úvěrů a investora zároveň. Přírůstek úvěrů poskytnutých domácnostem byl za první pololetí 2006 větší než přírůstek vkladů. Korunové vklady domácností u bank překonaly hranici 1 bil. Kč. Přesto pokračuje mírný odklon od tradičních bankovních depozit ve prospěch penzijních fondů, fondů kolektivního investování apod.
Celková úroveň zadlužení domácností se opět zvýšila a pokračovala tak v dlouhodobě vykazovaném trendu. Pozitivem je, že zadlužování je často spojeno s řešením bytových potřeb domácností (téměř 70 % objemu úvěrů). Podle pololetních ukazatelů lze předpokládat, že v roce 2006 bude překonána hranice 100 mld. Kč u nově poskytnutých hypotečních úvěrů oproti 73 mld. Kč v roce 2005.
23. 11. Sociální poradenství má svou Asociaci
V září byla v Praze založena Asociace sociálního poradenství (ASP). Cílem tohoto občanského sdružení je působit ve prospěch svých členských organizací, podporovat jejich vzájemnou spolupráci a rozvoj organizací sociálního poradenství. Dalšími cíly ASP je spolupráce s veřejnou správou při tvorbě a realizaci koncepcí rozvoje služeb sociálního poradenství a realizace vzdělávacích a školících akcí. Tyto akce budou určeny nejen pro členy ASP, ale i pro další jednotlivce, pracovníky neziskových organizací a zaměstnance veřejné správy.
Členy ASP mohou být jednak právnické osoby, které zastřešují poskytovatele v oblasti sociálního poradenství, jednak i přímí poskytovatelé tohoto poradenství. Zakládající členové Asociace jsou Asociace občanských poraden, Asociace manželských a rodinných poradců a Asociace poraden pro zdravotně postižené a sdružení VIDA. Předsedou Výboru Asociace sociálního poradenství byl zvolen Hynek Kalvoda, ředitel Asociace občanských poraden.
24. 11. Dálniční kupóny v prodeji již od konce tohoto týdne
Podle zprávy MFČR bude prodej ročních dálničních kupónů na rok 2007 zahájen koncem tohoto týdne a prodej časových kupónů koncem letošního roku. Distribuci a prodej kupónů emise 2007 budou zajišťovat smluvní komisionáři Ministerstva financí, tzn. Česká pošta a ABA, a to prostřednictvím poštovních provozoven, nebo svých smluvních prodejců na čerpacích stanicích, hraničních přechodech, směnárnách apod. Prodejních míst je obdobně jako v minulých letech po celé ČR cca 5 500.

Oproti minulé emisi dochází u obou nižších kategorií ke změně platnosti časových kupónů, a sice z dvouměsíčních na měsíční a z patnáctidenních na sedmidenní. Platnost ročních kupónů začíná 1. prosincem 2006 a končí 31. ledna 2008. Ceny známek v kategorii do 3,5 tuny činí 900 Kč na rok, 300 Kč na měsíc a 200 Kč na týden.
24. 11. Platy porostou rychleji než ceny
Podle odhadu analytiků porostou ceny v roce 2007 o něco rychleji než letos a inflace by tak mohla překročit 3 %. Stoupnout by měly zejména regulované ceny, hrozí také rychlejší růst cen potravin. Platy však porostou téměř 2x rychleji než ceny a životní úroveň by se tak měla zvyšovat.
O 5 - 7 % by mohla podražit voda a topení. Vzrůst by měly také televizní poplatky. Od března se zvýší spotřební daň u cigaret, které zatím nezdražily ani z titulu dubnového zvýšení spotřebních daní. Kuřáky tak čeká dvojí zdražení, které může zvýšit ceny cigaret celkem o více než čtvrtinu.
24. 11. Unie kritizuje poskytování bankovních dat USA
Úřad Evropské unie pro ochranu osobních údajů včera v návrhu stanoviska uvedl, že poskytování informací o soukromých bankovních transakcích Spojeným státům je porušením unijní legislativy. Data předává USA Společnost pro celosvětové mezibankovní finanční telekomunikace (SWIFT). Washington trvá na tom, že data potřebuje kvůli prověření, zda nejde o finanční podporu terorismu.
24. 11. Česká ekonomika roste a mění se
Struktura české ekonomiky se za posledních 10 deset let změnila. Klesá podíl zemědělství a těžkého průmyslu, posiluje zpracovatelský průmysl, maloobchod, doprava a telekomunikace. Nástup lehčího průmyslu a služeb přinesl do České republiky i vysoký růst investic. Celkem se loni v tuzemsku proinvestovalo 731,2 mld. Kč. V roce 1995 to bylo reálně jen 586,3 mld. Kč, investice za 10 let tak stouply o čtvrtinu. Největší přísun kapitálu zaznamenali statistici ČSÚ u maloobchodu. Oproti roku 1995 proinvestovali obchodníci v ČR více než dvojnásobek toho, co před deseti lety.
27. 11. Česká elektrika je jedna z nejdražších v EU
Z nové statistiky Eurostatu vyplývá, že v přepočtu na kupní sílu vynakládají na elektřinu jednoznačně nejvíce finančních prostředků slovenské domácnosti, české se však nedrží příliš daleko za nimi. Čechům patří pomyslné 9. místo mezi 29 státy Evropy (kromě 25 států EU jsou započítány i další 4, které jsou mimo EU). Za elektřinu naopak nejméně peněz vydávají řecké domácnosti, jež zaplatí v přepočtu na kupní sílu zhruba dvakrát méně než Češi. O málo více platí Finové a Francouzi, přičemž ve Francii má státní energetický gigant EDF zhruba podobné postavení jako v České republice ČEZ.
27. 11. SOS varuje před vánočními úvěry
Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) varuje před tlakem finančních institucí, které v předvánoční době masivně oslovují veřejnost s nabídkami spotřebitelských úvěrů. SOS kritizuje skutečnost, že spotřebitelé jsou přesvědčováni k rychlému uzavírání smluv bez důkladného seznámení se všemi smluvními podmínkami a možnými dopady, které mohou vést až k exekucím.
Podle SOS patří úvěry, které si zákazníci berou na vánoční dárky, k velmi nezdravým a mohou způsobit vážné problémy se s jejich splácením. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů mají podle SOS povinnost ze zákona informovat o výši ukazatele RPSN, který spotřebiteli odkrývá skutečnou výši vynaložených nákladů za období jednoho roku. Tu však mnohdy neplní vůbec, či často velmi netransparentním způsobem.
28. 11. Prezident dnes jmenuje nové členy Rady České národní banky
Na dalších 6 let zasednou v 7členné bankovní radě Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl. Zatímco Hamšík je odbornou veřejností přijímán vesměs pozitivně, na adresu Hampla se snáší prakticky jen výhrady. Např. podle Petra Kamberského z HN je důvod Klausovy volby zřejmý, stačí si přečíst názvy Hamplových přednášek v prezidentově institutu CEP: "Bída ekologismu", "Globální oteplování, další mýtus..."
Životopis M. Hampla najdete na tomto místě. Více informací o obou nových členech si přečtěte v komentáři HN.
Z bankovní rady odchází Michaela Erbenová a Jan Frait, kterým vypršelo funkční období.
28. 11. Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí vzrostla
Průměrná hrubá mzda se ve 3. čtvrtletí zvýšila meziročně o 6,5 % až 7 %, a zřejmě se tak dostala k hranici 20 000 Kč. Podle ekonomů je růst mezd umírněný a nepředstavuje hrozbu pro tuzemskou ekonomiku, dokonce spíše přispívá k větší konkurenceschopnosti hospodářství. Dvě třetiny zaměstnanců v ČR však mají mzdy nižší, než je průměr.
28. 11. 2007: dražší elekřina, levnější plyn
Energetický regulační úřad dnes zveřejnil ceny energií platné od 1. 1. 2007. Za zemní plyn zaplatí české domácnosti od ledna o 4,2 % méně. Naopak elektřina od příštího roku o 7,9 % podraží.
29. 11. Tlustý: Dohoda s japonskou Numurou se blíží
ČR je podle ministra financí Vlastimila Tlustého těsně před podpisem smíru s bankou Nomura v kauze IPB. Dohoda s japonskou Nomurou by mohla být podepsána ve čtvrtek. Mluvčí Nomury v ČR Jiří Hrabovský nechtěl informace komentovat. Česko teď žádá po Nomuře 120 mld. Kč v pařížské arbitráži a Nomura žádá odškodné 40 mld. Kč u arbitráže v Londýně.
30. 11. EK kárá Českou republiku za povolenky
Evropská komise zahájila s Českou republikou proceduru pro porušení práva kvůli tomu, že ČR dosud neodeslalo do Bruselu plán emisí kysličníku uhličitého na léta 2008 až 2012. Plán měl být hotový do 30. června a komise už Českou republiku upomínala za to, že ho neobdržela.
30. 11. Kapsch nesmí spustit pilotní provoz mýtných bran
Firma Kapsch nespustí pilotní provoz od 1. prosince, jak avizovala. Podle ČT jí to nedovolí Ministerstvo dopravy kvůli zásadním právním vadám systému. Vady podle ministerstvy dopravy spočívají v posunutí desítek mýtných bran až o stovky metrů oproti původní domluvě a v namontování dieselových agregátů jako pohonných jednotek pro mýtná zařízení. K tomu ale stát nevydal žádná povolení.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: říjen

3. 11. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

6. 10. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Události uplynulého měsíce: srpen

1. 9. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: červenec

4. 8. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

7. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services