Události uplynulého měsíce: srpen

redakce Peníze.CZ | 1. 9. 2006
Události uplynulého měsíce: srpen
Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru srpnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.


Banky

1. 8. ČSOB dnes spouští pilotní projekt videobankéře. Poradce call centra, specialista na hypotéky, zastoupí pobočkového specialistu prostřednictvím živého videopřenosu. Pilotní provoz bude ověřován na třech pobočkách, v Nymburce, Plzni a Brně. ČSOB chce v prvních třech měsících ověřit, jak veřejnost tuto novou formu komunikace přijme a poté rozhodne, jak dál. Videobankéř je na českém, ale i evropském trhu zatím unikátní projekt, který staví na rostoucí oblibě internetových chatů s webovou kamerou.
1. 8. Poštovní spořitelna nabízí slevu všem zájemcům o hypotéky. Každý, kdo si zažádá o hypotéku v průběhu srpna, získá zdarma vedení běžného účtu na celou dobu fixace sazby. Může tak ušetřit až 2 400 Kč.
4. 8. Česká konsolidační agentura chce po České spořitelně, aby jí vrátila bezmála půl miliardy korun, které tato banka inkasovala za převod problémových pohledávek v minulosti. Kvůli tomu ČKA už podala na spořitelnu několik žalob.
4. 8. S platností od 4.srpna 2006 mění Komerční banka úrokové sazby depozit. Sazby termínovaných účtů s pevnou úrokovou sazbou se budou pohybovat v rozpětí od - 0,06 % do +0,24 %. Sazby depozitních směnek a produktů s vyhlašovanou úrokovou sazbou budou zvýšeny. U směnek se budou pohybovat v rozmezí od 0,10 % do 0,24 % a u produktů (Osobní T-konta a Podnikatelská konta) v rozmezí od 0,10 % do 0,22 %.
4. 8. Noví klienti České spořitelny z řad mikro firem, malých a středních podniků mají možnost od 1. srpna 2006 zdarma otestovat služby banky po dobu tří měsíců. ČS bude uvedeným klientům zdarma vést jejich běžný účet (včetně zasílání měsíčních výpisů z účtu) a provádět tuzemské platební transakce. Dále klient obdrží zdarma službu přímého bankovnictví Servis 24 nebo Business 24 Internetbanking.
10. 8. V I. pololetí 2006 vytvořila eBanka v souladu s mezinárodními standardy finančního výkaznictví (IFRS) zisk ve výši 43,9 mil. Kč.
Objem klientských depozit banky meziročně vzrostl z 14,2 mld. Kč k 30. 6. 2005 na 14,8 mld. Kč k 30.6. 2006, tedy o 4,2 %. Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 26,9 % z 7,8 mld. Kč k 30. 6. 2005 na 9,9 mld. Kč k 30.6. 2006. Z celkového počtu poskytnutých úvěrů představují největší objem firemní úvěry (5,7 mld. Kč), hypotéky (3 mld. Kč) a retailové úvěry (1,2 mld. Kč).
11. 8. GE Money Bank vykázala v prvním pololetí t.r. silný nárůst úvěrových produktů jak pro retailové klienty, tak pro malé a střední podniky. Výrazně vzrostl také objem prostředků na běžných účtech na více než 36 mld. Kč (v meziročním srovnání o 14,5 %). V prvním pololetí vzrostla bance rovněž bilanční suma na více než 69 mld. Kč (o téměř 11,8 %) a čistý zisk na téměř 1,6 mld. Kč (o 19,9 %). I při úvěrové expanzi banka navýšila kapitálovou přiměřenost na 26,35 %. Výsledky jsou podle českých účetních standardů.
11. 8. Za první pololetí 2006 HVB Bank zvýšila svůj čistý zisk po zdanění na 1 359 mil. Kč, což je v meziročním srovnání nárůst o 52,4 %. Za stejné období banka zaznamenala růst úvěrů klientům o 15,1 % na 104 mld. Kč, ke zvýšení došlo i na straně klientských vkladů a to o 10,7 % na 110 mld. Kč. S velikostí bilanční sumy dosahující 179 mld. Kč je nyní HVB Bank Czech Republic čtvrtou největší bankou v České republice. Jde o výsledky podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
14. 8. V prvním pololetí letošního roku vytvořila Raiffeisenbank a.s. čistý zisk ve výši 283,6 miliónu Kč, což znamená ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 nárůst zisku o 63 %. Zisk banky před zdaněním vzrostl o 68 % a dosáhl 378 miliónů korun. Výsledky jsou nekonsolidované, podle mezinárodních účetních standardů IFRS. Výrazně se bance daří v hypotečním úvěrování. Banka za první pololetí poskytla hypotéky za 4,2 miliardy korun, což představuje nárůst téměř o 150 %.
15. 8. Česká spořitelna (ČS) zakládá novou 100% dceřinou společnost - REICO Investiční společnost ČS, která bude spravovat realitní fondy pro drobné investory a kvalifikované investory. Působit na tuzemském trhu začne ve čtvrtém kvartálu 2006. V České republice jde o nový typ fondu, který je založen a spravován podle novely zákona o kolektivním investování.
17. 8. Z nezávislého průzkumu agentury NMS, který byl zaměřen na administrativní náročnost při zakládání účtu vyplynulo, že nejméně byrokratickou bankou je Poštovní spořitelna. K založení účtu klientům stačí prostudovat jen tři strany a čtyřikrát se podepsat. Na druhém místě je eBanka a Česká spořitelna s 8 stranami a 7 podpisy a na třetím místě pak GE Money Bank. Měření administrativní náročnosti probíhalo formou opakovaných objednávek služeb na pobočkách jednotlivých bank.
21. 8. První pololetí letošního roku vyšlo polským bankám výborně. Podle centrální banky dosáhl čistý zisk branže 5,8 mld. zlotých (zhruba 1,5 mld. euro), což odpovídá meziročnímu růstu o 23,5 %. Aktiva bank pak vzrostla o 17,4 % na 692 mld. zlotých. Důvodem "zlatých" časů bank je především růst ekonomiky.
22. 8. Novinkou v produktech pro financování bydlení je účelový spotřebitelský Úvěr na bydlení Poštovní spořitelny. Poštovní spořitelna chce klienty oslovit zejména bezkonkurenční úrokovou sazbou ve výši 4,5 % ročně pro úvěry splatné do 5 let (při splatnosti do 10 let sazba činí 5,5 %), minimalizací administrativy při vyřízení a dalšími výhodami, jako např. možností předčasného splacení úvěru bez jakýchkoli sankcí či odkladu splátek jistiny až na 6 měsíců.
23. 8. V médiích se dnes objevila zpráva, že některým klientům Komerční banky byly přes internet vykradeny účty. KB obratem vydala tiskovou informaci, kde uvádí, že vnitřní systémy banky nebyly narušeny. Banka zaznamenala "jen" 10 případů klientů, u kterých se objevily pokusy o zneužití jejich PC. Těmto klientům KB neoprávněně odčerpané peníze nahradila a na vyšetřování spolupracuje s Policií ČR. Současně banka zavádí nový způsob autorizace aktivních transakcí – autorizační SMS kód.
23. 8. V souvislosti s kauzou vykradených účtů u Komerční banky Sdružení obrany spotřebitelů vyzývá všechny, kterým zmizely z účtu u KB určité finanční prostředky, aby se sdružili přes www.spotrebitele.info/kb. Spojením získají možnost aktuálních informací o dalším vývoji celé kauzy, ale bude také evidentnější, o jaký rozsah průlomu zabezpečení internetového bankovnictví se jedná.
25. 8. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem eBanky byl zvolen Martin Kolouch. v eBance dosud působil jako člen představenstva a výkonný ředitel oblasti Finance. Ve funkci nahradil Luboše Černého.
28. 8. Nejslušnější bankou v ČR pro rok 2006 se podle ankety portálu Bankovnípoplatky.com stala Česká spořitelna. Bankou s nejnižšími poplatky je podle hlasujících Poštovní spořitelna a jako banku s nejlepšími servisem pro klienty vybrali účastníci ankety eBanku. Česká spořitelna kromě celkového vítězství zvítězila v kategoriích banka s nejpřehlednějším sazebníkem a banka s nejsrozumitelnějšími obchodními podmínkami.
28. 8. Od 1. října 2006 Česká spořitelna zvyšuje povinné zabezpečení služby Servis 24 Internetbanking (S24 IB) o tři nové prvky: povinnou autorizaci všech plateb prostřednictvím autorizační SMS – bez ohledu na jejich výši; nový bezpečnostní kód pro všechny klienty služby S24 IB, kteří nepoužívají vyšší zabezpečení (klientský certifikát na čipové kartě a autentizační kalkulátor) a také monitoring změny čísla mobilního telefonu.
28. 8. Téměř 3/4 tuzemských uživatelů internetu považují internetbanking za bezpečný, vyplývá z průzkumu společnosti Mediaresearch. Bezpečnosti aplikací jsme se věnovali v článku O vykradených účtech Komerční banky a (ne)bezpečnosti elektronického podpisu.
30. 8. Podle serveru ihned.cz čistý zisk všech tuzemských bank v pololetí letošního roku klesl na 21,06 mld. Kč. Za stejné období loni banky vydělaly téměř o 1,7 mld. více, tedy 22,8 mld. Kč. Letos ke konci června působilo v ČR 37 bank, zatímco ke konci loňského června o dvě méně.

Běžné účty a platební karty
22. 8. Společnost ING zvyšuje úrokovou sazbu na spořícím účtu ING Konto ze současných 1,70 % p.a. na 1,80 % p.a.

Spotřebitelské úvěry
3. 8. Od 7. srpna nabízí ČSOB klientům, kteří u ní čerpají spotřebitelský úvěr, možnost pojistit se proti platební neschopnosti. Pojistka se vztahuje na případ smrti nebo plné invalidity, na pracovní neschopnost a také na případnou ztrátu zaměstnání. Pojištění může uzavřít každý, kdo čerpá v ČSOB spotřebitelský úvěr až do 1 000 000 Kč. Podmínkou je, že dotyčný nebyl za uplynulých 12 měsíců v pracovní neschopnosti déle než 30 dnů.

Kreditní karty
31. 8. HVB Bank vydává novou mezinárodní kreditní kartu s předschváleným úvěrovým limitem až 30 000 Kč, zvýhodněnou úrokovou sazbou (1,58 % měsíčně), vydáním a vedením na první rok zdarma. Pokud si klient kartu aktivuje a první 3 transakce provede do 30. 11. 2006 má navíc možnost využít roční vedení účtu stavebního spoření u HYPO stavební spořitelny zdarma.


Investice

21. 8. Článek popisující dění na světových akciových trzích v průběhu minulého týdne najdete na tomto místě.
28. 8. HVB Bank přichází s novým dluhopisem s výnosem vázaným na vývoj cen akcií vybraných evropských společností, které podnikají v oblasti energií. Mezi hlavní inzerované výhody dluhopisu patří jistota vyplacení 100 % investované částky k datu splatnosti dluhopisu a až 6% výnos v ročním horizontu.
29. 8. Společnost Atlantik FT, která patří do finanční skupiny KKCG, v 1. pololetí 2006 zobchodovala na BCPP akcie v objemu 99,6 mld. Kč. "Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje téměř 58% nárůst," informovala Dagmar Adamcová tisková mluvčí společnosti. Atlantik FT se tedy drží na druhém místě mezi nebankovními obchodníky s CP a celkově zaujímá čtvrté místo.
29. 8. Akciové trhy včera vyrazily vzhůru v reakci na propad cen ropy a plynu. Obavy, že hurikán Ernesto poškodí vrtná zařízení a další infrastrukturu v Mexickém zálivu, se totiž ukázaly být lichými.
Index Dow Jones Industrial Average si připsal 0,6 %, zavíral na 11,352, což je jeho nejlepší výsledek od 16. května. Standard & Poor 500 Index získal 0,5 % a Nasdaq Composite Index dokonce 0,95 %.
31. 8. Členové České asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) realizovali na českém trhu v druhém čtvrtletí 2006 obchody za 286,6 mld. Kč. Z toho 283,86 mld. korun tvoří obchody s akciemi a 2,7 mld. Kč s obligacemi. Oproti stejnému období minulého roku se jedná o nárůst o 165 %. Obchody vzrostly i ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2006, a to o 55,4 mil. korun.

Akcie a trhy
30. 8. Společnost Radiokomunikace přestane po čtyřech letech používat značku Bluetone. Společnost už také končí se značkou Tele2. Firma se totiž vrací k názvu České radiokomunikace.

Fondy
1. 8. Investiční společnost ČP Invest dnes vstoupila na trh zajištěných fondů. Klientům nabízí možnost investovat do 1. Zajištěného fondu ČP Invest. Fond poskytuje návratnost minimálně 100 % vložené investice a zároveň poskytuje podílníkům možnost participovat na výnosu 3 světových akciových indexů.
18. 8. Podle Asociace pro kapitálový trh měli na konci června obyvatelé ČR v tuzemských a zahraničních podílových fondech 239,1 mld. Kč. To je o 14 mld. Kč více než na konci loňského roku, ale méně o 0,5 mld. Kč než na konci prvního čtvrtletí.


Bydlení

3. 8. Vláda umožní mladým lidem využít nízkoúročenou půjčky až 300 tis. Kč i na pořízení nového družstevního bytu. Navíc je možný, například v případě narození dítěte, odklad splátek až na deset let. Nízkoúročenou půjčku až 300 tis.Kč na pořízení vlastního bydlení budou moci lidé do 36 let využít i na vklad do nově stavěného družstevního bytu. Dosud se mohly u družstevních bytů peníze použít jen na převod členských práv již postavených bytů.
11. 8. S rostoucím počtem nově stavěných bytů se zvyšuje jejich velikost, zlepšuje technická vybavenost, ale zároveň roste i cena. Průměrná pořizovací hodnota bytu v bytovém domě se loni zvýšila meziročně zhruba o desetinu na 1,575 mil. Kč. V rodinném domě dosáhla průměrná hodnota bytu 2,743 mil. Kč, což je o 1,2 % více.
11. 8. Stavební výroba v červnu meziročně stoupla ve stálých cenách o 10,2 % po květnovém vzestupu o 11 %. Proti předchozímu měsíci se v červnu stavební výroba očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 0,2 %, zatímco v květnu meziměsíčně vzrostla o 3,6 %. Oznámil to Český statistický úřad.
18. 8. Připravili jsme pro vás nový speciál Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa. Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chystáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme věnovali, a to v několika článcích. Mnoho inspirativního čtení!
23. 8. Podle HN se výdaje Státního fondu rozvoje bydlení příští rok zřejmě sníží o 40 % zhruba na 5,63 mld. Kč. Omezí se například dotace obcím na výstavbu nájemních bytů, méně peněz bude i na opravy panelových domů. Naopak více asi připadne na výstavbu družstevních bytů. Vyplývá to z návrhu rozpočtu fondu bydlení. Snížení výdajů souvisí s tím, že fond se již nemůže spoléhat na poměrně masivní příliv peněz z Fondu národního majetku.
24. 8. Už jste četli náš nový speciál Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa?
24. 8. MMR: Výdaje fondu bydlení se výrazně nesníží, ani nebude méně peněz na výstavbu bytů a opravy panelových domů, jak uvedla tento týden některá média. Ministerstvo uvádí, že rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení zdánlivě vypadá, že je výrazně nižší, než tomu bylo v loňském roce, a to zhruba o tři miliardy korun.
31. 8. Vláda schválila rozpočet fondu bydlení, jehož výdaje se v roce 2007 sníží meziročně o 40 % zhruba na 5,63 mld. Kč. Více peněz naopak připadne na výstavbu družstevních bytů. Snížení výdajů souvisí s tím, že fond se již nemůže spoléhat na poměrně masivní příliv peněz z Fondu národního majetku.

Hypoteční bankovnictví
2. 8. ČSOB umožní při prodeji nemovitosti převod hypotéky na nového majitele nemovitosti, a to bez sankce a za dosavadních podmínek. Kupující zaplatí pouze poplatek za převzetí dluhu, který činí 0,4 % z výše poskytnutého úvěru, minimálně 3 000 Kč, maximálně 10 000 Kč. Prodávající tak může okamžitě získat požadované finanční prostředky z prodeje nemovitosti a kupující, díky nižšímu poplatku než by platil při vyřizování zcela nového úvěru, zase levnější hypotéku.
22. 8. GE Money Bank dnes představila produktovou novinku HypoExpres. Prostřednictvím tohoto produktu banka klientoví schválí výši hypotéky do 3 hodin, a to pouze na základě potvrzení o příjmu. Klient pak má 9 měsíců na výběr nemovitosti či přípravu rekostrukce. V rámci nabídky "Akční hity", která trvá do konce září GE Money bank poskytuje všechny hypoteční úvěry s fixací na 5 let se zvýhodněným úrokem 3,99 % ročně.
29. 8. Hypoteční banka zítra, tj. 30. srpna, vydává 34. emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v objemu jedné a půl miliardy Kč. Dluhopis je úročen 4,7 % a jeho nominální hodnota činí 10 000 Kč se splatností 5 let. HZL nesou ISIN CZ0002000862 a bude je možné zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct, kterou si klienti ČSOB mohou zřídit na pobočkách této banky.

Stavební spoření
16. 8. Ze statistik stavebních spořitelen působících na českém trhu vyplývá, že od ledna do července letošního roku spořitelny půjčily lidem na bydlení skoro 28 miliard korun. To je téměř o 17 % více než ve stejném období loňského roku.
18. 8. Podle serveru ceskenoviny.cz dnes šéf antimonopolního úřadu Pecina vrátil na začátek případ údajné nedovolené výměny informací mezi 6 stavebními spořitelnami. Finanční domy měly nejprve zaplatit pokutu ve výši 484 mil. Kč, později 201 mil. Kč. Porušení zákona není vyloučeno, úřad potřebuje doplnit další důkazy, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.


Pojištění

1. 8. V prvním pololetí dosáhlo předepsané pojistné v Allianz pojišťovně výše 5,1 mld. Kč, což je o 4,1 % více než ve stejném období roku 2005. Pojistný trh v ČR rostl stejném období pouze o 1,4 %. Allianz zároveň vykázala v prvním pololetí zisk před zdaněním ve výši 531 mil. Kč (dle mezinárodních účetních standardů), což je o 32 % více, než v roce 2005.
17. 8. Poprvé v české historii se počet pojistných škod způsobených přírodou přehoupne za jediný rok přes 100 tisíc. Může za to letošní počasí, které přineslo extrémní zimu a počátkem srpna již sedmé letošní záplavy. Celkové škody, které letos musely tuzemské pojišťovny kvůli řádění živlů proplatit, již přesáhly 3,5 mld. Kč a dále rostou.
18. 8. K pojištění majetku občanů mohou nově všichni klienti pojišťovny Kooperativa získat roční cestovní pojištění Kolumbus Abonent s výraznou slevou. Nabídka se týká všech pojištění - rodinných domů, bytů, rekreačních objektů, domácností i zvýhodněného produktu OPTIMUM. Roční kartu Kolumbus Abonent v rozsahu pojištění léčebných výloh po Evropě může tedy klient využívající tuto slevu získat za 400 Kč, v rozsahu pojištění léčebných výloh, úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škodu za 600 Kč.


Daně a život

Důchodová problematika
14. 8. Do konce září by mělo padnout rozhodnutí, o kolik se v příštím roce v ČR zvýší důchody. Ministerstvo práce nyní rozpracovává několik variant, které počítají s růstem v průměru zhruba od 380 až do 1 000 Kč, řekl dosavadní ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD). O kolik penze od ledna vzrostou, bude podle něj záležet na tom, jaká vláda bude zemi vládnout. Letos se proti loňsku důchody zvedly průměrně asi o 380 Kč na 8 128 Kč.
23. 8. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje, aby od ledna 2007 vzrostly důchody (starobní, plné invalidní, částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí) v průměru o 500 Kč, tedy o 6,2 %. materiál MPSV tento týden rozešle do tzv. vnějšího připomínkového řízení, v září by ho měla projednat vláda.

Penzijní fondy
3. 8. Penzijní fond České pojišťovny dosáhl v prvním pololetí 2006 zisku ve výši 419 mil. Kč. Během této doby PFČP uzavřel 88 tisíc nových smluv a dohromady eviduje 918 tisíc klientů.
8. 8. Penzijní připojištění se státním příspěvkem využívá již téměř 3,5 miliónu obyvatel České republiky a na jejich účtech je dohromady 124,9 miliard Kč. Zisky penzijních fondů ke konci druhého čtvrtletí letošního roku dosáhly 1,689 miliard Kč. Vyplývá to z pravidelného šetření prováděného Asociací penzijních fondů ČR, které ukázalo, že obliba služeb penzijních fondů i počet jejich účastníků stále roste.
9. 8. Penzijní fond ČP (profil, názory) měl ke konci 1. pololetí 2006 podepsanou smlouvu s téměř 918 tisíci klientů, což je nejvíc mezi tuzemskými fondy. Zisk PFCP ke stejnému období dosáhl 419 mil. Kč.


Život

8. 8. Míra nezaměstnanosti v červenci stoupla z červnových 7,7 % na 7,9 %. Podle Ministerstva práce a soc. věcí (MPSV) to ovšem bylo způsobeno sezónními faktory - příchodem absolventů na úřady práce, menším zájmem zaměstnavatelů o nové pracovníky v době dovolených a obvyklou letní nezaměstnaností žen, které chtějí být o prázdninách doma s dětmi.
23. 8. Na zákonem zaručené sociální výdaje, tedy důchody, sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti vydá stát v příštím roce 473,1 mld. Kč - o téměř 70 mld. víc než letos. O dosud nevídaný růst sociálních výdajů se postaraly politické strany těsně před červnovými volbami. Deficit státního rozpočtu může v příštím roce stoupnout až na 170 mld. Kč.
25. 8. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou už od 1. ledna 2007 odvádět na nemocenské pojištění místo současných 4,4 % pouze 2,5 %. Rozhodl o tom místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach během přípravy návrhu zákona o změnách v oblasti nemocenského pojištění.
31. 8. Energetický regulační úřad dnes oznámil, že plyn pro domácnosti ve 4. čtvrtletí zlevní v průměru o 5,5 % (záleží na regionu). Kdo na plynu vaří a ohřívá vodu, ušetří ročně průměrně 369 Kč.


Leasing

2. 8. Objem leasingu movitých věcí u členů České leasingové a finanční asociace (CLFA) stoupl v prvním pololetí meziročně o 18 % na 54,6 mld. Kč. Zároveň tyto firmy poskytly do konce června spotřebitelské úvěry za 17 mld. Kč, což znamenalo nárůst o 7,5 %.
31. 8. Leasingová společnost s Autoleasing, která je součástí středoevropské skupiny Erste Bank, rozšířila v síti svých obchodních partnerů svou dosavadní nabídku leasingu a pojištění o další produkt – spotřebitelský úvěr na nákup vozu. Úvěr je určen občanům i firmám k nákupu nových i ojetých automobilů a nových motocyklů. Přímo k úvěru lze sjednat také havarijní pojištění, povinné ručení a doplňková připojištění.


Podniky

29. 8. Navzdory nejistotě na politické scéně Češi stále více věří, že země míří k prosperitě. Důvěra v českou ekonomiku, především v podnikatelských kruzích, dosáhla v srpnu podle údajů statistického úřadu nejvyšší hodnoty ve své historii. Podnikatelé očekávají růst poptávky, vyšší export a stabilizované ceny. Zdrojem jejich optimismu je zlepšení ekonomické nálady v eurozóně, což je pro exportně orientované české hospodářství podstatné.


EU

2. 8. Zavedení eura v Maďarsku do roku 2013 je nereálný úkol a pokud finanční trhy něco takového očekávají, pak se s největší pravděpodobností nedočkají. Guvernér maďarské centrální banky Zsigmond Jaraia řekl, že zavedení eura se opozdí kvůli slabé disciplině v hospodařské politice.
8. 8. Lukas Grunwald na konferenci v Las Vegas ukázal způsob, jak "naklonovat" čip z pasu a vložit ho do falešného dokladu. Bezpečnost europasů, které už platí v mnohých členských zemích EU, je zpochybněná. Německý expert na bezpečnost ukázal, že se dají data z europasů lehce zneužít.
10. 8. Slovenská vláda rozhodla o tom, že jednotlivá ministerstva a další státem financované instituce musí z peněz vyčleněných na letošní rok ušetřit 4,32 mld. slovenských korun (asi 3,2 mld. Kč). Takto uspořené peníze spolu s dalšími prostředky chce kabinet premiéra Roberta Fica vyčlenit jako rezervu v objemu 9,9 mld. Sk na jiné výdaje.
16. 8. Eurozóna ukázala Americe záda. Její hrubý domácí produkt během letošního 2. čtvrtletí proti předchozím třem měsícům stoupl o 0,9 %, kdežto v USA o 0,6 %. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pondělí zveřejnil Statistický úřad Evropských společenství (Eurostat). Podle Holgera Schmiedinga, ekonoma Bank of America, se o to zasloužily dvě největší ekonomiky eurozóny - německá a francouzská, na které připadá skoro polovina HDP měnové unie.
23. 8. Francouzská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychlejším tempem za posledního 5 a půl roku. Statistický úřad INSEE v dnešní zprávě potvrdil, že hrubý domácí produkt vzrostl proti předešlému čtvrtletí o 1,1 %, nejrychleji od posledního čtvrtletí 2000. Podobná několikaletá maxima růstu ve druhém čtvrtletí zaznamenalo Německo i celá eurozóna.
25. 8. ČR přijme euro v původně plánovaném termínu, tedy v roce 2010, řekl dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A to prý za předpokladu, že se jeho straně podaří vytvořit novou vládu.
31. 8. Vstoupit do eurozóny si přejí téměř všechny HN oslovené firmy. A převažuje názor, že to má být nejpozději v roce 2010. Necelá čtvrtina by naopak raději pár let počkala a zhruba stejnému počtu firem je to jedno. Jen dvě firmy by byly spokojenější, kdyby země euro nepřijala vůbec.


Další aktuality

1. 8. Ze studie poradenské firmy PricewaterhouseCoopers vyplývá, že míra fluktuace zaměstnanců je v České republice výrazně vyšší než v Evropě. Zatímco v ČR činí 15,8 %, v Evropě je 9,1 %. Vysoká fluktuace pracovníků přitom snižuje produktivitu společností a současně zvyšuje jejich náklady.
1. 8. Nemocných bylo 1. pololetí letošního roku o téměř 20 % méně než vloni. Česká správa sociálního zabezpečení evidovala ke 30. 6. 2006 celkem 1 594 138 ukončených pracovních neschopností, což je o 317 470 méně než ke 30. 6. 2005. Lidí, kteří pobírali nemocenské, ubylo v celé České republice. Snížil se také celkový počet prostonaných dnů, a to o 4,3 %. Průměrná doba trvání jedné pracovní neschopnosti ke 30. 6. 2006 byla 36,50 dne, loni to bylo 31,76 dne.
2. 8. Tuzemské velkoobchodní ceny elektřiny by od příštího roku měly vzrůst zhruba o 15 %. U domácností by se toto zvýšení mělo projevit zdražením elektřiny zhruba o 5 %. Vývoj cen proudu na příští rok určí z velké části dnešní aukce virtuální elektrárny, kterou pořádá společnost ČEZ.
2. 8. Stát v červenci hospodařil se schodkem 440 mil. Kč. Za celý rok Ministerstvo financí počítá se schodkem 74,4 mld. Kč. Stát od ledna do července vykázal příjmy 539,5 mld. Kč, což je o 42 mld. Kč více než před rokem. Daňové příjmy z toho představují 279,1 mld. Kč a jsou meziročně nižší o necelé procento. Z pojistného na sociální zabezpečení stát získal 188,5 mld. Kč.
2. 8. Spolu se stoupajícím počtem úvěrů roste i poptávka bank po detailních informacích o jejích klientech. Počet dotazů bank do Bankovního registru klientských informací, který shromažďuje fakta o bankovních klientech, tak meziročně vzrostl o 41 %. Celkově tak v prvním pololetí letošního roku české peněžní ústavy vznesly více než 1 108 000 dotazů.
3. 8. Růst úrokových sazeb v Evropě pokračuje. Evropská centrální banka zvýšila základní sazbu na rovná tři procenta. Jde už o čtvrté zvýšení od prosince 2005.
4. 8. Podle serveru iHned.cz převedli Italové do liber hned čtvrtinu rezerv. Centrální banka se tedy musela zbavit amerických dluhopisů za mnoho miliard dolarů, což je v rámci skupiny G7 zcela výjimečný krok. Centrální banka ve své pololetní zprávě uvedla, že ke konci loňského roku měla v britských librách 24 % devizových rezerv, zatímco na dolar připadlo 63 %.
7. 8. Inflace se v červenci vrátila z červnových 2,8 % k 3% hranici.
7. 8. Českým domácnostem se od nového roku výrazně zvýší náklady, a to o stovky až tisíce korun. Kromě již potvrzeného zdražení elektřiny se od začátku roku zvýší regulované nájemné a podle ekonomů lze očekávat i růst cen plynu. Pokud například pražská domácnost v bytě o velikosti 60 metrů čtverečních nyní platí regulované nájemné 2 224 Kč/měs. a za elektřinu utratí asi 784 Kč/měs., příští rok se jí nájemné zvýší o více než 8 000 Kč a platby za elektřinu zhruba o 500 Kč.
7. 8. Česká národní banka se obává vývoje veřejných rozpočtů. Existuje výrazná nejistota ohledně působení rozpočtové politiky jak na příjmové, tak i na výdajové straně. Vyplývá ze zápisu z jednání, který ČNB zveřejnila na svých webových stránkách. Navíc podle členů bankovní rady nelze určit, jakým směrem bude uvedená nejistota působit.
8. 8. Světové ceny ropy pokračují v růstu a zdolávají nové rekordy. Barel severomořské ropy Brent se dostal na 78,44 USD, kde ještě nikdy nebyl, v růstu ale pokračuje také americká lehká ropa West Texas Intermediate. Za růstem cen stojí především výpadek zásobování z Aljašky kvůli problémům společnosti British Petrol.
8. 8. Za svůj život Češi průměrně promarodí, tzn. jsou evidování ve stavu nemocných, šest až osm let. Ženy se v České republice dožívají průměrně věku 79 let, do 71 let jsou obvykle zdravé. Muži žijí průměrně do 72 let, zdraví jsou obvykle do 66 let. Vyplývá to z údajů, které na svých stránkách zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky.
9. 8. Ministr financí Bohuslav Sobotka předloží vládě spolu s rozpočtem na příští rok i úsporný balíček. V něm jsou odklady sociálních zákonů, které sněmovna schválila před červnovými volbami. Pokud by totiž začaly platit již od ledna, dosáhl by schodek rozpočtu 173 mld. Kč.
9. 8. Americká centrální banka (FED) zastavila více než 2leté zvyšování sazeb a ponechala základní úrokovou sazbu na 5,25 %.
9. 8. Česká měna posílila na rekordní úroveň. Dnes dvě hodiny před polednem se euro obchodovalo za 28,08 Kč. V okolí historického maxima se koruna pohybuje i vůči dolaru. Uvedl to server Patria.cz.
10. 8. Největší internetová společnost světa Google opět předstihla své rivaly Yahoo! a Microsoft. Vyhledavač a reklamní systém Google bude fungovat na internetových stránkách MySpace, které patří k nejnavštěvovanějším na síti. Za to zaplatí majiteli MySpace, mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi, do roku 2010 minimálně 900 miliónů dolarů.
11. 8. Podle serveru Aktualne.cz stojí za případem CS Fondů, ze kterých zmizela jedna a čtvrt mld. Kč, někdejší šéf Motoinvestu Pavel Tykač. Server se odvolává na tvrzení policie, konkrétně vedoucího protikorupčního útvaru Miloslava Brycha. Související informace najdete např. zde nebo tady .
11. 8. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil společnosti RWE Transgas pokutu 370 miliónů korun. Důvodem je podezření, že firma zneužila své dominantní postavení na trhu s plynem. Jde o vůbec nejvyšší pokutu, kterou kdy v tuzemsku antimonopolní úřad udělil jedné firmě. Pokuta je nepravomocná, firma může podat rozklad.
11. 8. Jednotnou evropskou měnou euro lze už dnes v České republice platit přibližně v polovině velkých obchodních řetězců. Obchodníci, kteří euro zatím nepřijímají, chtějí platbu evropskou měnou brzy zavést. Podíl plateb v eurech na celkových tržbách obchodníků je ale zatím malý a většinou nepřesahuje 1 %.
14. 8. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, se v České republice v průměru zkracuje pracovní týden. Zatímco před 3 roky Češi pracovali v průměru týdně 41,2 hodiny, nyní je to v průměru 39,4 hodiny.
14. 8. Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes odešle do vlády návrh rozpočtu na příští rok s deficitem 88 mld. Kč. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl s odvoláním na Sobotku předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Kvůli dosažení deficitu navrhne MF vládě odložit zákon o státní službě, změnu v zákoně o nemocenské a vyšší spotřební daň u tabákových výrobků. Podle předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého ale jenom tyto změny pro uvedenou výši deficitu nestačí.
15. 8. Podle HN stát uplatňuje rozdílný přístup k dlužníkům, kteří mají pohledávky u ČKA. Pohledávky však prodávat samotným dlužníkům, nebo snižovat jejich výši, nebude. Dluhy více než 70 agropotravinářských firem v celkové hodnotě 630 mil. Kč agentura převedla bez jakéhokoliv výběrového řízení na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Fond, který je řízen Ministerstvem zemědělství, se teď chystá dlužníkům nabídnout výhodnější splátkové kalendáře.
15. 8. Duty-free obchody na letištích se stávají prvními oběťmi zmařených teroristických útoků na letecké linky z Velké Británie do USA. Poté, kdy si kvůli bezpečnosti smějí brát lidé na paluby vybraných letů jen základní věci, klesl obrat těchto prodejen až o polovinu. Experti předvídají, že by problémy duty-free prodejen mohly být ještě větší. Celosvětový obrat tohoto prodeje je přitom 26 mld. USD. Obchodníci tvrdí, že vše záleží na době, po kterou budou zesílená bezpečnostní opatření dodržována.
15. 8. Tempo růstu největší evropské ekonomiky, Německa, zrychlilo ve druhém čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,9 %, a bylo tak nejvyšší za posledních 5 let. Vyplývá to z odhadu německého statistického úřadu. Ten současně revidoval údaj za první čtvrtletí na 0,7 % z předchozích 0,4 %. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali, že hrubý domácí produkt stoupne o 0,8 %.
16. 8. Podle pracovníků ČEZu visí nad společným českým a slovenským trhem s elektřinou hrozba nedostatku proudu, a to od roku 2009. Může za to jednak růst spotřeby, ale také chystané odstávky energetických zdrojů. Podle ředitele divize obchodu ČEZu Alana Svobody je proto nutné urychleně začít stavět nové zdroje. Máme prý očekávat častější výskyt cenových špiček a krizových situací včetně rizika výpadků dodávek elektřiny, uvedl Svoboda.
16. 8. Proti loňskému pololetí si ČEZ polepšil o 5 mld. Kč. Firma hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem 16,4 mld. Kč. Energetická společnost zveřejnila výsledky ve zprávě ještě před tiskovou konferencí s tím, že výsledky nejsou auditované. Pololetní tržby skupiny dosáhly 77,2 mld. Kč.
16. 8. Prezident Klaus přijal demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenoval novým ministerským předsedou šéfa ODS Mirka Topolánka. Nová vláda musí do 30 dnů požádat poslaneckou sněmovnu o důvěru.
16. 8. Odstupující vláda Jiřího Paroubka rozhodla zvýšit pro rok 2007 platy státním zaměstnancům a penze důchodcům. Platy příští rok stoupnou o 5 %, ačkoli ministerstvo financí původně navrhovalo nárůst "jen" o 4,5 %. Důchody se zvýší o 500 Kč na místo původně navrhovaných 440 Kč. Schodek státního rozpočtu ve výši 88 miliard korun by tyto změny neměly prohloubit.
16. 8. Rostoucí spotřeba elektrické energie způsobuje, že pro uspokojení požadavků obyvatel planety bude do roku 2030 potřeba investovat do energetiky 17 biliónů dolarů, vyplývá to ze studie World Energy in 2006.
17. 8. Obří japonský výrobce elektroniky Matsushita Electric Industrial Co. hodlá vyhodnotit přínos svých 170 zahraničních výrobních továren a některé z nich uzavřít. Firma provozuje tři továrny i v České republice - v Plzni, v Plané na Tachovsku a v Pardubicích. Rozhodnutí je součástí restrukturalizace společnosti pod vedením nového prezidenta, jímž je Fumio Ohtsubo. Uvedl to mluvčí firmy Akira Kadota.
17. 8. Míra nezaměstnanosti v Británii se zvýšila na 6leté maximum 5,5 % z 5,2 % v předchozích 3 měsících. Oznámil to včera statistický úřad podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Dodal, že v červenci zůstala nezaměstnanost podle domácí metodiky beze změny na 3 procentech. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí stoupla o 4,3 %, zatímco analytici počítali s mírnějším nárůstem.
17. 8. První společností, která v České republice spustila službu cash back, je Datart. Od čtvrtka 17. 8. tak zákazníci Datartu nemusí hledat bankomat, ale potřebnou hotovost si mohou vybrat přímo na pokladně v obchodě. Více informací o službě cash back najdete v tomto článku Do obchodů už i pro peníze
18. 8. Koruna se začala opět přibližovat svým historickým maximům. Vůči dolaru posílila až na 21,72 CZK/USD a o 3 haléře tak překonala svůj historický rekord z letošního 10. srpna. Kurz poté oslabil na 21,78 Kč za dolar. Důvodem byl propad americké měny na světových trzích. Vůči euru se opět přiblížila hranici 28,00 Kč/EUR, zakončila však na slabší hodnotě 28,04 Kč za euro.
18. 8. Výdaje českých domácností za energie porostou v roce 2008 nejspíš ještě víc než od ledna 2007. Zatímco napřesrok se chystá ČEZ zdražit elektřinu zhruba o 8 %, o rok později její ceny zvedne i vyšší spotřební daň. Ta se bude týkat i uhlí a dalších paliv. Podle zákonů, které navrhlo Ministerstvo financí a které mají HN k dispozici, by spotřební daň měla zdražit elektřinu nejméně o 1 %.
18. 8. Server iDnes.cz informoval, že po pražských silnicích jezdí více osobních aut než ve srovnatelných evropských městech. Zatímco například ve Vídni vychází 1 auto na 2,5 obyvatele, v Praze jen na necelé 2 místní obyvatele. V hlavním městě je zaregistrováno zhruba 570 tisíc osobních automobilů a jejich počet neustále stoupá.
21. 8. Podle názoru právníků programu GARDE Ekologického právního servisu (EPS) a Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) letecké společnosti, které rozdělují skutečnou cenu letu mezi vlastní cenu letenky a dodatečné "servisní" poplatky porušují zákon o ochraně spotřebitele. Tento zákon totiž zakazuje informovat o ceně způsobem, který vzbuzuje zdání, že cena je nižší než ve skutečnosti nebo že v ceně jsou zahrnuty služby, které se ve skutečnosti platí zvlášť.
22. 8. Politici ODS i ČSSD již veřejně připouštějí, že Česku se nepovede zavést v roce 2010 euro. Podmínky pro přijetí evropské měny země nesplní bez drastických škrtů v sociálních výdajích, a k těm se nechystá ani jedna ze stran, bez jejichž dohody nevznikne ani nová vláda, ani nebude schválen rozpočet státu na příští rok. Česko by nebylo jedinou z nových členských zemí EU, která by přijala euro později, než plánovala.
22. 8. Národní zpráva o elektroenergetice a plynárenství uvádí, že konkurence na trhu s plynem v ČR pravděpodobně ještě nějaký čas existovat nebude. "K termínu zahájení plynárenského roku, to je k 1. říjnu 2005, nedošlo k přidělení žádné přepravní kapacity pro nově příchozí obchodníky s plynem, z čehož bylo zřejmé, že v následujícím období bude dodávky na českém trhu zajišťovat pouze firma RWE Transgas," říká zpráva, kterou ve středu projedná Paroubkova vláda.
23. 8. ODS a ČSSD se na dnešní podvečerní schůzce dohodly na změně volebního zákona. Podle informací MF DNES by se do budoucna měl do Sněmovny volit lichý počet zákonodárců a rozdělení mandátů by mělo více odpovídat získaným hlasům.
24. 8. Kdo vyhraje na podzim americké parlamentní volby? Podnikatelé hlasující svými penězi odpovídají jasně - v USA zřejmě přijde velké střídání, větší šance mají Demokraté. Dosud totiž získali na svoji kampaň více peněz než nyní vládnoucí Republikáni a přiklánějí se k nim i velké firmy. V americké politice se točí stále více peněz.
24. 8. Server Lupa.cz informoval, že registrovaní uživatelé služby PayPal z ČR, Maďarska, Polska a Thajska budou moci platby rovněž přijímat . Dosud bylo možné platby pouze odesílat do zahraničí z domácího účtu, viz náš článek z minulého týdne Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!.
25. 8. Podle HN zažívá těžařství skvělé časy. Firmám, které z hlubin země dolují uhlí či průmyslové i drahé kovy, rostou zisky rekordním tempem. Včera své výsledky oznámila světová jednička v oboru BHP Billiton. Její čistý zisk vzrostl ve druhém pololetí fiskálního roku o 77 % na 6,1 mld. dolarů, za celý rok pak firma vydělala 10,45 mld. O mnoho hůře na tom nejsou ani největší konkurenti Billitonu - Rio Tinto, které se profit zvýšil o 75 %, a Anglo American se 60% růstem.
25. 8. Maďaři jsou šokováni vládním návrhem reforem. Od prvního záři se jim zvýší ceny energií i daně a ze státních služeb budou muset odejít desítky tisíc lidí, aby se alespoň začalo snižovat obrovské zadlužení, které letos přesáhne 10 % HDP.
25. 8. Čeští podnikatelé byli v srpnu rekordně optimističtí. Přestože se oproti červenci mírně zhoršila nálada českých domácností a spotřebitelé se chystají šetřit na horší časy, v souhrnu vychází důvěra v českou ekonomiku jako rekordně vysoká. Index, který měří důvěru ve zlepšení situace, dosáhl v srpnu o 6,5 % lepší hodnoty, než je průměr roku 2005, uvedl Český statistický úřad.
28. 8. Společnost RWE Transgas zaslala předsedovi antimonopolního úřadu Martinu Pecinovi rozklad proti rozhodnutí o zneužití dominantního postavení, sdělil mluvčí podniku Martin Chalupský. Důvody tohoto kroku neuvedl. RWE Transgas dostala před dvěma týdny od ÚOHS pokutu 370 mil. Kč za údajné zneužití dominantního postavení na českém trhu se zemním plynem. To je doposud nejvyšší pokuta pro jednu firmu v jednom správním řízení.
28. 8. Obyvatelé Velké Británie utrácejí stále víc, a významně přispívají k růstu hrubého domácího produktu. Ten vzrostl mezi červnem a srpnem o 0,8 %, což znamená roční růst 2,6 % a zároveň nejrychlejší tempo za poslední 2 roky. Růst podpořily 1% skok ve výdajích domácností a také zrychlení v sektoru služeb. Naopak výroba ve strojírenství oslabila o 0,2 %. Dnes to oznámil statistický úřad Velké Británie (Office for National Statistics).
29. 8. Za poslední týden v některých krajích zlevnily pohonné hmoty v průměru i o více než 30 haléřů na litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil v celé republice na průměrných 31,75 koruny za litr, což je o 16 haléřů méně než před 7 dny. Cena nafty klesla o 11 haléřů na 29,96 Kč/l, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.
29. 8. Sdružení obrany spotřebitelů považuje za protiprávní, když cestovní kanceláře účtují klientům k základní ceně ještě další poplatky, ale ve svých nabídkách lákají na základní cenu. Takový postup je podle právníků GARDE-EPS i SOS v rozporu s předpisy na ochranu spotřebitele, právní úpravou ochrany soutěže i evropskou legislativou. České cestovní kanceláře jsou tímto přístupem v Evropě ojedinělé.
30. 8. Vláda dnes schválila novelu zákona o spotřebních daních. Součástí této novely je také úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. V současné době činí pevná část spotřební daně u cigaret 73 haléřů za kus a procentní část 25 % z ceny. Od 1. ledna 2007 by podle novely zákona měla daň činit při současném kurzu eura 1,69 Kč za kus a 57 % z ceny. U krabičky cigaret v ceně 44 Kč lze tedy očekávat zdražení o 12 Kč až 15 Kč v závislosti na strategii výrobce.
30. 8. AWD Česká republika, dceřiná společnost AWD Holding AG, která se zabývá finančním poradenstvím, za první rok svojí činnosti v ČR (rok 2005) utržila téměř 180 miliónů korun. Marže EBIT činila téměř 10 %. Mateřská společnost AWD Holding AG v srpnu 2006 zároveň oznámila, že v 1. pololetí letošního roku dosáhla nejlepšího hospodářského výsledku v celé svojí osmnáctileté historii.
30. 8. Už podruhé během letošního roku prodával ČEZ v aukci elektřinu. Dnes za ni obchodníci nabídli o 16,87 % více než loni a to bude zřejmě znamenat zdražení. V cenách pro domácnosti se výsledek promítne asi jednou třetinou, což by znamenalo zdražení o 5,6 %. Konečnou částku bude možné určit až v listopadu, kdy Energetický regulační úřad stanoví výši poplatků spojených s dodávkou elektřiny.
31. 8. Další pokles cen mohou očekávat v nejbližším týdnu motoristé u tuzemských čerpacích stanic. Velkoobchodníci včera proti minulému týdnu zlevnili litr nejprodávanějšího Naturalu 95 o zhruba 40 haléřů, průměrná cena by tak mohla KLESNOUT až k 31 Kč za litr.
31. 8. Průměrná mzda v ČR za druhé čtvrtletí překročila hranici 20 tis. Kč, uvedl Český statistický úřad. Průměrná mzda vzrostla ve druhém čtvrtletí o 1 291 Kč na průměrných 20 036 Kč. Ve srovnání s 2. čtvrtletím 2005 je to růst o 6,9 %. Více informací o výši průměrných mezd v jednotlivých oborech naleznete na tomto místě.
31. 8. Od 1. 9. 2006 mohou motoristé na všech 3 400 přepážkách České pošty uzavřít povinné ručení České pojišťovny. Právě před rokem obě společnosti podepsaly dohodu o obchodním zastoupení na dobu 12 let. Na jejím základě už se na poště prodávají produkty České pojišťovny z oblasti životního i neživotního pojištění. Do budoucna k nim přibude ještě cestovní pojištění a samostatné pojištění úrazu a odpovědnosti.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: červenec

4. 8. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

7. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: květen

2. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

5. 5. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services