Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

Robert Šíbl | 11. 5. 2006
Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen
I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí. Obavy z inflačních rizik mírně brzdí optimistické scénáře, celkově se však odhady růstu HDP zvýšily. Region střední Evropy stále ovlivňují výsledky polských a maďarských voleb. České republice se vede dobře. Jak se ekonomikám dařilo v dubnu a co je čeká tento měsíc?

Spojené státy

Hrubý domácí produkt za první čtvrtletí podle očekávání výrazně překonal minulé hodnoty. Mezičtvrtletní nárůst o 4,8 % (3,5 % meziročně) proti 1,1 % v prosinci hovoří jasně. Spojené státy potvrdily solidní kondici.

Březnové ochlazení na realitním trhu zvedlo vlnu spekulací o končícím seriálu zvyšování sazeb ze strany FEDu. Zápis z jednání hovořil také v tomto smyslu. Trh počítá s růstem na 5,00 % do poloviny roku 2006, ke konci roku je pravděpodobný ještě jedno navýšení. Nálada na trhu nejvíce postihla dluhopisy, viz článek Dluhopisy: maďarské trhy rostou, vláda chce zkrotit státní finance a především devizový trh.

Dolar (profil, názory) si v dubnu připsal velké ztráty. Pokud jste mohli směnit na počátku měsíce dolar za euro přibližně kolem 1,210 USD/EUR, pak na konci měsíce tento měnový pár sahá až k 1,280 USD/EUR. Investoři stále více věří evropské měně, především poté, co na trhu převládla obava ze snižujícího se úrokového diferenciálu proti zemím eurozóny. Další důvod lze hledat v rozhodnutí čínské centrální autority, která zvedla tamní úrokové sazby (na 5,85 % z 5,58 %), jelikož chladí čínský rozmach. To ohrozilo další expozice do dolaru a přispělo k vyšším poklesům. Volný pád dolaru se projevil také na obchodování s českou měnou, koruna se dostala až k rekordním hodnotám 22,19 CZK/USD.

Růst cen v americké ekonomice je stále podle očekávání, i když mírně akceleruje. Zatím se neprojevují vysoké ceny ropy na mezinárodních trzích (až 75 USD/barel v dubnu). Pro budoucí výhled je rozhodující jádrová inflace bez cen energií a potravin, jejíž meziroční hodnoty (+2,1 %) trh nezneklidňují.

Růst HDP je v USA podporován zejména ze strany spotřeby domácností. Domácnosti budou utrácejí díky dlouhodobě nízké nezaměstnanosti, růstu na realitním trhu a celkovému růstu všech aktiv, která jsou v držení amerických domácností. Ochlazení ve více oblastech americké ekonomiky může v budoucnu hrát velmi důležitou roli.

Eurozóna

Nadále platí: oživení v eurozóně existuje, je však křehké. Mírně se zvedly odhady týkající se vývoje evropského hospodářství. Index ekonomického sentimentu Ifo dále překonal březnové úrovně. Silná čísla ukázal index PMI, který je nejvýše za celou dobu své existence, naznačuje pokračující pozitivní trend evropského exportu a lepšící se trh práce. Stále ale chybí robustnější růst domácí poptávky.

Také v dubnu ponechala Evropská centrální banka úrokové sazby na 2,50 %. Prezident Trichet oddálil květnové zvýšení a v průběhu celého měsíce se vyjadřoval v tom smyslu, že rizika pro růst existují, ale zvyšovat se bude až v červnu. Uvidíme. Jisté je, že rizika pro růst opravdu vzrostly. ECB se nerozhoduje jen podle čísel inflace. Důležitým ukazatelem zásoba peněz v ekonomice, jejíž meziroční růst se v současnosti pohybuje blízko svých maxim z roku 2003, čímž se zvyšuje pravděpodobnost dalších růst sazeb. Trh počítá s 3,25 % ke konci roku 2006.

Pro růst sazeb hovoří také inflační rizika. Růst je mírně nad cílem centrální banky, její březnové hodnoty nad 2,0 % (2,2 %) by ECB ráda viděla právě pod touto úrovní. Mírně lepší hodnoty ukázal v dubnu pracovní trh, především pokles nezaměstnanosti v Německu a Francii představuje rychlejší oživení.

Čěská republika 

Otevřenost české ekonomiky závisí v mnohém na vývoji světové ekonomiky jako celku, důležitý je především vývoj v Německu, které je hlavním obchodním partnerem České republiky. Vývoj v celé eurozóně byl v dubnu pozitivní, proto také vzrostly odhady pro růst HDP ke konci roku až k 5,0 %.

Existují však rizika, která hovoří proti. Jedním z nich je posilující koruna, která snižuje tržby exportérům vlivem zhoršených směnných relací. Na druhé straně kurz k euru na úrovni pod 28,50 CZK/EUR snižuje domácí inflaci. Ta je rozhodující pro rozhodování ČNB ohledně úrokových sazeb.

ČNB bude na svém květnovém zasedání jistě méně jednotná, co se týče změny základních sazeb než tomu bylo v minulém měsíci (7:0), kdy se, stejně jako v ostatních okolních státech, se sazbami nehýbalo (2,00 %). Inflační rizika přetrvávají a ekonomický růst by se mohl rychle přelít do vyšších cen finální produkce. Zápis z dubnového jednání sice nevyloučil změnu směrem nahoru ani dolů (silná koruna), rizika pro navýšení jsou v tuto dobu ale větší. Centrální banka také nebude příliš nakloněna rozšíření úrokového diferenciálu vůči zemím Eurozóny (-0,50 p.b.).

Automobilka Huyndai i přes domácí korupční aféru snad nakonec továrnu v ČR postaví. I když tomu nebude letos, schopnost českých podniků vyvážet bude dále sílit. Letošní rekordní přebytky salda obchodní bilance mohou v průběhu roku 2006 ještě vzrůst.

Polsko a Maďarsko

Patová situace po volbách v Polsku nedává vysoké šance stabilnímu politickému vývoji, v Maďarsku se po volbách začíná nahlas hovořit o opatřeních, které by narovnaly tamní rozpočtovou nekázeň.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
USA Eurozóna ČR
Konec roku 2005 2006e* 2005 2006e* 2005 2006e*
HDP (růst v %) 3,2 3,5 1,7 2,1 6,9 5,0
Míra inflace (index CPI v %) 3,4 2,8 2,2 2,0 2,2 2,7
Míra nezaměstnanosti (v %) 4,9 4,6 8,3 8,1 8,9 8,1
Základní úroková sazba (v %) 4,75 5,25 2,50 3,25 2,00 2,50
* vážený průměr odhadů

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, BNP, HSBC, Bloomberg, ČS

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Jak se podle vás budou popisované ekonomiky letos vyvíjet? Zažívá ČR zdravý růst? Co nám nejvíce hrozí? Kam až se propadne dolar a kdy EU zpružní trh práce? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeká dolar letos tvrdý pád?

5. 5. 2006 | Robert Šíbl

Čeká dolar letos tvrdý pád?

Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

21. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

Irák, Írán, Nigérie... A kdyby geopolitických rizik bylo snad málo, přijdou letos další Katriny a Rity. Cena ropy již nyní dosahuje hvězdných výšek, co bude dál? Co by její další zdražení... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

15. 3. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

USA si i nadále udržují vysokou výkonnost, ovšem na úkor rekordního zadlužení. Makroindikátory eurozóny naznačují toužebně očekávané, i když jen velmi mírné, oživení. Raketový růst... celý článek

Partners Financial Services